Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.01.2016)
 
        ПРАЗНУВАМЕ БАБИНДЕН!
        Празнуваме Бабинден. По случай празника патриарх Неофит ще посети столичната АГ болница "Шейново" и ще отслужи водосвет за здраве в новото родилно отделение там. Българският празник се отбелязва на 8 януари и е в чест на акушерите, които в миналото са били баби от селата. Празникът тръгва от езически обичаи в миналото, информира БТВ. Денят е посветен също на младите булки и невести, които са раждали. Различните обичаи на Бабинден се правят в чест на по-възрастните жени, които в миналото са израждали децата. По-интересните обичаи включват наливане на прясна вода и "поливане" на бабата за здраве. Също, бабата трябва да измие лицето на детето, защото на Бабинден водата, минала през бабини ръце, притежава пречистваща сила. На 21 януари 1951 година денят е обявен за празник на родилната помощ, акушерите и гинеколозите.
 
        Д-Р МОСКОВ: ВСЕКИ ЕДИН БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН, КОЙТО СИ ПЛАЩА РЕДОВНО ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ, ЩЕ МОЖЕ ДА ПОЛУЧАВА НАПРАВЛЕНИЯ...
        "Реформаторският блок не е сбор от отделни партии, в който всяка една да надделява над другата. Затова имам самочувствието че съм част от съществуването на Блока". Това заяви здравният министър д-р Петър Москов пред Нова ТВ. Той коментира, че не смята себе си за предател. Думите му са по повод решението му да остане на поста здравен министър, след оставката на Христо Иванов и оттеглянето на подкрепата на Радан Кънев и още няколко депутати от ДСБ за кабинета "Борисов 2".  Москов обясни, че е приятел с Радан Кънев, но двамата имали някои различия. Здравният министър коментира и вчерашната пресконференция на Лютви Местан. Той е на мнение, че всичко, което е опозиция се разпада. Здравният министър не се отказва от данък "вредни храни", а от следващите месеци се очаква вдигане на заплащането на всички медицински лица в държавните институции. Работещите в спешните отделения лекари ще взимат поне 1500 лева, а сестрите - 900 лева, съобщи още здравният министър. Увеличаването на заплащането продължава и за работещите в спешна помощ, които ще взимат до 20% повече. На въпрос дали ще чакаме по два месеца за прием в болници или за направления при специалисти, министърът отговори: "Много хора, много неща пишат". Москов успокои, че всеки един български гражданин, който си плаща редовно здравните осигуровки, ще може да получава направления независимо дали е в началото на месеца или в края му.
       
        ПЛОВДИВСКА БОЛНИЦА ПРЕД ФАЛИТ       
        Общинската болница "Свети Мина" в Пловдив е пред фалит, има големи финансови задължения, с които не може да се справи сама. Това съобщи ресорният зам.-кмет на града Розалин Петков. Болницата има над 1 милион лева просрочени задължения, освен текущите, с които общият дълг наближава 2 милиона лева, съобщава "Дума". Според общинската здравна комисия задължително трябва да се смени мениджмънтът на лечебното заведение. "Ако новият мениджмънт не се справи, то трябва да се върви към сливане на Първа и Втора градска болница", каза Петков.  Зам.-кметът увери, че общината ще помогне финансово на болница "Св. Мина", но размерът на точната сума ще е ясен на 28 януари, когато ще заседава Общинският съвет и ще бъде приета финансовата рамка на Пловдив за 2016 г. Розалин Петков припомни, че болницата вече е получила от общината 400 хил. лева за нова апаратура, отделно е получила разрешение да тегли кредит. По думите му управителят на МБАЛ "Св. Мина" Борис Джурджев е наследил доста задължения, общината му е дала шанс, но явно той не може да се справи. Петков обяви още, че за Белодробната болница в бюджета на Пловдив са предвидени средства, с които да се изчистят старите й задължения.
 
       ЗАДАВА СЕ КРИЗА С ИЗСЛЕДВАНИЯТА ЗА СПИН
        "Телеграф" алармира за криза с тестовете за СПИН. "Задава се криза с изследванията за СПИН, алармираха от Националния център за заразни и паразитни болести пред изданието. Причината е липсата на кадри в Национална референтна лаборатория. Експерти предупредиха също, че парите за безплатни изследвания на рисковите групи свършват през септември", пише изданието. "Лабораторията по СПИН към Националния център за заразни и паразитни болести е ключовата у нас при доказването на смъртоносната зараза и лечението й. В нея се изследват всички проби от страната. Там се проследява и терапията на болните. Заради мизерното заплащане обаче работещите в нея напускат масово, съобщи доц. Ивайло Алексиев от лабораторията. Чистата заплатата на един биолог например е 360 лв.", отбелязва публикацията и продължава: "Имаме нужда от много хора, но никой не иска да работи за толкова ниски възнаграждения. А и дори да започне при нас, след време напуска", посочи той. Заради хроничния проблем със заплатите преди 2 г. само за месец от лабораторията са си тръгнали 4-ма специалисти и тя е останала само с двама. В момента пробите от цяла България падат на плещите на едва четирима души. Заради пренатоварването им има риск от грешки, които могат и да са фатални, признава доц. Алексиев." Вестникът припомня, че новите случаи на СПИН през изминалата година са 221, което е с 8 повече спрямо 2014-а. "В края на септември ще свършат и последните средства по програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" по линия на Глобалния фонд. След това грижата за рисковите групи ще падне изцяло на държавата. Лекари обаче са притеснени, че тя няма да успее да осигури финансиране и може да се стигне до бум на болни", пише още "Телеграф".
 
        ОСЕМНАДЕСЕТ СЕЛА В СМОЛЯН СА С НЕЗАЕТИ ЛЕКАРСКИ ПРАКТИКИ
        "Осемнадесет села в Смолян са с незаети лекарски практики, информират от Регионалната здравна инспекция. Местата за общопрактикуващ лекар в малките планински села остават непривлекателни за медиците въпреки изплащаните допълнителни суми за работа при неблагоприятния условия", намираме в "Стандарт". "Селата обикновено предоставят помещения и за жилище за лекаря, който ще се съгласи да работи в отдалечения район. За жителите на 18-те села се грижат общопрактикуващи лекари от съседни практики, а част от пациентите са принудени да пътуват десетки километра до най-близкото джипи", допълва публикацията.
 
        ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЗА НЕЗАЕТИТЕ ЛЕКАРСКИ ПРАКТИКИ
        Информацията подкрепя и материал на "Труд", който дава конкретен пример. "Смолянското село Мугла си търси лекар или фелдшер с обяви във фейсбук. В едно от най-високо разположените села в Родопите няма лекар вече пета година. "Последно имахме докторка тук, но тя си тръгна и оттогава няма желаещи. Идвали са за тези години двама-трима да видят условията, но се отказват заради малкия брой пациенти", каза кметицата на Мугла Даниела Кубинска", пише ежедневникът. "Обявата в интернет последно е публикувал 24-годишният Матей Матев. В нея кандидатите се агитират с възможност за сключване на договор с НЗОК и ползване на допълнителни бонуси, заплащани от здравната каса", разказва материалът. "В селото има голяма сграда на здравна служба, чийто втори етаж е с апартамент за медицинския персонал. "Някога в тази сграда са се израждали и бебета, сега е празна и заключена. Има апартамент с три стаи, баня и всичко необходимо, както и кабинет и превързочна, но след като 5 г. стоели затворени, се нуждаят от ремонт", каза Кубинска. В Мугла през лятото населението е над 500 души, но през зимата остават около 150. Повечето са пенсионери, като много от тях са с хронични заболявания. Добре е да има медик в селото, за да могат хората да са спокойни, че има кой да реагира на момента, казва Кубинска. Тъй като много от младите живеят в Смолян, през зимата те прибират родителите в града. Останалите местни разчитат за снабдяване с хапчета на пътуващите за областния град. Най-много пращат рецептите си по кметицата и колата, която зарежда магазините в селото. С лекарства като аналгин и аспирин се запасяваме за цялата зима, казват старците от селото", пише още вестникът.
 
        ЦЗПЗ СИГНАЛИЗИРА ЗА ПРОБЛЕМ С ОНКОЛЕКАРСТВА, СПОРЕД КАСАТА ПРОБЛЕМ НЯМА
        От новия позитивен списък, който влезе в сила на 1-ви януари тази година, отпадат редица онколекарства, за които липсва заместител, четем денс в "Zdrave.net". За това алармираха преди дни от Центъра за защита правата в здравеопазването. Според информацията на организацията, през новата година онкоболните ще трябва сами да заплащат следните лекарства: Cyclophosphamide, Holoxan, Cladribine, Trabectadin, Bleomycin, Mitomycin, Lenograstim, Medroxyprogesteron acetate, Megestrol, Lomustine, Azathioprine, Methotrexate - tabl. Calcium folinate - caps. Във връзка с тази информация от здравната каса изпратиха съобщение, в което заявиха, че няма да бъде нарушено лечението на нито един пациент с онкологично заболяване. "Гарантираме, че НЗОК е осигурила цялата модерна палитра от лекарствени продукти за лечение на онкологични заболявания и няма да бъде нарушен планът на лечение на нито един пациент", твърдят от там. Два от цитираните лекарствени продукти - Cyclophosphamide и Holoxan, по същество не са онкологични медикаменти и не са за основно лечение, казват от касата. Според тях това е рядко прилагана имуностимулираща терапия, която не е свързана с конкретно заболяване. За други три от тях - Mitomycin, Methotrexate tabl. и Calcium folinate caps., Българското медицинско сдружение по хематология е дало становище, че лекарствата вече се използват изключително рядко в клиничната хематология и отсъствието им не нарушава модерната лечебна стратегия. За лекарствения продукт Lenograstim пък притежателят на разрешение за употреба не желае и не предлага на НЗОК включването му в позитивния списък, защото е предприел процедура за оттегляне на продукта. Останалите лекарствени продукти имат алтернативна терапия, твърдят още от НЗОК. Те са отпадали от заплащане в периода 2012 г. -2015 г. и са заличени от Позитивния лекарствен списък от Националния съвет за цени и реимбурсиране на лекарствени продукти.