Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.01.2016)
 
        20 000 ДУШИ СА ВЪЗСТАНОВИЛИ ЗДРАВНИТЕ СИ ПРАВА ПО СТАРИЯ РЕД
        Поредният опит за намаляване на броя на здравно неосигурените българи през административен натиск не даде резултат. Едва около 20 000 души са предпочели да възстановят здравните си права заради влизането в сила на по-тежък финансов режим за връщане в системата. Извън нея остават стотици хиляди българи, включително безработни, за които възстановяването на здравния статус вече е по-скъпо. Това показват данните на НАП за непосредствения ефект от въвеждането на новите правила за възстановяване на здравни права. Както "Сега" писа, от 28 декември връщането в системата стана по-скъпо. За да получат повторно статут на здравноосигурени, хората с прекъснати права следва да заплатят всички дължими и неплатени вноски за последните 5 години. Преди 28 декември срокът, за който се плащаха вноски, бе по-кратък - за последните 3 години. Срокът бе увеличен с аргумента, че давността при публичните вземания е именно 5 години и лицето така или иначе ще продължи да дължи остатъка от неплатените вноски. В първоначалния вариант идеята на здравния министър Петър Москов бе още по-драстична - за плащане на вноски 15 години назад спрямо началото на здравното осигуряване. Това предложение отпадна, отново заради давността. При приемането на текстовете от опозицията предупредиха, че режимът няма да сработи и в по-мекия вариант и само ще направи още по-недостъпно връщането в осигуряването на хиляди бедни българи. "С това на практика казвате на един трайно безработен, че трябва да плати 1008 лв. за 5 години, за да се върне в системата", коментира тогава Хасан Адемов от ДПС. Данните на НАП потвърждават тези прогнози. От предпочелите да се издължат при облекчен режим около 20 000 лица НАП е успяла да събере едва около 10 млн. лв. допълнително вноски. В същото време от години броят на неосигурените у нас е около 2 млн. души, като близо 1.2 млн. от тях не би трябвало да се отчитат, защото са заминали за чужбина. Според анализ на НАП, разпространен преди време, близо 460 000 души от останалите здравно неосигурените са трайно безработни и обезкуражени лица, които няма как да плащат здравните си осигуровки. Групата на хора с доходи, които могат да си позволят да плащат осигуровки, но не го правят, през 2013 г. се оценяваше на около 255 хил. души. На фона на тези числа ефектът от завишаване на изискванията за включване на системата не е голям. Редовна статистика за здравно неосигурените у нас не се предоставя, като ежемесечни данни има само за размера на събраните осигуровки.
 
        139 БЕБЕТА САМО РОДЕНИ ЗА ЧЕТИРИ ДНИ       
        От 1 януари до следобед на 4 януари в страната са родени едва 139 бебета, показва Информационната система за ражданията на сайта на МЗ. За същия период на м.г. регистрираните новородени са 501, за 2014 г. - 657, а за 2013 г. са били 684. За пръв път от 2012 г., когато заработи регистърът, в първите дни на годината не е регистрирано нито едно раждане в 12 области в страната. До 17 ч. вчера това бяха областите Враца, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Плевен, Разград, Силистра, Смолян, Търговище, Шумен и Ямбол.  През цялата 2015 г. са родени 59 952 деца, т.е. с 3896 по-малко от предходната година. През 2014 г. новородените бяха с 1632 повече от 2013 г., когато бе отбелязан рекорд по най-малко раждания от 1945 г.
 
        ДОЦ. ЕЛИЦА ДИМИТРОВА: "БЕДНОСТТА ВЪЗПИРА СЕМЕЙСТВАТА ДА ИМАТ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНО ДЕТЕ"
        "В страната има голям демографски проблем. Съществуват големи различия между отделните региони. От една страна са няколкото големи града, където има много млади хора и раждаемостта е по-добра. Има контраст, който наблюдаваме в страната, например в северозападните райони, където депопулацията е водещият демографски процес", обясни за "Нова ТВ" доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН. "Тези тенденции, които ние наблюдавахме в последните 25 години, ще имат изключително негативно отражение върху числеността и състава на българското население след 30-40 години", добави доц. Димитрова. По думите ? имигрантите, които живеят във Великобритания и Франция, оказват положително влияние на раждаемостта там - в страната на петела се раждат средно по две деца на жена, докато на Острова - по 1,8 деца. В България този показател е 1,5 деца средно на една жена. "Бедността възпира семействата да имат повече от едно дете", коментира още доц. Елица Димитрова.

        ДА СЕ ОТДЕЛЯ ЛИ БЕБЕТО ОТ МАЙКАТА СЛЕД РАЖДАНЕТО?
        Мрежа за майчино-детско здравеопазване ще представи резултатите от анкета във връзка с инициатива за неразделяне на бебетата от майките непосредствено след раждането. Допитването започна през ноември миналата година. Организации от неправителствения сектор се обединиха с обща цел за дългосрочна промяна на практиките в тази сфера и привеждането им в съответствие с европейското законодателство и съвременните медицински препоръки.
Кампанията цели бебето да не се отделя от майката след раждането при липса на медицинска необходимост и да има физически контакт с нея най-малко в продължение на един час след раждането. Според редица изследвания този контакт има основополагащо значение за бъдещето му физическо и емоционално здраве.
 
         МУ - СОФИЯ ОБМИСЛЯ ОТКРИВАНЕТО НА ФИЛИАЛ В ГЕРМАНИЯ
        Това става ясно от думите на ректора на университета акад. Ваньо Митев в интервю за "Монитор". Университетът има изнесено обучение под формата на център в Швейцария и Кипър, а ако се приемат промените в Закона за висше образование на второ четене в парламента, учебното заведение ще може да мисли за филиали извън страната. "Нашето желание е с капацитета от преподаватели, който не използваме, да изнесем обучение в чужбина. Това изключително много повишава авторитета. Тази година Медицинският университет в София се придвижи с 550 места напред в една от световните класации и когато се поинтересувах каква е причината за това изкачване, ми обясниха, че изнесеното ни обучение е повлияло за това. От това изнесено обучение печелят абсолютно всички - и ние, и държавата, и студентите. Така например, ако стигнем дотам да имаме университетска болница в Германия, нашите студенти могат да изкарат част от обучението си там", казва той и допълва: "В момента водим преговори и ще започнем да работим в тази посока, стига да ни бъде позволено. От Германия ни потърсиха, бяха разбрали, че имаме изнесено обучение в Швейцария и попитаха дали това не може да се случи и на тяхна територия. Аз им обясних, че може да стане в този вид както е в момента - за първите две години, по време, на които се учи предклинична дисциплина. Ако обаче ни развържат ръцете, ще започнем да мислим за филиал в Германия." Акад. Митев информира, че тази година МУ - София е отбелязал абсолютен рекорд с приемането на 725 чужди студенти и дори е спрял приема им, тъй като вече няма достатъчно зали за обучение. "Те са предимно европейци - от Италия, Англия и Германия. Когато станах ректор преди осем години, заварих общо 748 чужди студенти в целия университет. В момента те са близо четири пъти повече - 2800. Наистина проведохме доста агресивна кампания. Когато потокът от турски студенти намаля, ние имахме вариант Б и веднага го задействахме. Затова и не почувствахме липсата им. Следваме много сериозно разработена система за чужди студенти. Ако притокът от студенти от Европа намалее, имаме план за действие. Когато станах ректор, заварих таксата за чужди студенти - на 5000 евро, увеличихме ги до 6000 евро, след което до 8000 евро", казва той. По отношение на оставането на студентите на работа у нас обаче той отбелязва: "Голямата трагедия е драстичната разлика в заплащането на лекарите у нас и в чужбина. Няма друга причина за това българските медици да заминават зад граница."
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Стандарт" обръща поглед към проблемите с инвалидните пенсии. "Една от първите задачи на вицепремиера и министър на труда Ивайло Калфин през 2016 г. е да продължи работата по пенсионната реформа, като се занимае с инвалидните пенсии. Целта е да се ограничат злоупотребите и източването на публични средства, след като инвалидните пенсии вече са една втора от всички пенсии у нас. Още в началото на 2015 г. Калфин представи идеята си за преразглеждане на процедурата по отпускането на пенсиите по болест, като се раздели медицинската експертиза от социалната преценка дали човек в трудоспособна възраст може да работи и от какви помощи се нуждае. Водеща роля в тази реформа обаче има Министерството на здравеопазването, което трябва да промени работата на ТЕЛК", пише вестникът.
        Община Върбица ще заплаща обучението по медицина на местни студенти, за да се върнат след завършване и да лекуват местното население. Това съобщи "Труд", позовавайки се на изказване на кмета Мердин Барям по време на среща с бъдещи лекари и стоматолози. Осем младежи, които учат в различни университети, се отзовали на поканата му. Те имат един месец време да размислят и да обявят дали са съгласни. Кметът ще внесе докладна до общинския съвет с искане в бюджета да се заложат средства, които да покриват семестриалните такси (между 450 и 700 лв.) на студентите. Те от своя страна трябва да работят в община Върбица поне 5 години след дипломирането си.
        Кабинетите за планов прием в МБАЛ Шумен ще бъдат преустроени и ремонтирани, за да се улесни постъпването на пациенти в лечебното заведение. Това съобщи "Топновини". Обществената поръчка е обявена в последните работни дни на миналата година и в момента тече процедурата за подаване на оферти. Стойността на поръчката е 18 000 лв. с ДДС. Фирмите-кандидати трябва да представят списък на строителни обекти, изпълнени от тях в последните 5 години, считано от датата на подаване на офертата. Критерий за възлагане на обществената поръчка ще бъде най-ниската предложена цена. Срокът за подаване на офертите е 8 февруари, предложенията ще бъдат отворени на следващия ден в заседателната зала на Терапевтичния блок на шуменската болница. "Идеята е пациентите да се насочват по-лесно и кабинетите за планов прием да станат два, вместо досегашният един. Ще има хирургически и терапевтичен кабинет за приемане на болните и така ще се избегне хаосът в движението на пациентите", коментира изпълнителният директор на МБАЛ-Шумен д-р Атанас Атанасов. Освен това новите приемни ще бъдат преместени до главния вход на Хирургическия блок. Касата, деловодството и манипулационната също ще бъдат ремонтирани.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Съдът в Шумен глоби с 300 лв. жена, обиждала медицинския персонал на ЦСМП Шумен и служители на полицията. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в града. На 24 годишната Д.А. е съставен акт по Указа за борба с дребното хулиганство, допълва "Zdrave.net". На 1 януари жената, която била във видимо нетрезво състояние, завела за преглед в спешна помощ 3-годишното си дете. То било прието от педиатър, който казал, че детето трябва да бъде прегледано на рентген. Медиците обяснили на жената, че трябва да изчака малко, за да може да се използва техниката. Д.А. обаче започнала да обижда персонала и да отправя закани към тях. От спешния център извикали полиция. Жената продължила да се държи агресивно и в присъствието на униформените служители. Към тях също отправила обиди, в резултат на което била отведена в полицията, заради нарушаване на обществения ред. В помещението за разпит в полицейското управление Д.А. счупила стена от гипсокартон.