Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.01.2016)
 
        ДА ЗАПОЧНЕМ 2016 С ДОБРАТА НОВИНА: "ФОТОФИНИШ" ОПРЕДЕЛЯ ПЪРВОТО БЕБЕ В ПЛОВДИВ ЗА 2016 - БОЙКО ИЛИ ИЛКАЙ
        "Фотофиниш" като в леката атлетика вероятно ще трябва да определи кое е първото новородено бебе в Пловдив и България за 2016 година, след като точно в секундите около полунощ на бял свят в града под тепетата се появиха две момченца, информира "Труд". Точно в 00.00 часа на 1 януари в родилния дом "Весела" към МБАЛ "Свети Мина" проплака малкият Бойко Златков Киров, който ще е третото дете на 20-годишната родилка Златка Кирова, съобщи дежурната лекарка в АГ-отделението Юммю Коскот. "Не помня друг случай, в който бебе да се е родило точно в полунощ навръх Нова година, но сме много щастливи, че точно ние имахме този невероятно рядък късмет", коментира проф. д-р Петър Петров, началникът на АГ "Весела" към МБАЛ "Свети Мина", където през 2015 г. са се родили над 600 бебета. 2016 г. започва ударно за персонала на "Весела", тъй като на 1 януари в 11.23 часа на бял свят се появи и първото момиченце, родено от 18-годишно момиче от село Пищигово. В 00.01 часа на 1 януари в АГ-отделението на Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив пък с тегло от 3680 грама и 51 см височина се ражда малкият Илкай Дерели, първо дете в семейството на 32-годишната медицинска сестра от Куклен Селвер и строителния инженер Ибрям. Семейство Дерели било седнало на трапезата в очакване на Новата година, когато в 20.45 часа изтегли водите на родилката и тя била откара по спешност в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Там в първите часове на 2016 г. на бял свят се появиха още 2 бебета - момченце и момиченце, което на 1 януари вече ще празнува заедно рожден и имен ден, тъй като бе кръстена на щастливата си майка Веселина Павлова от село Отец Кирилово. Първото новородено бебе в МБАЛ "Пловдив" (бившата Окръжна болница) е момиче. Родената в 9.48 часа на 1 януари Малина е шестото дете в семейството на 25-годишната многодетна майка от ромски произход от село Трилистник. Момиченце е и последното бебе, родено през 2015 г. в МБАЛ "Пловдив" след 23 часа на 31 декември. То е с тегло 2850 грама и с ръст 48 см и е първото дете на 15-годишна майка от град Раковски. На същата възраст е и родилката, дала живот на момченце, което е предпоследното дете в МБАЛ "Свети Георги" за 2015 г., регистрирано в 21.15 часа на 31 декември.
       
        В УМБАЛ "СВЕТИ ГЕОРГИ" СА СЕ РОДИЛИ НАЙ-МНОГО БЕБЕТА ИЗВЪН СТОЛИЦАТА ЗА 2015 Г.
        2094 бебета са проплакали за пръв път през 2015 година в Клиниката по Акушерство и гинекология на УМБАЛ "Свети Георги", четем в "Zdrave.net". Това съобщи днес началникът на звеното доц. Д-р Екатерина Учикова. Ражданията за 2015 година са с около 20 повече от предходната 2014-та, което отрежда на УМБАЛ "Свети Георги" водещо място по брой новородени извън столицата. Първото бебе за 2016 година е момченце, появило се на бял свят в 00:01 часа на 1 януари.
 
        ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА СА ПРОПЛАКАЛИ 60 000 БЪЛГАРСКИ БЕБЕТА
        Раждаемостта у нас удари дъното от 70 г. насам. През миналата година на бял свят са се появили малко под 60 000 бебета, което е по-малко дори от новородените след края на Втората световна война. Според статистиката дори в кризисната 1997 г. в България са проплакали 4000 бебета повече спрямо миналата година. Според регистъра на ражданията на здравното министерство колко по-развита икономически е една област, толкова по-висока е раждаемостта. Традиционно в столицата са се родили най-много деца - 15 185. На второ място е Пловдив с 6 854 бебета, а на трето Варна, където са проплакали 3 695 момичета и момчета. В най-бедния град у нас - Видин, средно се е раждало по едно дете на ден, пише "Монитор". Преди месец пък от НСИ изнесоха данни, че се увеличава броят на живородените деца. Според института българите все повече се ориентират към семеен модел с повече от едно дете. Над 82% от децата през миналата учебна година са посещавали детска градина или училище. И тази година десетки новородени ще се борят за приза "Бебе на 2016-а година".
 
        ДВА ПАКЕТА СЕ ВЪВЕЖДАТ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
        Една от основните промени в здравния сектор, които влизат в сила тази година, е разделянето на пакета лечение, покриван от здравната каса, на основен и допълнителен. Пациентите с болести от основния пакет ще получават лечение безотказно, а на тези от допълнителния може да се наложи да чакат, като по наредба срокът за листите за чакащи е до 2 месеца, съобщава "Сега". В самия допълнителен пакет има само две клинични пътеки - за лечение на инконтиненция и АГ хирургия с робота "Да Винчи". И в двата пакета са около 60 пътеки - хирургични, неврологични, гастроентерологични. Спешните пациенти, децата и съмненията за рак по тези пътеки попадат в основния пакет, а останалите - в допълнителния. До 2 месеца е и срокът, в който може да се чака за направление от личния лекар за консултация със специалист. От края на февруари пациентите би трябвало да доплащат по-малко за частично поетите от НЗОК лекарства. Тогава ще влезе в сила правилото, че доплащането от пациента е не повече от 60% от стойността на най-евтиния медикамент в дадена група. Тази новост обаче може да доведе и до сериозен хаос, тъй като редица препарати не отговарят на това изискване и може да се наложи пациентите да си сменят лекарствата. От тази година възстановяването на здравни права при самоосигуряващите се става, след като човек плати дължимите вноски за последните 5 години, или 60 месеца. До края на 2015 г. се плащаха дължимите осигуровки за последните 36 месеца, или 3 години. Няма промяна при условията, при които се прекъсват здравни права. Това става, ако не са внесени повече от три вноски за период от 36 месеца.
       
        ОЩЕ ОТ МЕДИИТЕ
        Заради невъзможността линейките да стигнат до някои общини във Варненска област, спешна помощ е давала консултации по телефона. Това пише Moreto.net, позовавайки се на информация от директора на Центъра за спешна медицинска помощ в морската столица д-р Мая Рашева. Тя коментира, че достъпът на линейки в някои от общините е бил доста затруднен заради метеорологичната обстановка след обилните снеговалежи и неразчистените пътища. По думите й, снощи и тази сутрин лекарите са успели да обслужат всички адреси. От усложняването на обстановката досега, в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна не са постъпвали повече повиквания от обичайното. Не е имало и фатални инциденти. Най-сериозно е било положението в Дъбравино. Наложило се е и спешно транспортиране на родилка от района на Белослав. Въпреки трудния достъп до дома й, жената е преведена успешно до лечебно заведение.
        "Монитор" пише: "От догодина НЗОК ще осъществява т. нар. предварителен контрол. Това означава, че болниците ще бъдат проверявани не само по документи, след като са предали отчетите си, но и по всяко време. Ако се окаже, че на определен пациент не са направени всички предписани, според стандартите изследвания и прегледи и болницата си е спестила дори най-дребното нещо, за него лечебното заведение няма да получи нито лев."
        "6 млн. лв. са одобрени за изграждането на първите 3 приоритета на електронното здравеопазване, съобщи зам. здравният министър д-р Бойко Пенков пред "24 часа". Те са изработването на електронно здравно досие, електронна рецепта и електронна здравна карта. Предстои да бъде обявена поканата за обществена поръчка за изпълнител", четем в първия работен ден на новата година в "24 часа". "Целта е след определения срок да получим прототип, който да бъде тестван през март и от 1 април да влезе в действие, обясни д-р Пенков. Това ще бъде основата, която ще обедини различни бази данни и номенклатури. След това аптеката само ще идентифицира пациента и ще изтегли електронната му рецепта, ще я изпълни, ще я подпише с електронен подпис и ще я изпрати към НЗОК", допълва ежедневникът.
        В е-посока е и публикацията на "Новинар". "Още от този месец ще можем да правим справка за цената на лекарствата чрез мобилния си телефон. Чрез новата електронна услуга ще знаем дали ни мамят, съобщи БТВ. Новите електронни регистри на Съвета по цени и реимбурсация на лекарствата ще бъдат достъпни от средата на месеца. Цената на лекарствата ще можем да проверяваме и като изпратим SMS", пише изданието и уточнява: "Електронните регистри ще са достъпни за всеки, който има интернет. Ако напишем името и лекарствената форма, например, ще получим разбивка за цената, поема ли се от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и ако да - колко трябва да доплатим в аптеката. Ако лекарството е по здравна каса, то най-евтиното в съответната група, ще бъде оцветено в специален цвят. Така хората ще се ориентират лесно и ако пият по-скъп вариант или доплащането се е увеличило, ще могат да поискат от лекаря да замени лекарството с по-евтино. Целият проект е за около половин милион лева."