Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.12.2015)
 
         МИНИСТЪР МОСКОВ: ЗА ПОСТА В ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ПОСЛЕДНОТО НЕЩО, КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ, Е, ЧЕ Е СЛАДЪК
        Реформаторският блок не е смокинов лист, а беше и трябва да продължи да бъде катинарът. Това заяви по БТВ здравният министър Петър Москов. Така той отговори на лидера на ДСБ Радан Кънев, който заяви, че опасението, че Реформаторският блок може да се превърне в смокинов лист, се е оправдало. Надявам се, че Радан Кънев има път назад, каза Москов в студиото. "Безкрайно разбирам личната позиция на Радан. Не приемам личната опозиция да се превръща в политическа позиция на ДСБ и Блока", подчерта той. Москов отново повтори, че е и винаги ще бъде министър на Реформаторския блок. За поста в здравното министерство последното нещо, което може да се каже, е, че е сладък, изтъкна Москов в коментар на изказванията, че министерското кресло се е оказало по-сладко от политическия му пост в ДСБ. Пътят на ДСБ на излизане в опозиция не е добър и не е правилен, защото партията се лишава от възможността да променя, коментира още министърът, който напусна зам.-председателския пост в ДСБ и остана редови член на партията. Той допълни, че не е съгласен с политика, която да води ДСБ в капсулиране и изолация и от партия в управлението тя да бъде превърната отново в клуб по интереси от интелигентни и смислени хора, от които нищо не зависи. Не ми е за пръв път в ДСБ позицията ми е да е различна от мнозинствената. Винаги след 2-3 месеца се е оказвало, че аз съм бил прав. Хората, които ме наричаха "гербаджия", сега са в ГЕРБ на заплата, отбеляза още министърът. Той не се съгласи с призивите да се оттегли като министър, защото така щял да добие голяма популярност. Популярността не е за да я имаш. Рейтингът е да имаш гориво, за да правиш неща, които често са непопулярни, подчерта Москов. По думите му политикът не трябва да създава кризи, а да търси и намира решения. Според него в момента решението е добро, тъй като между РБ и ГЕРБ вече тече процес по подготвяне на анекс към коалиционното споразумение с ясни цели и ясен акцент върху правосъдната реформа и антикорупционното законодателство. Днес министърът празнува 45-ия си рожден ден, за което си пожела здраве и разум.
 
        ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ АКТУАЛИЗИРАНАТА НАЦИОНАЛНА ЗДРАВНА СТРАТЕГИЯ
        Със 103 гласа "за", 27 "против" и 15 - "въздържал се" парламентът прие актуализираната Национална здравна стратегия 2014 - 2020. Основната част от дебатите по нея се проведе вчера, с кратки включвания и днес преди гласуването, и по темата се изказаха основно представители на опозицията, научаваме от "zdrave.net". Така лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че най-големият проблем у нас невъзможният достъп до здравеопазване за огромна част от населението, Емил Райнов обяви, че няма нормален човек, който да подкрепи записаните в стратегията цели, а Валери Жаблянов коментира, че стратегията не дава отговор на въпроса защо се налага в България непрекъснато да растат разходите за здравеопазване. ДПС се включи с обичайните си представители - д-р Хасан Адемов и Тунчер Кърджалиев, като първият за пореден път заяви, че т. нар. здравна реформа преследва не здравни, а фискални цели, а пък колегата му - че ДПС няма да подкрепи стратегията, защото инструментите, с които трябва да бъде приложена тя, не са подходящи за България. Както обикновено, единственият изказал се от управляващите Семир Абу Мелих от ГЕРБ. Той пък заяви, че стратегията трябва да бъде подкрепена, защото страната има нужда от евросредства. В типичния си стил обаче депутатът заяви, че ако не бил "отговорен човек и от управляващите", нямало да подкрепи документа.
 
       ВЕЧЕ СА ЯСНИ ИМЕНАТА НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ, КОИТО ПОПАДАТ В ЛИСТАТА НА "НАЙ-ДОБРИТЕ ЛЕКАРИ В СОФИЯ" ЗА 2015
        Кои са най-добрите лекари, признати от своите колеги? Кои са онези, които будят възхищение и признателност у пациентите? От днес можете да видите имената на най-успешните специалисти в София на сайта  BestDoktors.bg. В тазгодишното издание на анкетата на "Дарик радио"  са включени повече столични болници и нови специалности. В списъка се добавят над 220 специалисти в повече от 40 медицински специалности, информира "VESTI.bg". В проучването "Най-добрите лекари в София 2015" се включиха 36 столични болници, като участвалите лекари трябваше да номинират свои колеги от същата специалност. Формулировката на въпроса в анкетната карта беше "Ако се наложи Ваш близък - роднина или приятел - със здравословен проблем във Вашата специалност да бъде диагностициран/лекуван в София и поради някаква причина Вие не можете да помогнете, кои лекари специалисти бихте препоръчали?". Лекарите, получили най-много препоръки от свои колеги, попадат на финала, но не под формата на класиране, а по азбучен ред. Интересен факт е, че някои от отличените в първото издание специалисти и тази година получават голям брой номинации, затвърждавайки своя рейтинг. В актуализираната листа, най-голям брой отличени лекари има в специалностите акушерство и гинекология, кардиология, коремна хирургия, нефрология и нервни болести. Изследването използва утвърдената американска методология на агенцията Castle Connolly, като едно от условията е, че лекарите не могат да номинират себе. През септември и октомври се проведе гласуването по места в столичните болници, като бяха отчетени над 1700 анкетни карти, които включват възможност за номиниране от един до трима специалисти в конкретна медицинска специалност. След задълбочен анализ на резултатите, "Дарик радио" определи кои лекари събират най-много номинации и заслужават да станат част от Лекарската лига.
Прословутият лекарски почерк и този път бе едно от очакваните затруднения, както и непълното изписване на имената и титлите. Процентът на анкетните карти с проблеми в попълването обаче е минимален.
       
        АЛЕКСА АНДОНОВ ОТ БЛАГОЕВГРАД СПЕЧЕЛИ ПРИЗА "СТУДЕНТ НА ГОДИНАТА"
        Алекса Андонов от Благоевград - студент по медицина в шести курс, ориентиран към неврохирургията, спечели приза "Студент на годината" на Медицинския университет-София. Това обявиха от учебното заведение. Наградата бе връчена от ректора акад. проф.   д-р Ваньо Митев на тържествена церемония, информира "zdrave.net". Анна Петрова получи награда в категория "Студент на годината" на Медицински колеж "Йорданка Филаретова" . Таня Илкова Франке-Александрова - в категория "Студент на годината" на Факултета по обществено здраве. Деница Иванова - в категория "Студент на годината" на Фармацевтичния факултет. Цветелина Стоянова - в категория "Студент на годината" на Факултета по дентална медицина, а Мартин Мартинов - в категория "Студент на годината" на Медицинския факултет. Студентският съвет на Медицински университет - София присъди и специална награда в категория "Чуждестранен студент". Победителят е Катрин Бауализ от Ирак. Връчена бе и специална награда за особени заслуги и принос към развитието и дейността на Студентски съвет. Отличен бе Николай Гешев - председател на съвета. Конкурсът се провежда за втора поредна година. Инициативата е на Студентския съвет към университета. Целта е да бъдат отличавани най- изявените студенти в медицинските специалности. Организаторите са убедени, че победителите в този конкурс са своеобразен модел за подражание не само сред колегите им, но имат мотивираща роля и за общественото развитие. Наградите са израз на уважение и признателност към тях от страна на професионалната и
академична общност.
 
        БАРОВЦИ С ПО НЯКОЛКО ИМОТА И ЛЪСКАВИ КОЛИ НЯМАТ ПАРИ ДА СИ ПЛАЩАТ ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ
        "Телеграф"  се спира на неосигурените. "Баровци с по няколко имота и лъскави коли нямат пари да си плащат здравните вноски. Това разказаха пред "Телеграф" лекари и служители от Агенция "Социално подпомагане", които се произнасят по молбите на неосигурените, кандидатстващи за безплатно лечение. Разходите за такива пациенти само в "Пирогов" ще надхвърлят 200 000 лв. до края на годината", информира изданието. От публикацията научаваме още, че само от началото на годината до края на октомври в дирекциите "Социално подпомагане" в страната са постъпили общо 4565 молби от болниците за поемане на лечението на здравно неосигурени лица. "Всички те са били приети и лекувани в различни клиники, въпреки че са с прекъснати права. Одобрените молби обаче са 3657, съобщиха от Агенция "Социално подпомагане" за "Телеграф". Сметката показва, че останалите близо 1000 души на практика са имали възможност да си плащат здравните осигуровки, но не са го направили. Проверките на социалните са установили наличие на собственост на повече от едно жилище, извършени продажби на жилищни или вилни имоти, както и на земеделска земя. Сред другите причини за отказ от одобряване на молбата е притежание на движима или недвижима собственост, като например коли и други, които са източници на доходи", пише вестникът.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ: "ПОДАРИ МЪНИЧКО ВЪЛШЕБСТВО"
        В навечерието на едни от най-светлите празници през годината, Фондация "Нашите недоносени деца" ще проведе традиционния си Благотворителния Коледен базар "Подари мъничко вълшебство" за четвърта поредна година. На базара ще се предлагат над 100 ръчно изработени предмети, лакомства и други възможности за оригинален и смислен подарък за близките хора, който същевременно подкрепя и недоносените деца в България. Всеки може да стане част от коледното вълшебство на 19 декември в Мол Сердика, ниво -1, от 10:00 до 19:00 ч. На базара ще присъстват и новите благотворителни календари на Фондация "Нашите недоносени деца", брошури и информация, както и ръчно изработени красоти, дарени от талантливи и креативни автори, които освен труд, време и средства са вложили и сърцето си в коледните подаръци. Всички събрани средства от базара "Подари мъничко вълшебство" ще се изразходват за закупуване на жизненонеобходима апаратура и оборудване за неонатологичните отделения, в които са настанени най-крехките дечица. До момента Фондацията е направила дарения за над 30 неонатологични отделения в цялата страна, които включват: кувьози, гнезда за кувьози, перфузори, пулскосметри, монитори за жизнени показатели, апарат за скрининг на слуха, венископ, кислородни палатки, завивки, електронни везни и други.