Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.12.2015)
 
        СЕСТРАТА НА БОРИСОВ: ПОЖЕЛАВАМ КУРАЖ НА МОСКОВ
        "Важно е да има подкрепа за лекарската професия и тя да бъде по-добре платена". Това заяви по Нова ТВ сестрата на Бойко Борисов д-р Красимира Иванова.
На въпроса дали одобрява здравната реформа на министър Петър Москов, тя отговори: "Интересувам се само от моята работа (в Неонатологичното отделение). Какво ще се случи в тази реформа и какво добро ще донесе, тепърва ще видим. Пожелавам на министъра успех и кураж". Преди време неонатологът сподели пред Нова, че една от реанимационните маси в отделението, в което след "Майчин дом" се раждат най-много недоносени бебета, е на 50 години. "Доста по-оптимистично настроена съм за това отделение. Вече си имаме нова реанимационна маса, която ни е дарение от Фондация "Силви Вартан". Ще ни бъдат отпуснати и средства за ремонт и оборудване на цялото ни отделение. Ако дойдете на Великден, ще видите нещо по европейски стандарт", заяви неонатологът, като допълни, че има нужда от апарат за дишане на новородените и недоносени бебета.
 
        РАЗДЕЛЯТ ПАЦИЕНТИТЕ НА 3 ГРУПИ ОЩЕ ПРИ ПОДАВАНЕ НА СИГНАЛА ДО 112
        След реформите, които се изсипват върху медицинската помощ в страната ни, е и решението от началото на 2016-таа година линейките да пристигат при нуждаещите се от тях пациенти за времето от 8 минути до 2 часа, в зависимост от спешността на случая. Идеята на здравното министерство е новият стандарт за спешната помощ, който регламентира това, да бъде обнародван в Държавен вестник между Коледа и Нова година, съобщи "Дарик". Новите правила предвиждат диспечерите, които приемат спешни повиквания, да работят по таблици от общо над 550 въпроса, за да преценят какво е състоянието на нуждаещия се от бърза помощ. Спешните пациенти ще бъдат разпределяни с червен, жълт или зелен код според състоянието си, който пък ще определя колко може да се забави линейката. Това ще се случва на базата на таблици с общо над 550 въпроса. Подобно на девиза: "Винаги готов!" от Министерството на здравеопазването не очакват новия стандарт за спешната помощ да породи проблеми, стана ясно от думите на зам.-здравния министър д-р Ваньо Шарков. Въпросът е как ще се подобри дейността на телефон 112. Според Шарков това трябвало да бъде плод на съвместни усилия на министерството и на МВР. "Единственото нещо, което винаги е създавало проблем и в останалите държави, в които е въведен триажът, е зеленият пациент - този, който не е с толкова спешно състояние, диагностицирането и лечението му могат да бъдат отложени за по-дълъг период, до 120 минути, както е записано. Никой не очаква, че в Спешна помощ може да има такова забавяне, когато отиде да търси такава. Но трябва да си дадем ясна сметка и като пациенти, когато виждаме, че някой се бори за нечий живот, да изчака колегите да си свършат работата. Трябва да има малко по-колегиално отношение и по-коректно към хората, които работят в тези условия", обясни д-р Шарков. Децата винаги най-спешни в новата система на линейките. "Хората, които ще правят телефонния триаж, ще бъдат обучени, в рамките на три месеца, благодарение на медицинските им познания да преценяват състоянието на пациента само с няколко въпроса. С идеята, че тогава, когато изясняването състоянието на пациента е възможно да бъде постигнато с първите два въпроса, никой няма да задава повече въпроси, ако пациентът наистина има нужда от спешност", посочи още зам.-министърът.
       
        СОБСТВЕНИКЪТ НА "СОФАРМА" ОГНЯН ДОНЕВ ОТИВА НА СЪД
        "Труд" информира, че Собственикът на "Софарма" Огнян Донев отива на съд за укриване на близо 63 млн. лв. данъци. "Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу него през юли, но Софийският градски съд (СГС) го върна заради неточности. Прокуратурата протестира, а сега апелативните съдии посочиха, че обвинението е "ясно и точно". Според прокуратурата Донев е укрил данъците при сделки с акции на "Софарма" от страна на "Елфарма" АД, чийто изпълнителен директор е бил. Продажбата станала чрез блокови сделки извън регулирания борсов пазар и между свързани лица. Той не декларирал в годишната данъчна декларация на "Елфарма" увеличение на приходите от продажба на акции от общо 418,5 млн. лв. Сред купувачите на акциите е "Телсо" АД, чийто изпълнителен директор Борис Борисов също е обвиняем", пише вестникът.
 
        ЛЕКАРИ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАТ КЪМ ХОРА НА ЖЕЛАЕЩИТЕ МИНИСТЪР МОСКОВ ДА ОСТАНЕ НА ПОСТА СИ
        "Монитор" съобщава за още лекари, присъединили се към хора на желаещите министър Москов да остане на поста си. "Лекарите и медицинският персонал от Многопрофилната болница за активно лечение в Русе настояват д-р Петър Москов да продължи да бъде министър на здравеопазването. Своята позиция те изразиха в отворено писмо до медиите, изпратено вчера сутринта. В него изразяват одобрението си от досегашната работа на Москов, който според тях е единственият министър на здравеопазването, продължил през последните години започнатата реформа в сектора и имал смелостта и силата да осъществи промените", пише вестникът и цитира: "Вече 14 години състоянието на българското здравеопазване е сложно преплетено кълбо от проблеми. Настояваме д-р Петър Москов да продължи започнатото, тъй като здравната реформа се нуждае от стабилност, постоянство и политическа воля. Всяка следваща смяна на министър би могла да спре реформата, което ще рефлектира върху пациентите", пише в писмото персоналът на болницата.
 
        ЗАРАДИ ГРУБО ПОВЕДЕНИЕ ШЕФЪТ НА НЕВРОЛОГИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В БЛАГОЕВГРАДСКАТА БОЛНИЦА Е ЗАГУБИЛ ПОСТА СИ
        "Стандарт" коментира, че заради грубо и агресивно поведение към колеги и пациенти шефът на неврологичното отделение в благоевградската болница д-р Красимир Стойчев е загубил поста си. "Официалната причина за отстраняването му, посочена в заповедта на изпълнителния директор на МБАЛ д-р Огнян Митев, е правото на болничния управител да сформира управленски екип. "По Кодекса на труда мога до 6 месеца от оглавяването на болницата да избера екипа, с който да работя. Спазил съм закона при освобождаването му", лаконичен бе д-р Митев", четем в изданието. "Бившият вече шеф на неврологичното отделение д-р Стойчев е от Дупница и зае поста през септември 2013 година. Медици в МБАЛ коментират, че причина за отстраняването му е неговото грубо и агресивно поведение към колеги и пациенти. Не на последно място - неуредици в отделението, което ръководи, както и пропуски в дейността му. Преди време началникът на Спешно -приемно отделение д-р Владимир Рабаджийски и негова колежка станали обект на яростни нападки от страна на невролога, който ги обиждал, псувал и критикувал професионалните им качества. Имало и жалби от пациенти, които също били потърпевши от буйния нрав на д-р Стойчев", информира още публикацията.
       
        Д-Р ГРОЗЕВ БОЛНИЦИТЕ ЩЕ СА БЕЗ ЛИМИТИ, АКО СЕ НАПРАВИ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА БЮДЖЕТА НА НЗОК
       Ако се увеличат парите за СИМП и ПИМП с по 20 млн. лв., а за болниците бъдат добавени допълнително 194 млн. лв. от резерва на НЗОК, през следващата година няма да има лимити. Това каза в интервю за БНР председателят на УС на БЛС д-р Венцислав Грозев. Той заяви, че съсловната организация ще настоява за това вътрешно преразпределение на парите от резерва на касата, който е 316 млн. лв. Според него увеличаването на средствата за извънболничната помощ ще доведе до облекчаване на диспансеризацията. По думите му така няма да се стига до прием в болница за всяко едно по-дребно влошаване на състоянието на наблюдаваните пациенти. Той напомни, че един преглед при общопрактикуващ лекар или специалист в извънболничната помощ струва условно около 30-40 лв. Ако обаче пациентът бъде приет в болница, цената автоматично скача няколко пъти. Д-р Грозев отбеляза, че за да се облекчи болничната помощ, е необходимо да се извадят някои дейности от там в извънболничната. "Тази разлика в цената ще отиде в други клинични пътеки, които спокойно могат да бъдат със завишена цена", каза той. Председателят на БЛС също така заяви, че в момента лечебните заведения използват около 65% от легловия си фонд. Според него ще бъде много добре да се създаде клинична пътека за продължително лечение. Той отбеляза, че тя ще струва около 50 лв. на ден и ще засяга три основни групи заболявания - сърдечносъдовите, неврологичните и хирургичните.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ "Свети Георги" организира утре, 17 декември, от 11:00 часа станалия вече традиционен празник на дарителите. Това съобщи началникът на звеното проф. д-р Иван Иванов. Доц. д-р Нарцис Калева ще открие тържеството с кратко представяне на клиниката. В рамките на празничната програма ще бъдат раздадени грамоти на четиринадесет дарители, подпомогнали звеното през 2015 година. След връчването на грамотите и наградите, ученици от СОУ "Св. Паисий Хилендарски" ще изнесат концерт за децата пациенти. Тази година тържеството ще е по-специално, защото именно на него ще бъдат обявени резултатите от избора на лого на клиниката. В края на празника Дядо Коледа ще раздаде подаръци и лакомства.