Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.12.2015)
 
        ПЕТЪР МОСКОВ ОСТАВА МИНИСТЪР       
        ДСБ реши да излезе в опозиция, но здравният министър Петър Москов ще остане в правителството на Бойко Борисов. Това стана ясно в събота вечерта след заседание на партията в Поморие. Москов ще подаде оставка като зам.-председател на ДСБ, но остава член на партията. "Националното ръководство на ДСБ подкрепя решението на лидера за снемане на политическото доверие от правителството и парламентарното мнозинство поради отказа на партия ГЕРБ от договорения вариант на конституционни реформи и бламирането на Христо Иванов като министър на правосъдието. ДСБ подкрепя провежданата реформаторска политика от Петър Москов и във връзка с решението му за оставане на поста прие оставката му като зам.-председател на партията", обяви решението на партията лидерът й Радан Кънев. Преди партийната сбирка той обяви, че ще подаде оставка, ако партията му реши да остане във властта. Той не изключи подобна позиция като на ДСБ да заеме целият Реформаторски блок, "ако са готови да приемат оставките на министрите си вътре в партията". "Петър Москов е един от двамата безспорни лидери на партията. Ние сме взели изключително тежко политическо решение тази вечер, ако тези партии са готови за такова решение, за да се консолидираме като единна сила, единен Реформаторски блок, би било много зряло", каза Кънев. Москов от своя страна благодари на ДСБ за подкрепата и коментира, че оставката му настървено се иска още от първите дни на правителството. "Няма да я получат по този начин", заяви Москов. Вчера Радан Кънев обяви, че тъй като партията му става опозиционна и няма право на министър, политически гръб на Москов ще е само премиерът Бойко Борисов. Той каза още, че решението не е емоционално. Москов обаче посочи, че "аз съм и ще бъда министър на Реформаторския блок и всяко друго изявление е спекулация". По думите му реформите в здравеопазването са на Реформаторския блок и нищо не може да го убеди, че завзети и отстоявани позиции трябва с лека ръка да се оставят на лошите, които не желаят промени. "Убеден съм, че всяка политика може да се привежда в реализация само ако имаш участие в управлението, и именно това е целта за придобиването на политическа власт", каза той. "Не виждам причина да поднесем на тепсия на някого изваждането на ДСБ от властта и да се върнем в положението, когато ДСБ имаше прекрасни идеи, но не беше във властта", допълни Москов. Според него той ще бъде пречката ДПС да се върне в управлението. "Ако искаме ДПС да няма отношение към управлението, то ние трябва да имаме участие в него", смята здравният министър. По думите му РБ трябва да започне да функционира общо, иначе партиите в него  ще останат капсулирани и без изборни успехи, с фантастични идеи, но безполезни за обществото.
 
        ПЕТЪР МОСКОВ: РЕФОРМИ СЕ ПРАВЯТ САМО С ВЛАСТ
        "Позициите се отстояват с ежедневна битка. Промяната не се случва, когато се отдръпваш, а когато действаш. Никога няма да си позволя завоювани от демократичната общност позиции, да бъдат отстъпени, за да може ДПС да се настани във властта.... В следващите дни аз сигурно ще работя за номиниране на достойна кандидатура за правосъден министър, за да може да продължи реформата на Христо Иванов. Това го правя в качеството си на министър от Реформаторския блок", категоричен бе министърът. "Винаги съм бил и оставам министър от квотата на Реформаторския блок в правителството. Освен това не виждам причина да се поднасям на тепсия на ДПС, а също и излизането на ДСБ от управлението". Така Москов коментира решението си да остане министър в коалиционното правителство на ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ, въпреки вчерашното решение на ДСБ от Поморие партията да излезе в опозиция и нейните министри също да се оттеглят. Той подаде оставка единствено като зам.-председател на ДСБ, като подчерта, че целта му е да продължи тежката реформа в здравната система, която е започнал. По повод изявлението на партийния му лидер Радан Кънев, че пътищата им вече се разделят от тук нататък заради личното му решение да остане министър, Москов увери, че между двамата няма никакви разминавания, колкото и всички да се опитван да всяват разкол в отношенията им. Според Москов на вчерашното заседание в Поморие ДСБ е подкрепила личното му решение да остане здравен министър, за да си продължи реформите. Здравният министър обаче призна, че от тук нататък трудностите пред него за реформата в сектора ще бъдат още повече. "От тук нататък става още по-трудно, но продължаваш. Ако те разстрелят - разстрелят!. Толкова е просто!", коментира той по Нова телевизия и БТВ.
 
        ПРОФ. ГЕНЧО НАЧЕВ: ПЕТЪР МОСКОВ ПОСТЪПИ ПРАВИЛНО
        "Това, което прави д-р Петър Москов, е правилно. Професионализмът трябва да се разграничава от политическите сблъсъци". Това каза пред камерите на БНТ проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина". "Работата на лекарите е да предлагат качествени медицински услуги. Те не могат да се занимават с националната здравна карта, примерно. Това е работа на политиците, а те в България не си вършат работата. В момента катастрофално променихме ценностната си система. винаги съм оптимист и се надявам, че здравната реформа на министър Москов ще успее", каза още проф. Начев. "В думите на Бойко Борисов за сланината имаше много истина, но това не е ключа за реформата. Трябва да се промени начина на финансиране и на усвояване на средствата. Трябва да има една ясна и стройна програма кога и как ще се променят нещата. Здравеопазването е много чувствителна система", допълни професорът.
 
        Д-Р МОСКОВ С ДЖЕДАЙСКИ УМЕНИЯ - УСТОЯЛ НА ГОЛЯМ ТОРМОЗ, СМЯТА КОСТАДИН МАРКОВ
        Зам.-председателят на СДС Костадин Марков казва пред "Стандарт": "В момента страшно съжалявам за министър Москов, който беше подложен на такъв тормоз, че трябва наистина да имаш джедайски умения, за да устоиш на това чудо. Това е един свободен и мислещ човек, защото отказа да последва един друг с неговата емоционална реакция. Смея да твърдя, че г-н Москов има подкрепата на целия РБ, както и всички останали наши министри." Министърът продължава работата си на поста и още днес ще подпише новия стандарт за Спешна помощ, който влиза в сила веднага, научаваме от "Труд". "Според него линейка ще трябва да пристига при пациент от 8 до 120 минути според състоянието му. То ще се определя с кодове. За вестника министър Москов казал, че в края на следващата седмица със социалния министър Ивайло Калфин ще бъдат готови с промените в ТЕЛК, които ще бъдат записани с нови текстове в Закона за здравето. "С поправките експертизата за работоспособността се разделя на две: медицинска - т.е. оценява се здравето на пациента, и социална - какъв труд освидетелстваният би могъл да изпълнява", информира материалът. И още: "До края на годината ще е готова и наредбата за сключването на договори на НЗОК с лечебни заведения в районите, в които има излишък от болнични легла според Националната здравна карта. Създаването й върви по план, не изостава", заяви министърът. Той отказа да посочи подробности на какъв принцип ще се отсяват договорните партньори, но засега се знае, че 3000 легла за активно лечение ще бъдат съкратени, а още 3000 ще се превърнат в такива за продължително лечение."
 
        МОСКОВ ДО БОРИСОВ - ОТКРИХА КЛИНИКА В "ПИРОГОВ"
        Два дни след излизането на Петър Москов от ръководството на вече опозиционното ДСБ и коментара на Радан Кънев, че той вече е министър на Бойко Борисов,  здравният министър демонстрира единство с премиера, информира "news.bg.". Двамата спазиха новата си традиция рамо до рамо да откриват обновени клиники и отделения и почетоха новата неврохирургия в "Пирогов". "Убеден съм, че вотът на недоверие на БСП няма да мине, в здравеопазването направихме много неща", защити Москов от намеренията на опозицията Борисов.
 
        ЧУЖДИ БОЛНИЦИ ВРЪЩАТ БЪЛГАРИ ЗАРАДИ ДЪЛГОВЕ НА ЗДРАВНАТА КАСА
        Сумата, която Национална ни здравноосигурителна каса дължи на чужди клиники за лечение на българи надхвърля 130 млн. лв., съобщава "Телеграф". Това е причината, поради която там отказват да приемат и лекуват пациенти от нашата страна. Вече има сигнали за такива случаи в Националната пациентска организация. Германия иска спешна среща с нашите власти именно заради дълговете, натрупани в клиниките там. Тревожният сигнал е на д-р Станимир Хасърджиев. Той уточни, че сумата, която е дължима само по падеж е 60 млн. лв. - това са т. нар.  просрочени задължения, по които вече започват да текат лихви. Той се опасява, че българите ще се превърнат в нежелани пациенти на територията на целия ЕС. Справка от Министерството на здравеопазването показва, че от началото на годината изпратените в чужди клиники българи са над 200. 123-ма са изпратени по линията на здравната каса. Нашенци пътуват заради онкологични заболявания, трансплантации, сложни операции, които не се правят у нас, тежки очни операции. Статистиката обаче е доста неточна, защото отчита само хората, потърсили съдействие от нашите здравни власти. Мнозина други се лекуват за своя сметка. Касата обещава, че ще направи план за разплащане и че проблемът не е чак толкова голям.