Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.12.2015)
 
        ПЕТЪР МОСКОВ ИСКА ПОМОЩ ОТ ЕК ЗА ВАКСИНИТЕ
        Здравният министър Петър Москов призова еврокомисаря по здравеопазването Витянис Андрюкайтис да инициира дебати за осигуряването на задължителните ваксини на общоевропейско ниво, съобщиха от МЗ след среща между двамата. Андрюкайтис е на официално посещение в България, информира "Сега". Москов запозна еврокомисаря с огромните проблеми, които страната ни среща по отношение на гарантирането на имунизационния си календар. В специално писмо до българското министерство Румъния сподели, че има сходни проблеми и предлага да се търсят общи решения, обясни още Москов. Според него обаче е невъзможно двете държави да се справят сами. От няколко години здравното министерство не успява да осигури навреме задължителните ваксини за бебета и деца, тъй като производителите не се явяват на обявения търг. Тази година дори се наложи размяна на ваксини между България и Турция, която породи скандали и съмнения за безопасността на внесените от източната ни съседка препарати. МЗ обмисля и друг вариант - общи търгове за България и Румъния. Пред комисар Андрюкайтис министърът обясни, че през февруари следващата година ще е готов рамков документ между двете държави.
 
        НЗОК УСПОКОЯВА, ЧЕ ДЕФИЦИТЪТ Й ЩЕ Е МАЛЪК
        Дефицит в парите на НЗОК ще има, но той може да бъде много малък. Това стана ясно от прогнозните разчети на НЗОК и оценката на МЗ. На вчерашното заседание на парламентарната здравна комисия НЗОК представи своя финансов отчет за първото полугодие. На база на тези числа тя прогнозира и дефицита в края на декември. Отчетът обаче бе представен в отсъствието на шефа на Надзорния съвет на НЗОК и на управителя й, което разгневи левицата. Въпреки настояването на социалистите точката от дневния ред да се отложи, тя не само бе разгледана, но и отчетът бе приет с 10 гласа "за".
Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков обяви, че по-рано очакваният дефицит бил от 102 млн. лв. Като се пресметне резервът на НЗОК обаче, сумата пада почти наполовина. С предприетите мерки на ръководството сега очакваме дефицитът да е до 18 млн. лв., доволен бе Пенков. Към 30 юни т.г. приходите на НЗОК били 1,5 млрд. лв., което е 49,5% от заложеното по план. Разходите били с 4 млн. по-малко от същия период за 2014 г., или 51,6% от предвиденото. 37 млн. лв. повече в сравнение с м.г. събрала НАП, като Пенков е обнадежден, че до края на декември тази сума може да се увеличи.
       
        ГЛОБЯВАТ НАЙ-ДОБРИЯ СЕМЕЕН ЛЕКАР ЗА ПРЕГЛЕДИ В НЕРАБОТНО ВРЕМЕ
        "С 1000 лева била наказана семейна лекарка от Разград от здравната каса за прием на пациенти в събота. Това е една от абсурдните санкции, наложени на д-р Селиме Карагьозова, която наскоро бе избрана за джипи на 2015 г.", четем днес в "24 часа". "Практиката й обхваща 8400 души и затова била принудена да преглежда в извънработно време. Самите хора обяснили на проверяващите, че са се записали в почивен ден, защото им е по-удобно. Д-р Карагьозова е обжалвала глобата в съда и е спечелила делото. Съборила е пред Темида още 10 акта на касата. Всичките са за дребни технически грешки. Санкционирали я с 200 лв., тъй като не коригирала в документацията си своевременно номера на сменена рецептурна книжка. Друга глоба пък била за изписани лекарства с два дни по-рано", информира публикацията. "Д-р Карагьозова е джипито, спечелило най-много дела срещу касата. Инспекторите се страхуват да ходят при нея, за да не ги разкарва после по съдилищата", коментира председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари доц. д-р Любомир Киров, цитиран от вестника. Според докторката от Разград проверките от здравната каса са съпроводени с постоянно унижение на джипито. "В бюджета на тази институция фигурира перо "глоби". Като дойде човек оттам, ти казва в прав текст, че трябва да те санкционира, защото си има лимит", обяснява д-р Карагьозова. Според нея колегите й в страната също са глобявани за несъществени нарушения - най-често за липсващи бележки в чакалнята. По думите й административният натиск затормозява дейността на семейните лекари и пречи на обслужването на болните.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Революционна терапия за пациенти с рак на главата и шията подтиква имунната система да се бори със заболяването, пише "The Guardian". Опитите, провеждани в Националния институт за здравни изследвания и Лондонския кралски колеж във Великобритания, включват генетично модифициране на бели кръвни телца, благодарение на което те разпознават и атакуват тумора. Естествената функция на белите кръвни клетки на имунната система е да унищожават клетки - особено заразени, чужди за човешкото тяло, допълва "Фокус". Понякога обаче левкоцитите имат нужда от помощ, за да идентифицират и нападнат ракови клетки. Използвайки кръвна проба, учените обработват белите кръвни телца с безвреден вирус, който внася два нови гена. Първият ген подпомага растежа на клетките в лабораторни условия, а вторият позволява на белите кръвни телца да разпознават и атакуват тумора. Терапията, наречена CAR T-cell се провежда в рамките на две седмици. За да постигне максимален ефект, екипът инжектира модифицираните клетки директно в злокачественото образувание. Лечението показва положителни резултати при някои форми на левкимия, но надеждата е да се адаптира за терапия на пациенти с т.нар. "твърди тумори", при които се образува туморна маса. По време на първата фаза на тестовете, чиято цел да е да изпита безопасността и ефективността, пациентите ще получават последователно увеличаващо се количество клетки, за да се определят безопасните дози. При успех, терапията ще се тества върху по-голям брой пациенти, за да се установи ефективността й при борбата с болестта.