Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.12.2015)
 
        САМО 2 ПЪТЕКИ ОСТАНАХА В ДОПЪЛНИТЕЛНИЯ ПАКЕТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ
        Само две клинични пътеки ще съдържа допълнителният пакет за лечение, за който финансирането няма да е приоритетно и пациентите ще чакат. Това са пътеките за оперативни процедури при инконтиненция и гинекологични операции с високотехнологичния робот Да Винчи, какъвто у нас има само един, предвижда окончателният вариант на наредбата на здравно министерство за основния и допълнителния пакет за лечение, покрито от здравната каса. В първия вариант на наредбата в допълнителния пакет попадаха 4 пътеки, след това те се редуцираха до 3, а сега вече са две, информира "Сега". Разделянето на пакетите трябва да влезе в сила от 1 април догодина.
Само в основния пакет има 203 пътеки, а в основния и допълнителния - 60. При втората група спешните случаи, децата и онкологичните диагнози са приоритетни, а останалите могат да чакат. Листите на чакащи не могат да са за повече от 2 месеца, предвижда наредбата. Идеята на министър Петър Москов беше за лечението по основния пакет да отиват повече пари, които да се спестят от ограничаването на средствата в допълнителния пакет. Не е ясно обаче откъде ще дойдат повечето пари, след като в допълнителния пакет няма нищо. Не е ясно и дали обещаният засилен контрол от страна на здравната каса ще спре болниците да пишат всички пациенти по пътеките, попадащи и в двата пакета като спешни, така че да се водят в основния и финансирането им да е гарантирано. Другата новост от догодина е, че от 1 април болниците няма да имат лимити за лечението по основния пакет. И в двата пакета попадат пътеки основно от гастроентерологията, очните болести, урологията, хирургията и почти цялата ортопедия. Предвижда се догодина да има и 38 амбулаторни процедури в болниците, които заместват част от сегашните клинични пътеки. За тях не е необходим постоянен престой в болница и идеята на новата дейност е да се пестят пари. Като амбулаторна процедура към здравната каса вече ще се отчитат диагностични процедури, като изследване с пет скенер, хирургични дейности като биопсии, напасване на протези, малки операции на крайници, на уши, нос и гърло, очни хирургични интервенции, включително за катаракта и глаукома, артроскопски процедури.
 
        ОТ "МЕДИЦИНСКИ ОДИТ" РАЗПИТВАТ ЛЕКАРИ В ТЪРНОВСКАТА БОЛНИЦА
        Служители на Изпълнителна агенция "Медицински одит" влязоха тази сутрин във великотърновската болница "Д-р Стефан Черкезов". Причината е станалият скандално известен случай с направената операция на гръбначния стълб на Сашо Чуков, съобщава "Труд". Миналата седмица младият мъж сигнализира, че след като бил опериран и заплатил за това 2160 лв., разбрал, че интервенцията не се е налагала, тъй като нямал травма на гръбнака. Служителите на агенцията са в неврохирургично отделение и разпитват лекари и персонал по случая, твърдят очевидци. Една от целите на Агенцията е да проверява спазването на правата на пациентите в лечебните заведения. Проверката вероятно ще продължи до края на седмицата.
 
        НАПРАВЛЕНИЯТА ЗА ЛЕКАР ОТПАДАТ
        Направленията за специалист, лабораторни изследвания и диагностика със скъпа апаратура ще отпаднат от 1 април догодина, когато ще влязат в сила двата пакета - основен и допълнителен, за които здравната каса ще плаща. Това става ясно от новата наредба на здравния министър Петър Москов, която се очаква да бъде публикувана в "Държавен вестник" до края на декември. Пациентите, които минават на преглед, вече ще бъдат отчитани по електронен път, допълва "Монитор". Всеки един според възрастта и специфичните за нея заболявания, а също така и хроничните му болежки, ще има право на определен брой не само прегледи, но и изследвания годишно.
 
       ДВА МЕСЕЦА ЧАКАМЕ ЗА ОПЕРАЦИЯ С РОБОТ
        Над 200 диагнози влизат в основния допълнителен пакет, според който болниците ще бъдат задължени да ни лекуват веднага, пише "Телеграф". Едва три пък са медицинските дейности, които са изцяло в допълнителния пакет. Сред тях са гинекологична операция с робот и отстраняване на кожни дефекти. Ако искаме да ги направим, ще трябва да чакаме най-много 2 месеца. Други заболявания попадат и в двата пакета в зависимост от състоянието ни и преценката на лекаря. Това са някои от положенията, залегнали в окончателната наредба за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Предстои документът да бъде обнародван в Държавен вестник и да влезе в сила от април 2016 година. Амбулаторните процедури, за които касата ще плаща без лимити, са 38. Сред тях са диализа и химиотерапия, лечение на злокачествени заболявания, грижа и наблюдение на пациенти с муковисцитоза, тежки оперативни интервенции.
Клиничните пътеки, вписани в документа са 265, като първите 15 от тях са посветени на майчиното и детското здраве. Следват пътеки за сърдечно-съдови, белодробни, мозъчни и заболяване на нервната система. Документът предвижда възможност пациентите да бъдат изписвани само 12 часа след постъпване в болница, ако са налице всички условия за това. До сега най-кратката клинична пътека бе 3 дни.
 
        БАЛНЕОЛОГИЧНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЩЕ СЕ РЕГИСТРИРАТ ПО ЗЛЗ
        За първи път у нас се приема нормативен акт, който въвежда ясна регламентация на устройството и дейността на центровете, предлагащи различни видове балнеологични услуги. Това съобщи пред "Zdrave.net" д-р Илза Попова, секретар на Българската асоциация по физикална и рехабилитационна медицина. Новата наредба на Министерството на туризма, която в близките дни ще бъде обнародвана в "Държавен вестник" стана факт след продължителни обсъждания в работната група експерти от МЗ, Министерството на туризма, специалисти от нашата асоциация и други заинтересовани страни, коментира тя. В допълнение специалистката поясни, че това е една голяма стъпка във вярната посока, защото с влизането в сила на тази регулация ползващите такива услуги ще имат гаранция за високо качество, съответстващо изцяло на добрите световни практики. Занапред балнеологичните (медикъл СПА) и таласотерапевтичните центрове ще бъдат регистрирани по реда на Закона за лечебните заведения и сертифицирани, като ще подлежат на контрол от страна на РЗИ, но и на Комисията за защита на потребителите. В тези структури ще работят лекари специалисти по физикална и рехабилитационна медицина, които ще ръководят и контролират дейността на останалия медицински и обслужващ персонал, а прилаганите практики изцяло ще съответстват на националния стандарт по физикална и рехабилитационна медицина, обясни д-р Попова. По нейните думи това е не само начин българските граждани да получат пълноценна и качествена медицинска грижа, но и път да бъдат привлечени чуждестранни туристи, които търсят лечение и възстановяване на високо ниво под компетентен медицински контрол. Според наредбата СПА и уелнес центровете ще предлагат единствено туристически продукт, като няма да има изискване в дейността им да участват медицински лица.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на управителя на МБАЛ "Св. Николай Чудотворец" в Лом за откриване на процедура за обществена поръчка с предмет "Доставка на медикаменти и реактиви за микробиология за нуждите на МБАЛ "Свети Николай Чудотворец" ЕООД, гр. Лом. КЗК счита, че възложителят незаконосъобразно е въвел като минимално изискване към участниците условието да докажат наличие на опит с удостоверение за изпълнени договори за подобна дейност. Съгласно ЗОП, изпълнението на извършена услуга може да се докаже единствено с два документа - удостоверение, издадено от получателя или чрез посочване в публичен регистър. Също така незаконосъобразна е липсата на определена от възложителя гаранция за участие, съответна на стойността на всяка една от шестте отделни обособени. Като не е определил конкретна стойност като гаранция за участие по всяка една от шестте обособени позиции, възложителят препятства потенциалните участници да представят законосъобразна оферта, се казва в решението на Комисията.