Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.12.2015)
 
        ФАЛИРАЛА БОЛНИЦА НЯМА, НЯМА И ДА ИМА, СПОРЕД Д-Р ШАРКОВ
        За последните 10 години нямаме фалирало лечебно заведение в страната. Това обяви в ефира на БНТ заместник-здравният министър Ваньо Шарков по повод опасенията, че новият начин на финансиране на лечебните заведения ще доведе до фалити на здравни заведения. По думите му в България има няколко закрити общински клиники. Националната здравна карта ще се пребори с феномена на намаляващи лекари и увеличаващи се болнични заведения. Националната здравна карта пък ще започне, по думите на Шарков, преход от здравеопазването на бизнес към здравеопазването като грижа. Няма да се закриват практики, каза още заместник-здравният министър и допълни, че няма да има и лимити в остовния пакет. Вече са започнали преговорите с БЛС за Националния рамков договор. Българският пациент иска да получи достъпно и качествено здравеопазване, изтъкна той. Според Ваньо Шарков таванът на хоспитализацията в България е достигнат, като от статистиката личи, че 2,7 милиона са хоспитализациите у нас годишно. Стана ясно, че ще има увеличение на заплатите на спешните медици от догодина. Вече имало повече постъпили,отколкото напуснали спешната помощ. Предстои и подмяна на автопарка и техниката с европари. Шарков отново зашити данък "вредни храни". Това е пътят, по който върви целият свят, каза той. С налогът се цели здравен ефект - не фискален. Като Министерство на здравеопазването сме на правилния път, категоричен бе той и увери, че постъпленията от данъка ще се инвестират  здравно образование, спорт в училище и майчино здравеопазване.
 
        МАСОВО СЕ РАБОТИ НА 24-ЧАСОВИ СМЕНИ В БОЛНИЦИТЕ
        24-часови смени и по два трудови договора на пълен работен ден с един човек са сред най-честите нарушения в лечебните заведения у нас. За половин година инспекцията по труда е проверила 586 частни и държавни болници в цялата страна, включително и медицински центрове, в които е открила над 4100 нарушения на трудовото законодателство, информира "Сега". Това прави средно по 7 нарушения в болница. Най-важната причина, поради която се правят нарушенията, са липсата на кадри и специалисти, е изводът на инспекторите. Масовата проверката започна след скандала с пребитото бебе от акушерка в столична частна болница. Проверката веднага след инцидента показа, че в болницата има нарушаване на законовите норми за работното време и почивките, като акушерките работят по 24 часа без почивка. Окончателните резултати от проверките в цялата страна показват, че това е практика за болниците. Над 2/3 от нарушенията са свързани с трудовите правоотношения - неспазване на изискването за 12-часова почивка, 24-часови смени по график, сключване едновременно на трудов и граждански договор или на два трудови договора с едно и също лице. От инспекцията не уточниха колко са лекарите или медицинският персонал, които работят по този начин. Останалите нарушения касаят неосигуряването на здравословни и безопасни условия на труд. Най-разпространената практика е сключването на граждански договор с персонала, за да се прикрият трудовите нарушения при полагане на извънреден труд. Така например една медицинска сестра може да работи 12 часа по трудов договор, а след това още 12 часа без почивка по гражданския. Проблемът е, че работата е без почивка и по график, тоест не е инцидентна.
 
        ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ НАМАЛЯВАТ
        Намаляват общопрактикуващите лекари в страната, сочат данни на НЗОК, представени от д-р Галя Йорданова, директор на дирекция "Извънболнична медицинска и дентална помощ" към касата. Един общопрактикуващ лекар обслужва средно 1749 пациенти, докато през 2014 г. те са били 1649, съобщава "Дума". Най-много лични лекари има в Плевен, Добрич и Стара Загора, най-слаба е осигуреността от джипита в Кърджали и Разград, където един доктор обслужва съответно 2670 и 2592 пациенти. В момента в страната има 3611 индивидуални и 239 групови практики.  Отказ за направление, доплащане за дейност, която се покрива от НЗОК, грубо отношение към пациент са основните проблеми, за които българите най-често са се жалвали в касата. За деветте месеца на годината от НЗОК са извършени 14 151 проверки в извънболничната помощ, а констатираните нарушения са 14 936. Най-честите са свързани с по-малък брой прегледи, изследвания и консултации, отколкото се полага на пациентите, или когато лекарите са давали направления над определените. За деветмесечието са отчетени 1,7 млн. лв., неоснователно получени от лекарите, тъй като е установено, че не са извършени пълни прегледи, изследвания или други дейности. От 2007 г. с близо 1/3 се увеличил броят на частните болници, стана ясно от презентацията на д-р Страшимир Генов, шеф на дирекция "Болнична медицинска помощ". През 2007 г. са 71 с 3010 болнични легла, а през т.г. са 108. Законът дава право на управителите на лечебни заведения във всеки момент да променят вида и броя на болничните легла, коментира той. Сега няма никакви критерии различните видове болници с колко минимум или максимум легла може да са и какви видове да са леглата.
 
        НЗОК Е УСТАНОВИЛА НАРУШЕНИЯ ЗА 13,8 МЛН. ЛВ.
        НЗОК е установила нарушения за 13,8 млн. лв., от които 10,3млн.лв. са в болничната по помощ. Останалите 3,5 млн. лв. пък са за нередности в извънболничната помощ. Така например зъболекари отчитали, че са правили пломба на изваден зъб. Това съобщи шефката на дирекция "Извънболнична и медицинска помощ" в НЗОК Галя Йорданова по време на семинар на касата. Тя обясни, че пациентите най-често се жалват от недостатъчна по вид и обем медицинска помощ, отказ от издаване на направление, искане на допълнително доплащане, лошо отношение от страна на лекари и др. За деветте месеца от началото на годината от НЗОК са направили общо 14 151 проверки в извънболнична помощ. Отчетени са 6620 нарушения, завършили със санкции и 5514 нарушения - с препоръки. Размерът на глобите и имуществените санкции е с 12,5% по-висок в сравнение с 2014 г. - общата сума е 1,9 млн. лв. По отношение на осигуреността с общопрактикуващи лекари стана ясно, че средният брой на пациенти в листата на едно джипи е 1749. През 2014 г. тази цифра е била 1659. Най-ниска е осигуреността на лични лекари в Кърджали и Разград. Там едно джипи има съответно по 2602 и 2631 пациенти. Най- висока пък е осигуреността на личните лекари в Плевен, където на джипи се пада 1346 пациенти. Като проблем в болничната помощ от касата отчитат липса на ефект от лечение в някои случаи - пациенти постъпват и се изписват от болница с едни и същи показатели.
 
        БОЛНИЦА В КЮСТЕНДИЛ СЪКРАЩАВА 19 ДУШИ ЗАРАДИ УВЕЛИЧЕНИЕТО НА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА
        19 души от административно-стопанския персонал на кюстендилската болница ще бъдат съкратени от 1-ви януари 2016 г. Те вече са получили своите предизвестия. Не се съкращават лекари и друг медицински персонал. В МБАЛ "Д-р Никола Василиев" работят около 450 души, от които над 40 са в администрацията и стопанската дейност. "Много е неприятно. Съжалявам в личен план за тези хора, но съм принуден да го направя. Предстои ни финансов пробив след вдигането на минималната работна заплата от началото на 2016 година. Основната ни цел е да осигурим всичко необходимо за пациентите. През последните 7 години цените на клиничните пътеки не са променяни, като за някои от тях дори са намалявани през последните 3 години", коментира директорът на болницата д-р Александър Величков, цитиран от Dariknews.bg. По думите му, болницата е в добро финансово състояние към момента, без задължения за заплати или към доставчици на услуги. Прави се оптимизиране на дейността с цел намаляване на разходите през следващата година. "Ако не направим тези съкращения, ще влезем в неблагоприятна обстановка", допълни д-р Величков.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Телеграф" се спира на друга информация. "Слагане на пломба на махнат зъб. С този и други фиктивни дейности и прегледи са източени 1,7 млн. лв. от НЗОК, стана ясно на среща на представители на здравния фонд с медиите вчера", информира материалът. "С над 70% са нараснали неоснователно платените дейности тази година спрямо първите девет месеца на 2014 г., съобщи д-р Галя Йорданова от дирекция "Извънболнична медицинска и дентална помощ" към касата. Основно става въпрос за отчетени, но реално неизвършени медицински дейности или за такива, които не са направени в пълен обем. Пример за това е практика сред зъболекари, при която се отчита поставяне на пломба на пациент, чиито зъб вече е изваден. Като цяло обаче подобни нарушения сред стоматолозите намаляват, отчетоха от касата, като основната причина е въведената информационна система, която следи извършените прегледи от зъболекарите. Друга схема, по която се точи касата, е чрез клинични проучвания, съобщиха експерти. Чрез нея едни и същи болни се лекуват веднъж по линия на клинични изследвания, за които плащат фармацевтичните компании, и след това, ако състоянието им не се подобри, втори път с пари от НЗОК", пише вестникът.
        От "Стандарт" пък научаваме, че двама министри са застанали срещу готвения от здравното министерство т.нар. данък "вредни храни". "Страната на бизнеса срещу данък "вредни храни" заеха министърът на икономиката Божидар Лукарски и министърът на земеделието и храните Десислава Танева на дискусията "Европейска България - стабилност и растеж" в рамките на кампанията "Да! На българската икономика", организирана от в. "Стандарт" и КРИБ. "И аз, и министър Танева неведнъж сме заставали на страната на бизнеса в този дебат. Изказали сме нашите резерви по отношение на този проектозакон. Аз и министър Танева твърдо сме на страната на бизнеса и сме на мнение, че този проектозакон ще има вредно влияние и ще доведе до изкривяване на икономиката", каза министър Лукарски", четем във вестника. "Позицията на КРИБ е абсолютно против данък "вредни храни". Ако има нещо вредно, то трябва да се забрани. А не да се правят нововъведения", заяви Кирил Домусчиев, председател на КРИБ. Той посочи, че подобен закон има само в Унгария, където все още експериментират с него и не се знае дали няма да бъде отменен. "Не е нормално и не е редно и ще се борим това да не се случи и у нас. Да бъркаме в джоба на бабичките, които си купуват от най-евтините вафли и няма да спрат да ядат от тях и след въвеждането на този данък, за да пълним сметки и не знаем после за какво ще се харчат тези пари от министър Москов и спортното министерство. Това не е редно!", отсече Домусчиев", пише още изданието.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Със сложна операция лекари от МБАЛ Бургас възстановиха лицето на пациент с множество счупвания. Операцията е направена миналия петък, а мъжът вече е извън опасност и е настанен в Отделението по неврохирургия, уточняват от лечебното заведение. С титаниеви импланти и пластини напълно е възстановен черепът, лицевите кости и очните кухини. Оперираният е 48-годишен мъж, който паднал от високо. От падането е счупил над 10 кости на черепа, лицето и очните орбити, които хлътнали навътре, четем в "Zdrave.net". Приет е в болницата на 27 ноември т.г. и е опериран по спешност от неврохирурзите, за да извадят попадналите в мозъка костици и кръвни съсиреци. "Ситуацията беше много тежка, защото още при първата операция имаше опасност мъжът да ослепее, тъй като бе счупена и костта зад окото, която едва не засегна зрителния нерв", коментира началникът на Отделението по неврохирургия д-р Николай Недев. Близо седмица за пациента се грижи Отделението по реанимация, защото има опасност за живота му. Но благодарение на усилията на целия екип той оцелява и вече може да се подложи на втора операция за реконструкция на черепа. Счупените кости са заместени с решетка и пластини от титан, който е биосъвместим материал и от години се използва в хирургията. Възстановена е формата на лицето и челото. Разрезите са направени високо в окосмената част на главата и няма да останат белези, обясни неврохирургът д-р Димитър Добрев, лекуващ лекар на пациента. Операцията спада към класа на атравматичните черепно-лицеви пластики. В МБАЛ Бургас те се правят често, но тази се отличава по своята сложност заради множеството счупвания и тежкото състояние на пациента. В екипите, които са извършили и двете операции, участват д-р Николай Недев, д-р Любомир Томов, д-р Димитър Добрев (неврохирурзи), д-р Даниел Петков (началник отделение УНГ), д-р Даниела Люцканова и д-р Здравка Инджова (отделение по реанимация).
        Водещият наш инвазивен кардиолог доц. Иво Петров стана носител на Годишната награда "Даниела Сеизова - в името на живота" в категорията за лекар, доказал внимание и съпричастие към проблемите на пациентите. Уважаваният специалист бе удостоен с приза на Федерация "Български пациентски форум" за неговата искрена и всеотдайна подкрепа към пациентската кауза, участието му като лектор и активен радетел в кампанията на организацията срещу фамилната хиперхолестеролемия, допълва "Zdrave.net". Наградата за институция, кореспондираща най-добре с пациентите получи председателката на Парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. С грамота в същата категория бе отличена и директорката на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова. Призът в категория "Борец за правата на пациентите" отиде при адв. Лилия Николова. Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и приятели бе отличена като пациентска организация, отстояваща най-добре своите права. Двама тийнейджъри - Елена Тодорова и Денислав Маринчев станаха носители на приза в категорията "Смело сърце" за техния кураж, силен и борбен дух по време на лечението им, а певецът ВенЗи грабна приза "Човек с голямо сърце" за неговата съпричастност и ярка гражданска позиция в защита правата на пациентите. ВенЗи прегърна дете с псориазис, за да покаже, че заболяването не е заразно и опасно, а така също и подкрепи информационната кампания срещу фамилната хиперхолестеролемия.