Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.12.2015)
 
        Д-Р МОСКОВ: ОТ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ РАБОТЕЩИ В ЦЕНТРОВЕТЕ ЗА СПЕШНА ПОМОЩ
        На законодателно ниво реформата в здравеопазването е започнала. Това обясни министърът на здравеопазването Петър Москов в предаването по "БТВ". В организационно отношение той посочи увеличеният брой линейки в спешната помощ. "От следващата година ще има повече работещи в центровете за спешна помощ", заяви той.
По думите на министъра, ако до 2020 година системата продължава да работи по същия начин, на практика ще е невъзможно това да продължава. Ще трябва или да се увеличат осигуровките, или да се намалят парите за пенсии или нещо подобно. По отношение на опасенията, че ще бъдат намалени болниците и броят на леглата, Москов посочи, че България броят на леглата спрямо население е близо два пъти повече от средния в ЕС. На места тази диспропорция дори е по-голяма, което, според министъра, служи на определени бизнес интереси. Във връзка с налагането на "данък обществено здраве" и изказването на премиера Борисов, че който яде сланина и пие ракия трябва да плаща повече за здраве, Москов коментира: "Ако това нещо е дълбоко вкоренено в нас, ние трябва да променим това за нашите деца". Той изтъкна, че т.нар. данък обществено здраве няма да облага храните от първа необходимост. На въпрос дали Реформаторският блок ще снеме доверието си от министъра на образованието Тодор Танев Москов отговори, че такива решения се вземат в рамките на блока от всички участващи партии. "Оставка на който и да е от правителството не стои на дневен ред", заяви той.    По повод упреците на бившия главен секретар на МВР, че е бил освободен от поста под натиска на ДСБ, Москов каза: " Съдебната реформа не се прави за някой човек или против някой човек, колкото и важен да си мисли че е той".      Никога промените в Конституцията и съдебната реформа не са били насочени към личността на главния прокурор", добави той. Москов призова управляващото мнозинство да работи за промените, под които се е подписало предварително, и да покаже, че ГЕРБ и Реформаторският блок не са заедно по необходимост, а са водени от идеята за промяна.
 
        БЛС ПРОДЪЛЖАВА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА НРД
        Преговорите за Националния рамков договор се очаква да започнат още днес, стана ясно след заседание на Националния съвет на Българския лекарски съюз в края на седмицата. Причината е, че повечето искания на съсловната организация относно Закона за бюджета на НЗОК за 2016 г. са изпълнени, стана ясно от нарочно съобщение на БЛС. 
"ДУМА" припомня, че БЛС замрази участието си в преговорите по НРД 2016, след като в проектозакона за бюджета на НЗОК бяха заложени текстове, с които съсловната организация на практика се изключваше от договорния процес и нямаше право да участва в договарянето на цени и обеми на медицинските дейности, да участва в контрола и санкциите, което бе еднолично поверено на НС на НЗОК. На последния си събор БЛС излезе с декларация, в която оттегли Управителния съвет от преговорите, а съсловието изрази готовност за крайни мерки, ако текстовете не бъдат оттеглени. Миналата седмица обаче депутатите върнаха старите текстове. Според новите промени в Закона за здравното осигуряване НРД ще влиза в сила от 1 април, а не от 1 януари, както беше досега. Преди това БЛС ще свика събор, който ще даде или няма да даде мандат на своите представители да подпишат
рамковия договор за догодина.
 
        ТАВАНЪТ ОТ 60% ДОПЛАЩАНЕ ЗА ЛЕКАРСТВО ОТ ПАЦИЕНТА СЕ ОТЛАГА С ДВА МЕСЕЦА
        За 26 февруари се отлага влизането в сила на новите правила и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствата. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Решението за това е взето днес на среща между министър Петър Москов и ръководството на Българския фармацевтичен съюз, допълва "Zdrave.net". Според новите текстове, пациентът може да доплаща максимум до 60% от цената на опаковка на най-евтиното лекарство в дадена група. Целта на отлагането е цялата система да получи възможност плавно да се адаптира към новите изисквания, залегнали в Наредбата, за де не се допусне възникването на проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациента, обясняват от МЗ. В двумесечния период до влизането в сила на въпросния текст от Наредбата следва да бъде приспособен аптечният софтуер, да бъдат предвидени контроли върху софтуера на НЗОК и операторите в системата да реализират лекарствата, закупени по старата Наредба - преди действието на ценовия коридор. В разговора оперативното ръководство на БФС е декларирало пълна подкрепа на идеята всеки лекарствен продукт, който кандидатства за Позитивния лекарствен списък, задължително да изпълнява условието за влизане в ценовия коридор, информират още от здравното министерство.
 
        БЪЛГАРИТЕ НЕ ЗНАЯТ ПРАВАТА СИ НА ПАЦИЕНТИ
        Българите не знаят правата си на пациенти, твърдят от "Конфедерацията за защита на здравето". Организацията изпълнява проект по Норвежката програма с цел образоване на българите за правата им на пациенти, обсъждане на проблеми с институции в сферата на здравеопазването и формулиране на политики, информира "Darik News". "В дългосрочна перспектива искаме да бъде приет Закон за пациента, тъй като в момента правата ни като пациенти са "разхвърляни" в няколко здравни закона", обяснява Диана Хаджиангелова, координатор на проекта. Във Велико Търново екип на проекта анкетира великотърновци и раздаде информационни материали. Проектът покрива всички областни градове, като освен информационни кампании, като дейности са заложени и организиране на форуми съвместно с РЗИ, РЗОК, пациентски организации и местните власти. Днес подобна дискусия ще се проведе в старата столица. "Едно от най-основните нарушения на правата ни като пациентти е, че в общинските и държавни болници не получаваме разходо-оправдателни документи за здравните услуги, коментира Петко Кенанов, председател на конфедерцията.
"Не знаем точно как се харчи ресурсът от 3,2 млрд. лева на НЗОК. Парите се пращат на болниците, а не се знае точния разход по един здравно- осигурен пациент при дадена медицинска услуга", допълни той. Брошурите по проекта информират подробно на колко безплатни прегледа имаме право при специалист, стъпките за приемане в лечебното заведение, пакетите за стоматологична помощ, какви изследвания за рак на гърдата и простата ни се полагат, в кои случаи имаме право на безплатни лабораторни изследвания и др.
 
        ДОБРЕ Е ДА СЕ ПЛАЩА РАЗЛИЧНО НА РАЗЛИЧНИТЕ БОЛНИЦИ
        Според шефа на "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев, дали средствата в новия бюджет на касата ще стигнат, зависи от контрола, който ще упражни НЗОК. "Важно е да се следи дали пациентите се хоспитализират, защото имат показания и реална необходимост от лечение или постъпват в болница само за да може дадено лечебно заведение да вземе пари от касата и така да осигурява издръжката си. Разбира се, НЗОК не може сама да упражни този контрол, защото няма необходимия капацитет, но може да го направи с помощта на научните дружества в България, със Съюза на медицинските специалисти, които имат експерти за всяка една специалност", коментира той пред "Монитор". Според него, за това ще помогне и готвената Национална здравна карта. Също като колегата си проф. Миланов, проф. Начев смята, че различното заплащане на болниците е добра мярка. "Инвестицията в лечение не е еднаква в различните болници. И тук не става дума само за финансова инвестиция, а и за обучение на кадри. Не може в една болница с модерна апаратура, в която работят специализирани кадри, трупали опит в най-добрите центрове в света, да получава същите средства като друго лечебно заведение, в което се работи със слушалка и перкусия. С това не подценявам метода на диагностика, но това са фактите и моделът на финансиране не е справедлив", заявява той. И още: "Обществена тайна е, че се приемат хора, които нямат нужда от болнично лечение, използва се само ЕГН-то им, за да се отчитат пациенти и да се взимат пари. Това е една порочна практика за източване на касата. Би било добре болниците да получават реално остойностяване на тяхната дейност на услугата, която предлагат. Мисля, че това е разковничето. Затова новата методиката за плащане на болниците, коефициентите, за които говорихме преди малко, са първа стъпка в тази посока. В крайна сметка обаче трябва да се стигне до диагностично свързани групи, за да бъде всичко обективно и реално."       
 
        ПРОФ. СТОЯН МИЛАНОВ: ПРЕМИЕРЪТ Е ПРАВ, ЗАЩОТО Е НУЖНА ПОВЕЧЕ ДИСЦИПЛИНА, ПОВЕЧЕ САМОУВАЖЕНИЕ КЪМ ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ И ВНИМАНИЕ
        "Премиерът е прав, защото е нужна повече дисциплина, повече самоуважение към човешкия живот и внимание". Това казва в интервю за "Труд" директорът на "Пирогов" проф. Стоян Миланов във връзка с крилатите думи на министър-председателя Бойко Борисов по отношение на сланината, цигарите, ракията и лечението. Проф. Миланов, подобно на свои колеги миналата седмица, отбелязва, че корекция в здравните вноски на такъв човек може да има през фондовете, а не в задължителното здравно осигуряване. "Но подобни цели може да се постигнат чрез работа на Министерството на здравеопазването. Говоря за извършването на много сериозна здравна превенция и профилактика. Затова идеята за данък вредни храни или най-малкото да се шуми около въвеждането му е правилно решение. Всичко е въпрос на здравна просвета", казва той пред изданието. От думите му става ясно, че промените по отношение на неосигурените вече дават резултат, още преди да са влезли в сила. "Само обсъждането на темата доведе до намаляване на броя на обслужените неосигурени българи в"Пирогов". Не мога да кажа дали по този начин се е стигнало до възпитателни мерки в обществото, но е факт, че броят се понижава", казва той, но отбелязва, че загубите за болницата остават: "И сега ще ви дам данните - от януари до декември т.г. пациентите, които са хоспитализирани с неплатени здравни вноски, са 225 души. Те са донесли загуба от 220 000 лева. 180 000 лв. от тях са безвъзвратно загубени, тъй като няма да бъдат възстановени от социалните агенции, защото те са преценили, че лекуваните в "Пирогов" неосигурени имат имоти, платежоспособни са и трябва сами да покрият осигуровките си. Всички тези хора обаче са били спешни пациенти, които са изисквали незабавна лекарска намеса и затова не са могли да бъдат върнати, а ние сме натрупали задължения. През 2014-а неосигурените бяха два пъти повече - над 400, а загубите бяха за повече от 400 000 лв. През 2013-а неосигурените, които бяха 600 души, струваха на "Пирогов" 600 000 лв., т.е. три пъти повече, отколкото тази година", казва директорът на лечебното заведение и уточнява, че болницата получава средства от социалното министерство само за 10% от лекуваните неосигурени пациенти. Проф. Миланов коментира и възродената от министъра идея да се плаща различно на различните болници за лечение. "Това е добър принцип, защото ще поддържа здравна мрежа с добро медицинско обслужване. А определяме здравната мрежа като добра, когато качеството на грижите е еднакво навсякъде. Това е най-важното за пациентите, а в същото време лекарите ще са финансово задоволени", смята той.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Един от най-известните германски специалисти в областта на миниинвазивната ортопедия оперира в МБАЛ Бургас. Това съобщиха от лечебното заведение. Проф. Владимир Мартинек, съвместно с колеги от Бургаската болница и Спортс клиник Еуровита - София, извърши сложна операция на 74-годишен пациент. Мъжът е с изкуствена тазобедрена става, поставена преди две години, но поради неправилно позициониране тя причинява болка и дискомфорт. Налага се повторна операция, за да може пациентът да се движи и живее без болка. Ревизионното (т.е. повторното протезиране) е рядкост в ортопедията и изисква специални умения. Днес проф. Мартинек подмени част от ставата и сега пациентът ще се радва на по-добро качество на живот. Операцията продължи по-малко от час, което също е рядкост. В екипа от страна на МБАЛ Бургас участваха ортопедите д-р Теодор Колев и д-р Славин Желев. Гостуването на проф. Мартинек в МБАЛ Бургас е начало на дългосрочно сътрудничество, сподели д-р Теодор Колев. Инициативата за идването на професора тук е негова, благодарение на контактите му с колегите му от Спортст клиник Еуровита д-р Димитър Лашков и д-р Николай Филипов, които също бяха част от операционния екип днес. Проф. Мартинек преглежда и консултира в София, но има възможност да идва и в МБАЛ Бургас веднъж на 2-3 месеца.
        На 5 декември 2015 г. се отбеляза Световният ден за солидарност с пациента, като тази година e той е под надслов "Здравеопазването е човешко право", четем днес в "Zdrave.net". Това съобщиха от Националната пациентска организация. Темата е избрана, за да подчертае факта, че на международно ниво редица страни са приели закони, свързани с правата на пациента, но на локално ниво те често не се спазват по различни причини. Световният ден за солидарност с пациента се организира от Международната асоциация на пациентските организации (IAPO) и се подкрепя от организациите й членки, каквато е и НПО. Чрез инициативата пациентите искат да напомнят, че здравеопазването е човешко право и всички трябва да имаме достъп до здравеопазването, от което се нуждаем. Освен това доброто качество и достъпната грижа, без страх от дискриминация, е право на гражданите, а лицата, които взимат решенията, трябва да зачитат и защитават правата на пациентите. Необходимо е също така да бъде напомнено, че системите на здравеопазване и услугите, които предоставят, трябва да посрещат нуждите на пациентите.