Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.11.2015)
 
        НЗОК ЩЕ ЗАБАВИ ПЛАЩАНИЯ ЗАРАДИ ДЕФИЦИТА СИ
        Плащания към аптеките за ноември ще бъдат направени чак през януари, става ясно от стенограмата от заседание на надзорния съвет на здравната каса от 17 ноември. "Истината е, че ние живеем ден за ден и прехвърляме за следващата година. Това означава, че си намаляваме с 15 милиона бюджета за догодина", коментира по този повод председателят на надзора Кирил Ананиев. Очаква се НЗОК да приключи годината с над 60 млн. лв. дефицит и едно от решенията е да се прехвърлят плащания към бюджета за догодина, допълва "Сега". Едно от перата, по които се формират преразходи, са лекарствата. От средата на този година разходите за онколекарства са скочили, става ясно още от стенограмата. Причината е, че лимитите за тях бяха отменени. За онкопрепаратите ще се отпуснат допълнително пари - 11.4 млн. лв., които се вземат от оперативния резерв на НЗОК. Заради преразходите в момента се прави проверка на всички лечебни заведения, които се занимават с онкология, включително и анкети с пациенти, за да се види дали те наистина са получили лекарства, които се водят изписани на тяхно име.
 
        496 ДЕЦА СА ЛЕКУВАНИ С ПОМОЮТА НА "БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА" ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА       
        496 деца са лекувани с пари, дарени в рамките на 12-то издание на "Българската Коледа" през тази година, отчетоха вчера от президентството. За лечението са дадени 688 000 лева. Останалите дарения от събраните общо 1,98 млн. лв. от последното издание на благотворителната инициатива са използвани за купуване на апаратура за 10 университетски и областни лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Плевен, съобщава още "Дума". Основната цел на инициативата бе да подпомогне лечението на деца с вродени заболявания, припомнят от президентството. Децата са подпомогнати с диагностика, лекарства, медицински изделия и кохлеарни импланти за тези, които са с вродена глухота. Купени са и 19 високотехнологични медицински апарата.
 
        КЛИНИКАТА ПО НЕОНАТОЛОГИЯ ЗАРАДВА СВОИТЕ ДЕЦА-ПАЦИЕНТИ
        По случай Световния ден на недоносените деца миналата седмица Клиника по неонатология към УМБАЛ "Д-р Георги Странски" ЕАД организира в популярно плевенско детско заведение празник за децата, пациенти на клиниката, информира "PLEVENUTRE.BG". Слово произнесе началникът на клиниката доц. д-р Виктория Атанасова, д.м. Тя поздрави всички присъстващи деца, техните роднини и близки, и им пожела всичко най-хубаво. В експозето, което доц. Атанасова изложи, стана ясно, че в световен мащаб всяко десето новородено е недоносено. На всеки 30 секунди умира по едно недоносено дете. Прогресът на медицината е факт и е предпоставка за значително повишаване на преживяемостта на недоносените новородени, включително и на най-незрелите, родени до навършване на 26 гестационни седмици, каза още доц. Атанасова. С повишаване на преживяемостта на недоносените деца се увеличава обаче и честотата на късните усложнения на недоносеността, даващи отражение върху качеството им на живот в дългосрочен аспект. За последните 5 години  в УМБАЛ-Плевен са се родили 6603 деца, от които 774 са недоносени, което е 11,7% от всички новородени. По-високата честота на недоносеността се определя вероятно от факта, че УМБАЛ-Плевен е републикански център за региона на Централна Северна България, включващ областите Плевен, Велико Търново, Габрово и Ловеч, и тук се концентрират ражданията от рискови бременности. Въпреки това още 86 недоносени новородени, повечето в критично състояние са преведени от други болници на региона за лечение в нашето отделение.
 
        ФЕЯ ГОНИ СТРАХОВЕТЕ НА МАЛКИТЕ ПАЦИЕНТИ В ОКРЪЖНА БОЛНИЦА
        Детските сълзи и страхове в отделението по "Уши, нос и гърло" в университетската МБАЛ "Света Анна" във Варна са под забрана, четем в "BULGARIAUTRE.BG". Контрол върху тях е поела санитарката с име на цвете - Роси. С малко реквизит и широка усмивка сърцатата служителка се е превърнала, по съвместителство, във фея на усмивките в отделението. Запазената й марка е прогонването на страховете от главите и сърцата на болните деца. За броени минути тя успява да пресуши сълзите на малчуганите и да ги изпрати до операционната спокойни и нерядко - усмихнати. Тайната й рецепта - малко карнавален реквизит и много сърце в общуването с децата. Роси е в екипа на варненския "Пирогов" от 1997 година. За 18 години тя е преминала през спешните и тежки хирургии, АГ-сектора и родилното отделение. В момента тя е усмивката на "УНГ"-отделението. Редом със служебните си задължения, Роси "работи" като професионален аниматор на най-малките пациенти в сектора. А в почивните дни дава воля на артистичната си душа като декоратор на щастливи семейни събития. Дамата, чиито собствени деца са вече големи, като всяка майка, не издържа на детски сълзи. Това я мотивирало преди няколко години да се снабди с няколко вида карнавална максировка - клоунски нос, перука, гигантски очила и ангелски крилца, към които прибягва всеки път, когато съзре страх в детските очи, преди преглед или предстояща оперативна интервенция. За най-упоритите страхове Роси има допълнителен арсенал - балони и почерпки за малките пациенти. Резултатът от артистичния подход на екипа са усмихнати деца и спокойни родители.
 
        СПОРЕД Д-Р НЕДЕЛЧО ТОТЕВ Е НАПЪЛНО ВЪЗМОЖНО НЯКОИ БОЛНИЦИ ДА ЗАТВОРЯТ ВРАТИ ОЩЕ ПРЕДИ АПРИЛ 2016 Г
        Две трети от общинските болници ще фалират след април следващата година, хиляди болни ще останат без лечение. Това пише в днешния си брой "Монитор", като цитира съобщение на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Изданието отбелязва, че причината за черната прогноза е новата здравна карта, която регламентира в коя област колко болнични легла и какви специалисти да има. "Към проблема се прибавя и изискването за брой специалисти, медицинска техника и обучен персонал. Това означава, че от общо 60 общински болници сега, ще останат 18", се казва в статията. "Монитор" цитира изказване на председателя на Сдружението на общинските болници в България д-р Неделчо Тотев, според който е напълно възможно някои болници да затворят врати още преди април 2016 г. По думите му лечебните заведения издъхват от липсата на средства, тъй като здравната каса и сега не привежда в пълен размер изработеното над лимитите. "Същевременно не можем да връщаме пациенти, тъй като сме разположени предимно в селища с преобладаващо възрастно и болно население, както и хора без доходи, които нямат възможност да се поддържат в добро здраве и търсят медицинска помощ, след като се влошат", разяснява проблема той. Д-р Тотев информира, че за да не затворят още преди Нова година повечето от общинските болници вече са намалили заплатите на лекарите и медицинските сестри и им плащат до 60% от месечното възнаграждение. Така, докторите с две специалности и внушителен трудов стаж сега получават 700 вместо 1500 лв. заплата, колегите им с една специалност са оставени на по 450 лв., а медицинските сестри взимат не повече от 320 лева.
 
        УВЕЛИЧАВАТ ЛЕГЛА ЗА БОЛНИ В ПИРИНСКО
        Това пък става ясно от статията на в. "Стандарт". Според информацията първоначалния вариант на областната карта е предвиждал съкращаването на леглата за активно лечение с 30%. След редакция на губернатора и експертите обаче МЗ е променило коефициента и на практика броят на леглата се е увеличил. "Леглата за лъчетерапия в Специализираната болница за активно лечение по онкология "Св Мина" ще бъдат увеличени от 13 на 3"3, отбелязва изданието. Всеки пети пациент у нас (20%) става жертва на лекарски грешки. Това пише в. "Всеки ден", позовавайки се на данни на "Евробарометър". В рамките на анкетата хората били помолени да посочат дали лично са пострадали от медицинска грешка, или това се е случило на роднина. Резултатите показват, че 23% от европейците са били пряко засегнати от небрежността на медиците, а 18% са посочили, че това се е случило с техен близък. Близо 11 % пък са заявили, че са пострадали от грешно предписано лекарство. Най-голям е броят на болничните инциденти в Латвия (32%), Дания (29%) и Полша (28 %). Най-малко грешки се допускат в болниците в Австрия - едва 11 %. Като цяло случаите на предписано неподходящо лекарство или грешна доза са по-редки, но въпреки това все пак ги има. За единични случаи се съобщава в Германия и в Унгария. България е в златната среда на тези класации.
 
        ЗАКРИВАТ ОЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА БОЛНИЦА В ДОБРИЧ ЗАРАДИ ЛИПСА НА КАДРИ
        Предстои Офталмологично отделение към Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич да бъде закрито, съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Трифон Йорданов, цитиран от сайта "topnovini.bg". Той обясни, че причината е невъзможност за осигуряване на човешки ресурс за работа. Положени са били неимоверни усилия да се запази отделението, дори и за създаване на дружество за публично-частно партньорство на територията на болницата, но това не е дало резултат. По думите на директора, лекарите офталмолози не желаят да работят в болничното отделение. Освен това, голяма част от дейността на офталмологичните отделения вече се работи в доболничната помощ. За оказване на консултантска помощ от болницата са осигурили офталмолог, съобщава още месията. Д-р Йорданов обясни, че при встъпването му в длъжност преди половин година, е заварил отделението с дейност от 2-3 операции месечно. За сравнение, преди години са правени по 15-20. Той не може да посочи причината да се допусне подобно разбиване дейността на отделение, но, според него, това се е случило години назад. Той счита, че веднъж закрита офталмологичната дейност в болницата ще е почти невъзможно да бъде възстановена.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Със супермодерна лазерна техника за лечение на бъбречно-каменна болест се сдоби УМБАЛ "Св. Анна" - София. Апаратурата е от последно поколение и е малкоинвазивна, щадяща организма. Тя гарантира и много висок процент на успеваемост, съобщиха от лечебното заведение. Така, ние затваряме цикъла на лечение на, бъбречно-каменна болест, чрез най съвременни и модерни техники, заяви началникът на Клиниката по урология - д-р Михаил Абаджиев.