Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.11.2015)
 
        РЕАЛНО ДЪРЖАВАТА ИНВЕСТИРА ЕДВА 85 МЛН. ЛВ. ЗА ЛЕЧЕНИЕ
        Реално през 2016 г. държавата ще внесе в бюджета на НЗОК едва 85 млн. лв., пресметна председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването Стойчо Кацаров. Общо разходите за здравеопазване в България са около 6.4 млрд. лв., като само половината са публични, а останалите се плащат кеш от пациентите, информира "Сега". 50% от цялата сума отива за заплати на работещите в здравната сфера. Те плащат 10% данък общ доход, т.е. внасят обратно в държавния бюджет около 320 млн. лв. Останалата част от разходите в здравеопазването се харчат за стоки и услуги, които са обложени с 20% ДДС. Това означава, че в бюджета на държавата влизат още 640 млн. лв. Така общата сума, която се връща в държавния бюджет през данъците, стига 960 млн. лв., пресметна Кацаров. Трансферът на държавата в бюджета на НЗОК догодина ще бъде 1.045 млрд. лв., т.е. реално в здравната система ще влязат 85 млн. лв., а останалите ще се върнат в хазната.
За да може да се извършат здравните реформи у нас, е необходимо да бъде премахнат текстът от конституцията, според който всеки гражданин има право на безплатен достъп до здравеопазване, обяви пък д-р Цветан Диманов, член на УС на Националното сдружение на частните болници. Той смята и че минималната лекарска заплата в България трябва да бъде поне 1300 лв., а на медицинските сестри - минимум 900 лв.
 

       ОТ 1 ЯНУАРИ ПЛАЩАМЕ ДЪЛЖИМОТО ЗА 5 Г.НАЗАД
        Възстановяването на здравноосигурителни права от хора, които са ги загубили, ще се прави по нов ред от началото на 2016 г., припомни НАП. Причината са промени в Закона за здравното осигуряване, четем в "BULGARIAUTRE.BG". Според тях от 1 януари 2016 г. хората с прекъснати здравноосигурителни права ще трябва да платят всички дължими вноски за 5 години назад. В момента се внасят само за последните 3 години. Така възстановяването на права може да се окаже по-скъпо догодина за някои българи. Здравни права се губят, ако не са преведени повече от 3 месечни вноски за последните три години, припомнят от приходната агенция. Това правило ще продължи да важи и от началото на следващата година. Ако обаче някой поиска да си възстанови правата през ноември т.г., той ще трябва да плати всички дължими вноски от 1 октомври 2012 г. до 30 септември 2015 г. Ако човек в същата ситуация реши да си възстанови правата през февруари догодина, той ще трябва да покрие всичките си задължения за здравно осигуряване в периода от 1 януари 2011 г. до 31 декември 2015 г., посочват от НАП. Данъчните припомнят още, че когато задължението за внасянето на осигуровките е на работодателя, неплащането им не лишава хората от осигурителни права.

        ЗАПЛАТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ, КОИТО НЕ СЕ ОБУЧАВАТ, НЯМА ДА БЪДАТ УВЕЛИЧАВАНИ
        Заплатите на докторите и зъболекарите, които не ходят на семинари, не участват в научни конференции по специалността си и не представят сертификат за такива обучения, няма да бъдат увеличавани. Това пише в днешния си брой в. "Монитор", като добавя, че възнагражденията дори може да бъдат намалявани. Изданието се позовава на текстовете от законопроекта за поправка на Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина. Вестникът цитира Красимир Грудев от управителния съвет на Националното сдружение на частните болници, който заявява, че не малка част от медиците отказват квалификации, за да не изпуснат хонорарите си от пациентите. Според него това е и една от причините за неточно поставените диагнози и неадекватни лечения. Като повече от наложително определя въвеждането на изискването за постоянното повишаване на квалификацията председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. Към момента съсловната организация поддържа регистър само за специализациите на колегите, но не е проблем да следим и продължаващото им обучение, уверява той. "Занапред, независимо, че ще се следи за квалификацията на лекарите, това няма да става на око. Законопроектът предвижда именно БЛС да изготви правила за добра медицинска практика по всяка отделна специалност. Предстои да се въведе и единна кредитна система, по която докторите ще бъдат оценявани чрез натрупване на съответен брой точки от които ще зависи тяхната заплата и дори научна степен. За всяка година те ще трябва да са натрупали определен брой от тях. Ако не успеят, няма да растат в йерархията, нито пък ще имат възможност да записват докторантури и да получават научни степени. Предвижда се същите правила за оценка да важат и за зъболекарите", се казва в статията.
 
        Д-Р СЕЛИМЕ КАРАГЬОЗОВА ОТ РАЗГРАД БЕ ОБЯВЕНА ЗА НАЙ-ДОБРОТО ДЖИПИ НА 2015 Г
        Д-р Селиме Карагьозова от Разград бе обявена за най-доброто джипи на 2015 г., това намираме в "24 часа". Призът й бе връчен на 15-ата юбилейна конференция на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, която се проведе в Пловдив. "Спечелила е 11 дела срещу Регионалната здравна каса в Разград. Инспекторите се страхуват да й ходят на проверка, за да не се виждат после с нея в съда", разказва председателят на сдружението доц. д-р Любомир Киров. Грамотата "Бедуин на годината" заслужи д-р Снежана Бакърова от село Смилян, Смолянско, която е джипи в над 30 села и труднодостъпни махали. За човек желязо пък бе обявен д-р Пламен Латев от Павликени, издържал най-много проверки на здравната каса и оцелял.
 
        КАЛОЯН СТАЙКОВ: НАД 86% ОТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА БОЛНИЦИТЕ КЪМ КРАЯ НА АПРИЛ 2015 Г. СА В ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ С НАД 50% ДЪРЖАВНО УЧАСТИЕ
        От всички дългове на държавата, те са най-очевидни в здравеопазването, където Националната здравноосигурителна каса трупа не само дефицити, но и неразплатени задължения. Това се казва в коментара статия на Калоян Стайков от Института за пазарна икономика, публикувана във в. "Труд". Той отчита, че бюджетът на НЗОК беше актуализиран два пъти през 2014 г. - веднъж за отпускане на трансфер от държавния бюджет от 225 млн. лв. и втори път, за да се легализира дефицитът и от 100 млн. лв. "Заедно с това обаче НЗОК трупа и неразплатени задължения, които към края на 2013 г. са в размер на около 358 млн. лв.", отбелязва Стайков. По думите му, от ръста на неразплатените задължения се вижда, че разходите на касата са толкова раздути, че въпреки отпускането на допълнителни държавни средства през последните две години тя не успява да ги покрие. Според него ситуацията много наподобява състоянието на пенсионната система, където парите никога не стигат. Като други очевиден проблем в сектора на здравеопазването Стайков посочва постоянния ръст на дълговете на болниците. Въпреки че този ръст забавя темповете си през 2014 и 2015 г., това е за сметка на увеличаващите се просрочени задължения, отбелязва той. "Над 86% от задълженията на болниците към края на април 2015 г. са в лечебни заведения с над 50% държавно участие. Това означава, че при наличие на финансови проблеми държавният бюджет (дълг) ще трябва да помага. За да не се превърнат търговските задължения на държавните болници в тежест за данъкоплатците, е задължително системата да се реформира, задълженията да се преструктурират, болници да се приватизират и т.н. Съдейки по отношението на политиците към въпроси като приватизиране или закриване на болници обаче, най-вероятно ще станем свидетели на популистко решение - трупане на дългове докато може, след това държавата ще помага", коментира Стайков.
 
        ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ - НА ПРОМОЦИЯ
        Все повече български клиники и лаборатории предлагат ваучери за прегледи и изследвания в сайтовете за колективно пазаруване. За какво обаче трябва да внимаваме, когато резервираме консултация с лекар по интернет - провери екип на "Нова ТВ". Илияна Танкишева обръща сериозно внимание на здравето си и не пропуска профилактичен преглед. Идва в медицинския център за консултация с кардиолог, но не с направление, а с ваучер. Освен че е по-изгодно, ваучерите за медицинска диагностика спестяват и време на младата жена. Ваучер за ехографско изследване на млечната жлеза, например, се предлага за 15 лева, вместо за 30 лева, а кожно-алергичен тест и консултация със специалист се са намалени от 100 на 80 лева. Отстъпките за някои прегледи и изследвания достигат до 70%. Големите намаления се оказва, че не генерират загуби, а печалби. От РЗИ, под чиито контрол са лабораториите и медицинските центрове, съветват пациентите да проверяват в сайта на инспекцията дали тези здравни заведения са регистрирани. Здравните инспектори обаче са на мнение, че не е добра идея медицинската диагностика да се продава в интернет магазините. Десетки акушеро-гинекологични клиники предлагат в онлайн магазините не само консултация със специалист, но ин витро процедури.
       
        НОВО ДЕЛО СПРЯ ПРОМЯНАТА В РЪКОВОДСТВОТО НА МБАЛ ШУМЕН
        За втори път дело спира вписването в търговския регистър на новия борда на директорите на МБАЛ - Шумен. Това съобщи БНР. Новият управителен съвет бе гласуван на Общо събрание на акционерите в дружеството.  Тогава представителите на общините Каспичан, Никола Козлево и Нови пазар и на най-големия акционер - Министерството на здравеопазването формираха необходимия кворум от две трети, за да бъде легитимно Общото събрание. В Борда бяха избрани д-р Атанас Атанасов, д-р Лиляна Куздова и Елка Христанова. По-късно за изпълнителен директор бе избран д-р Атанасов. Делото е заведено от кмета на Велики Преслав Александър Горчев, който обаче отказа да оповести мотивите си. През юли месец обновяването на борда на директорите бе спряно от община Шумен с мотива, че не са спазени основни изисквания от Търговския закон. Тогава д-р Атанасов отново бе избран за управител на лечебното заведение. "Текат негативни процеси на дестабилизация на шуменската болница", каза пред БНР той. Община Велики Преслав е с 3,41% акции в МБАЛ - Шумен, община Шумен е с 18,20%, община Нови пазар притежава 3,41%, Каолиново - 2,25%, Върбица - 1,94%, Каспичан - 1,82%, Венец - 1,44%, Хитрино - 1,35%, Смядово - 1,40% и Никола Козлево - 1,29%. Най-голям дял има държавата - 64,18%.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        На 26 и 27 ноември, 2015 г. в конферентния център на УМБАЛ "Св. Анна" - София ще се проведе Трети национален семинар на БУЛНОЗО Академия "Превенция и контрол на вътреболничните инфекции-елемент на качествени и безопасни  медицински грижи". Официалното откриване на събитието е от 1300 часа на 26 ноември. Научната програма на семинара ще продължи до 1330 на 27.11.2015 г. През 2015 г. в центъра на програмата ще бъдат  иновационните подходи и консумативи, които позволяват да се подобри съществено безопасността на грижите за пациентите, респективно да се ограничат инфекциите, свързани с медицинското обслужване и разходите за болнично лечение, съобщават организаторите.
        С изграждането на онкологичния център бургаската болница преминава на едно по-високо ниво - модерната апаратура дава възможност за правене на по-добра медицина. Това заяви зам.- министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков по време на пресконференция, провела се на 21 ноември. Повод за думите му стана разкриването на регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания в МБАЛ Бургас. Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България, като стойността му надхвърля 5 млн. лв. Д-р Шарков също така съобщи, че другия месец започва ремонтът на кръвния център в Бургас, за чието изпълнение МЗ отпуска 600 хил. лв. капиталови средства на лечебното заведение.
        Екип на Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ "Свети Георги" извърши успешно през месец октомври първите две автоложни стволовоклетъчни трансплантации при пациенти с агресивен лимфом и мултипен миелом. Това съобщиха от лечебното заведение. Всички етапи на трансплантационната програма от събирането на стволовите клетки, тяхното замразяване, подготовката на пациентите, провеждането на  редварителните химиотерапевтични режими, трансплантацията на стволовите клетки и медицинските дейности в посттрансплантационния период преминаха успешно. Пациентите са изписани с възстановено нормално кръвотворене и без болестни симптоми. В момента в напреднала фаза на предтрансплантационната програма са още 7 пациенти със злокачествени заболявания на кръвта и кръвотворните органи.