Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.11.2015)
 
        МИЛКА ВАСИЛЕВА: ОГРОМЕН Е НЕДОСТИГЪТ НА МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ В БЪЛГАРИЯ
        Медицинският персонал в България е крайно недостатъчен, предупреди Милка Василева, председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи. Пред "БНР" тя обясни, че от началото на годината досега удостоверения за работа в чужбина са получили 500 медицински сестри и акушерки, а още толкова са заминали да работят в чужбина. Според националния професионален регистър в системата на здравеопазването работят близо 22 700 медицински сестри и още 3 000 в пенсионна възраст. През 1990 година сме имали 53 000 медицински сестри при по-малък брой лечебни заведения, поясни Василева: "В цялата система в момента съществува недостиг, който се компенсира благодарение на реалното участие на вече пенсионирани професионалисти по здравни грижи или такива, реално работещи в пенсионна възраст. Най-голямото спасение за здравната медицина е, че поради изключително ниските си заплати сестрите и акушерките и останалите професионалисти по здравни грижи са принудени да работят на две места."
Недостигът от медицински сестри е огромен - в училищата, в детските градини, в критичните лечебни заведения, допълни Василева: "Огромен е недостигът на качествени професионалисти по здравни грижи също в психиатричните заведения. В домовете за възрастни хора работят основно пенсионирани медицински сестри. Винаги имаме искане от работодателите да организираме форми на продължаващо обучение." За да се преодолее кризата със заминаващите зад граница медицински сестри, от организацията настояват работни заплати, равни на три минимални работни заплати, както и възможност за подобряване на квалификацията и по-добро отношение на лекарите към тях.
 
        МИНИСТЪР МОСКОВ: ЩЕ ИМА КОРЕКЦИЯ НА ТЕКСТОВЕ В ПРОЕКТОБЮДЖЕТА НА НЗОК
        Със 117 гласа "за", 45 "против" и 15 "въздържал се" Народното събрание прие на първо четене бюджета на здравната каса за 2016 г. По традиция опозицията обяви, че това е бюджет на статуквото и в него няма реформи, нарече го и "бутафорен". По традиция неуправляващите използваха критиките на съсловните организации към текстовете и числата, за да покажат колко несъстоятелен е предложеният проект и да обосноват гласуването си "против". Те отбелязаха, че с проектобюджета продължава тенденцията за налагане на командно-административен и авторитарен стил на управление, спряха се на липсата на актюерски разчети и заявиха, че състоянието на здравеопазването е катастрофално и с новия бюджет това няма да се промени, а ще се задълбочи. Една от най-масовите критики беше към текста от бюджета, с който разходите се разпределят по районни каси, а не по медицински дейности. Всички представители на опозицията отбелязаха, че това ще доведе до регионализация на медицинските дейности, а оттам - и на лекари и пациенти, което е грубо нарушение на принципа за свободен достъп до лечение. Също по традиция, министърът на здравеопазването защити проекта. Както и при разглеждането му в здравна комисия, сега министър Москов отбеляза, че касата ще разполага с 316 млн. лв. резерв, който по думите му ще бъде използван за обезпечаване на новите политики, въвеждани от ведомството му. Той отново заяви, че дефицитът в тазгодишния бюджет се очаква да бъде между 35 и 37 млн. лв. и увери, че той няма да бъде покрит от увеличението на средствата за идната година. По думите му, парите ще се компенсират от договорените за догодина отстъпки за лекарства в размер на 65 млн. лв., които не са отразени в числата за 2016 г. Допълнителен резерв се очаква и от повишенията на заплатите в някои сектори, които също не са отразени в бюджета, информира Москов.
 
        МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ПРИЕ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНИ КВАЛИФИКАЦИИ
        Правителството внася в Народното събрание промени в Закона за признаване на професионални квалификации, чиято цел е хармонизиране националното право на България с европейското законодателство, четем в "Zdrave.net". Здравният сектор също е обект на тези промени, става ясно от съобщението на правителствената пресслужба. "За гарантирането на високо ниво на обществено здраве и безопасност на пациентите на територията на ЕС се изменят критериите, използвани за определяне на базовото обучение по медицина. Въвеждат се мерки за увеличаване на мобилността при медицинските специалисти", информират от там.
"Обучението на медицински сестри с общ профил, организацията на което все още се различава според националните традиции, вече ще предоставя по-надеждна и насочена в по-голяма степен към резултатите гаранция, че специалистът е придобил определени знания и умения по време на обучението си. С цел акушерките да бъдат подготвени да посрещнат сложните потребности в областта на здравеопазването, свързани с техните дейности, обучаващите се в специалността "акушерство" е необходимо да притежават добра общообразователна подготовка преди да започнат обучението по акушерство", посочва се в съобщението.
 
        И НЕОНАТОЛОЗИТЕ НИ СА НА СВЪРШВАНЕ
        "До няколко години се очаква недостигът на неонатолози да достигне връхната си точка, съобщи специалистът по ненатология в Майчин дом проф. Боряна Слънчева по повод световния ден на недоносените бебета 17 ноември", пише днес "Новинар". "И сега има липса на кадри, но до няколко години ще дойде бумът, заради който дори ще бъдат затваряни отделения", допълни тя. По думите й това се дължи на факта, че специалността комбинира в себе си педиатрия и реанимация и не всеки може да се справи с взимането на бързи решения в критична ситуация, а и според новите наредби една болница не може да взима специализанти, ако няма свободни работни места", допълва публикацията и продължава: "На практика трябва да се махне утвърден специалист, за да дойде някой обучаващ се, което ще затрудни работата ни", обясни проф. Слънчева и допълни, че освен липсата на кадри има и недостиг на апаратура."
 
        СЛОЖНА ОПЕРАЦИЯ ЗА ПРИСАЖДАНЕ НА ЛИЦЕ ОТБЕЛЯЗА ГРАНДИОЗЕН УСПЕХ
        Друг материал на "Новинар" пък ни информира за постиженията на лекари зад граница. "Една от най-сложните операции за присаждане на лице, правена някога, отбеляза грандиозен успех и пациентът се възстановява успешно. Това се похвалиха хирурзи от Ню Йорк, извършили сложната процедура. Те присадиха лице на 41-годишен пенсиониран пожарникар, чието лице било буквално стопено, след като през 2001 г. върху него се стоварил горящ покрив", съобщава публикацията. "Сложната операция била извършена през август тази година от два екипа с общо над 100 лекари и медицински персонал. Интервенцията продължила 26 часа, в които хирурзите свързали кръвоносните съдове и мускулите, изрязали части от лицето на реципиента, реконструирали черепно-лицеви кости и покрили с кожа на нужните места. Според медиците пациентът Патрик Хардисън имал 50 на 50 шанс да преживее трансплантацията и три месеца по-късно се оказва, че е един от малкото, които оцеляват", разказва вестникът и уточнява: "Бившият пожарникар получи лицето на 26-годишен мъж, държан във вегетативно състояние след инцидент. Хардисън ще трябва да пие хапчета за потискане на имунната му система до края на живота си, за да не бъде отхвърлена трансплантираната част."
 
        ОТ АСОЦИАЦИЯТА ПО НЕОНАТОЛОГИЯ НАСТОЯВАТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН РЕГИСТЪР НА ВСИЧКИ НЕДОНОСЕНИ ДЕЦА
        "За създаване на национален регистър на всички недоносени деца настояват специалистите от Асоциацията по неонатология. По повод вчерашния световен ден на неденосените те се събраха на среща във Велико Търново, на която бе представена интернет платформа и наръчник за родители на такива бебета", допълва "24 часа", като отбелязва, че към 11% от ражданията у нас са преждевременни.
        Друга публикация в ежедневника пък информира, че учителите, лекарите и социалните работници са участници в първата линия на борба с радикализацията и потенциалните терористични заплахи наравно с полицаите. "Това предвижда проект на стратегия за борба с радикализацията и тероризма, която е изработена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова", съобщава публикацията. "За учителите, лекарите, социалните работници и полицаите ще бъдат изготвени наръчници с показатели в поведението на хората, с които работят, по които може да се разпознае, че човекът се радикализира или дори носи терористична опасност. При проява на тези признаци те ще трябва да докладват за потенциален риск", четем във вестника.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Новооткритият в УМБАЛ "Св. Анна" Здравно-консултативен център за майчино и детско здраве" предоставя на всички новородени в отделението по Неонатология безплатно изследване на слуха с отоакустични емисии. Това съобщават от лечебното заведение. От болницата отбелязват, че сред рисковите групи са децата, родени от родители с увреден слух, деца, родени от майки, прекарали пренатални заболявания и деца с перинатални и постнатални заболявания като травми на черепа. Универсалният неонатален слухов скрининг дава възможност за навременна диагностика на увреждане на слуха, което е условие за навременно и успешно лечение, отбелязват от болницата.
        Бившият председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Цветн Райчинов е избран за председател на Централната комисия по етика към Министерския съвет по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това реши правителството на редовното си заседание. Той ще заеме мястото на досегашния председател д-р Иван Стайков, който напуска поста по лични причини, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Комисията се състои от 9 членове и включва задължително лекари, лекари по дентална медицина, психолог, теолог и юрист. Съставът на комисията се определя с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на здравеопазването за срок 4 години. Тя дава становища по деонтологични и етични въпроси в областта на клиничните изпитвания, когато е сезирана от комисиите по етика по чл. 103, ал. 1 и 2 ЗЛПХМ, от ИАЛ или от възложителя.