Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.11.2015)
 
        МЗ БАВИ ПАРИТЕ НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
        Министерството на здравеопазването бави парите на Фонда за лечение на деца и ги превежда в намален размер в последните два месеца. Това пречи на разплащането с чужди и български клиники и фирми за медицински изделия, съобщава "Сега".  "За октомври трябваше да бъдат преведени 1.6 млн. лева, но са отпуснати 542 000 лева. За ноември трансферът трябва да е 2.1 млн. лева, но пари все още няма", съобщи пред Mediapool Красимира Величкова от Българския дарителски форум и член на Обществения съвет на фонда. За два месеца фондът е натрупал задължения от 1.8 млн. лева към чужди клиники, в които лекувани български деца. Задълженията към български болници и фирми за медицински изделия са 800 000 лева. "Тези задължения създават проблем, тъй като винаги когато има забавяне в плащането, чуждите клиники спират да приемат български деца", каза Величкова. Тази година бюджетът на фонда е 12 млн. лева, от които досега са похарчени 9 млн. лева, каза Величкова. "Бюджетът на фонда не е изчерпан", коментира тя. МЗ ще плати, след като фондът представи изрядна документация - протоколи и решения за отпускане на финансиране на лечение, отвърнаха от министерството. Те са изискани още през октомври.
През миналата година Фондът за лечение на деца е финансирал лечението на 1284 деца, от които 365 са изпратени в чужбина и 919 са се лекували у нас. 7 млн. лева са отишли за лечение в чужбина, а за терапии у нас - 4 млн. лева.
 
        БЮДЖЕТЪТ НА ЗДРАВНАТА КАСА Е КОМПРОМИС
        "Запазването на сравнително нисък дял на публичните средства за здравеопазване не само не позволява развитие на здравеопазването, но и е определящ фактор за влошаване на качеството на обслужване и намаляване възможностите за оказване на адекватна и равнопоставена медицинска помощ, не създава възможности за мотивация на медицинския персонал и особено за повишаване на неговата квалификация." Това пише в "Капитал Daily" Григор Димитров, член на Надзорния съвет на касата от квотата на работодателите. Той отбелязва, че предстои да се утвърдят най-малко 10 наредби, без които не може да се работи по бюджета: наредба за основен и допълнителен пакет, правила за определяне на обемите, методики за остойностяване и закупуване на услуги, правила от НЗОК за разпределяне на обемите по РЗОК, правила за планиране, договаряне и закупуване, правила за закупуване от НЗОК по изпълнители и т.н. Димитров също така посочва, че продължава практиката направените предложения в бюджета да не са обосновани с предварителни разчети. "Не са направени разчети за финансовото осигуряване на основен и допълнителен пакет. Не са подготвени разчети за разходите, които трябва да се направят с използването на новата високотехнологична апаратура (киберножове, линейни ускорители и др.), която влезе през последните години. Има опасност, ако това не се направи, въпреки голямата инвестиция и добрите намерения да не се ограничи лечението на наши граждани в чужбина", отбелязва авторът и посочва, че без готова национална здравна карта РЗОК не могат да направят разпределение на обемите дейности по изпълнители, така както се предвижда в проекта. "Всичко това не позволява да се подготви бюджет, на основата който да се определи съдържанието на пакета от здравни услуги, гарантиран от бюджета на НЗОК", пише Григор Димитров. Той изтъква още, че липсата на регулация поставя болниците в екстремални условия, като в най-тежка ситуация са общинските болници. "Месечният разход на НЗОК за болнична помощ през 2013 г. е около 130 млн. лв., за тази година се очертава да не е по-малко от 150 млн. лв. Това води до задлъжняване на болниците към доставчици и формиране на допълнителни дефицити в НЗОК", коментира той и добавя, че липсва нормативен акт, с който да се определят ясни правила за реда и начина на медицинското обслужване на здравно неосигурените и за финансирането на тази дейност, а обслужването на тези лица води до натрупване на дефицити в лечебните заведения и ощетява здравно осигурените.
 
        ТЕЛК-СИСТЕМАТА СЕ НУЖДАЕ ОТ РЕСТАРТ
        Системата на ТЕЛК се нуждае от рестарт. Това заявиха пред БТВ бившият социален министър Христина Христова и председателят на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. Повод за разговора с тях бяха проблемите на лекарите, работещи в ТЕЛК. В началото на този месец почти всички лекари от ТЕЛК - Пловдив хвърлиха оставки, защото сегашната система ги принуждава на практика да си плащат, за да работят. Според закона, когато едно решение на ТЕЛК се обжалва и отмени, средствата трябва да се възстановят от комисията, взела решението. Същевременно, решенията на ТЕЛК влизат в сила веднага, независимо дали впоследствие биват обжалвани. Така средствата за съответната инвалидна пенсия започват да се изплащат веднага, а обжалванията понякога продължават по година и половина. Ако окончателното решение постанови отмяна на решението на ТЕЛК, комисията трябва да върне средствата, изплащани до момента на човека с увреждане, с лихвите. Заплатите на работещите в ТЕЛК лекари пък варират от 560 лв. за член на комисия до 600 лв. за председател, отбеляза Христина Христова и попита: "Кога едно обжалвано дело, което е отменено от по-висша инстанция, се плащат щетите от съдията от по-низшата инстанция?" Тя отбеляза още, че лекарите, работещи в ТЕЛК, трябва да имат специалност, 5 години стаж по специалността и същевременно нямат право да работят другаде. Същевременно натовареността там е огромна: сега някои комисии приемат документи за освидетелстване за 2017 г., посочи Христова и заяви, че годишно през българските ТЕЛК-ове минават по четвърт милион души.  Макар много сериозен и абсурден, това далеч не е единственият проблем в ТЕЛК-системата. "Познаваме и случаи, например хората в цели села са глухи, в други села са с друго увреждане. Очевидно имаме проблем, който трябва да се решава", отбеляза бившият социален министър. Проблемът е и в друга посока, напомни Минчо Коралски. "Аз имам трансверзален полиомиелит и 100% не мога да си движа краката. Но в моето решение пише 100% нетрудоспособен, което поне от 10 години не е вярно, тъй като всеки ден ходя на работа. По същия начин пише и в решенията на другите. Т.е., смесвайки степента на увреждане с неработоспособността се създава впечатлението, че хората с увреждания не могат да работят, че те са нетрудоспособни", отбеляза той. Коралски припомни още, че работна група работи по създаването на нов модел. "Той би трябвало да доведе до това, че лекарски комисии или лечебни заведения да дават вид и степен на увреждане, а след това с това решение човек трябва да отиде в пенсионната служба, в социалната служба, в службата по заетостта, където да получи социална оценка", коментира той. "Трябва да се промени цялата система на ТЕЛК и да се погледне на хората като на социални същества - какво им пречи и какво им помага пълноценно да функционират в обществото, а не само медицинската част", подкрепи го и Христина Христова.
 
        НЗОК ПРАВИ ПРОВЕРКА НА АПТЕКИ И ПАЦИЕНТИ ЗАРАДИ ПЛАТЕНИ НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ ЛЕКАРСТВА
        Две са лекарствата, за които здравната каса е платила над 700000 лв., без те изобщо да са внасяни в сртаната. Това каза пред журналисти подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева. За случая стана ясно при преговорите за отстъпки между здравния фонд и индустрията, когато фирми са заявили, че медикаментите не присъстват от известно време на нашия пазар, четем в "Zdrave.net". Тя обаче отказа да каже кои са въпросите продукти или за какви заболявания се използват с мотива, че това може да попречи на провеждането на разследването от прокуратурата. Кръстева отбеляза, че в момента тече проверка по случая на аптеки от страна на РЗОК. Контрольорите анкетират също така и пациентите, на които по документи са предписвани двата медикамента. "Ние ще предоставим резултатите от тази наша проверка на компетентните органи, защото се оказа, че те също ще имат много работа след нас", каза тя. По думите й, контрольорите срещат някои трудности в разследването при контактите с пациентите. Причината е, че някои от тях не могат да бъдат открити, защото са си сменили адресите или телефонните номера. Има и починали.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Акция по кръводаряване се организира в Кюстендил. Това съобщи д-р Десислава Илиева, началник на отделението по трансфузионна хематология и имунология към кюстендилската болница, цитирана от Фокус. Акцията ще се проведе днес от 9.30 часа в залата на община Кюстендил. Тя се организира съвместно с ръководството на общината и е традиционна инициатива за кръводаряване. "В акцията могат да се включат всички желаещи, започваме в 9.30 и ще продължим докато има желаещи да дарят кръв", каза д-р Илиева.