Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.11.2015)
 


       Д-Р ШАРКОВ: ДОСТИГНАТ Е ТАВАНЪТ НА ХОСПИТАЛИЗАЦИИТЕ, ЩЕ ПРЕБОРИМ ВСЯКАКВИ ДЕФИЦИТИ
        "През последните години - и по мнение на Българския лекарски съюз, ние сме достигнали тавана на хоспитализациите в България. Гарантирайки този таван, с всичките условности, които той има - къде честни, къде недотам честни хоспитализации и отчетени пациенти, все пак смятам, че сме готови да се преборим със всякакви дефицити." Това казва в интервю за "Стандарт" зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков. Той се спира и на разделянето на пакета здравни услуги, гарантиран от касата, като припомня кои са заболяванията, влизащи в основния и заявява, че критериите са ясни и проблем по отношение на двата пакета не може да има. По думите му, новата Национална здравна карта няма да затваря болници. "Тя няма нито идея, нито цел, нито пък възможност да затваря болници. Националната здравна карта може да каже само там, където има излишък на болнични легла, кои са тези лечебни заведения, които осигуряват най-качествено лечение и най-добър достъп на пациентите и кои ще бъдат финансирани през публичния фонд. А това дали едно лечебно заведение ще продължи да съществува, зависи изцяло от неговия собственик и решенията му", коментира зам.-министърът. Заявката на БЛС, че няма да преговаря по НРД 2016, ако не отпаднат текстове от закона за бюджета на касата пък той коментира така: "Нека да минат всички разговори и да видим крайния вид на Закона за бюджета на НЗОК. Мисля, че досега сме показали, че всичко, което правим в Министерство на здравеопазването, е съгласувано както с БЛС, така и с пациентските организации, затова създадохме и партньорството за здраве. Така че добрият диалог, който е вървял досега, може да продължи и занапред."
 
        ЕВРОПРОГРАМА ОСИГУРЯВА СТИПЕНДИИ И ПОКРИВА ТАКСИТЕ НА СТОТИЦИ СПЕЦИАЛИЗАНТИ
        Тази година 1838 млади медици са назначени за придобиване на специалност по новата наредба, без да са се явявали на изпит, обяви зам.-министърът на здравеопазването   д-р Ваньо Шарков. Той заяви, че в момента лечебните заведения са обявили 855 свободни места по клинични специалности, съобщи "Medical News". Заместник- министърът на образованието проф. Николай Денков заяви, че през следващите години предстои да бъдат вложени големи суми в научни изследвания и нови технологии. Той обясни, че това ще стане по европейската оперативна програма "Наука и образование", като за здравеопазване са предвидени около 140 млн. лв.
Взето е и решение за започването на две нови програми. Едната е за 5,5 млн. лв., които ще бъдат използвани за осигуряване на таксите за обучение на 520 лекари специализанти.  Предстои да се покрият таксите и да се осигурят две минимални работни заплати за специализантите, останали по Наредба 34, които все още продължават да плащат за обучението си. С останалите средства ще бъде осигурено финансирането на нови места за специализации. По другата програма ще се проведе квалификационно обучение на 2700 медици от Спешна помощ. Заместник-министърът не спомена обаче точно кога ще стартират тези проекти.
 
        НЗОК Е ПЛАТИЛА 700 ХИЛ. ЛВ. ЗА ЛЕКАРСТВА, КОИТО НЕ СЕ ВНАСЯТ У НАС
        Националната здравноосигурителна каса е платила 700 хиляди лева от бюджета си за тази година за лекарства, каквито изобщо не са били внасяни в страната, четем в "mediapool.bg". Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов пред парламентарната здравна комисия. Източването било установено при преговорите между касата и фармацевтични компании за 20% отстъпка от цената на определени медикаменти до края на годината. По случая е сезирана прокуратурата, за да бъде образувано разследване. Засега не е ясно дали източването е станало по линия на болници или на лични лекари.
 
        ИТАЛИАНЦИ ПРЕДЛАГАТ НЕРАЗРЕШЕНО ОБУЧЕНИЕ ПО МЕДИЦИНА В СОФИЯ
        "24 часа" алармира, че италианци предлагат неразрешено обучение по медицина в София. "Италианският междууниверситетски институт CEPU (ЧЕПУ) предлага пакети за висше образование по медицина с 2 г. в Италия и 4 г. в София, но италианското Министерство на образованието и университетите не ги е разрешило. Така пише италианският седмичник "Еспресо", предупреждавайки за рисковете кандидатите да учат в България", четем във вестника. "Според изданието в свои обяви ЧЕПУ рекламирал подмамващо пред неуспелите на изпитите за медицина в Италия 50 свободни места в софийския Медицински университет. В Италия само един от всеки шестима кандидати успява да влезе медицина. Според проверка на седмичника в италианското министерство обаче излиза, че на 28 юли 2014 г.то е отказало разрешение на софийския Медицински университет да се присъедини към мрежата на Европейския междууниверситетски институт. Затова според "Еспресо" обявите на ЧЕПУ заблуждавали италианските кандидати за София", информира ежедневникът и обяснява: "Всичко това се правело, за да им вземат цяло състояние. Всеки студент за годините в Италия и България трябва да плати общо 68 000 евро, което значи 3,4 млн. евро печалба. Изданието припомня, че ЧЕПУ е един от спонсорите на партията на Берлускони."
 
        ПРЕЧКИТЕ ЗА НОВИ БОЛНИЦИ ОТИВАТ В КС
        57 депутати от ДПС, БСП и БДЦ дават на Конституционния съд текстове от Закона за лечебните заведения, които касаят основните моменти при въвеждането на националната здравна карта, информира "Сега". Те атакуват това, че тепърва здравната каса ще може да отказва договори на болници в региони с лечебни заведения над определените от здравното министерство нужди на населението. Кои болници няма да получават пари от касата ще се определя с критерии, които тепърва ще се пишат от МЗ. КС ще тълкува и текста, според който на местата с пресищане на болници новите лечебници няма да имат право на финансиране от НЗОК. "Има противоречие на няколко члена от конституцията и на принципите за правова държава, за закрилата на инвестициите и правото на здравно осигуряване", обясни Тунчер Кърджалиев от ДПС.