Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.11.2015)
 
        НАГРАДИ "МЛАД МЕДИК"
        Тази година на изпит за придобиване на специалност са се явили 1838 млади лекари. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков по време на отбелязването на края на националната кампания "Млад медик" за 2015 г. Той заяви, че в момента лечебните заведения са обявили 855 свободни места по клинични специалности, информира "zdrave.net". Зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков съобщи, че през следващите години предстои да бъдат вложени големи суми в научни изследвания и нови технологии. Той отбеляза, че това ще стане по европейската оперативна програма "Наука и образование", като за здравеопазване са предвидени около 140 млн. лв. Взето е и решение за отварянето на две нови програми. Едната е за 5,5 млн. лв., които ще бъдат използвани за покриването на таксите за обучение на 520 лекари специализанти. Те ще получат и стипендии в размер на две минимални работни заплати. По другата програма ще се проведе квалификационно обучение на 2700 медици от Спешна помощ. Междувременно в рамките на кампанията "Млад медик" за 2015 г. бяха връчени стипендии на трима лекари и три бъдещи медицински сестри. Лекарите са д-р Драгомир Дарданов от МБАЛ "Александровска", доц. Добромир Димитров от УМБАЛ Плевен и д-р Магдалена Баймакова от ВМА. Бъдещите медсестри пък са Гергана Цолова, Силвия Младенова и Таня Франке-Александрова. Награди получиха и мениджъри, които са назначили най-голям брой специализанти. Това са д-р Явор Дренски от "Токуда", акад. Иван Миланов от "Св. Наум", проф. Виктор Златков от "Майчин дом" и доц. Костадин Ангелов от "Александровска" болница. Урологът от "Александровска" болница д-р Валентин Йотовски пък получи едноседмично безплатно обучение в Центъра за трансплантации на турската болнична верига "Медикал парк" в Истанбул, която също е партньор на кампанията.
 
        ТЕЛК Е ПРЕД ЕПИДЕМИЯ ОТ ОСТАВКИ
        "Лекарският съюз предлага резервът на здравната каса да се намали. Той в момента е 10% от бюджета й за годината, или около 316 млн. лв. за 2015 г, обяви председателят на българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Грозев добави, че ако резервът остане 2% от общите приходи и трансфери, това може да освободи над 200 млн. лв. допълнителни средства, с които да се покриват плащанията към лечебните заведения", четем днес в "Капитал Daily". "Според него следващата година към предложения проектобюджет ще са необходими още около 194 млн. лв. По думите му дефицитът на касата за 2015 г. ще е около 60-65 млн. лв., но поне няма да се налага да се покриват разходи от тази година с бюджета за следващата", пише още вестникът.
 
        ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ДИАБЕТА
        На 15 ноември 2015 г., неделя, от 10:00 часа в парк "Борисова градина" Асоциация "Диабет тип 2" съвместно със Столична община ще отбележи Световния ден за борба с диабета с крос под надслов "<6" - крос в подкрепа на хората с диабет. Спортното събитие ще бъде открито от двукратния световен шампион по спортна гимнастика Йордан Йовчев, съобщават организаторите. От 10:00 до 11:00 часа участниците ще могат да получат стартовите си номера на пункта за регистрация, където ще бъдат разделени в трите трасета за бягане - 1 км за деца, 1,5 км или 3 км за възрастни. Кросът ще стартира от площадката до чешмата пред бюст-паметника на Васил Левски и ще финишира отново там. Участие могат да вземат хора с диабет, техните семейства и всички, които ги подкрепят, като всеки желаещ да се включи в инициативата ще може да се регистрира за участие и в самия ден на събитието, като попълни кратко информирано съгласие. Наградният фонд включва продукти, стимулиращи спортуването и физически активния начин на живот. Наградите ще бъдат раздадени чрез томбола, в която ще са включени стартовите номера на всички участници. Основното послание на организаторите е, че има по-малко от шест неща, които човек може да прави, за да поддържа кръвната си захар по-ниска от 6 (максималната референтна стойност, определена от СЗО за наличие на захар в кръвта). Целта е да се насърчи здравословният начин на живот, да се подчертае важността на физическата активност за заболяването и да се припомни, че по този начин диабет тип 2 може да бъде напълно избегнат. От друга страна, това събитие ще покаже, че хората, болни от диабет, не се различават от всички останали и не бива да бъдат дискриминирани. Събитието се организира с партньорството на Младежки спортен клуб "София-Европа" и Национална пациентска организация.       
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Труд" пък съобщава, че и приетите промени в Закона за лечебните заведения са дадени на Конституционния съд. "57 депутати от ДПС, БСП и БДЦ дадоха вчера на Конституционния съд и втората част от здравната реформа "Москов", която бе записана с промени в Закона за лечебните заведения. В КС още от лятото се обжалват поправките в Закона за здравното осигуряване, които въведоха основен и допълнителен пакет за лечение от догодина. Чрез нови текстове в Закона за лечебните заведения Народното събрание гласува потребностите на населението от достъпна медицинска помощ да се определят чрез Националната здравна карта", припомня публикацията. "Част от тези промени не са в съответствие с основни конституционни положения като принципа на правовата държава, закрила на инвестициите и на стопанската дейност от закона, правото на гражданите на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ", написаха депутатите до КС. С промените бе заложен нов ред за определяне на онези лечебни заведения или техни обединения, с които ще сключва договори касата догодина. "По този начин се въвежда листа на чакащите пациенти, защото не всяко лечебно заведение ще сключва договор с НЗОК и ще може да получи плащане от касата за извършената дейност. А така се нарушава основно социално право - за осигуряване на достъпна помощ", аргументират се депутатите", информира ежедневникът.
        "Сега" се спира на другия проблем, засегнат от съсловната организация на вчерашната пресконференция. Вестникът алармира за "епидемия от оставки" в ТЕЛК. "Лекарите от трудово експертните комисии в Русе, Сливен и Хасково застават твърдо зад колегите си от ТЕЛК - Пловдив и са готови да подадат оставките си заради санкциите, които ги грозят при отменени техни решения, съобщиха от Българския лекарския съюз. Към момента 15 лекари от ТЕЛК в Пловдив са подали молби за освобождаване", припомня материалът и пояснява: "От няколко години лекарите в ТЕЛК трябва да възстановяват от джоба си отпуснатите от тях инвалидни пенсии, ако по-горната инстанция - НЕЛК или съдът, отменят решението на ТЕЛК. По думите на зам.-председателя на БЛС д-р Галинка Павлова сумите, които връщат санкционираните медици, са по над 3000 лв. и са им директно удържани от заплатите. "Те биха могли да бъдат разсрочени във времето, когато бъдат осъдени, защото на тези хора трябва да им остане заплата, с която да живеят", обясни тя. Затова лекарският съюз иска промяна в кодекса за социалното осигуряване, който дава възможността на НОИ да налага персонални санкции на лекарите в ТЕЛК и НЕЛК за отменени медицински експертизи."
        "Монитор" се спира конкретно на столичната ТЕЛК. "Ще ни ликвидират и ще ни принудят всички да напуснем. Няма как да живеем със 700 лева заплата и 1000 лева глоби." Това казаха пред "Монитор" председатели на столичните трудово-експертни лекарски комисии, които заседават тайно, за да решат какви мерки ще предприемат", четем в изданието. От публикацията става ясно, че лекарите от ТЕЛК - София обмислят да последват примера на колегите си от Пловдив. И още: "След лекарите от Пловдив, Русе и София, готовност за протести и оставки изявиха и медици от Шумен, Нови пазар, Добрич, Сливен и Хасково", информира ежедневникът.
       
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        От 15-ти до 21-ви ноември всеки може да се включи в акцията, която ще се проведе в Центъра по кръводаряване към Военномедицинска академия. Призивът на кампанията е "Ти избираш как да се прибереш", а желаещите да дарят кръв могат да го направят във времето от 08.30 до 16.00 часа. С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 26 октомври 2005г. за повишаване безопасността на движението по пътищата в целия свят се отправя призив към правителствата и международната общественост всяка трета неделя на месец ноември да бъде ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Тази година денят е 15 ноември, когато ще се отдаде почит към хилядите хора, загинали във войната по пътищата. По традиция Българска асоциация на пострадали при катастрофи, съвместно с Военномедицинска академия и Българския Червен кръст, обединяват усилия за организирането на едноседмична кампания (от 15 до 21.11.2015 г.) за кръводаряване, която стартира в Центъра по кръводаряване във ВМА.
        За поредна година студентите на Медицински университет - Варна ще дадат своя принос към превенцията и профилактиката на социално значимото заболяване захарен диабет по повод на световния ден за борба с диабета - 14 ноември, съобщават от висшето учебно заведение. На този ден в над 160 страни различни здравни организации, сдружения и компании се обединяват, водени от общата цел - да повишат информираността на обществото относно заболяването, превърнало се в световна епидемия и заплаха. Днес ще се проведе осмата по ред традиционна кампания  "Диабет", организирана от Студентски съвет, Асоциацията на студентите по медицина във Варна, Асоциацията на студентите по дентална медицина - Варна, Асоциацията на студентите по фармация във Варна и Клиника по ендокринология и болестите на обмяната в Университетската болница "Св. Марина" във Варна.
        В УМБАЛ "Св. Анна"-София АД беше открит Здравно-консултативен център за майчино и детско здраве"(ЗКЦ). Задачата му е да осигури пълно и безплатно обслужване на бременни жени и деца в рамките на Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве ( 2014 - 2020г.), съобщиха от лечебното заведение.