Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.11.2015)
 
        МАЛКА ПОБЕДА: КАСАТА ПОЕМА КОНСУМАТИВИТЕ ЗА ИНСУЛИНОВИТЕ ПОМПИ
        На късно заседание членовете на Надзорния съвет на Здравната каса взеха решение касата да заплаща консумативите за инсулиновите помпи. На следващ етап ще се мисли дали ще има средства за заплащане и на самите инсулинови помпи, и за консумативите за кохлеарните апарати, поясни подуправителят на касата Иванка Кръстева. "Комисията излезе със становище, че следва да бъдат поети консумативите за инсулиновите помпи. Ние имаме за задължение следващите няколко дни да проведем наново срещи с националните консултанти и фирмите, предлагащи тези изделия на пазара, за да им предложим едно по-добро решение,а именно, ако бюджетът на Касата може да си позволи, евентуално да се поеме и самата помпа", каза Кръстева пред "БНР". Към момента са залегнали консумативите за инсулиновите помпи абсолютно категорично - има проект на промяна на клиничната пътека по отношение на кохлеарните апарати и проект на клинична процедура за диспансерно наблюдение на пациентите с кохлеарни импланти, подчерта Кръстева, като уточни, че при всички случаи ще има критерии, по които ще се получават инсулиновите помпи. "Ние не можем да ги делим - знаете много добре, че има и възрастни, които се нуждаят. Самите национални консултанти споделиха с нас, че дори при децата е твърде рисковано да се слага инсулинова помпа и именно поради тази причина ние сме поискали от много хора - и от детските ендокринолози, и от ендокринолозите за възрастни, но за деца излишно ни беше подчертано, че е твърде опасно ползването на инсулинова помпа", каза подуправителят на касата. Според нея ще има критерии - това е следващ етап. На този етап трябва да се вземе решение каква да е спецификацията, която ще договаря НЗОК във връзка с наредбата за прилагане на Закона за медицинските изделия. Те няма да бъдат за всеки пожелал, защото не е медицински обосновано, за някои е и рисково, допълни Иванка Кръстева.
 
        Д-Р ВАНЬО ШАРКОВ: ПАДАТ ЛИМИТИТЕ ЗА ОСНОВНИЯ ПАКЕТ
        През следващата година няма да има лимити  за дейностите, влизащи в основния пакет. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков по време на форум, посветен на здравната реформа. Той заяви, че по отношение на болничната помощ е достигнат таванът на възможните хоспитализации. По думите му вече не е възможно тази бройка да бъде надвишена. Ето защо, когато се говори за разпределение на обеми по РЗОК, това няма да доведе до лимитиране, информира "zdrave.net". По отношение на наредбата за измерване на удовлетвореността на пациентите, д-р Шарков каза, че за да се проведе една анкета, ще се взима предварително съгласието на хората. Той заяви, че самата анкета няма да е основание за санкции или прекратяване на договор с лечебно заведение. По думите му, до такова наказание ще се стига след проверка. Заместник-министърът добави, че оценката на удовлетвореността ще донесе много голяма полза за болниците. Той обясни, че след като бъде направено проучването, мениджърите или собствениците на лечебни заведения ще могат да го видят и да предприемат мерки за подобряване на работата.
 
        Д-Р БОЙКО ПЕНКОВ: ПО-ГЪВКАВИ ЛИМИТИ ЗА БОЛНИЦИТЕ ПРЕЗ 2016
        "Болниците ще имат по-гъвкави лимити през 2016 г., съобщиха от здравната каса. Сумите ще се фиксират на годишна база, а не на месечна по дейности и клиники, както е сега", четем днес в "24 часа". "За всяка болница ще се определят обем дейности и преминали пациенти на месец и за година, а месечният бюджет ще е ориентировъчен, каза зам. здравният министър д-р Бойко Пенков, който е и в надзора на НЗОК. Възможно е да се даде свобода на болничните ръководства да прехвърлят средства от месеци с по-малко дейност към по-натоварени", пише още изданието и продължава: "Ако се допусне гъвкав лимит, ще има адекватно плащане на извършената дейност и ще намалеят дълговете, коментира болничен директор. Неговата лечебница е най-натоварена в есенно-зимния период, но фиксираните месечни бюджети не са съобразени с това и през зимата бюджетът се превишава, а неусвоените пари през лятото не може да се използват в месеците с дефицит." Във вестника четем още: "Същевременно мерките за стягане на бюджетната дисциплина се засилват чрез закона за бюджета на НЗОК през 2016 г. Проектът предвижда надзорът на касата да одобрява намаление на цените при превишение на месечния бюджет за дадени дейности, а правителството да го приема чрез здравния министър в срок до края на следващия месец. Този механизъм изключва одобрението на лекарския съюз, което се изисква сега. Проектът разрешава още на НЗОК да договаря максимален брой извършени дейности и да разпределя квоти за изпълнителите на медицинска помощ. До момента имаше забрана за такива стъпки."
 
        РОДНИНИ НА ПАЦИЕНТИТЕ ЩЕ МОГАТ ДА КУПУВАТ ЛЕКАРСТВА С ИДЕНТИФИКАЦИОНЕН КОД, СПОРЕД Д-Р ШАРКОВ
        Роднините или асистентите на тежко болни пациенти ще могат да закупуват медикаменти от аптеките чрез идентификационен код, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Персоналният код на всеки от нас ще е свързан с роднините ни до трето поколение и с чекирането в аптека ще можем да купуваме лекарствата от името на наш близък, обясни Шарков: "Ако въведем това нещо и в извънболничната помощ и в аптечната мрежа, ефектът ще бъде много по-голям. 20 евро струва този четец. Можете съвсем спокойно на всички хора от вашата фамилия да взимате лекарствата от аптеката, защото този идентификатор съдържа код, който ви свързва с всички ваши роднини до трето коляно." Пациенти със спешно състояние по основния пакет няма да бъдат лишени от медицински грижи, допълва "Medical News". От догодина по основния пакет няма да има лимити за обема дейности, ако болни от допълнителния пакет се влошат, те ще се прехвърлят към основния, заяви заместник-министърът на здравеопазването: "Пациенти, които са в допълнителния пакет и поради някакво усложняване влизат в основния, знаете, че има такива, които са едновременно в двата пакета, това което имаме като обем дейност на това лечебно заведение ще бъде увеличаван във връзка с това, че пациентът е влязъл от допълнителния в основния пакет." До края на този месец ще бъде публикуван и новият стандарт за спешна медицина.
 
        ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНИ БРОЯТ НА ПАТОЛОЗИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ Е СТОПИЛ ПОЧТИ НАПОЛОВИНА
        "Новинар" се спира на проблема с липсата на патолози. "70 на сто от младите лекари не искат да останат у нас и почти веднага след като завършат, се ориентират към работа в чужбина - това са данни, които вече знаем почти наизуст, но периодично се актуализират и ни се напомнят, за да не забравяме колко тревожна е ситуацията със здравеопазването у нас. За четири години броят на патолозите в България се е стопил почти наполовина, алармират специалисти. 20 процента от тях пък с в пенсионна възраст, което също не е радостно, още повече, ако се има предвид, че за тази специалност се обучават само трийсетина души. А в допълнение към нерадостната картина и преподавателите по нея са на път да изчезнат", четем в ежедневника. "И ако това звучи леко отвлечено за хората, които не са наясно с тази специалност, драстичното намаляване на патолозите не означава само, че няма кой да провежда аутопсии. А че има опасност да се блокира лечението на пациенти с онкологични заболявания, защото изследването, което извършва патологът, има основна роля при поставяне на точната диагноза в онкологията, и биопсиите. Само че освен трудна и отговорна работа тя е и нископлатена и затова онези, които все пак са поели риска да се обучават, веднага след завършването търсят път навън, както останалите си колеги. И нищо чудно някой ден да се окаже, че можем да видим патолози само в някой американски филм. А хората, на които те са необходими, да трябва да разчитат диагнозата да им се постави някъде навън", прогнозира публикацията.
 
        ВСЕКИ ТРЕТИ МЛАД ЛЕКАР ПОЕМА КЪМ ТЕРМИНАЛ 2
        "Стандарт" отбелязва: "Всеки трети млад лекар поема към Терминал 2. Печалната статистика е от рейтинговата система на университетите у нас. Според данните около 30% от завършилите медици не се осигуряват в страната. Това означава, че предпочитат да потърсят работа в чужбина." Изданието информира, че българският пазар на труда е избиран от 91% от младите фармацевти, както и хората, завършили металургия. Вестникът отбелязва още, че с най-висок успех от средното образование у нас се влиза в специалностите медицина, фармация и стоматология. "Студентите, приети там, имат в дипломите си от гимназията среден успех над 5,45", посочва публикацията.
 
        ЛЕКАР ОТ СЛИВЕН Е ОСЪДЕН НА 2 ГОДИНИ ЕФЕКТИВНА ПРИСЪДА, ЗАРАДИ ПРИЧИНЕНА СМЪРТ
        Лекар от Сливен е осъден на 2 години ефективна присъда, заради причинена смърт при професионална непредпазливост, съобщиха от Прокуратурата. С присъда от 10 юни 2015 г. Окръжен съд-Сливен е признал подсъдимия Йордан Й. за виновен в това, че на 12 август 2012 г. в град Сливен, в МБАЛ "Д-р Иван Селимински", е причинил смъртта на В. Д. Р., на 14 години, от с. Кортен.  Поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност - упражняване на медицинска професия - "Ординатор" в отделение по "Неврохирургия", представляваща източник на повишена опасност, Йордан Й. не е осъществил адекватно лечение и е нарушил медицински стандарти в областта на неврохирургията, с което по непредпазливост е причинил смъртта на В. Р. - престъпление по чл.123, ал 1 от НК., съобщават още от Прокуратурата. Окръжен съд - Сливен е наложил наказание  лишаване от свобода за срок от 1 година, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 3 години. След протест на Окръжна прокуратура-Сливен за несправедливо ниско наказание, на 06 ноември 2015 г. Апелативен съд-Бургас е увеличил наказанието от 1 на 2 години лишаване от свобода. Увеличен е и изпитателният срок, за който е отложено изпълнението на присъдата, от 3 на 4 години. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване и протестиране пред ВКС.