Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.11.2015)
 
        НАКАЗАНИЯ ЗА БОЛНИЦИ С ЛОША ОЦЕНКА ЗА МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ       
        Наказания за болниците, които получават лоша оценка от пациентите. Това предвижда нова наредба на здравното министерство, която е качена за обществено обсъждане на сайта на ведомството. Тя предвижда хората да оценяват обслужването, което получават в лечебните заведения, чрез анонимни проучвания по телефона. Ако много пациенти се оплачат от конкретна болница или лекар в рамките на три допитвания, ще следват санкции, заяви в студиото на "БНТ" заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. За момента са разработени проучвания единствено за качеството на здравната грижа в болниците. Предстои подобни анкети да обхванат и извънболничното лечение и личните лекари. Ваньо Шарков каза още: Стартираме още от 1-ви януари - след подписването на договора другата година. За първи път пациентът получава възможност сам да контролира системата. Въпросите са от типа - "Бяхте ли достатъчно информиран с хода на своето заболяване?", "Бяхте ли достатъчно информиран какво лечение ще имате през цялото време", "Обърнаха ли ви достатъчно внимание?", "Гарантиран ли ви бе достъпът до болницата?", "Чакахте ли да ви хоспитализират, ако ви се наложи бихте ли ползвали отново това болнично заведение?"
 
        ЗА СКАНДАЛНА ПОДМЯНА НА ВОЛЯТА НА СЪБОРА НА БЛС АЛАРМИРАТ ЛЕКАРИ
        Д-р Венцислав Грозев подменя волята на 64-я Събор на съсловната организация. Това твърди д-р Георги Тодоров, член на Контролната комисия на лекарския съюз в свое писмо до УС на БЛС, главния секретар и Контролната комисия, информира "Zdrave.net". Председателят на съсловната организация е изпратил до депутатите становище, в което се казва, че документът е подкрепен от Събора, но това не е вярно, подчертава лекарят. Становището действително бе обсъдено от делегатите, но след това Съборът излезе с нарочна декларация, припомня той. "В декларацията има ясни заявени несъгласия, контрастиращи с представеното становище. Като например, че не сме съгласни да се променят срокове в НРД. Декларациите са кратки изявления и фактът на думата "срокове", предполага всички срокове, както за подписване на НРД така и всички други в него. Съборът не е давал съгласие за подписване на Договор през февруари", заявява д-р Тодоров. Според него има подмяна на волята на Събора, защото делегатите не са гласували текста на становището, а само декларацията. Д-р Тодоров настоява становището да се свали от сайта на БЛС, а Управителният съвет да обсъди дали изпратеното становище е съобразено с устава. По думите му Контролната комисия следва също да излезе с решение за уставосъобразността му.  Становището на БЛС е публикувано на интернет страницата на съсловната организация вчера. В него се посочва, че лекарският съюз не е съгласен със Закона за бюджета на НЗОК да се правят промени в Закона за здравното осигуряване. Отбелязва се, че предлагането на такава редакция е незаконосъобразно, защото тя може да се прави само от народните представители и Министерски съвет, а не от ръководството на касата и се посочва, че в този смисъл предложението е противоконституционно. В текста е упоменато също така, че с налагането на максимални обеми се потъпкват принципите на здравното осигуряване като договорното начало и свободния избор на изпълнители на медицинска помощ. В същото време БЛС предлага редакция на целия законопроект, като оставя доста от текстовете за промени в ЗЗО, вместо да ги премахне напълно. Остава и текстът Националните рамкови договори да се приемат не по-късно от последния ден на месец февруари и да влизат в сила на 1 април на съответната година, като са съобразени с бюджета на НЗОК за същата година - нещо, което не бе прието от Събора. Премахването на параграфите, които засягат промените в ЗЗО, както и сроковете за подписване на договора, беше записано в приетата от Събора декларация. Това е и условието, при което БЛС ще започне преговори за НРД 2016 г. От становището също така става ясно, че лекарския съюз одобрява финансовата рамка на бюджета за следващата година, но прави няколко предложения за увеличаване на сумите по пера. Става въпрос за ПИМП, СИМП, МДД и болнична помощ.
 

       Д-Р МОСКОВ: ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИМ ВРЕДНИТЕ НАВИЦИ...
        Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов коментира, че съпротивата срещу данък обществено здраве у нас е такава, каквато е била във всяка европейска страна, въвела налога. По този повод той заяви: "Ние умираме като нация. Заболеваемостта на българите и децата ни е драматично по-висока от средноевропейската. Затова разумната политика на държавата е да се обърне към причините.", четем в "Труд". Има абсолютно ясни доказателства за обвързването на здравето с начина на живот, навиците и консумирането на вредни храни. "Трябва да променим вредните навици, а не да се борим с резултатите от тях. А тезата, че бедни хора ще пострадат от данъка, е фалшива, тъй като нито една стока от първа необходимост като хляб, мляко, сирене месо не попада в обхвата на налога", припомни здравният министър. Той коментира, че бедните хора не пият енергийни напитки и не ядат снаксове, а си купуват именно хляб, сирене и колбаси. Освен това д-р Москов коментира пред в. "Труд", че догодина НЗОК няма да плаща за 3000 болнични легла, предназначени за активно лечение, а други 3000 ще се превърнат в такива за долекуване или за хосписи. Промените ще се въведат с Националната здравна карта, чието изработване бе временно забавено от общините заради ангажираността им с местните избори. "Решено е излишъкът от 6000 легла за активно лечение да се разпредели по области. А изчисленията за това колко са в повече са направени на базата на европейските критерии. Отпусканите досега средства за тях ще се влагат там, където е нужно", каза д-р Москов.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА ДНЕС
        "НЗОК догодина няма да плаща за 3000 болнични легла, които са за активно лечение. А други 3000 ще се превърнат в такива за долекуване или за хосписи. Това съобщи пред "Труд" здравният министър д-р Петър Москов", пише днес изданието. Информацията беше оповестена още миналата седмица от в. "Сега". "Промените ще се въведат с Националната здравна карта, чието изработване бе временно забавено от общините заради ангажираността им с местните избори. "Решено е излишъкът от 6000 легла за активно лечение да се разпредели по области. А изчисленията за това колко са в повече са направени на базата на европейските критерии. Отпусканите досега средства за тях ще се влагат там, където е нужно", обясни д-р Москов", продължава "Труд". "Министърът коментира още, че съпротивата срещу данък обществено здраве у нас е такава, каквато е била във всяка европейска държава, въвела налога. "Ние умираме като нация. Заболеваемостта на българите и децата ни е драматично по-висока от средноевропейската. Затова разумната политика на държавата е да се обърне към причините", заяви д-р Москов. Има абсолютно ясни доказателства за обвързването на здравето с начина на живот, навиците и консумирането на вредни храни. "Трябва да променим вредните навици, а не да се борим с резултатите от тях. А тезата, че бедни хора ще пострадат от данъка, е фалшива, тъй като нито една стока от първа необходимост като хляб, мляко, сирене месо не попада в обхвата на налога", припомни министърът. Той подчерта, че бедните хора не пият енергийни напитки и не ядат снаксове, а си купуват именно хляб, сирене и колбаси", пише още ежедневникът. Срещу данъка пък се обяви и министърът на земеделието Десислава Танева. "Данък "вредни храни" няма да доведе до подобряване на храненето, а ще се превърне в наказателна санкция към част от бизнеса, заяви министърът на земеделието Десислава Танева пред парламентарната аграрна комисия. Според нея идеята трябва да се преосмисли от здравното министерство, защото има риск и данъкът да се възприеме от ЕС като непозволена държавна помощ за фирмите извън обхвата на налога. Подобен данък ще се отрази върху цената на много храни и ще затрудни домакинствата, под въпрос е и доколко ще може да бъде събиран, каза още Танева", четем в "24 часа".