Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.11.2015)
 
        ПАЦИЕНТИ ЩЕ ОТГОВАРЯТ ДОВОЛНИ ЛИ СА ОТ ЛЕЧЕНИЕТО СИ
        От догодина започват регулярни представителни социологически проучвания, които ще проверяват удовлетвореността на пациентите от лечението информира "Сега". За 2016 г. ще бъдат анкетирани близо 70 000 лежали в 337 болници у нас, предвижда наредба на здравното министерство. На случаен принцип ще се избират за проверка и поликлиники и отделни лични лекари и лаборатории. От оценката на пациентите ще зависи финансирането на лечебните заведения - при системна неудовлетвореност здравната каса ще може да спира договорите на лечебните заведения или да им налага глоби, предвиждат последните промени в Закона за здравното осигуряване. Пациентите ще отговарят анонимно на 4 вида въпроси - за медицинската документация и предоставяните им данни, за качеството на оказаната медицинска помощ, за дейности, свързани с лечението, и за допълнителни плащания. Лежалите в болница ще бъдат питани дали са им обяснили разбираемо какво им има, как са лекувани, какви са рисковете от лечението, дадена ли им е епикриза, различна ли е тя от това, от което се е оплаквал и е лекуван човекът; колко бързо и с колко размотаване е приет, претърпял ли е усложнения, отзовавали ли са се лекари и сестри, когато пациентът е имал нужда от тях; обяснено ли му е, че за да бъда приет, се налага да се впише диагноза различна от оплакванията му, вписани ли са в документите при изписване дейности, които човекът не е ползвал; трябвало ли е да избере екип срещу заплащане и подписал ли е документ, че е избрал, направил ли е дарение, има ли документ за това, купувал ли е консумативи, докато е бил в болницата, плащал ли е на лекар на ръка. Пациентът ще дава и оценка дали е доволен от лечението си, а също и препоръки. Подобни ще са анкетите и за лекарите и лечението в извънболничната помощ. Отговорите на всички въпроси ще се степенуват от 1 до 10. Анкетите ще се правят по телефона от наета от здравната каса социологическа агенция. Пациентите ще се подбират на случаен принцип, а данните им ще се предоставят на социолозите от НЗОК. Хората ще се анкетират до 3 месеца, след като са лежали в болница, но задължително след като са изписани. Целта е те да не се влияят от  персонала на болницата. НЗОК ще трябва да сключи договор със социологическа агенция, която на всяко тримесечие да й предоставя данни от анкетите. Ще бъдат допитвани пациенти на всички 337 болници, които към момента работят с касата. За да е представително проучването, в болниците с под 2500 хоспитализации годишно ще се анкетират 12 720 пациенти. На местата с 2500-5000 хоспитализации ще се препитват 17 600 души, за болниците с 5000 до 10 000 хоспитализации анкетираните ще са 18 000, а големите болници с над 10 000 приети болни ще бъдат оценявани от 21 300 души. В доболничната помощ ще се прави само извадка на случаен принцип от лекарите, лабораториите и медицинските центрове, през които са минали повече от 2000 души годишно.
 

       МИНИСТЪР МОСКОВ: ЦЕЛТА НА МЕРКИТЕ В СИСТЕМАТА Е НАМАЛЯВАНЕ НА ЗЛОУПОТРЕБИТЕ И КРАЖБИТЕ
        "Новият бюджет е балансиран и е разчетен така, че да не влиза в дефицит в края на годината, както бе досега." Това казва в интервю за "Труд" здравният министър д-р Петър Москов. По думите му, оттук нататък вложеното от здравните осигуровки и държавата ще бъде контролирано, включително и като ефективност на резултатите от лечението през много и различни механизми. "Знаете за всички мерки, които със закони и наредби правителството предприе по отношение на лекарствата. Става дума за задължителните отчисления от печалбите на фармацевтичните фирми, които се връщат обратно в бюджета на НЗОК, за въвеждането на много по-ясна ценова политика, която е ориентирана към 100% заплащане на референтните медикаменти във всяка група лекарства. Амбицията ни е през следващата година да има по един напълно платен медикамент за всяко кардиологично заболяване (примерно високо кръвно налягане, аритмия, стенокардия), за който в момента пациентите доплащат 25 или 50% от стойността му. Средносрочната политика на НЗОК е и при останалите социално значими заболявания поетапно и в годините да се осигури също по един напълно безплатен медикамент", коментира той. "Много важна е и публикуваната вече наредба за пакета от дейности, плащани от НЗОК", отбелязва Москов. Една от основните промени, по думите му, е тази при контрола. "Контролните механизми заедно с целия процес на електронизация на здравеопазването, свързани с всичко изброено дотук и електронните рецепта и направление, ще бъдат все по-изсветлени. Т.е. целта на всички мерки не е спестяване на средства, напротив - парите за здравеопазване ще се увеличават, тъй като модерната медицина го изисква. Но те трябва да се изразходват ефективно като се намалят злоупотребите и кражбите. В този случай парите наистина ще отиват само за пациента", посочва той.
 
        ПЕРСОНАЛИЗИРАНАТА МЕДИЦИНА НЕ Е ЕКЗОТИКА В БЪЛГАРИЯ
        По-широкото прилагане на персонализираната медицина у нас ще гарантира по-добро качество на здравеопазването и оптимизиране на публичните разходи. Около това мнение се обединяват лекари, експерти и учени. Това е и мисията на Българската асоциация за персонализирана медицина у нас - да убеди институциите и обществото в ползите от този нов подход в медицината в световен мащаб, вече прилаган и в България, научаваме от "Investor.bg". Към момента у нас са регистрирани 21 лекарствени продукта за персонализирано лечение, 20 от които са изцяло платени от Здравната каса. Прилагането на персонализирана терапия оптимизира разхода на средства и позволява използването им за други здравни дейности, смята и настоящият управител на НЗОК д-р Глинка Комитов. Ръководството на НЗОК е подготвило предложение до Надзорния съвет да бъде възприет принципът, който дава възможност на притежателите на разрешение за употреба на лекарствени продукти да предоставят отстъпка на Здравната каса под формата на някаква друга услуга като диагностичен генетичен, молекулярен тест или друга съпътстваща диагностика. В България иновативни лекарствени продукти за таргетна терапия са регистрирани и се реимбурсират със средства от публичния фонд, но в същото време генетичните и биомолекулярни тестове, които прецизират диагнозата, са достъпни за пациента или чрез финансиране "на добра воля"от страна на индустрията, или със собствено заплащане. Това несъответствие създава предпоставка за ограничаване достъпа до най-ефективното за конкретния пациент лечение, както и за нерационално използване на скъпи лекарства, без да е ясно дали те се назначават на подходящия пациент. Липсата на финансиране на съпътстващата диагностика е анахронизъм, който трябва да бъде преодолян, категорични са експерти.
 
        ПРОФ. ГЕНЧО НАЧЕВ ЗА "ДАНЪК ВРЕДНИ ХРАНИ"
        Днес БНТ отново коментира темата за т.нар. данък "вредни храни". По-бедни или по-здрави ще ни направи той? Този въпрос зададоха на националния консултант по кардиология, кардиохирургия и директор на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев.
По думите му данъкът е политика за профилактика основно на сърдечно-съдовите заболявания. "Но дали ще станем по-здрави, ще разберем след 10 години." Проф. Начев посочи какво вреди най-много на здравето на сърцето ни, като на първо място постави солта, на второ - захарта в големи количества, която спомага за развитието на диабет. Не бива да се прекалява с количеството на подправките. Алкохолът и цигарите също влияят негативно, отбеляза той и допълни, че те не са храни, разбира се, но не можем да ги пропуснем. Би следвало да се помисли за облекчение на ДДС за храни, които се смята, че е добре да се употребяват с оглед тяхното влияние върху здравето. Според националния консултант съпротивата е естествена, тъй като въвеждането на такъв данък засяга някои икономически и финансови интереси. Освен това винаги в едно общество има инерционна сила и след като то е свикнало консервативно да върви по някакъв път и когато се предлага нещо революционно, нормално е то да буди недоверие. Проф. Начев подчерта, че промените са опит да се върви в правилната посока. "Необходима е пропаганда за правилния начин на хранене, правилния начин на живот, да не забравяме - движение, активност, спорт, всички възможни средства, които намаляват стреса, философия, религия и т.н."
 
        НАПРЕЖЕНИЕТО  СРЕД ЛЕКАРИТЕ В СПЕШНА ПОМОЩ - СОФИЯ РАСТЕ
        Расте напрежението сред лекарите в Спешна помощ - София. Гневът им е породен от факта, че от началото на месеца те ще трябва да работят извънредно без допълнително възнаграждение, четем в "Medical News". Съсловни и синдикални организации не изключиха възможността да се стигне до протест. Медиците са изпратили писмо и до министъра, в което обясняват, че по закон работният им ден е намален. Служителите на спешната помощ работят не повече от 140 часа месечно. От началото на месеца обаче по график спешните медици в София ще трябва да изработят 160 часа. Тоест ще положат 20 часа извънреден труд. Вчера здравното министерство нямаше позиция по въпроса, съобщава БТВ. "Не говорим за някакви кой знае какви искания, а просто държим да бъде спазен законът до буквата", каза д-р Камен Данов, от Медицинската федерация към КТ "Подкрепа".
 
        ДЖИПИТАТА ПРЕДПИСВАТ АНТИБИОТИЦИ И ПРИ НАСТИНКИ, ЗА ДА СЕ ПРЕЗАСТРАХОВАТ
        Джипита отказват да взимат проби от пациентите за грип и да ги изпращат за изследване в Националната референтна лаборатория по грип и остри вирусни инфекции, съобщава "Монитор". Така те на практика не знаят дали лекуват грип или остро респираторно заболяване, тъй като  симптомите на двете болести си приличат твърде много. Това установи репортерска проверка на "Монитор". Отказът да взимат проби за серологични изследвания потвърдиха и от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.
 
        БЮДЖЕТЪТ НА КАСАТА ВЕЧЕ Е В ПАРЛАМЕНТА
        Малко над 114 млн. лв. е увеличението при здравноосигурителните плащания на НЗОК в сравнение с тази година. Това става ясно от проектобюджета на институцията за 2016 г., който вече е внесен в парламента и очаква реда си за разглеждане в няколко комисии, преди да стигне до пленарна зала. Първоначално приетият от Надзорния съвет на касата бюджет беше без резерв, така че във финансовата рамка бяха заложени по-високи разходи на фонда по пера. На последното си заседание обаче надзорниците решиха касата все пак да разполага с оперативен резерв, което промени вида на бюджета, внесен в парламента, намираме в "Zdrave.net".
Така в може би окончателния бюджет за 2016 г. средствата за ПИМП са с 2 млн. лв. повече от тази година (180 017 000 лв.), за СИМП - с 11,5 млн. лв. (201 542 000 лв.), за медико-диагностични дейности - с малко по-малко от половин милион (70 441 000 лв.). Средствата за дентална помощ нарастват с 3 млн. лв. спрямо 2015 г. Въпреки прогнозирания от касата дефицит при лекарствата, в бюджета за идната година за медикаменти за домашно лечение са предвидени над 3 млн. лв. по-малко от тазгодишните 544 млн. лв., или 540,9 млн. лв.
 
        ПРОФ. ИЛКО ГЕТОВ: ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ НЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПОД КОНТРОЛА НА БАБХ
        БФС има определено виждане по отношение режима на отпускане на  хранителните добавки, който трябва да бъде променен и тези продукти да бъдат изведени от контрола на Българската агенция по безопасност на храните. Това заяви на пресконференция днес председателят на съсловната организация на българските фармацевти проф. Илко Гетов. По неговите думи няма логика контролът над добавките, които имат пряко отношение към човешкото здраве, да бъде поверен на институция, която е на подчинение на аграрното ведомство. Също така различно решение трябва да има и въпроса за хранителните добавки, които съдържат еднаква активна субстанция с лекарствени продукти, каза още проф. Гетов. Необходимо е да бъде определена ясна и точна граница за нивото на съдържание на активното вещество при добавките и при лекарствата, посочи специалистът. Той допълни, че когато се приеме и утвърди такова разграничение, някои добавки ще се наложи да преминат от регистрационен на лицензионен режим, който се прилага по отношение на лекарствените продукти. Проф. Гетов посочи още, че БФС подкрепя идеята хранителни добавки да не се продават в хипермаркетите, а продажбата им да бъде съсредоточена в аптеки и дрогерии, където хората ще могат да разчитат на консултация и компетентен съвет от фармацевтите, които на практика са най-достъпните медицински специалисти.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Сърдечният хирург от УМБАЛ "Св. Анна" проф. Владимир Данов, дм. официално получи дипломата си за професор по специалност "Сърдечносъдова хирургия". Това стана на 26 октомври 2015 г., в аула "Канев" на Русенския университет "Ангел Кънчев", съобщиха от университетската болница. На специална тържествена церемония ректорът на университета  чл. кор. проф. Христо Белоев, дтн, връчи официалния документ на най-младия професор в столичното лечебно заведение. Топ-хирургът оглавява Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ "Св. Анна" в София. Клиниката започва плановата си оперативна дейност през 2008 г. и годишно в нея се провеждат над 500 сърдечни операции, съчетаващи цялостния спектър на световната кардиохирургия, отбелязват от болницата.
        От средата на 2016 година около 400 деца с церебрална парализа ще имат достъп до високоспециализирана рехабилитация чрез нов робот в специализираната болница  "Света София". Това съобщи за БНР директорът на лечебното заведение, доц. Иван Чавдаров. Новата рехабилитация е по европроект за подобряване качеството на живот при деца с церебрална парализа