Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.11.2015)
 
        ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ СКОЧИ НА НЗОК ЗА ПАРИТЕ НА ДОКТОРИТЕ
        "Лекарският съюз скочи на здравната каса заради парите на докторите. "По конституционно несъобразен начин с преходните и заключителни разпоредби на проектозакона за бюджета на НЗОК се правят кардинални промени в Закона за здравното осигуряване, изменен само преди 4 месеца. Практически се ликвидира договорното начало, залага се административно определяне на финансови ограничения за всички изпълнители и потребители на здравни услуги". Това се казва в декларация на съсловната организация, оповестена вчера", четем днес в "Монитор". "Недоволството е против предвидената възможност Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса да променя цените на клиничните пътеки самостоятелно дори без съгласуване с Лекарския съюз и в случаите, когато няма подписан нов Национален рамков договор. Досега, когато нямаше такъв документ за съответната нова календарна година, оставаше в сила последният подписан и одобрен от лекарите вариант", пише ежедневникът и допълва: "От Лекарския съюз заплашиха, че няма да се явят на преговорите за нов национален рамков договор за 2016 г. Освен това от съсловната организация се заканиха да информират европейските институции за отнетата възможност касата да се допитва до Лекарския съюз при промяна на цените на клиничните пътеки."
        СПЕШНИ КАБИНЕТИ ИСКАТ ПАРИ ЗА ПРЕГЛЕД И МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
        "Телеграф"обръща поглед към платените услуги в спешните кабинети. "Спешни кабинети искат пари за преглед и медицинска помощ. В някои лечебни заведения дори си имат ценоразпис за услугите, установи проверка на изданието. Таксата за настинка е 30 лв. "Как може да искат пари при положение, че спешната помощ у нас е безплатна?!", роптаят пациенти. В сайта на здравната каса има една дузина сигнали от хора, на които им се е наложило да си платят. В повечето случаи обаче става въпрос за състояния, които не са били наистина спешни и изискващи незабавна лекарска намеса. По закон, ако лекарят прецени, че състоянието на пациента не отговаря на критериите за спешност, има право да изисква такса", отбелязва медията. Ежедневникът информира, че най-честите оплаквания и сигнали до касата са срещу столичната ИСУЛ. "От здравното заведение не отричат това и дори обясняват, че всеки кабинет си има различни критерии за спешност. Те са посочени на достъпно място във фоайето на болницата и ако пациентът не отговаря на тях, той ще бъде таксуван. "Нито министерството, нито касата ни заплащат, ако случаят не е спешен. В някои дни през кабинетите минават по 80-100 души. Представете си, ако половината от тях не са спешни и трябва болницата да покрива сама тези разходи", коментираха тогава от ИСУЛ", пише вестникът. Според изданието подобна практика обаче е предпоставка и за злоупотреби. "Оказва се, че това отваря вратички на лекарите да таксуват пациентите по свое усмотрение. Според част от сигналите до НЗОК пари от спешните кабинети са искани и от майки с деца, което е изцяло извън регламентираното в закона. Други куриозни случаи, разказани в интернет, са на пациенти, които също са си платили, въпреки че са потърсили помощ заради задух, сърцебиене, бъбречна криза и дори изтръпване на ръката, което е един от основните признаци за сърдечен удар", четем в "Телеграф".
 
        НОВ ОПЕРАТИВЕН МЕТОД ПРИЛОЖИХА ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ УНГ СПЕЦИАЛИСТИТЕ ОТ "СОФИЯМЕД"
        Нов за България ултразвуков метод за фино моделиране на костни структури без засягане на меките тъкани, приложиха УНГ специалистите в университетската болница "Софиямед".  Това съобщиха от лечебното заведение. Технологията е приложима освен в областта на лечението на УНГ заболявания, но и на ортопедични, неврохирургични, дентални и др. области на медицината, допълва "Zdrave.net".  Методът се извършва във високоспециализирани клиники в Европа и САЩ, а "Софиямед" вече е една от тях. "Благодарение на новата ни апаратура можем да извършваме много по-прецизно моделиране на носните кости при извършването на функционална и естетична ринопластика, които са основен ключов момент в извършването на операцията. Преимуществата, които дава новата техника е, че не се засяга подлежащата лигавица и околните меки тъкани и по този начин се предотвратява образуването на отоци и синини около очите. Така се гарантира по-бързия възстановителен период на пациентите след оперативна намеса, в рамките на 1,2 дни, както и техния комфорт след операцията", коментира д-р Иван Йорданов, завеждащ отделението по УНГ заболявания в УМБАЛ "Софиямед". Методът е приложим и при операции за подобряване на слуха, както и при хронични възпалителни заболявания на ушите. Досега стандартните операции се извършват чрез сравнително травматични методи, водещи до сериозен дискомфорт за пациентите дни след операцията. "С новия ни ултразвуков скалпел и с помощта на ендоскопската ни система ще гарантираме на пациентите си най-съвременно ниво на оперативно лечение и качество на живот след оперативния период", уточнява д-р Йорданов.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Дума" се спира на проектонаредбата за пакетите, публикувана на сайта на МЗ за обществено обсъждане. "Общопрактикуващите лекари от догодина ще ни канят на годишен профилактичен преглед в определен ден и час или с писмо, или по телефон, или с електронно съобщение, или информационно табло, поставено на общодостъпно място в лечебното заведение. Това тяхно задължение е записано в наредбата за пакета от здравни дейности, за които НЗОК ще плаща от 2016 г.", пише вестникът. "Дейностите в болничната помощ ще се осъществяват в рамките на определени системи от изисквания - клинични пътеки, клинични процедури и амбулаторни процедури в определен с наредбата обхват в рамките на основен или допълнителен пакет. От проекта става ясно, че под понятието "клинична пътека" се разбира система от определени с националния рамков договор за медицинските дейности изисквания и указания за поведение на различни видове медицински специалисти при изпълнението на определени по вид и обхват в основния и допълнителния пакет дейности по отношение на пациенти с определени заболявания, изискващи хоспитализация и непрекъснат болничен престой, не по-кратък от 48 часа. Въвежда се и понятието клинична процедура, което включва дейности с продължителност до 24 часа, предоставяни на пациентите в рамките на техния болничен престой", продължава публикацията. И още: "В мотивите към наредбата е записано, че по отношение на ограничен брой клинични пътеки се предвижда да бъдат изпълнявани изцяло като част от допълнителния пакет. За пример са дадени корекции на тазова(перинеалната) статика, оперативни процедури при незаклещени хернии или прилагане на специфични високотехнологични методи с ограничен капацитет, за които има съпоставим от гледна точка на медицински резултати конвенционален метод (например роботизирана хирургия)."
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Проучване и финансов анализ на потреблението на над 70 000 българи, обобщено от китайската компания TIENS показва, че българинът инвестира най-много в хранителни добавки, които подпомагат укрепването на костите и ставите, засилване на мозъчната дейност, борбата с килограмите и излишните мазнини, работата на имунната система, активността на половата система. Това съобщават от компанията. Изследването показва, че при избора на добавки най-важното според потребителите е препоръката на близък и компанията производител. Цената не е толкова решаващ фактор при избора както при други продукти. Жените са по-склонни да дават пари за добавки от мъжете. Според статистика на Световната здравна организация от цялото население от 6,5 милиарда човека едва 5% са здрави, от които 4% деца и 1% възрастни.  15% от хората са болни и 85% са полуздрави. Профилактиката може да разреши 92 % от здравния проблем, а медицинското лечение може да реши 8 % от проблема. Над 45 елемента и съединения са признати като хранителни вещества, които са от съществено значение за растежа, възстановяването, обновяването, поддържането, нормалното развитие на органите, размножаването, устойчивостта към инфекции и болести.
        Със заповед на изпълнителния директор на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", доц. Григорий Неделков, от днес 01.11.2015 г. Клиниката по метаболитни болести и терапия на вътрешните болести се преструктурира като отделение към Клиниката по гастроентерология в лечебното заведение. Още при създаването си през 1951 г. от акад. Ташо Ташев, първата тогава в Европа клиника по гастроентерология, е имала отделение по метаболитни болести и хранене. Към момента от ИСУЛ не дават повече подробности за преструктурирането и новата организация в Клиниката, чийто ръководител е проф. Борислав Владимиров. Това обаче не е единствената промяна в болницата - доскорошните клиники по медицинска онкология и лъчетерапия се обединяват в една обща клиника.