Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.11.2015)
 
             10 НАГРАДИ ЩЕ ПРИСЪДИ КАМПАНИЯТА "МЛАД МЕДИК"
        10 награди ще присъди кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт" "Дарик радио" и Здравното министерство. Това ще стане на 12 ноември на специална церемония с участието на здравния министър д-р Петър Москов. Партньори в инициативата са Българският лекарски съюз, агенция "Блиц" и в. "Доктор". Кампанията се осъществява с подкрепата на "Новартис".  Най-добрите трима млади медици ще получат едногодишна стипендия в размер на 400 лв. месечно. Финалистите ще бъдат определени от Българския лекарски съюз по критерии, одобрени от самата съсловна организация.  Над 40 млади лекари и сестри бяха номинирани в класацията. Точки в надпреварата им носят завършени специализации, публикации в специализирани издания, брой изнесени лекции, успех при завършване и др.   Отделно ще бъде отличен и най-добрият мениджър на болница. Кампанията ще присъди и три специални награди. Главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова ще отчете постигнатите резултати в кампанията. Най-големият успех на "Млад медик" бе, че здравното министерство пое ангажимент да покрие държавната таксата за обучение от 180 лева на всички специализанти, които са учили по старите правила. Също така в закона за лечебните заведения бяха заложени промени, с които специализантите ще могат да получават пари от касата за работата си.
 
        ЕДНА БОЛНИЦА Е ОТКРИТА, А ДВЕ СА ЗАКРИТИ ПРЕЗ 2015 Г.
        Ръстът на нови болници е ограничен през тази година, сочат данните на здравното министерство, което издава лицензите за лечебните заведения. През 2015 г. разрешение за осъществяване на лечебна дейност засега е издадено на една нова болница - МБАЛ "Света Параскева" ООД в Плевен, информира "Сега'. През тази година в МЗ са постъпили още две молби за разрешения. Преписката на Специализирана болница за активно лечение по дентална и лицево-челюстна хирургия - Медикрон ООД, гр. София, още не е приключена, а на Специализирана болница за активно лечение по кардиология - Видин ЕАД във Видин е издаден отказ, съобщиха от министерството. Същевременно през тази година са закрити две болници - СБАЛ по хирургия "Папуров" в Търговище, чийто лиценз беше отнет от министър Петър Москов, след като съдът на последна инстанция потвърди, че болницата е източвала здравната каса. Закрита е и друга хирургична болница - в Елин Пелин, но по искане на общото събрание на съдружниците. За сравнение, през 2014 г. бяха издадени разрешителни на 14 нови болници, а през 2013 г. - на осем. Далеч по-скромният брой на новите лечебни заведения през тази година се дължи основно на мораториума, според който здравната каса не може да сключва договори с нови болници през 2015 г. За догодина пък се очаква да е в сила национална здравна карта, която също да не позволява касата да финансира нови лечебни заведения в райони, където има пренасищане.
Именно заради мораториума обаче в края на 2014 г. бяха ударно издавани лицензи - 6 от 14-те нови структури получиха разрешителните си в последните 2 месеца на годината.
 
        ЛЕКАРИТЕ СА КАТЕГОРИЧНИ, ЧЕ НЯМА ДА ПРИЕМАТ АВТОРИТАРНО И УЛТИМАТИВНО НАЛАГАНЕ НА ПРАВИЛА, КОИТО ЕЛИМИНИРАТ ДОГОВОРНОТО НАЧАЛО 
        Българският лекарски съюз заплаши в декларация, че няма да участва в преговорите за Национален рамков договор за догодина, ако не бъдат премахнати всички текстове от Закона за бюджета на Здравната каса, с които се променят правилата за здравното осигуряване, съобщи "БНР". Документът беше приет от делегатите на 64-ия събор на съюза. Основният и допълнителният здравен пакет да започнат да действат през 2017 година или в средата на следващата година, настояха от Столичната лекарска колегия пред Събора на съсловната организация. Главният секретар Поли Здравкова уточни: "При неизяснените като съдържание основен и допълнителен пакет и връзката между тях, предложението за НРД 2016 ще останат неконкретизирани и неразбрани, не поради нашето нежелание, а поради липса на нормативни документи." "Начинът на прием на пациенти, на тяхното лечение, както и заплащането на болничната и извънболничната помощ действително може да предизвика хаос в здравната система", заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев: "Хаос може да се очаква само ако Българският лекарски съюз бъде изваден от договорния процес. Но начина на осъществяване на прием на пациенти, на тяхното лечение и заплащане на болниците и не само на болниците, а и извънболнична помощ чрез такива административни актове вече крие риск действително за възникване на хаос". Председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева попита делегатите кой ще решава от 1 януари догодина по кой пакет ще се лекува даден пациент: "Вие знаете ли какъв хаос ще настане от 1 януари? И няма да е само в спешните отделения, и няма да е само в спешната помощ. Ще и в първичната помощ, ще е и при специалистите". "Достъпът на пациентите в поликлиниките ще бъде затруднен", смятат още лекарите. "Едва 12 на сто са средствата за специализирана и първична медицинска помощ от бюджета на касата за догодина, а СЗО ни посъветва те да са поне 30 на сто от общия бюджет", каза д-р Галина Павлова, заместник-председател на съсловната организация:
Ще има затруднения в достъпа на пациентите, тъй като има и нови дейности, които влизат в пакета в извънболничната помощ. Това са обслужване на пациенти с психиатрични заболявания или пациенти на диспансерите по дерматология.
 
        63 КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ ЩЕ СА И В ОСНОВНИЯ, И В ДОПЪЛНИТЕЛНИЯ ПАКЕТ, ПЛАТЕН ОТ НЗОК
        Общият брой на клиничните пътеки намалява от сегашните 311 на 262, като по-голямата част са изведени от болничната в доболничната помощ във вид на "амбулаторни процедури". Това става ясно от проекта на наредбата за здравните пакети, публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане. 63 клинични пътеки фигурират и в основния, и в допълнителния пакет, т.е. спешните и тежки случаи и децата няма да чакат. Само 3 клинични пътеки остават в допълнителния пакет, плащани от НЗОК -  "Оперативни процедури при инконтиненция на урината", "Хирургични интервенции за затваряне на стома" и "Високотехнологична асистирана с робот гинекологична хирургия", научаваме от "Investor/bg". От ведомството са преценили, че това са клинични пътеки, при които заболяването и състоянието на пациента предполага само планов прием. За следващата година са предвидени 35 амбулаторни процедури, които не изискват непрекъснат престой в болница за разлика от клиничните пътеки, които продължават поне 48 часа. За всички амбулаторни процедури е заложено, че могат да се превърнат и в клинични пътеки в случай, че към момента на приключване на дейностите по някоя се установи необходимост от наблюдение на пациента в стационарни условия. В тези случаи пациентът може да бъде хоспитализиран за период до 48 часа. Ще бъде приложим и обратният вариант, при който ако една клинична пътека с престой до три дни е изпълнена с благоприятен за пациента резултат в рамките на 12 часа от престоя му в болница, тя може да бъде отчетена като амбулаторна процедура и пациентът да бъде изписан преди изтичането на регламентирания минимален срок от три дни. В проекта се уточнява, че отлагането на лечението по допълнителния пакет трябва да бъде в медицински обоснован срок, който не може да бъде по-дълъг от два месеца.
 
        ОЩЕ ПО ТЕМАТA ЗА ПАКЕТИТЕ И КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ
        "Монитор"се спира на друг проектодокумент - наредбата за пакетите, публикувана миналата седмица на сайта на МЗ. "Хилядарка на ръка или под формата на "дарение" за болницата ще осигурява операция веднага без да се чака ред дори. Това ще става дори, ако пациентът не е със заболяване, което попада в основния пакет, в който, са включени диагнозите, подлежащи веднага на хоспитализация. За тази нова форма на рушвет предупреди пред "Монитор" председателят на Федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров след влизането в сила на двата пакета от април догодина. Те вече са качени на сайта на МЗ за обществено обсъждане. Това ще се случи, тъй като няма методика, по която да се определя кое състояние е спешно и кое не, и до каква степен човек може да бъде отлаган да страда от заболяването си вкъщи, поясни Димитров", четем в изданието. "Според основния и допълнителния пакет, на които се разделят здравните услуги, заплащани от Националната здравноосигурителна каса от април 2016 година, само три клинични пътеки попадат категорично в допълнителния, за които се чака. Едната от тях е свързана със заболявания на пикочния мехур, другата за затваряне на стомаха (оперативен отвор за дебелото черво на стомаха) и гинекологични операции с робота "Д' Винчи". Други 63 обаче попадат както в основния, така и в допълнителния, като лекуващият лекар от болницата ще казва дали пациентът е спешен и трябва да бъде приет веднага или може да бъде отложен за един до два и половина месеца. За разлика от онкологичните заболявания, инсултите и инфарктите например, някои форми на белодробни болести, ревматоиден артрит, хернии и бъбречни заболявания, фигурират както в основния пакет, според който хората веднага биват приемани, така и в допълнителния, където се чака за лечение. В кой от списъците - спешен и този на чакащите ще бъде вписан човек, записи субективни от доктора, тъй като няма критерии, алгоритъм и методика, по която медиците да преценят и да няма никакви съмнения кой за къде е, коментира още Иван Димитров", пише още ежедневникът.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Късно в събота вечерта в УМБАЛ "Александровска" приключиха успешно нови две бъбречни трансплантации. Донорът е 74-годишна жена от гр. Елена, изпаднала в мозъчна смърт, информират от лечебното заведение. Трансплантирани са две жени - 39-годишна, от Златица, на диализа от 2006 г., и 59-годишна жена от София, на диализно лечение от 2012 г. Трансплантираните са настанени в реанимация в добро общо състояние, отделят спонтанна диуреза, съобщават още от болницата. Ръководството на Александровска болница изказва искрени съболезнования на семейството на починалата и огромна благодарност за хуманното решение да дарят органите й, спасявайки живота на други две жени.
        Директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Мариета Райкова бе избрана от БЛС за мениджър на годината. Призът й бе връчен на официална церемония в събота вечерта по време на провелия се 64-ти Събор на съсловната организация. По време на церемонията за лекар на годината бе избран д-р Филиз Абидин-Ахмед от ЦСМП в Кърджали. Награди получиха и четирима млади лекари. По предложение на Регионална колегия Плевен тази година бе учреден приз "Ти си нашето бъдеще". И четиримата наградени младежи са лекари от Плевен. Това са д-р Паулина Владова, д-р Кирил Недялков, д-р Евгений Карастоянов и  д-р Добромир Нгуен. В категорията "Принос в развитието на спешната помощ" награда получи директорът на "Пирогов" проф. Стоян Миланов. Призът му е връчен заради написването на Стратегията за спешна помощ. Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова бе наградена в категорията "За принос в развитието на трансплантологията в България". Трима лекари получиха признание в категорията "За особен принос в развитието на дейността и утвърждаване на авторитета на БЛС". Това са д-р Марияна Кирилова от РК Велико Търново, д-р Георги Кръстев - председател на РК Пловдив и д-р Георги Бакоев - председател на РК Стара Загора. В категорията "За обективно отразяване на дейността на БЛС" бяха наградени трима журналисти - Альоша Шаламанов от ТВ7, Гергана Хрисчева от БНР и Десислава Николова от в. "Капитал".