Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.10.2015)
 
        ЗДРАВНАТА КАСА ПРЕГЛАСУВА БЮДЖЕТА СИ ЗА 2016 Г.
        Само в рамките на два дни надзорният съвет на здравната каса прегласува два пъти проектобюджета си за 2016 г. В четвъртък с 8 от 9 гласа "за" той одобри отново отхвърления преди два дни бюджет от 3.204 млрд. лв. Документът ще бъде внесен от здравния министър за одобрение от правителството. Във вторник гражданската квота и двама зам.-министри се наложиха над представителите на финансовото министерство и НАП и одобриха завишен бюджет от 3.335 млрд. лв. Явно обаче един ден е бил достатъчен на представителите на ведомството на Владислав Горанов да върнат бюджета в първоначалния му вид - 3.204 млрд. лв. Малко след тристранния съвет, на който бе гледан бюджетът, Петър Москов свика извънредно надзора на институцията. На заседанието са били представени данни, че касата няма да има за покриване на дефицита.
От една страна, НАП съобщила, че очакваният дефицит до края на годината от над 60 млн. лв. ще бъде покрит отчасти от повишена събираемост на здравни вноски от частния сектор. Оттам се очакват минимум 20 млн. лв. Освен това оперативното ръководство на касата отбелязало, че в проектобюджета не е отчетено, че фармацевтичната индустрия ще възстанови минимум 65 млн. лв. на касата по най-песимистична оценка. Това не фигурира в бюджета, тъй като компаниите дават отстъпка за първи път тази година. "Така дефицитът ще се погаси на база на направените икономии тази година, а не с пари от следващата. Тези гаранции бяха приети от надзорния съвет и бюджетът беше приет", отбеляза зам.- министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Той допълни, че дотогава не е било обяснено на надзора за възможността фармафирмите да възстановят 65 млн. лв.
       
        МОСКОВ И ЗДРАВНАТА КАСА СЕ РАЗМИНАВАТ ЗА ДЕФИЦИТА
        Над 10% от леглата в болниците у нас са в повече и за половината от тях лечебните заведения няма да получават договори за финансиране от здравната каса, четем днес в "Сега". Това сочат първоначалните анализи на МЗ за изготвянето на националната здравна карта, от която се очаква да регулира финансирането на болниците догодина. "Началните ни изчисления говорят за това, че след прилагането на определена матрица, която се базира на българските демографски инфраструктурни характеристики и на средноевропейските норми за достатъчност, има 6000 легла за активно лечение, които са над нормата. Те са разпределени в отделни региони. От тях около 3000 ще бъдат превърнати в легла за продължаващо лечение, а около 3000 няма да получат допълнителен договор с касата", обяви вчера министър Петър Москов пред Националния съвет за тристранно сътрудничество.
По данни на МЗ към края на миналата година у нас е имало 349 болници с 51 505 легла за активно лечение. Идеята на здравната карта е да посочи максималния брой легла по специалности във всеки регион. Там, където наличните са в повече, здравната каса няма да сключва договори с всички болници за всички техни дейности. Лечебните заведения ще се подбират по критерии, които тепърва ще се определят в наредба на здравното министерство.  Според Москов намалението на леглата и болничните дейности, финансирани от НЗОК догодина, ще е сред факторите, които ще облекчат бюджета на касата. Очаква се обаче здравната карта и намаленият брой болници да са факт не преди 1 април, а в първите месеци НЗОК ще плаща, както и досега - на всички поискали договор лечебни заведения.  Москов продължава да твърди, че от януари ще бъде въведен електронният пръстов отпечатък, с който да се влиза в болница и да се получават лекарства по линия на касата. Според него това също ще намали разходите на НЗОК. Очаква се и електронна борса за медикаменти, която пък да свали разходите за онкопрепарати в болниците. Това са аргументите на здравния министър, че касата ще успее да си влезе в бюджета през 2016 г.
               
        В ЦЯЛА ЕВРОПА ДНЕС СЕ ОТБЕЛЯЗВА ДЕНЯТ НА ЕКСПУШАЧА
        Родното министерство на здравеопазването е партньор на събитието, научаваме от "news.bg". Инициативата е част от европейската кампания "Експушачите са неудържими", съобщават от ведомството. Целта на кампанията на Еврокомисията е да се мотивират младите хора на възраст между 25 и 34 години да направят първа крачка към живот без цигарен дим. Това може да стане посредством позитивни послания и безплатна помощ за отказване на цигарите чрез iCoach - безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите. До момента близо 400 000 мъже и жени от цяла Европа активно са потърсили подкрепа в борбата си с цигарите  чрез iCoach (www.exsmokers.eu), посочват от здравното министерство. Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всяка година през ноември месец. По традиция денят се чества всеки трети четвъртък на месец ноември. Този ден цели всеки пушач да положи началото на своя отказ от тютюнопушенето в името на собственото си здраве. Тази година инициативата се провежда под мотото "Експушач БГ". Събитията ще стартират днес в цялата страна и ще продължат до 19 ноември, когато се отбелязва и Международният ден без тютюнопушене. От ведомството на Москов обръщат внимание, че проявите ще бъдат насочени към активни пушачи с цел популяризиране на услугите в кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето - консултиране за повишаване на мотивацията за спиране на тютюнопушенето; спирометрично измерване на активните и пасивни пушачи с апарат; определяне на степен на никотинова зависимост с тест на Фагерстрьом и използване на iCoach безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите.
 
        ПАЦИЕНТ СЧУПИЛ НОСА НА ЛЕКАР В ХАСКОВО

        Инцидент е станал малко след 16 часа вчера, когато в спешното отделение в Хасково пристигнал 18-годишен пациент със спукана глава. След като раната му била промита, лекарят го изпратил към хирургично отделение, разказва "Нова ТВ". Изведнъж, когато лекарят упътвал своя пациент как да стигне до отделението, по-възрастен придружител на пациента дръпнал лекаря, а младежът го ударил в носа. Медикът е с фрактура, а пациентът забравил за раната на главата си и избягал. Той все още се издирва от полицията в града. Д-р Никола Ганашев не пожела да говори пред камера. Колегите му обаче са възмутени от поредното нападение над медици. "Трябва съдът да прилага цялата сила за закона. След първия случай в Хасково, агресивността продължава, въпреки че медицинският персонал си гледа работата", коментира д-р Димитър Кючуков, началник на спешното отделение на болницата.
       
        БОЛНИТЕ ЩЕ ВРЪЧАТ НОВО ИЗДАНИЕ НА "ЧЕРВЕНАТА КНИГА НА ИЗЧЕЗВАЩИТЕ ВИДОВЕ"
        Поредна акция на пациентите с ревматологични заболявания. Вече няколко месеца те протестират срещу новите правила, по които ще могат да се лекуват безплатно с т.нар. биологична терапия, информира отново "Нова ТВ". Днес на импровизирана церемония болните ще връчат на Здравното министерство и на Касата ново издание на "Червената книга на изчезващите видове". С този символичен подарък пациентите алармират, че административните решения на двете институции ги превръщат в изчезващ вид. Около 4000 българи се лекуват със скъпоструващата терапия. Притеснението им е, че има опасност да бъдат лишени от нея.