Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.10.2015)
 
        ДЕТЕ ПОЧИНА ОТ МЕНИНГИТ
        Момченце на годинка и 3-4 месеца е починало от скоротечен гноен менингит в търговищката болница, съобщава "Труд". Смъртта на детенцето е настъпила няколко часа след приемането му, уточнява вестникът, като цитира директора на болницата д-р Иван Светулков. "По негова информация то е било докарано в много тежко и неспасяемо състояние. Родителите отказали аутопсия на единственото си детенце. По първоначална информация то е починало от пневмококов менингит, вероятно след усложнение от вирусно заболяване. Детето е ходело на детски ясли и още в първия работен ден ще се вземат секрети от всички контактни, които ще бъдат под наблюдение", информира изданието.
 
        ВИРУСИ ОПРАЗВАТ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ
        "Телеграф" пише за вируси в детските градини. Според публикацията, над 1600 деца са заболели за месец, а в групите има само по 5-6 здрави деца. "Проверка в Информационната система на заболелите от грип и респираторни заболявания потвърждава, че най-много болни има именно сред малчуганите до 4 годинки, следвани от възрастовата група 5-14 г.", четем във вестника. "Според педиатъра д-р Маргарита Петкова все по-често се стига до усложнения. "Заради неадекватно и ненавременно лечение децата развиват бронхити и пневмонии. Много е важно да се следи кашлицата да не слиза към гърдите. Ако там всичко е чисто. шансът детето да стигне до антибиотик е по-малък. Аз препоръчвам на родителите да правят инхалации с физиологичен разтвор и да се опитат да пресекат носния секрет с антибиотични капки още в началото", обяснява д-р Петкова. По думите й през последните дни болничните за гледане на дете също са нарасли мълниеносно", пише още ежедневникът.
 
        КАСАТА ИЗВАДИ 30 МЛН. ЛВ. ОТ РЕЗЕРВА СИ ЗА ОНКОЛЕКАРСТВА
        НЗОК ще даде 30 млн. лв. от своя резерв, за да се увеличат средствата за онколекарства в болниците. Това става ясно от стенограмата на проведеното заседание на Надзорния съвет на касата. Решението е подкрепено от всички надзорници с изключение на двамата представители на синдикатите д-р Иван Кокалов и Тома Томов, които са гласували "въздържал се", научаваме от "Zdrave.net". Плащанията са предвидени да бъдат правени до края на годината. Надзорът разгледа и анализ на дейността на договорните партньори на НЗОК, според който 27 лечебни заведения са повишили разходите си през 2015 г. с повече от 15% спрямо предходната година. Част от надзорниците отбелязват, че основната причина за това е, че въпросните болници са започнали работа по нови клинични пътеки. На база на анализа Надзорният съвет възлага на управителя на касата д-р Глинка Комитов да предприеме действия за ограничаване на разходите на касата.
 
        ЗАКОНОПРОЕКТЪТ ЗА БЮДЖЕТА НА КАСАТА ОСТАВЯ БЛС ИЗВЪН ДОГОВАРЯНЕТО НА ЦЕНИ И ОБЕМИ СПОРЕД Д-Р БОЛТАДЖИЕВ
        Някои от предложенията в законопроекта за бюджета на НЗОК за 2016г. изкривяват договорния процес между касата и БЛС. Това каза пред Zdrave.net управителят на столичната болница "Св. Богородица" д-р Николай Болтаджиев. Той уточни, че става въпрос за предложенията, свързани с намаляването на цени на клинични пътеки при преразход в бюджета на здравния фонд, четем в "Zdrave.net". Според текстовете от законопроекта, който и днес ще бъде разглеждан от Надзорния съвет на касата, подобна мярка ще бъде заложена в Закона за здравното осигуряване. Там също така е записано, че след отчетен преразход, ако не се постигне договаряне между БЛС и НЗОК за намаляване на цените, здравният министър трябва да внесе за приемане от Министерски съвет намалени цени на всички клинични пътеки или на част от тях за болниците, надвишили определените си лимити. Д-р Болтаджиев каза, че след като обемите и цените се определят с министерско постановление, БЛС остава извън договарянето. "Самият факт, че едностранно ще могат да се променят цени и обеми, говори, че лекарският съюз няма място в преговорния процес", заяви той. По думите му касата и държавата продължават да изземват функциите на съсловната организация. "Същественото тук е, че ще се лимитира дейността. Т.е. когато се стигне до определена бройка, ще се намалят цените на пътеките. Това е друг вид бюджетиране, който променя смисъла на здравното осигуряване. За мен е странно как ще се определят някакви цени според бюджетите, а не на обективна база", отбеляза д-р Болтаджиев.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Капитал Daily" ни запознава с начина на работа в откритата преди три месеца МБАЛ "Св. Марина" в Плевен. Въведената IT система позволява пълен контрол на качеството и сигурността на лечението, дава възможност за бърза обработка, анализ, съхранение и достъп от всяка точка на света до данните, свързани с лечението и проследяването на пациентите. Това обяснява пред изданието Георги Карааргиров, директор "Иновации и информационни технологии" в лечебното заведение. "При постъпването си всеки пациент получава гривна с баркод и чрез него всичко - от влизането до изписването му, се въвежда в електронно досие. До всяко болнично легло има персонален пациентски високотехнологичен терминал, позволяващ лесен и бърз достъп до това досие. Системата има възможност за телемедицина, дистанционни консултации с водещи експерти от страната и чужбина", информира изданието и припомня: "Изграждането на болницата започва преди по-малко от 2 години, на зелено в покрайнините на Плевен, до село Опанец. Болницата разполага със 110 легла, заема площ от 7000 кв.м и в нея има седем отделения - онкология, хирургия, урология, гинекология, гастроентерология, реанимация, образна диагностика. В клиниката ще има шест операционни зали. Уникалното в клиниката е първият по рода си в Източна Европа HIFU център за лечение на злокачествени и доброкачествени новообразувания - това е най-модерната неинвазивна методика, при която лечението става чрез високоинтензитетен фокусиран ултразвук."
        Няколко вестника се спират на данък "вредни храни". "От хранително-вкусовата промишленост скочиха срещу данък "Обществено здраве" и смятат, че той бърка в джоба на българина. В разпространено становище на производителите на безалкохолни напитки, месари, хлебопроизводители, производителите на захар, преработватели на плодове и производители на растителни масла се казва, че всички те застават твърдо против идеята на министъра на здравеопазването Петър Москов за въвеждане на този данък. Според тях той "ще доведе до ограбване на българина чрез драстично вдигане на цените, без да има здравен резултат", четем в "Новинар".