Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.10.2015)
 
        НАГРАЖДАВАТ ЕКИПИТЕ НА СПЕШНА ПОМОЩ, СПАСЯВАЛИ ПОСТРАДАЛИТЕ В ТУНЕЛА НА "ВИТИНЯ"
        Министърът на здравеопазването Петър Москов ще награди служители на Центъра за спешна медицинска помощ в София, информира "БНТ". Грамоти и парични награди ще получат екипите, които оказаха помощ на пострадалите при тежкия инцидент в тунел "Витиня". На 8 октомври стана един от най-тежките пътни инциденти през последните години в тунела на Витиня. При инцидента над 50 автомобила и тежкотоварни камиони участваха във верижна катастрофа. Загинаха жена и двама мъже, 14 души бяха ранени. Образувалата се колона от автомобили  беше над 10 километра.
 
        СУЛТАНКА ПЕТРОВА: ТРЯБВА ДА ИМА ПОСТОЯНЕН КОНТРОЛ НА КАЧЕСТВОТО НА ХРАНИТЕ
        Да има постоянен контрол на качеството на храните и образование за младите за здравословно хранене, поиска депутатката от Патриотичния фронт Султанка Петрова. Тя коментира намерението на здравното министерство да се въведе данък за вредни храни и призова Агенцията по храните да осъществява постоянен контрол. Такова понятие като "вредни храни" в законодателството ни няма, обясни Петрова пред "Нова ТВ". Според нея трябва да се направи така, че да се мотивират производителите да заменят вредните съставки в храните с биопродукти. Трябва да стимулираме производството да върви към използването на екологично чисти продукти, както е в Швейцария, даде пример депутатката. Много важен е и контролът, защото има 4 наредби, които засягат храненето на децата, но няма кой да контролира изпълнението им и в лавките в училищата отново се продават храни с вредни съставки, каза още Петрова. Готов съм да обиколя лавките във всички училища в София и ви гарантирам, че от 100 в 95 ще намерим нарушения, включи се и спортната легенда Тити Папазов. Той допълни, че в държавата има липса на правила. Трябва да има такова високо препятствие като по-висок данък, защото ако разчитаме на самосъзнанието на производителите, нищо няма да се промени, коментира още Папазов.
 
        ДАНЪК ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ - КОЛКО, ВЪРХУ КАКВО, ЗАЩО
        "Труд"информира, че вредните храни, които ще бъдат обложени с новия данък обществено здраве, ще се подреждат на специално оцветени в червено рафтове в магазините. "Бизнесът се обяви твърдо против новия налог. КРИБ и техни фирми членове ще се срещнат днес със здравния министър Петър Москов. "Това са представители на големи международни компании инвеститори от хранително-вкусовата промишленост, които искат да представят на здравния министър какви са европейските практики за насърчаване на здравословното хранене", обясни Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ. Става дума за "Кока-Кола", "Нестле", "Монделийз" (новото име на Крафт фуудс), чиято продукция ще бъде засегната от прилагането на данък "вредни храни". Засегнатите производители настояват България да не въвежда по-драстични мерки от вече наложените в някои страни в ЕС по отношение на допълнителното облагане на т.нар. вредни храни. "Ако това се случи, ще има изкривяване на общия пазар и е възможно да падне в съда", коментира Евгений Иванов", съобщава "Стандарт". Вестникът цитира министъра, който информира: "Тези, които се крият от новия данък, ще бъдат глобявани, но няма да се отнемат лицензи."
 
        ОЩЕ ПО ТАЗИ ТЕМА: "ВАШЕТО ДЕТЕ ЩЕ ЖИВЕЕ 10 ГОДИНИ ПО-МАЛКО ОТ ВАС ЗАРАДИ ХРАНИТЕЛНИЯ ПЕЙЗАЖ, КОЙТО СМЕ СЪТВОРИЛИ ОКОЛО НЕГО"
        Единственият коментарен материал по темата е на "Телеграф", който пише: "Вашето дете ще живее 10 години по-малко от вас заради хранителния пейзаж, който сме сътворили около него." Тази реплика на известния готвач Джейми Оливър по време на публична лекция накара хората, които го слушаха, да утихнат за доста време. Ако новият данък върху вредните храни накара на първо място родителите да се замислят и да намалят чипсовете, снаксовете и газираните напитки, които купуват на децата си, това ще е достатъчен успех. Дано стотинките или левчето, с които се облагат храните, бъдат достатъчен мотив за родителите да ограничат храните, които са любими на децата, защото не можем да очакваме, че хлапетата ще се ограничават сами. Дано отличителните знаци, които ще предупреждават, че съответната храна има завишено количество сол, захар или кофеин действа като сигнална лампа в съзнанието на родителите, които да разберат, че в крайна сметка чипсовете и снаксовете не са храни, без които не можем. Иначе ще продължим да отглеждаме дебели деца, т.е. да инкубираме болна и затлъстяла нация."
 
        ЛЕКАР ОТ АБУ ДАБИ ГОСТУВА В КЛИНИКАТА ПО ДЕТСКА ХИРУРГИЯ КЪМ УМБАЛ "СВЕТИ ГЕОРГИ"  ПЛОВДИВ
        Лекар от Абу Даби от световна величина гостува през изминалата седмица в Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ "Свети Георги". Проф. Ифтикар Ян извърши седем изключително редки операции с голяма сложност на деца с различни аномалии. Първият случай е на 7-дневно дете с огромен бързорастящ тумор на предмишницата на едната ръка. Проф. Ян уточни, че подобно образувание е много рядко и отстраняването му е голямо предизвикателство с оглед възрастта на пациента. Продължилата три часа операция е преминала успешно и в момента малкият пациент се възстановява изключително бързо. Останалите шест хирургични интервенции са на деца с тежки аномалии на половите органи. Пет от малките пациенти са на възраст от около една година, а шестият - на 13. При тях е била необходима хирургична интервенция за репозиция на уретрата, която да възстанови нейния нормален ход. В някои от случаите операциите се извършват на няколко етапа за период от 6 месеца до една година. Особено предизвикателство за д-р Ян и екипът на УМБАЛ "Свети Георги" е бил последният случай, в който уретрата на пациента е била с 12 см. по-къса от необходимото и екипът е изградил нова със собствени тъкани от пациента. Началникът на Клиниката проф. Д-р Пенка Стефанова уточни, че подобни операции са огромно предизвикателство пред всеки хирург, поради което са изключително редки в световен мащаб. Те са не само висш пилотаж в медицината, но осигуряват и по-добро качество на живот на пациентите. По думите й в света има едва няколко специалисти, които ги извършват и за нея и екипа й е чест, че проф. Ян е гостувал именно при тях.
 
        СТОЛИЧНО ЛЕЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ ТРЯБВА ДА ПОНЕСЕ САНКЦИЯ ОТ 400 ЛЕВА
        Столично лечебно заведение трябва да понесе санкция от 400 лева, защото лекари са работили извънредно, разкри пред "Епицентър.бг" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. Според информацията, тази глоба е наложена от НЗОК и потвърдена от софийския районен съд, допълва "Medikal News". Името на болницата няма да се разкрие до приключване на съдебния процес. До санкцията се е стигнало след като при случайна проверка от НЗОК в лечебното заведение инспекторите отчитат несъответствие с извънредния труд, защото хирург отишъл на работа извън предварително утвърдения график. Специалистът искал да се увери, че пациентът му, на когото предстояло изписване, се чувства добре след тежка операция.Медикът го прегледал, подписал епикризата и издал болничен лист. Според националния рамков договор обаче, НЗОК има право да не плати клиничната пътека, по която е лекуван пациента и да наложи наказание за неспазване на графика за дежурства. "По същата логика, когато графикът му свърши, лекарят трябва да напусне операционната и да остави пациента на масата", коментира д-р Кацаров.
 
        Д-Р МАРИЯ ЗАМФИРОВА: НЯМА БУМ НА ТУБЕРКУЛОЗА В БЪЛГАРИЯ
        Няма бум на туберкулоза в България. Това заяви експертът към МЗ д-р Мария Замфирова във връзка с информация за повишена заболеваемост в Бургас. Пред "ТВ 7" тя отбеляза, че от 2005 г. насам у нас се наблюдава тенденция за намаляване броя на случаите на заболяването. По думите й, през 2005 г. заболеваемостта от туберкулоза е била 40 на 100 000 души население, докато през 2014 г. тя е 23,2 на 100 000. "Така че не мога да кажа, че има бум. Има региони, в които заболеваемостта е малко над средната за страната, това са регионите в Северозападна България - Враца, Монтана. За Бургас заболеваемостта за 2014 г. е 14,1 - доста под средната за страната", посочи тя. Мит е, че само бедните боледуват от туберкулоза, не е така, каза д-р Замфирова. Като предразполагащи фактори за развитието на заболяването тя посочи стреса, отслабването на имунната система, употребата на алкохол и тютюнопушенето. По думите й, непълноценното хранене също може да е предпоставка за развитието на болестта. "Всеки от нас се е срещал с туберкулозните бактерии, но не всеки развива заболяване. 10% от хората, които се инфектират, могат да развият заболяване. Някои от тях могат да развият латентна туберкулозна инфекция, за което би трябвало да приемат химиопрофилактика", обясни тя. Д-р Мария Замфирова увери още, че при своевременно диагностициране на туберкулоза лечението е успешно и призова хората със симптоми като продължителна кашлица, която не повлиява от лечение за 2-3 седмици, отпадналост, отслабване и повишаване на телесната температура да потърсят своевременно лекарска помощ. "Ако не обърнем внимание, би могло да се развият по-тежки форми на туберкулоза, трудно повлияващи се, или форми на резистентна туберкулоза, които са доста по-трудно повлияващи се от лечение, изискват доста повече видове лекарствени продукти и по-продължително лечение", предупреди експертът.
 
        МИНИСТЪР ПЕТЪР МОСКОВ: БЪЛГАРИЯ Е ПЪРВА В ЕС ПО БОЛЕСТИ ПРИ ДЕЦАТА
        "България е с най-лошите демографски данни в Европа, по затлъстяване децата ни са на 5-то място, а по заболеваемост са първи в целия ЕС", заяви министър Петър Москов пред "БTВ". Д-р Москов изрази категорично мнение, че тази статистика би се променила при въвеждането на "данък вредна храна". Министър Москов разясни, че при производството на частично хидрогенирани масла се натрупват трансмастни киселини и тяхното увеличение с 2% води до нарастване с 23% на риска от сърдечно-съдови проблеми. Хората трябва да го знаят, категоричен бе д-р Москов и добави, че трансмастните мазнини запушват артериите, затова трябва да се ограничат. Относно биометричните данни, които предизвикаха спорове сред обществото, той смята, че няма идеален вариант, но със сигурност това ще даде положителни резултати в здравната система. "400 хиляди лева охраняват 3 млрд", пресметна Москов, отговаряйки на въпрос за цената на оборудването на болниците. След като видя материал за състоянието на УМБАЛСМ "Пирогов", министър Москов обеща, че спешният център в заведението ще бъде преоборудван.
 
        ПРОФ. МЛАДЕН ГРИГОРОВ: "РАДВАЙТЕ СЕ НА МАЛКИТЕ НЕЩА"
        Тази година наградата на National Medical Awards 2015 за цялостен принос на лекар бе присъдена на доайена на кардиолозите в България проф. Младен Григоров, предават от "БНР". Той е ръководил редица кардиологични болници в България. С гордост разказва за първия медик в неговия род - дядо му, на когото е кръстен, и който завършва медицина в гр. Монпелие, Франция, преди повече от 100 години. По неговия път тръгва и бащата на професора, който се дипломира също в Страсбург, Франция. Там пламва любовта между родителите му, затова проф. Григоров шеговито се определя като "продукт на тази страсбургска любов". По стъпки на своите предци тръгват още две поколения - неговият син и внук.