Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.10.2015)
 
        ПРЕДСТАВЯТ ДАНЪК "ВРЕДНИ ХРАНИ"       
        Проектозаконът, който въвежда данък за вредните храни, ще бъде представен днес. Освен плана за новия налог, министрите на здравеопазването и на младежта и спорта ще обявят и правителствената програма "За здраво поколение". Новият закон за "Данък обществено здраве" предвижда облагане с допълнителна ставка на храните с високо съдържание на сол, захар и трансмазнини. Изключение е предвидено за млечните продукти като сиренето и кашкавала. Размерът на новия данък все още се уточнява. Целта на налога е да ограничи консумацията на вредни храни и да насърчи здравословния начин на живот.
 
        ЩЕ СЕ ХРАНИМ ЛИ ПО-ЗДРАВОСЛОВНО С ДАНЪК "ВРЕДНИ ХРАНИ"?
        Облагането с допълнителен данък на храните с високи нива на сол, захар, трансмазнини, кофеин, таурин и други стимуланти сблъска специалисти в студиото на "БТВ". "Мярката е въведена и в други страни. Има много сериозни научни доказателства от епидемиологични и интервенционални проучвания, че съдържанието на тези субстанции е свързано с висока сърдечносъдова смъртност, висока заболеваемост от диабет и онкологични заболявания", коментира председателят на Съюза на българските медицински специалисти проф. Асен Гудев. Той посочи, че водещи организации като Европейското кардиологично дружество и Европейският алианс за хронични незаразни заболявания настояват за регулация на общоевропейско равнище. По думите му в Дания и Финландия се е стигнало до 70-85% намаляване на сърдечносъдовата смъртност с мащабни проекти, в основата на които е било избягването на рисковите храни. Консултантът по устойчиво развитие Боян Рашев контрира, като посочи, че е конкретно в Дания данъкът върху напитките със захар е бил факт до 1930 г. и не е повлиял по никакъв начин на затлъстяването на населението. По думите му има тенденция в световен мащаб потребителите да избират безалкохолни с по-малко захар. "Диетата е много лично решение. Какво се опитва да направи Москов: "Аз със закон ще направя хората по-здрави, ще ги накарам да израснат като личности и да вземат правилните решения", допълни той. Специалистът по здравословно хранене Ипократис Пападимитракос отбеляза, че Сухият режим в САЩ не е спрял консумацията на алкохол. "80% от потребителите не си променят поведението спрямо ценовия диапазон на продуктите", отбеляза той. Според него много по-важен в случая е информираният избор. По думите на Пападимитракос, в провинцията "да пиеш безалкохолна напитка все още представлява престиж". Той смята, че с въвеждането на новия данък вредните храни просто ще станат с по-големи грамажи. "Нека ДДС на първичните продукти - зеленчуци, плодове и млечни продукти да се намали наполовина. Нека хората се стимулират да купуват по-евтина храна, а не да не купуват по-скъпа храна", призова Пападимитракос. Боян Рашев посочи, че според разчетите, новият данък ще доведе до загуба на 3500-4000 работни места и голям ръст на контрабандата от Румъния, където ДДС на храните беше свалено. Проф. Гудев коментира, че ситуацията му напомня на дебата за тютюнопушенето, където отново срещу здравните аргументи се хвърляха предимно икономически. "Имаме много грешен сигнал към младото поколение. Ако цената за бизнеса е да имаме повече инфаркти, това за мен е твърде краткосрочна печалба", каза медикът.
 
        НОВА ПРОГРАМА ЗА ОБУЧЕНИЕ ПО СПЕШНА МЕДИЦИНА Е ИЗГОТВИЛ ПРОФ. СТОЯН МИЛАНОВ
        Тя предвижда разделение на специализацията на две - в лечебното заведение и в линейката, става ясно от думите му пред "Монитор". "Има държави в Европа, в които медиците в другите специалности също прекарват по шест месеца или година в линейка - става дума за хирургия, травматология, включително вътрешни болести, обща медицина и т.н.", казва той. По думите му, за две години в линейката един специалист се деквалифицира и затова той трябва да работи в болница. "Ситуацията с кадрите в тази област е гротескна, тя е риск за държавата и тази катастрофа придобива застрашителни размери. В момента системата се крепи на купчина ентусиасти, които са достатъчно луди да работят това, и крахът ще бъде жесток. Да, все още има лекари, които обичат екшъна, защото специалността е страшно интересна. Можеш да видиш резултатите на минутата и това са реално спасени животи. Но дотам! Другите проблеми си продължават - обиди, нападения, за които нито пациентите, нито лекарите за виновни", коментира проф. Миланов. Той отбелязва, че новият стандарт за спешна медицина поставя много здрави основи, но според него изпълнението му ще е трудно. "За мен основният проблем за имплементирането на стандарта е, че няма хора, които да го изпълняват. Министерството може да купи страхотни автомобили, хеликоптери и облекло, но да се окаже, че няма кой да го сложи и няма кой да се вози в линейката", смята проф. Миланов. Директорът на "Пирогов" говори и за състоянието на лечебното заведение. "При сегашното финансиране на болницата, смятам, че "Пирогов" няма бъдеще. Аз направих каквото можах - въведох информационна система, опитах се да свия разходите, оптимизирах персонала, но не става. Продължаваме да работим с допотопна техника, имаме рентген на 35 години. В същото време пациентите се хвърлят като сираче пред вратата на "Пирогов", защото са подритвани и никой не ги иска. До един месец ще представя своята визия за развитието на болницата. Тогава ще очаквам отговор - да или не. И ако е "не", се връщам при пациентите. Ако е "да", ще е добре за "Пирогов" независимо кой е нейният директор", заявява той. Проф. Миланов отново посочва, че иска промяна на статута на болницата, както и на финансирането й. "Смятам, че държавният бюджет трябва да поеме издръжката за спешността, която касае нашата дейност", казва той и допълва: "Искам да кажа, че "Пирогов" и в момента се определя в един списък като болница с национално значение, но това не се отчита при финансирането й. Аз съм човек, който в момента разпределя нямане. Тази болница не може да продължи да се финансира по този начин и затова трябва спешна промяна. Тук и Стив Ханке да дойде, ще избяга след три дни. Колкото до оставката - аз съм готов, тя е тук, просто й сменям датата."
 
        МЕЖДУНАРОДЕН КУРС С ДЕМОНСТРАТИВНА ОПЕРАЦИЯ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В ИНТЕГРАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА УМБАЛ "СВЕТИ ГЕОРГИ"
        Международен "Курс по анатомия и хирургически подходи за рамо и тазов пояс" ще се проведе в Интегралния център на УМБАЛ "Свети Георги" на 23 и 24 октомври, петък и събота. Организатор на форума е Фондация "Черноморско-Средиземноморска Медицинска Академия", а домакини са УМБАЛ "Свети Георги" и Медицински университет - Пловдив. Курсът ще бъде проведен от екип, включващ 9 лектори от Италия, 1 от Испания, както и български представители от Медицински университет - Пловдив, Медицински университет - Варна, ВМА - София, УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Лекциите ще се провеждат в 6-та аудитория на Аудиторния комплекс на Медицински университет - Пловдив. Обучението ще включва и видеовръзка с операционната зала на Интегралния център в УМБАЛ "Свети Георги" за практическа демонстрация. Операцията, която ще бъде излъчена на живо в аудиторията на университета, ще бъде извършена от проф. д-р Владимир Ставрев и гостуващите специалисти.
 
        НЗОК Е ДОГОВОРИЛА ОТСТЪПКИ ЗА 44 МЛН. ЛВ. ЗА ЛЕКАРСТВА ОТ ПОЗИТИВНИЯ СПИСЪК
        Здравната каса е провела преговори с фирмите, притежаващи разрешителни за употреба на медикаменти от позитивния списък отстъпки в размер на близо 44 милиона лева. Това съобщи подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева след заседание на Надзорния съвет. "До 15 ноември тези 44 милиона лева ще бъдат възстановени в бюджета на касата, но все още не е решено за какво ще се използват", посочи тя. Все още няма решение на Надзорния съвет на НЗОК за част от реинбурсираните медикаменти, предназначени за исхемично болни пациенти, тъй като компаниите не желаят повече да участват с тези медикаменти в позитивния списък, информира "БНР". Иванка Кръстева съобщи, че за тези лекарства има алтернативни.
 
        ОПРЕДЕЛИХА НОСИТЕЛИТЕ НА ОТЛИЧИЕТО "ЛЕКАР НА ГОДИНАТА" ЗА ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА
        На официална церемония регионалната лекарска колегия в Стара Загора връчи традиционните награди за Лекар на годината. Признанието, чрез което се отличават медиците с най-голям принос през годината, се връчват на регионално ниво за 10-ти път.  Всички номинации се обсъждат на заседание на Управителния съвет на Регионалната лекарска колегия в три категории - първична, специализирана  извънболнична помощ и болнична помощ. Наградата в категорията за общопрактикуващ лекар бе присъдена на  д-р Митко Желязков, също отличен от МЗ и в класацията за 100-те най-добри общопрактикуващи лекари. Акушер-гинекологът д-р Стефан Бузалов получи признание в категорията " Специалист в извънболничната помощ". Наградата получи и д-р Живко Паунов- хирург в Общинската болница в Чирпан, в категорията "Лекар в болничната помощ". Наградите за Лекар на годината на национално ниво ще бъдат връчени на 64-тия Извънреден събор на БЛС, който ще се състои на 31-ви октомври в Равда.
 
        СИЛИСТРЕНСКАТА БОЛНИЦА ВЕЧЕ ОБУЧАВА СПЕЦИАЛИЗАНТИ
        МБАЛ-Силистра се превръща в база за следдипломно обучение на лекари специализанти по 22 медицински специалности, след положена успешна акредитация, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Даниела Костадинова, цитирана от Dariknews.bg. Акредитацията дава възможност да се реши в някаква степен и проблемът със сериозния дефицит на млади кадри. В момента силистренската болница е сред тези в страната с най-много лекари на пенсионна възраст, при средна възраст от 50 години на 110-те медици специалисти. Затова от болничното заведение се опитват да привличат млади лекари, давайки им възможност за обучение и развитие. 12 специализанти вече са започнали такова обучение. "Предлагаме им да сключат договори, подпомагаме тяхното обучение със служебни отпуски и финансово, срещу което те се задължават да работят в болницата след защитаване на специалността за срока, колкото е самата специализация", каза още д-р Костадинова.