Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.10.2015)
 
        БЪЛГАРИНЪТ ЩЕ ПЛАЩА ПОВЕЧЕ ОТ ДЖОБА СИ ЗА ЗДРАВЕ, УБЕДЕНИ СА ЕКСПЕРТИ      
        Българите плащат от джоба си 48% от лечението, когато боледуват. За здраве европейците плащат от джоба си не повече от 20%. Тези данни представиха на пресконференция от Асоциацията на дружествата за здравно застраховане, които за пореден път изразиха притесненията си от новите пакети за здравни услуги - основен и допълнителен, информира "Дума". Този проект не се вписва в необходимите реформи в системата на здравното осигуряване, предупредиха от асоциацията. Според тях вместо реформата на здравния министър д-р Петър Москов да доведе до намаляване на плащанията от джоба на болния човек, ще донесе точно обратния ефект. Проблемът е сериозен, а гражданите се чудят защо точно си плащат здравноосигурителните вноски, коментира председателката на АДЗЗ и бивш здравен министър д-р Мими Виткова. Тя очерта и някои от основните въпросителни при разделянето на здравните услуги на два пакета. В допълнителния пакет са включени 6 клинични пътеки, като за тези заболявания пациентът трябва да чака за лечение или да плати на болницата, независимо че редовно плаща здравните си вноски. Една от тези пътеки включва онкологични заболявания, обясни Виткова. Според нея не е ясен принципът, по който МЗ са се спрели точно на тези 6 клинични пътеки и кое ги поставя като социално незначими. Друг пропуск в реформата на Москов от асоциацията са намерили и в 65-те клинични пътеки, които попадат и в основния, и в допълнителния пакет медицински услуги. При тях едни пациенти ще се приемат без отлагане и за тях ще плаща НЗОК, а други ще чакат или сами ще си плащат. "Какъв ще е изборът и кой ще заплати сам това лечение", недоумяват от АДЗЗ. Предлаганите промени в пакетите медицински услуги ще деформират здравноосигурителния модел у нас, а хората ще се чудят защо плащат задължителни здравни осигуровки, прогнозират от АДЗЗ. От МЗ още не са информирали застрахователите какви са пакетите и какво включват. 
 
        ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС ПОСТАВИХА ИНДИВИДУАЛНИ КОЛЕННИ СТАВИ
Две жени на 60 и 65 г. с артрозни изменения на коленете бяха оперирани с иновативна за България техника в ортопедията на Болница "Тракия" в Стара Загора. Швейцарският ортопед, д-р Алами от Университетската клиника по ортопедия в Лозана и завеждащият ортопедично отделение на Болница "Тракия", д-р Петър Братоeв, имплантираха колянни стави на двете пациентки, ползвайки специално създаден индивидулен инструмент за всяка една от тях, четем в "actualno.com". Техниката Patient Specific Instrumentarium на световния швейцарски производител Symbios Switzerland започва с изграждане на триизмерен модел на колянната става на конкретния пациент чрез компютърно-томографско 3D изображение. Моделът следва профила на коляното с абсолютна точност. По него се изработва индивидуален инструментариум, позволяващ на хирурга да извърши операцията с максимално точни разрези и щадящо отнемане на кост. Така поставената индивидуална изкуствена колянна става е максимално близка до анатомията на конкретното коляно. Техниката Patient Specific Instrumentarium се прилага в света едва от около 2 години, но резултатите са изключително добри. Около 90% от операциите за колянни импланти в Швейцария вече се правят чрез техниката на Symbios. Тя гарантира много по-добра прецизност за възстановяване кинематиката на коляното, сигурност при имплантацията и по- дълъг "живот" на импланта, с минимизиране на следоперативната болка и функционалния дискомфорт, посочва д-р Братоев. Пациентите се възстановяват напълно само за около месец след операцията, която протича за доста по-кратко време. Избягват се редица потенциални усложнения и неточности, които могат да се появят при стандартното поставяне на изкуствени стави.
 
        МИНИСТЪР МОСКОВ НАГРАЖДАВА ЛЕКАРИ ЗА СПАСЕН ЖИВОТ
        Лекарите, които са спасили човешки живот, няма да бъдат наказвани. Това заяви по БТВ здравният министър Петър Москов. Той посочи, че в момента се подготвят необходимите нормативни документи за наградата. Многопрофилната болница в Русе може да бъде глобена заради това, че работещи в нея хирурзи са нарушили закона и са спасили човешки живот, без да имат необходимата за това специалност. Това предупреди д-р Георги Тодоров от Русенската колегия на Българския лекарски съюз. Причината е, че здравното заведение не е имало нужната атестация, за да спаси мъж, приет с нож в гърдите. Колегите са действали професионално, посочи д-р Петър Москов.
 
        НЗОК НЯМА ДА ГЛОБИ МБАЛ-РУСЕ
        Русенската болница не само няма да бъде глобена, но и ще получи заплащане за спешната операция на мъжа, който постъпи в лечебното заведение с прободна рана с нож в сърдечната област. Това съобщават от пресцентъра на здравната каса. Повод за информацията е случаят от преди десет дни, при който лекарите от болницата решиха да оперират, въпреки липсата на кардиохирург, и спасиха живота на мъжа. Дни след това различни медии информираха, че лечебното заведение може да бъде глобено, тъй като интервенцията е извършена в разрез с приетите у нас стандарти. Според касата обаче това не отговаря на истината.  "Ето и фактите по случая: По данни на Персонализираната информационна система на НЗОК пациентът е хоспитализиран в МБАЛ-Русе АД на 06.10.2015 г. в 23.13 ч. по клинична пътека 214.2 "Спешни състояния в гръдната хирургия", с диагноза S21.9 "Открита рана на неуточнена част на гръдния кош". Дехоспитализиран е на 13.10.2015 г. в 09.30 ч., като е спазен минималният болничен престой по КП от 3 дни. Процедурите (34.02; 34.04; 90.59; 89.59  и 87.41), извършени на пациента по време на болничния му престой, включват задължителните - според структурата на клиничната пътека, една основна оперативна процедура и по една диагностична процедура от три различни групи (кодове по МКБ 9КМ, посочени в Приложение № 24). Спазен е диагностично-лечебният алгоритъм и индикациите за хоспитализация и за дехоспитализация и НЗОК счита, че КП е завършена, поради което МБАЛ-Русе не може да бъде глобена", посочват от осигурителната институция. "Освен това, МБАЛ-Русе АД има сключен договор за изпълнение на медицински дейности по КП 214.2. Клиничната пътека се изпълнява в клиника/отделение минимум I ниво на компетентност, съгласно медицински стандарт по "Хирургия". Изискванията за наличие на задължителни звена, апаратура и специалисти са в съответствие с посочения медицински стандарт", допълват от касата. От там уточняват още, че тъй като пациентът е с прекъснати здравноосигурителни права, от страна на МБАЛ-Русе АД е подадена молба-декларация до директора на дирекция "Социално подпомагане" за заплащане стойността на оказаната болнична медицинска помощ.
 

       ФИНАНСИРАНЕТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е СГРЕШЕНО
        "Основните проблеми на здравеопазването все още са сгрешеното финансиране, неефективният разход на и без това недостатъчния ресурс и неравнопоставеният достъп на пациента до качествена медицинска помощ." Това казва пред "24 часа" шефът на "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Изданието води дискусия за трите най-важни проблема на системата. "Грешките във финансирането са, че се плаща на преминал болен без значение от резултатите от лечението, има подценени клинични пътеки - в които себестойността на дейността е по-висока от касовата цена, и че за пациентите се плаща еднакво, независимо от състоянието и придружаващите заболявания", казва още проф. Начев и допълва: "Неефективният разход на здравните средства включва неефективен контрол от страна на НЗОК, което води до отчитане на неизвършена дейност и извършване на дейност, която не е показана. Опитът да се ограничат хоспитализациите чрез лимити е административен подход. Неравнопоставеният достъп на пациентите означава, че в големите градове има концентрация на медицинските услуги, докато в периферията няма достъп." Общопрактикуващият лекар д-р Бисер Георгиев пък вижда най-сериозните проблеми в извънболничната помощ. "В доболничната помощ са налице все по-силни ограничения и за консултации, и за изследвания. Пациентите в листата се увеличават, но лимитите - не. Направленията свършват около 15-о число на месеца. Получава се така, че личният лекар трябва да ходи и да се моли на специалиста, който на добра воля извършва консултацията в момента срещу обещанието да получи направлението следващия месец. Това е нещо като дейност на кредит", казва той пред изданието. Според него, ако се реализира намерението за въвеждане на пръстови отпечатъци и при личните лекари, положението ще стане още по-тежко. "Другият проблем при общопрактикуващите лекари е задължението за 24-часово обслужване на пациентите, което натоварва изключително много", отбелязва още д-р Георгиев.