Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.10.2015)
 
          ТВЪРДИТЕ ЛИМИТИ И ОТКАЗЪТ ДА СЕ ПЛАЩА НА БОЛНИЦИТЕ НАД ОПРЕДЕЛЕНИЯ ИМ БЮДЖЕТ ДОВЕДОХА ДО НАМАЛЕНИЕ НА ХОСПИТАЛИЗАЦИИ
        Твърдите лимити и отказът да се плаща на болниците над определения им бюджет доведоха до намаление на отчетените към НЗОК хоспитализации. Около 100 400 хоспитализации по-малко се очакват за 2015 г., обяви пред БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Данните на самата НЗОК пък сочат, че за първите 9 месеца на тази година в болница са влезли 36 000 души по-малко.
За едва втори път откакто съществува здравната каса, броят на отчетените хоспитализации намалява. Първият път беше през 2011 г., когато пак се спазваха лимити, а броят на неосигурените беше около 2 млн. души. След това приемът отново започна да расте, като за 2014 г. хоспитализациите минаха 2 милиона. Въпреки намалението на приетите пациенти за тази година недостигът в бюджета на касата за болници ще е около 60-65 млн. лв., каза Грозев. "Огромна част от тази надлимитна дейност се дължи на спешността, която болниците поемат, не може да се лимитират човешкият живот и човешкото здраве", допълни той. Наскоро здравният министър Петър Москов даде да се разбере, че касата няма да плати на болниците отчетените случаи над спуснатите лимити, освен това в бюджета си не могат да се вместят основно частните болници, за разлика от големи и приемащи тежки и спешни случаи болници като "Пирогов" и "Св. Георги" в Пловдив.  Самият Грозев пък напомни, че бюджетът на касата за тази година беше намален с 80 млн. лв. от първоначално отпуснатите, и то по настояване на Министерството на здравеопазването. Това обяснява и защо хоспитализациите са по-малко, а парите не стигат. "Има нови лечебни заведения, може би от това идва преразходът на средства. Мой личен анализ сочи, че има лечебни заведения за болнична помощ, които са си увеличили процента на финансиране с 300 и повече, същото касае терапията за онкологични заболявания", коментира пък шефът на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.
 
        ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ ГОРЯТ С ЛИМИТИТЕ
        Близо 65 млн. лева се очаква да стане надлимитната дейност на болниците до края на годината. Сметката бе направена от Българския лекарски съюз на база парите, които клиниките са заработили над твърдите си бюджети за март-юли - общо 31.8 млн. лв. Надлимитна дейност е имало винаги, за първи път тази година обаче здравната каса отказва да им я плати. Според министър Петър Москов проблем няма. Той неведнъж заяви, че щом държавните клиники могат да се вместват в бюджетите си, това трябва да правят и частните, четем днес в  "Стандарт". Данните на НЗОК обаче сочат, че надлимитна дейност генерират всякакви болници.  Най-голяма част от надлимитните средства, които касата няма право да плати, са в София. Те възлизат на 11 млн. лв. за три месеца, или на 1/3 от целия преразход на болниците. Това е съвсем очаквано, тъй като в столицата се лекуват най-много хора и има най-много клиники в страната - 83. Също така горе-долу 1/3 от планувания бюджет на касата за болници (1.5 млрд. лв.) е този на столичната - 447 млн. лв. С най-големи преразходи в София и страната действително са частни болници, но средства се дължат и на немалко държавни и общински  Картината в цялата страна е аналогична. Най-вероятно разликата в поведението на болниците произтича от мениджърското решение - едните не разчитат държавата да плати надлимитната дейност, а другите се надяват на отмяна на лимитите. Доказателство за това са и призивите от страна на двете болнични асоциации и БЛС към премиера Бойко Борисов да се махнат финансовите ограничения. Ако това не стане, клиниките имат и трети вариант - да съдят здравната каса. Практиката досега е показала, че делата се печелят от болниците. Проблем при започването на делата обаче е голямата гаранция, която трябва да се внесе, както и дългото разтакаване във времето.   Един интересен щрих в надлимитната дейност е, че немалка част от нея е на болници за рехабилитация, където по-трудно може да има спешни случаи, които не търпят отлагане. Това пък   буди подoзрения за злоупотреби    Затова повечето държавни и частни болници призовават касата да им плати, след като направи нужните проверки. Повишаването на контрола над клиниките е и единственият разумен вариант, за да не се пилеят на вятъра парите на обществото. Защото така и пациентите ще са сигурни, че могат да получат лечение, когато им е нужно, както и където поискат. За съжаление засега не е сигурно, че това ще се случи догодина. Заявките нa здравното министерство са лимитите да останат.
 
        АКО СЕ ВЪВЕДАТ БИОМЕТРИЧНИ ДАННИ, ГРАЖДАНИТЕ ЩЕ МОГАТ ДАКОНТРОЛИРАТ КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЕХНИТЕ ПАРИ
        Здравната каса ще подкрепи въвеждането на пръстов идентификатор за постъпване в болница, стана ясно след заседание на Надзорния съвет на Касата. След въвеждането на чекирането с лични карти, болниците вече са спестили общо около 10 милиона лева, съобщи БНР. Системата с лични карти обаче се заобикаля, заради което Касата одобрява идеята за пръстов идентификатор. Членът на Надзорния съвет на НЗОК от пациентската квота Станимир Хасърджиев обясни пред Нова телевизия след заседанието, че досега за чекиращата система за вход в болница Здравната каса е инвестирала 50 000 лева, като разходът на болниците средно за четци е бил 1,4 милиона лева. Месечно от чекиращата система досега е изчислено, че са спестени около 1,5 милион лева. Оказва се, че тази система може да бъде заобикаляна чрез копия от личната карта. Ако се въведе пръстовият идентификатор, гражданите ще могат да контролират какво се случва с техните пари, обясни Хасърджиев. Става дума не за пръстов отпечатък, а за биометрични данни, така че няма да се събират пръстови отпечатъци от хората, съобщи Хасърджиев, а ще се генерира код от системата. Това ще е по-евтин и ефикасен начин, защото ще се надгради досега съществуващата чекираща система, обясни още той.
 
        НЗОК ЩЕ ПОЕМЕ РАЗХОДИТЕ ЗА ЧЕТИРИ ИМПЛАНТА ПРИ СЪРДЕЧНО-СЪДОВИТЕ ОПЕРАЦИИ
        Здравната каса ще поема разходите за 4-ри импланта при сърдечно-съдови операции. Това ще облекчи много от пациентите и ще позволи на кардиологичните болници да работят по-спокойно. Това съобщи във Варна председателят на Националното дружество по съдова хирургия доц. Васил Червенков, информира "БНТ". Досега Здравната каса поемаше разходите само за два импланта при безкръвни операции. Сумата за една съдова протеза или стент е 1200 лева. Доц. Васил Червенков-председател на Националното дружество по съдова хирургия коментира: "Ако на пациент му трябва трети имплант до миналия рамков договор, той трябваше или да го плати, или болницата да го финансира". Във водещите кардиологични клиники у нас около 75% от съдовите операции се извършват с модерна медицинска техника. Той добави: "Във връзка с възможността да използваме и хибридни технологии се повиши необходимостта от използването, прилагането на повече от два импланта на един и същи пациент в една процедура". Въпреки това статистиката нарежда България на първо място в Европейския съюз по смъртност от инфаркт, инсулт и съдови болести. За да се намалят рисковите фактори, които водят до тези заболявания, кардиолозите работят в тясна връзка с общопрактикуващите лекари.
       
       ПЕРСОНАЛИЗИРАНАТА МЕДИЦИНА ГАРАНТИРА ПО-ДОБРО КАЧЕСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ОПТИМИЗИРАНЕ НА ПУБЛИЧНИТЕ РАЗХОДИ
        На 08.10.2015г. в гр. София се проведе дискусионен форум на тема: "Персонализираната медицина - правилното лечение за точния пациент в подходящото време", научаваме днес от "Medikal News". Организатор на събитието бе Българската асоциация по персонализирана медицина (БАПЕМЕД), а специален гост беше г-н Денис Хорган, изпълнителен директор на Европейския алианс за персонализирана медицина (ЕАРМ). Във  форума участваха председателят на Комисията по здравеопазването към 43-тото НС д-р Даниела Дариткова, управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов, изпълнителният директор на ИАЛ доц. Асена Стоименова, председателят на НПО и член на Борда на Европейския пациентски форум д-р Станимир Хасърджиев, представители на Министерство на здравеопазването, водещи експерти по лекарствена и реимбурсна политика и др. Персонализираната медицина  в световен мащаб представлява съвременен подход в лечението на онкологични и други заболявания, който се основава на вземане на информирано решение за избора на терапия, базирано на индивидуалните характеристики на всеки конкретен пациент и неговото заболяване.
 
        МЕДИЦИТЕ В УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ ДА ЛЕКУВАТ, А НЕ САМО ДА НАБЛЮДАВАТ ДЕЦАТА
        Медицинските специалисти, които работят в здравните кабинети към училищата и детските градини, трябва да имат правото и задължението да осъществяват предписаното от специалист лечение на децата с хронични заболявания. Това се казва в писмо на ендокринолози и организации на родители, изпратено до медиите. От Сдружение Асоциация Хипофиза, Сдружение "За инсулинови помпи" и Сдружение "Спина бифида и хидроцефалия - България" отбелязват, че в  момента медицинските специалисти извършват такава дейност само "на добра воля", но нямат подобно задължение, допълва "Zdrave.net". "Изключително благодарни сме на медиците, които поемат тези ангажименти, но смятаме, че това не трябва да зависи от личния им морал и добра воля, а да е тяхно задължение, уредено нормативно", посочват организациите и отбелязват, че част от тези ангажименти в момента се поемат от личните асистенти, на които също плащат с данъците си - както и за работата на медицинските специалисти в училища и детски градини. Родителите припомнят, че на сайта на МЗ бе публикувана Наредба, с която се променят задълженията на работещите в здравните кабинети медици. Там обаче не е регламентирано лекарите и сестрите да извършват лечение на децата с хронични заболявания, а само наблюдение. "Настояваме в окончателния вариант на Наредбата да се регламентира  медицинските специалисти в детските заведения да извършват не само профилактика и промоция на здравето, но и лечение, назначено от други медицински специалисти", се казва в писмото на трите организации.
       
        ДРУЖЕСТВОТО НА АНЕСТЕЗИОЛОЗИТЕ В БЪЛГАРИЯ ПОДГОТВЯ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО МЗ И МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ
        Дружеството на анестезиолозите в България подготвя предложение до МЗ и Министерски съвет да бъде променен начинът на финансиране на лечението на пострадали от пътно-транспортни произшествия. Това съобщи на пресконференция във ВМА днес председателят на дружеството и началник на академията проф. Николай Петров. Вариантите да бъде решен проблемът са няколко - чрез допълнителни клаузи към съществуващи застраховки, чрез някакъв нов вид застраховки и/или чрез формиране на специален фонд за лечение на пострадали от ПТП, поясни проф. Петров. Травматизмът не е болест, а увреждане, и огромните разходи за лечение, които той генерира, не би трябвало да тежат на лечебните заведения, нито да се покриват от сумите, които здравноосигурените лица заплащат като вноска към НЗОК, изразиха мнение участниците в пресконференцията днес - ръководители на най-големите реанимации у нас. В момента недофинансирането на един пациент, пострадал в ПТП и лекуван в реанимация у нас, достигат 89%, а годишните разходи за лечение надвишават 23 млн. лв., сочат разчетите на анестезиолозите.
 
        Д-Р ВАНЬО ШАРКОВ: ПРЪСТОВ ОТПЕЧАТЪК НЕ ОЗНАЧАВА ТОВА, КОЕТО ГЛЕДАМЕ В "ОТ МЕСТОПРЕСТЪПЛЕНИЕТО"
        "Пръстов отпечатък не означава това, което гледаме в "От местопрестъплението". Това означава идентификатор, който кодира 19 или 13-цифров код. И с този код всеки пациент дава разрешение на касата да харчи пари, които той е внесъл като свои здравноосигурителни вноски. И вместо да ме карате да помня 19 цифри, аз си нося тези цифри с мен." Това обясни зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков пред журналисти днес във връзка с вчерашното решение на Надзорния съвет на касата да подкрепи идеята за въвеждане на пръстови идентификатори при хоспитализация и за лекарства по каса. "Това е толкова просто и го има в толкова държави по света. Никой никога не е имал идеята, че става въпрос за онова, което гледаме в криминалните филми", допълни зам.-министърът. По думите му, има идея системата за идентификация да важи за всички сектори на здравеопазването, за да може НЗОК да упражнява сериозен контрол. Според д-р Шарков устройствата за пръстовите отпечатъци не са скъпи и струват между 30 и 70 евро. Той прогнозира, че системата ще заработи през първата половина на 2016 г. Миналата седмица здравният министър Петър Москов пък бе по-конкретен - по неговите думи, тази система трябва да заработи до края на януари.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Телеграф" пише: "Законова промяна, която ще даде възможност за среща между трансплантирани и близки на донора, предлагат хора, преживели животоспасяваща операция. Причината е, че зачестяват случаите, при които пациенти, получили орган от починал, искат да се срещнат с близките му, за да изкажат благодарност. "В последните години все повече трансплантирани искат контакт с роднините на донора. Имало е случаи едни и същи хора да се обаждат по пет пъти с подобна молба, молят се с плачещ глас, но аз нямам право да давам подобна информация", посочи директорът на агенцията по трансплантации д-р Марияна Симеонова по повод започналата Седмица на донорството. По думите й у нас може да се помисли за въвеждане на облекчен режим, както например в Малта. Практиката там позволява среща между двете страни на територията на тяхната агенция по трансплантации."
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Уникален по рода си медицински център отвори врати в полите на Витоша. Медицински център "Оксилайф"-София разполага със супер модерна медицинска апаратура за ранна диагностика ,лечение и рехабилитация на различни видове  заболявания.
        По повод Националната кампания в подкрепа на донорството, в присъствието на официални лица, днес бе открит Център за наблюдение и лечение на бъбречно трансплантирани пациенти към Клиника по нефрология и трансплантация на УМБАЛ "Алекса
        Между 75% и 90% от посещенията при лекарите се дължат на стрес.Председателят на Българска асоциация за развитие на енергийната психология (БАРЕП) - Ирена Рельовска-Бартън запозна българската аудитория с най-новите научни данни и новостите в областта на енергийната психология, представени на Втора световна конференция по Пренареждане на Матрицата в Бирмингам, Великобритания. ндровска".