Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.10.2015)
 
        Д-Р ГРОЗЕВ: ЖИВОТЪТ И ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ НЕ МОЖЕ ДА БЪДАТ ЛИМИТИРАНИ
        Надлимитната дейност на болниците не се дължи на свръххоспиталзиации. Това каза пред БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Той посочи, че през тази година дори ще има намаляване на броя на приетите в лечебните заведения пациенти с около 100 400. По-думите му, въпреки по-малкото хоспитализации само за болничната помощ ще са необходими допълнително около 60-65 млн. лв. до края на годината, за да може НЗОК да приключи годината на нула. Той отбеляза, че една огромна част от надлимитната дейност на лечебните заведения се дължи на спешността, която извършват, като добави, че не може да се лимитира човешкият живот и човешкото здраве. "Недоимъкът в цялата тази ситуация е на базата на така нареченото 57-мо постановление, което започна да действа март месец. Но бюджетът за 2015 година беше леко нарушен с едни 120 милиона, които се платиха до март месец за извършени дейности в 2014 година и едни 80 милиона, които се пренасочиха от бюджета на НЗОК към Министерство на здравеопазването. Защо, как и кой е взел това решение и по какъв начин, целесъобразност или не чак толкова, това ние не можем да кажем, но ето, погледнете точно тази разлика горе-долу от 80-те милиона само превод към МЗ се явяват дефицит в бюджета на НЗОК за 2015 година", каза председателят на БЛС. Той нарече плащането на дейности от предходната година с пари от настоящата порочен кръг, в който здравната система се движи години наред, допълва "Zdrave.net". Според него е необходима сериозна дискусия по проблемите около финансирането на системата. Той добави, че разчита на здравия разум на премиера Бойко Борисов да започне такава дискусия, като напомни, че лекарският съюз е изпратил писмо до него, с което се иска намесата му.
 
        ОЩЕ ПО СЪЩАТА ТЕМА ОТ Д-Р ДАРИТКОВА
        Председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Даритковa отбеляза, че за момента няма законово основание да се плати надлимитната дейност на лечебните заведения, заради Постановление 57 на Министерски съвет. По думите й то предполага строга рамка за дейностите в болничната помощ.  Тя каза, че в Закона за здравното осигуряване е предвидено през следващата година да бъде преодоляно несъвършенството  при формирането на бюджета. Според нея се дава възможност БЛС в преговорите с НЗОК да определи  методики за остойностяване на дейностите и определяне на цени и обеми.
"В момента сме в процедура на определяне на бюджета за следващата година и аз много се надявам БЛС да се възползва от тази възможност, която сме му дали законова и да преговаря с касата за такава методика за остойностяване, която да отрази несъвършенствата на методиката през тази година и през миналите години. Защото наистина това, което си говорим в края на годината е вечно за дефицит с плащанията за болнична помощ. От друга страна, аз наистина искрено се надявам да се промени контрола, защото това, което ние имаме като процент на хоспитализации, сравнено с европейските показатели, наистина е тревожно", заяви председателят на здравната комисия.
 
        БЪЛГАРСКАТА БОЛНИЧНА АСОЦИАЦИЯ ЗА НАДЛИМИТНАТА ДЕЙНОСТ ИЗВЪРШЕНА В БОЛНИЦИТЕ
        Трябва да бъде приет нов механизъм за заплащане на целия обем от отчетената надлимитна дейност за реално извършено лечение от болниците за 2015 г. Това се казва в становище на Българската болнична асоциация. Писмото на организацията е изпратено до премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов и председателя на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев, като поводът е задълбочаващият се проблем със заплащането на изработенете надлимитна дейност на лечебните заведения. Според болничната асоциация ако не бъде намерен нов механизъм за заплащане дългогодишните проблеми в системата на здравеопазването ще се задълбочат. В писмото се отбелязва, че ББА подкрепя призива на БЛС, пациентските организации и други болнични асоциации за изплащането на изработената над определения лимит дейност. От там настояват да се актуализира бюджета на НЗОК, за да бъдат изплатени задълженията на касата към болниците. Отправя се и искане за отпадане на методиката за финансиране на дейността на лечебните заведения, изработена от предишното управление на НЗОК. Според ББА тази методика ограничава правото на избор на пациента, връща старата система на бюджетно финансиране и "убива" конкуренцията между лечебните заведения. "Наше дълбоко убеждение е, че тази методика дърпа назад цялата реформа в българското здравеопазване", се казва още в писмото. В становището се заявява, че отказът за изплащане на реално извършено лечение на пациенти в българските болници с основание, че финансирането на това лечение е извън ограничителни бюджети, е крайно несправедливо. Членовете на ББА отбелязват, че не може да има лимит, когато има страдащи хора, търсещи лечение. Според тях лимитите водят до тежко накърняване на и без това намаленото доверие на гражданите към българската здравна система.
 

       С ПРОЕКТА ЗА ПАКЕТИТЕ СЕ ИЗЗЕМВАТ ПРАВОМОЩИЯ НА ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ
        Проектът, с който се определя съдържанието на основния и допълнителния пакет, покриван от касата, иззема някои правомощия на съсловната организация на лекарите. Това се казва в писмо на БЛС, адресирано до премиера, председателя на Народното събрание, председателя на здравната комисия в парламента, здравния министър и омбудсмана. У лекарите будят безпокойство някои от идеите, залегнали в проектите за оформяне на двата пакета. Сред тях са такива като включване в наредба на министъра на здравеопазването на медицински процедури по Международната класификация на болестите; на нива на компетентност, необходими за сключване на договор с НЗОК, както и на индикации за хоспитализация, медицински критерии за дехоспитализация и определяне на следболничен режим. "Това на практика унищожава договорния процес между БЛС и НЗОК, който се провежда вече повече от 15 години и в резултат на който са изработени именно гореизброените критерии. Обръщаме внимание, че същите са специфични дейности, част от процеса по предоставяне на навременна и достатъчна здравна помощ. Същевременно, тези критерии са динамична величина и административният подход към тях е неприемлив. Подобна практика е в пълно нарушение на ЗЗО и дава повод за констатация относно пълното неразбиране на целите и функциите на съсловната лекарска общност", се посочва в писмото на съсловната организация. Лекарите имат и още забележки към документа. Според тях въвеждането на "амбулаторна клинична процедура" в болничната помощ, при изисквания за нива на компетентност за лечебни заведения за болнична помощ, е опит за намаляване на цени на съществуващи и в момента медицински дейности.
 
        ОЦЕНКА ОПРЕДЕЛЯ ЗАПЛАТАТА НА ЛЕКАРИТЕ
        Скала за "оценка на резултатите от болничните дейности" ще определя заплатата на лекарите. Това пише днес "Телеграф" в преглед на актуализираната Национална здравна стратегия 2020, качена на сайта на МЗ за обществено обсъждане. "Според националната здравна стратегия т.нар. 6онус-малус система ще бъде въведена до 2018 г. Година по-рано е заложено осъществяването на друга нова система за финансиране на болниците. По това време се очаква да действат и правилата за тяхната акредитация. Друга тънкост в стратегията е плащането на най-евтините лекарства за социално значимите заболявания да се покрива на 100%. Според финансовия отчет в края на документа средствата за здраве за 2016 г. ще бъдат 3,95 млрд. лв., или с 400 млн. лв. повече в сравнение с тази", пише още ежедневникът.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Стандарт" пък се спира на разходите на касата за лечение на българи в чужбина. "На близо 306 млн. лв. възлизат разходите на касата за планово лечение в чужбина на българи. Това показва справка на фонда за периода 2007-2015 г. Половината от средствата, които касата дължи за лечение, са платени, още 159 хил. лв. обаче не са преведени. Най-голяма част от тях са за Германия - 73 млн. лв., Франция -14 млн., Австрия - 13 млн., Белгия - 12 млн., Испания - 11 млн.", информира изданието. "Желанието на българите да се лекуват в чужбина се увеличава с годините, показват още данните. От 1 милион през 2007 г. разходите нарастват на 66 млн. лв. през миналата година. От началото на 2015 г. до края на септември те са 50 млн. лв. Ако касата не плати сумите, които дължи на чуждите болници, може да се възпрепятства свободното движение на пациентите ни, се казва още в доклада на НЗОК. Причината е, че другите европейски държави губят доверие в нашата здравноосигурителна система. Вече има постъпили сигнали в НЗОК за отказано лечение, допълват от касата", четем още във вестника.
        От "Сега" пък научаваме, че идеята за общи доставки на лекарства с Румъния търпи развитие. "Тези дни работни групи от двете държави трябва да обсъдят юридическите страни на общите доставки, а те трябва да станат факт до няколко месеца, обяви Москов. "Срещу себе си една държава има мултинационална компания. Време е държавите да се обединят и компанията да спре да действа от позицията на силата", коментира министърът. Той допълни, че е възможно към България и Румъния да се присъединят и други две страни от региона. Целта е да се постигат по-ниски цени, тъй като общо поръчаните количества от две или повече държави ще са по-големи", пише ежедневникът и припомня: "От няколко години България има огромни проблеми с осигуряването на ваксини за бебетата и децата. Обявяваните от МЗ търгове пропадаха няколко пъти, тъй като нито един от двата производителя на ваксини не се яви, а Москов неколкократно ги обвини в рекет. Министерството успя да закрепи положението поне за имунизациите на бебетата, като договори дарение на шествалентна ваксина от Турция. Срещу това нашата страна осигури БЦЖ ваксина. В момента обаче са под въпрос имунизациите на 6-годишните деца."
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Около 1100 души - толкова е броят на чакащите трансплантация у нас през последните няколко години. Това стана ясно днес при официалното откриване на Европейската седмица на донорството в столичната "Св. Екатерина". В момента за трансплантация на бъбрек чакат 930 души, за сърце - 25, за черен дроб - 43, за бял дроб - 12 и за тънко черво - 1. От началото на тази година у нас са направени 51 трансплантации благодарение на 14 донора, обяви при откриването зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков, цитиран от медиите. "На практика всеки един донор спасява по няколко човешки живота. Това е единствената ситуация, при която животът продължава и след смъртта, но не като един, а като няколко живота", заяви той и отбеляза: "Лекарите могат да направят трансплантация, но без донори тя няма как да се случи".
        Безплатна информационна среща със специалист-уролог ще се проведе в град София, кв. Красна поляна като част от Националната кампания за мъжко здраве "Отиди на преглед". На 14 октомври от 17:00 ч. срещата в града в ще бъде в Пенисонерски клуб, кв. Красна поляна, ул. Никола Мушанов, в бл. 41. Тя е отворена за всички граждани, които имат интерес и въпроси по темата. Кампанията "Отиди на преглед" ще продължи и през зимата със срещи в цялата страна.
        Броят на пациентите със сърдечносъдови заболявания нараства, а България е на първо място в Европа по смъртност от инфаркт, инсулт и съдови болести. Това обяви пред журналисти националният консултант по съдова хирургия и директор на Националната кардиологична болница проф. Марио Станкев. Той присъства на годишната конференция на Българското национално дружество по съдова, ендоваскуларна хирургия и ангиология с международно участие, която се проведе във Варна. По думите му смисълът на подобни форуми е специалисти от различните сфери на медицината да разработват подходи за превенция съвместно с общопрактикуващите лекари, за да се подобри контролът на рисковите фактори като високо кръвно, затлъстяване, тютюнопушене и т.н.