Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.10.2015)
 
        ЛЕКАРСТВАТА ПО НЗОК ПО-СКЪПИ ОТ СВОБОДНАТА ПРОДАЖБА
        Малки аптеки в крайните квартали на София търгуват лекарствата на свободна продажба по-евтино, отколкото отпусканите по линия на Националната здравноосигурителна каса, за домашно лечение, установи репортерска проверка на "Монитор". Така практикуват аптекари в комплексите "Обеля", "Васил Левски" и "Люлин". Едни от най-изписваните от джипитата напоследък таблетки - бетаблокери срещу високо кръвно, на свободно могат да се купят за 8,00 лева кутията с три блистера, докато по линия на касата в някои аптеки излизат по 8,20 лева. Подобна е практиката и с още три други медикамента, ползвани от хипертониците, но от други групи. С разлика от 10 до 60 стотинки се търгуват и таблетки, предназначени за успокояване на ставни възпаления, астма и остри мигренни състояния. Това е тотално нарушение, което се санкционира с глоби от НЗОК, обясни за "Монитор" магистър фармацевт Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Според ценообразуването, разписано в Закона за лекарствените средства, в хуманитарната медицина това е недопустимо.
 
        ОКОЛО 5000 ЛЕГЛА В КЛИНИКИТЕ СЕ ОКАЗВАТ ИЗЛИШНИ
         Това означава, че догодина 5 болници с размера на най-голямата лечебница у нас - "Св. Георги" в Пловдив, може да не получат договор за работа с НЗОК и да фалират. Това показват изчисленията за внедряването на здравната карта, съобщиха експерти за "Стандарт". Здравната карта трябва да е готова до края на годината. На нейна база касата през 2016 г. ще определя с колко болници да сключва договор. Там, където клиниките са повече, НЗОК ще избира с кои да работи. Между 3500 и 5000 са излишните легла в болниците според изискванията, които засега са спуснали здравните власти. 4 легла на 1000 души е нормата, според която се изчисляват потребностите от болнична помощ в страната, обясниха експерти. Тази цифра е взета от ЕС и най-вероятно за страни като Дания и Холандия е достатъчна, но не и за България, където населението е толкова болно и бедно, допълват те. Ако този коефициент се приложи директно, за година може да се закрият много болници, тъй като средно в една нормална клиника има около 200-300 легла.  Най-засегнати ще са региони като София, Пловдив, Варна, Пазарджик, където има голямо струпване на лечебни заведения.
 
        БЮДЖЕТЪТ НА НЗОК СЕ ВЪРТИ В ПОРОЧЕН КРЪГ
        Въпросът с актуализацията на бюджета на НЗОК се повдига в края на всяка година, защото ситуацията с бюджетирането е в порочен кръг. Това е очакването и за бъдещето на председателя на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев, съобщи БНР. Той обясни, че този порочен кръг се поражда от факта с бюджета от настоящата година се изплащат дейности от предходната година. Грозев припомни, че през март месец НЗОК и нейния Надзорен съвет взе решение 120 милиона да се дадат за дейности, извършени през 2014-та, но с бюджета от 2015-та. Така по думите му се събират едни 200 милиона лева, които изчезват от бюджета за 2015-та година и болниците седят в този финансов хаос. Припомняме, вчера българският лекарски съюз изпрати писмо до премиера Бойко Борисов с искане за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за тази година. Преди да се обърнат към министър-председателя от Лекарския съюз са писали и до Министерството на здравеопазването, и до Надзорния съвет на НЗОК. Според Грозев ежегодната дупка в бюджета на Касата не е въпрос, който може да бъде решен с един замах. "Сигурно държавата си има своите проблеми, сигурно Министерството на финансите си има своите проблеми и своите виждани, на в края на краищата това са дейности, това е работа, която е извършена от лечебните заведения и то на здравноосигурени лица. Извършена е услугата и след това една част от нея не е заплатена." Според Венцислав Грозев бюджетът на НЗОК трябва да се увеличи с поне 65 милиона лева, за да се покрият разходите на болниците.
 
        БЛС НАСТОЯВА ЗА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА НА НЗОК
        Българският лекарски съюз изпрати писмо до премиера Бойко Борисов с искане за актуализация на бюджета на НЗОК за 2015 г. "Обръщаме се към Вас, с цел да предложите за дебат в Министерски съвет необходимостта от актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за покриване на текущия и очакван до края на настоящата година дефицит", заявяват от БЛС.
  
     УС НА НСОПЛБ ИЗПРАТИ ПИСМО ДО МИНИСТЪР МОСКОВ
        НСОПЛБ винаги сме подкрепяли стимулирането на добрите медицински практики, в случая на част от нашите колеги. Но настояваме да се публикува методиката и технологията, по които е извършено събирането на данните, анализа и критериите за оценка.
       
        КАМПАНИЯ ЗА БЕЗПЛАТНО ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНА ЗАХАР, ХОЛЕСТЕРОЛ, КРЪВНО НАЛЯГАНЕ, КАТО ЧАСТ ОТ ДНИТЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ДИАБЕТА
        Диабетът е едно от най-разпространените заболявания у нас. През последните години все повече млади хора се разболяват от "захарната" болест.  Захарният диабет се  характеризира с повишено ниво на кръвната захар - хипергликемия, която води до усложнения от страна на сърдечносъдовата, нервната, зрителната и други системи. Диабетът може да се отрази зле на целия организъм. При ранна диагностика, правилно хранене и контрол на кръвната захар, вредните действия могат да бъдат предотвратени.
От 9 октомври, в рамките на 8 дни, ще бъде проведена кампания за безплатно измерване на кръвна захар, холестерол, кръвно налягане, като част от Дните за превенция на диабета, научаваме от "Канал 3". В продължение на 8 дни мобилна лаборатория от Австрия и екип от български специалисти, заедно с Националната асоциация на децата и младите хора с диабет), ще посетят Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Плевен, Варна и Русе. По време на кампанията хората ще бъдат информирани за болестта и за това как да подобрят качеството си на живот, за да избегнат заболяването.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Сега" се спира на новите нормативни проектопромени, свързани с лекарствата. "Пациентите може да доплащат значително по-малко за частично поетите от здравната каса лекарства, предвижда наредба на здравното министерство. Драстичното намаление обаче може да доведе до оттегляне на медикаменти от списъка на НЗОК. Частта, която се поема от пациента, ще може да бъде до 50% от цената на най-евтиния препарат в дадена група, предвижда МЗ. В момента от всички лекарства под едно международно непатентно наименование - например различни търговски марки препарати за хипертония, здравната каса плаща изцяло само най-евтиното, като това е и намалението за пациента, ако му е предписана по-скъпа алтернатива. Тоест ако най-евтиният медикамент е 2 лв., а най-скъпият - 50 лв., касата плаща по 2 лв. за всички тях, а ако на хипертоника е предписано лекарството от 50 лв., той доплаща 48 лв. В бъдеще идеята на здравното министерство е в този случай пределно допустимото доплащане да е 1 лв., или 50% от цената на най-евтиния медикамент", пише изданието. "На всеки 3 години от включването на лекарствен продукт в реимбурсната система той ще бъде отново оценяван, предвижда още наредбата. Целта е отново да се проследят доказателствата за ефикасност, ефективност и безопасност и да се направи отново анализ на фармако-икономически показатели", допълва ежедневникът и отбелязва: "Все още не е ясно какъв ще е ефектът от друга скорошна наредба на здравното министерство за лекарствата. Тя задава критерии за заболяванията, чието домашно медикаментозно лечение плаща НЗОК. Касата ще плаща предимно за социално значими болести, които водят до най-голяма смъртност, до усложнения, чести хоспитализации, трайно намалена работоспособност или степен на увреждане над 50 на сто. Още не е ясно дали няма да има пациенти, които ще останат без поети от НЗОК лекарства."
 
       ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Лекари стават детективи в новата поредица на TLC "Невъзможна диагноза", която ще се излъчва по телевизията всеки четвъртък от 22 ч. Посредством интервюта и драматични разкази от първо лице зрителите ще станат свидетели на ужасяващите истории на обикновени хора със странни симптоми и мистериозни болести. Това, което ще последва е, е състезание с времето, в което много добри лекари отказват да се предадат при изследването на медицинските загадки, за да върнат здравето на пациентите си.
        На провелото се тази вечер общо събрание на Асоциацията на студентите медици в България - София бе избран нов управителен съвет на сдружението. Асоциацията обединява студентите по медицина от Медицински университет - София. Това е една от най-активните младежки структури в страната, организиращи редица кампании в сферите на общественото здраве, репродуктивното здраве, човешките права и медицинското образование. Сдружението всяка година организира и обменни програми в чужбина за български студенти по медицина. Най-големият ежегоден проект на АСМБ-София е организирането на Международния конгрес по медицински науки за студенти и млади лекари -ICMS, който е втория по големина форум по рода си в Европа. АСМБ -София се бори активно и за правата на студентите по медицина и младите лекари в страната като беше активен участник по създаването на новата наредба за специализациите и инициатор за решаването на настоящите проблеми на младите медици в България.