Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.10.2015)
 
        Д-Р НЕНКОВ: НЯМА ВАРИАНТ ЕДНА ИЗМАМНА БОЛНИЦА ДА БЪДЕ ЛИШЕНА ОТ ДОГОВОР С КАСАТА ЗА ТРИ МЕСЕЦА
        Министър Москов търси вариант, в който да се прекратят злоупотребите с обществени средства в болничните заведения. Има болници, които практикуват нечестни тактики, за да изкарват пари, т.е. хоспитализират пациенти, които не влизат в болницата, хоспитализират условно да го наречем здрави пациенти. Сегашната рамка, в която министър Москов може да се разпростре, е най-много да бъдат глобени тези болници. Това заяви в по БТВ  доктор Мирослав Ненков. Няма вариант министър Москов да лиши една такава измамна болница от договор с Касата за три месеца. Няма много варианти за действие. Ще е скъпо, но пръстовият отпечатък ще е един от начините да се докаже, че пациентът е бил в болницата. Има логика в предложението на министерството да има такава група от болести, които са социалнозначими, които засягат големи групи от хора - те да се покриват 100%, и друга група от болести, които не засягат толкова много хора и хората да имат някокво самоучастие във втората група. Разделянето на тези две групи болести ще бъде много трудно и ще срещне съпротива задължително, допълни д-р Ненков. "Има социалнозначими болести като например артериалната хипертония, от която страдат много хора. Крайната стъпка на артериалната хипертония е инфаркт и инсулт, тоест - тежко увреждащо заболяване за пациента и за семейството му. На тези пациенти Здравната каса отпуска около 5 лв. месечно приблизително. Има социалнонезначими болести, които са много тежки и инвалидизиращи, за които Касата плаща 60 000 лв- месечно, без пациентът, след като е получил помощта от тези 60 000 лв., пак да е пълноценен и да работи. Това честно ли е", пита д-р Ненков.
 
        РАЗПОЗНАВАНЕТО ЧРЕЗ ПРЪСТОВИ ОТПЕЧАТЪЦИ ДУБЛИРА УСИЛИЯТА ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ЛИЧНАТА ЗДРАВНА КАРТА
        Идентификацията на пациенти не е достатъчно основание за използването на пръстовите им отпечатъци, смятат от Комисията за защита на личните данни. Здравният министър преди дни лансира идеята отпечатъците да се използват при приемане на пациентите в болница като метод срещу изтичането на средства от НЗОК, както и при купуването на лекарства в аптеките. Биометричните данни имат завишени изисквания за защита, на които болниците и аптеките трудно могат да отговорят. Законът не позволява да се използват данни от пръстови отпечатъци, събирани от МВР и паспортните служби, съобщава БНТ. Лични данни, в това число и биометричните, се събират с конкретна цел, която не може да се постигне по друг начин. Така че, Законът за защита на личните данни първо изисква достатъчно основания. Тогава, когато конкретната цел може да бъде постигната с други средства, не би следвало да се събират лични данни в повече от необходимия обем, за да може едно физическо лице да бъде идентифицирано, коментира Венцислав Караджов председател на Комисията за защита на личните данни. За предотвратяване на злоупотребите от страна на болниците по-адекватни са други мерки - смятат от комисията. А именно засилване на ролята на инспектората на Министерство на здравеопазването, на самата НЗОК, да се предприемат други действия, които не са свързани със събиране на лични данни, допълни Караджов. А и разпознаването чрез пръстови отпечатъци дублира усилията за въвеждане на личната здравна карта. Още повече, че сами по себе си, отпечатъци не могат да идентифицират пациентите, ако няма база за сравнение. Има две бази данни на биометрични данни - в паспортните служби и криминалния регистър. И освен че са непълни, достъпът до тях е в изключителни случаи, само с разрешение на съда. Администраторите в качеството на болници или на фармацевтични аптеки не биха имали достъп до базата данни на МВР. Дори криминалистите нямат свободен достъп до данните на паспортните служби. А и там пък събират отскоро отпечатъци на тези, получили от новите международни паспорти с чип. Фирмите, които използват отпечатъци на служителите за вход, също нямат право да събират биометрични данни. Техните системи за разпознаване, както и тези на различни електронни устройства генерират кодове, без да пазят биометрично изображение, обясни Караджов.
        ИВ. ГЕОРГИЕВА: ТЕЗИ ЗДРАВНИ РЕФОРМИ СА ДОБРА СТЪПКА В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА
        Нищо няма да се промени в реда на обслужването относно всички заболявания, за които пациентите трябва да получат незабавно медицинска помощ. Това твърди Ивелина Георгиева, директор на Дирекция "Медицински дейности" в МЗ, в интервю за БНР по повод основния и допълнителен пакет за лечение:  "Единствено по преценката на лекаря, при когото те са отишли, примерно за прием в болница или за консултативен преглед, че тяхното състояние позволява лечението им да бъде отложено в рамките на някакъв срок, в който няма медицински риск за това, че то ще бъде проведено по-късно." "Да речем, че лечението ще бъде проведено след един месец, то ще бъде планувано, пациентът ще получи точна дата за прием в болница и ще отиде, за да бъде приет по т.нар. "допълнителен пакет", като и в двата случая за това ще заплати НЗОК.",  каза Георгиева. "Тези здравни реформи са добра стъпка в правилната посока, която е направена балансирано, без много бързане и с внимателно оглеждане на детайлите", допълни тя. Според д-р Ивелина Георгиева всяка идея като идентификацията с пръстов отпечатък например, която би предотвратила  злоупотребите, трябва да се използва. Тя е на мнение, че това не е неосъществимо: "В момента има работна група, която технически изчиства всички детайли и по мнение на експертите това е напълно реално осъществимо. И при това не е свързано със значителен финансов ресурс."
 
        ДОПЛАЩАМЕ ПО-МАЛКО ЗА МЕДИКАМЕНТИ
        "Таван на доплащането за лекарствата по здравна каса предвижда с наредба ресорното министерство. Ще вадим от джоба си до 50% от цената на най-евтиното хапче, което НЗОК дава за дадено заболяване." Това пише днес "Стандарт", като припомня, че сега фондът плаща за една диагноза няколко лекарства с различна стойност, като покрива 100% само най-евтиното. "В момента, ако за една болест най-евтиното лекарство струва 10 лева, а най-скъпото 50, пациентът дава от себе си до 40 лева. С реформата доплащането няма да може да е повече от 5 лв. Промените ще ограничат харчовете на хората. Но ще намалят и избора им. Някои фирми ще оттеглят продажбите на скъпите си хапчета по Каса, опасяват се експерти. Според специалистите компаниите може да пуснат най-скъпите си лекарства само на свободна продажба и тогава хората, които държат да се лекуват с тях, ще плащат 100% от джоба си. Подобен режим има в много страни, включително и в Румъния, казаха експерти. Там той е довел до прекратяване на реимбурсацията на някои скъпи медикаменти", допълва публикацията. И още: "Лекарствата призраци ще се ловят по-лесно занапред, предвижда още проектът за промени в наредбата за регулиране цените на медикаментите на здравното министерство. Става дума за лекарства, които се регистрират на дъмпингови цени, за да изкарат от пазара малко по-скъпите, но след това спират да се внасят. Тогава те отварят или пълна дупка в снабдяването с лекарства за пациентите, или дават възможност да се маркетират определени марки. В проекта обаче се предвижда лекарства, които не са плащани от НЗОК 6 месеца, да се заличават. Същото е следствието, ако оборотът им е под 3% от общите разходи на Касата за всички подобни медикаменти."
 
        БЛС ПОИСКА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА НА КАСАТА
        Българският лекарски съюз изпрати писмо до премиера Бойко Борисов с искане за актуализация на бюджета на НЗОК за 2015 г.
        "Уважаеми г-н министър-председател,
Обръщаме се към Вас, с цел да предложите за дебат в Министерски съвет необходимостта от актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, с цел покриване на текущия и очакван до края на настоящата година дефицит. Призивът ни е обоснован - по отношение на адресата, а по своята същност и основателен - по отношение на необходимостта и държавния ангажимент, тази необходимост да бъде удовлетворена", се казва в писмото, публикувано на страницата на съсловната организация. "Не е допустимо недостигът на средства да се компенсира за сметка на изпълнителите на медицинската помощ. Не е допустимо извършената от лечебните заведения дейност да не бъде заплатена, тъй като не са налице средства в бюджета на НЗОК, при условие на задължение за Министерски съвет, чрез дотация да ги осигури", се посочва още в писмото до премиера. Изпълнението на посоченото задължение ще успокои системата, давайки й сигурност, че планираният бюджет за 2015 г. няма да бъде разходван за погасяване на дефицита от 2015 г., отбелязват още от съсловната организация.
 
        БЪЛГАРИТЕ ОСТАНАЛИ НАПЪЛНО БЕЗ ЗЪБИ СА 120 000
        120 хиляди са българите, които са останали напълно без зъби, Умъртвяването на зъбите е една от грешките при лечението на пациентите. Това заяви пред БНР проф. Христо Кисов, президент на Българската академия по естетична стоматология. Той посочи, че предстои провеждането на международен конгрес, посветен на един от родоначалниците на естетичната стоматология проф. Боян Боянов. 58 лева е здравният пакет за стоматологични дейности, който покрива Здравната каса за лечение на зъбите, което е крайно недостатъчно, заяви проф. Христо Кисов. "На този конгрес ние ще разгледаме лечението на болните с пълно обеззъбяване, а има и хора с частично обеззъбяване. Това е най-вече групата на пенсионерите. Тези хора имат право на един преглед, който в много от случаите се оказва безсмислен. Тази армия от обеззъбени хора какви икономии прави на Здравната каса, които отиват по други направления, като например инвазивната кардиология?", каза експертът. По цял свят отдавна не се практикува умъртвяването на зъбите, за да се направят протези и коронки. За жалост в България стоматолозите са привърженици на козметичната стоматология, а не на естетичната, каза още проф. Кисов. "Нашите колеги на Запад използват всеки случай, за да покажат техни пациенти, лекувани в Източна Европа, на които са умъртвени безсмислено, а много често и некачествено, зъбите, за да се направят протезни конструкции.
 
        ОПИТИ ЗА ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА НАСОЧЕНА КЪМ МАГИСТЪР- ФАРМАЦЕВТИ
        Във връзка със зачестили телефонни обаждания до магистър-фармацевти от цялата страна, Българският фармацевтичен съюз предупреждава колегията относно опитите за телефонна измама. Поводът за обажданията е консултация дали може да се използва конкретни лекарствени продукти при дете с обрив или при 6-месечно бебе. Обяснението е, че семейството е извън града и не може да посети лекар. Известно време след анонимния разговор, се обаждат за да кажат, че аптека е с много високо ниво на обслужване, за което искат да изпратят сертификат за добро обслужване и рекламни материали. Накрая става ясно, че по куриер с наложен платеж аптеката дължи по фактура 180лв. Българският фармацевтичен съюз се дистанцира категорично от подобни действия и изразява загриженост относно опитите за въвличането на съсловието в подобни неправомерни деяния, научаваме от сайта. Към момента в БФС не е постъпвала информация за пострадали колеги от цитираната схема. В случай че има такива, моля, да ни уведомите своевременно за да сезираме компетентните органи по случая.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Изцяло обновена е Клиниката по ушно-носно-гърлени болести в УМБАЛ "Свети Георги". Това съобщи нейният ръководител - доц. д-р Спас Консулов. Извършените ремонтни дейности са финансирани със собствени средства от бюджета на лечебното заведение. Подменена е цялата леглова база, която към момента включва 40 болнични легла. Ремонтирани са всички стаи, а 4 от тях са с VIP условия, оборудвани с климатици, хладилници и други удобства за пациентите. Изцяло обновен е и операционният блок, като за дейността му е закупен и нов инструментариум, уточни доц. Консулов.
        Учените от Indiana University School of Medicine са открили нов ген, насочен към имунната система на човека, който е свързан с възникването на амилоидни плаки в мозъка на възрастни хора и болни, страдащи от болест на Алцхаймер. Откритието е публикувано в journal Brain. Изследователите пишат, че след двугодишно изучаване на резултатите от позитронно-емисионна томография на почти 500 души са стигнали до извода, че вариант на гена IL1-RAP е свързан с натрупването на амилоидни плаки в главния мозък. Болестта на Алцхаймер е едно от най-разпространените невродегенеративни заболявания в напреднала възраст. Днес не съществуват медикаменти, способни да спрат развитието на болестта, както и не са намерени категорични доказателства за причините за нейното възникване. В рамките на най-разпространената амилоидна хипотеза се смята, че важна роля в необратимите изменения в мозъка на пациента играе пептидът A?42.