Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.10.2015)

        МИНИСТЪР МОСКОВ: ОБЕЩАВАМ ВИ, ЧЕ ЩЕ БЪДЕМ БЕЗКОМПРОМИСНИ КЪМ ВСИЧКИ
        "Купонът свърши. Има закони и правила, които трябва да се спазват", заяви министърът на здравеопазването Петър Москов на конференция за иновации и добри практики в здравния сектор. "Не може и няма да позволим касата да разплаща тази надлимитна дейност. Такава надлимитна дейност не съществува", поясни Москов. "Лимитите са определени със закон. Това са дейности регламентирани от бюджета и аз като министър не мога да нарушавам закон и да разплащаме надбюджетни средства. Не може една частна болница в провинцията да прави повече разходи отколкото Пирогов. Ние като правителство се борим срещу злоупотребите и кражбите в здравния сектор. Те трябва да спрат", информира Москов пред репортер на  "Novini.bg". "Когато говорим за кражби трябва да се намесят органите на прокуратурата и ДАНС, министерство на здравеопазването е подало сигнал. Обещавам ви че ще бъдем безкомпромисни към в всички и в рамките на този месец ще има още отнети лицензи на болници, беше категоричен Москов. Залагаме на ефективен и прозрачен контрол. Искаме в системата да работят млади и кадърни хора", посочи министърът.
 
       БОЛНИЦИТЕ НЯМА ДА ПОЛУЧАТ ПАРИ НАД ЛИМИТИТЕ СИ
        Отчетеното от болниците лечение над определените им лимити не бива да бъде плащано, смята министър Петър Москов. За тази година се очаква т.нар. надлимитна дейност да е за около 70 млн. лв. Всяка година лечебните заведения работят с ограничени бюджети, но отчитат повече дейност и в крайна сметка НЗОК разплаща всичко и формира преразход. В постановлението на правителството, с което се определят цените и методиката за плащане за тази година обаче се казва, че надлимитната дейност няма да се плаща. Въпреки това болници вече започнаха да протестират и да заплашват касата със съд.
"Надлимитна дейност ще рече надбюджетна и тъй като има закон за бюджета, тя е и надзаконова", коментира по този повод министър Москов. Той припомни и че всяка болница е подписала договор с касата, в който е определен бюджетът й и като го надвишава, нарушава и договора си, информира "Сега". Освен това методиката за финансиране беше коригирана няколко пъти, на част от болниците се отпуснаха още пари за спешност, отпаднаха лимитите за раждания, хемодиализа и онколекарства. "Огромната част от университетските и областните болници, гръбнакът на здравеопазването успяват да влязат в лимитите си, но определени частни болници претендират, че потокът при тях е повече, отколкото в "Пирогов". Правилата трябва да са за всички, областните и университетските болници хем се вместват в бюджета си, хем поемат и социални функции и най-тежката патология", каза Москов.
       
        РАЗДЕЛЯНЕТО НА ПАКЕТИТЕ ИМА НЕ ФИСКАЛНИ, А ЗДРАВНИ ЦЕЛИ
        Основният и допълнителният пакет са почти готови. 20 заболявания ще бъдат изведени в доболничната помощ, а други шест ще бъдат включени в допълнителния пакет., каза пред журналисти тази сутрин министър Москов. В допълнение той поясни, че предстои стартът на нов кръг от преговори с частните здравнозастрахователни дружества, които ще трябва да поемат допълнителното здравно застраховане. "Какъв ще бъде отговорът им, предстои да видим", допълни той. По неговите думи става въпрос за една нова система, при която ще се обръща внимание на състоянието, а не на болестта. "На практика ще има система от кодове, какъвто подход е утвърден в повечето развити европейски страни", каза още министърът. Досега хроничните заболявания изпълняваха бизнес-плановете на отделни болници. Сега пренасочваме финансовия ресурс към решаването на истински и значими здравнополитически цели, допълни министър Москов и подчерта: "Обръщам внимание - става въпрос не за фискални, а за здравни цели, които ще бъдат постигнати чрез приоритизиране на дейностите и по-рационално и смислено харчене на финансовия ресурс." В основния пакет ще влизат социалнозначими заболявания, сред които и онкологичните, животозастрашаващи състояния и дейностите по майчиното и детското здравеопазване, допълва "Zdrave.net".
 
        МИНИСТЪРЪТ ТЪРСИ МЛАДИ И КАДЪРНИ ХОРА ЗА РАБОТА В НЗОК
        Липсата на ефективен, прозрачен и работещ механизъм за контрол беше и ще продължава да бъде част от причините за промени в структурата и ръководството на касата, заяви здравният министър д-р Петър Москов, съобщава "Zdrave.net". "Искаме млади и кадърни хора, с които да заменим съществуващата бюрокрация, която очевидно не работи. Няма политически назначения, търсим хора с медицинско образование, с икономическо и с юридическо", декларира той и макар да призна, че заплащането не е особено високо, увери, че трудът си струва. Служителите в НЗОК трябва да започнат да работят прозрачно, ефективно и с ясни механизми за контрол, заяви министърът. Петър Москов съобщи още, че през последната половин година ведомството е развило изключително добри контакти с прокуратурата и ДАНС. Във връзка с това той обеща още в рамките на този месец да бъдат изнесени нови данни за злоупотреби в лечебни заведения.
 
        ОЩЕ ОТ КОНФЕРЕНЦИЯТА ЗА ИНОВАЦИИ И ДОБРИ ПРАКТИКИ В ЗДРАВНИЯ СЕКТОР
        В основния пакет, покриван от касата, влизат огромна част от заболяванията. Социалнозначимите заболявания, животозастрашаващите състояния, спешността, майчиното и детското здравеопазване - всичко това влиза в него. Това коментира пред журналисти на форума "Иновации и добри практики в здравния сектор" председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. Само допълнителния пакет пък влизат малко клинични пътеки - около 5-6, каза още той, като уточни, че много от пътеките фигурират и в двата пакета. Д-р Грозев даде пример с пътеки от урологията, очните болести и хирургията. "Ето например една херния, която е съществувала години наред, особено слабинните хернии", посочи той. Председателят на БЛС отбеляза, че при преговорите по НРД лекарският съюз ще постави въпроса за това, че там, където лечебните заведения в даден момент имат възможност да приемат, няма смисъл да стоят свободни легла. "Спокойно може и този толеранс от време, примерно 45 или 60 дни максимум, да бъде съкратен", посочи той и прогнозира, че по този въпрос няма да има проблеми нито с МЗ, нито с НЗОК. Д-р Венцислав Грозев информира още, че по време на преговорите за НРД съсловната организация ще предложи промяна във финансирането на клиничните пътеки във връзка с новите пакети.
 
        НОВИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА СПЕШНАТА ПОМОЩ ВЛИЗАТ В СИЛА ДО КРАЯ НА ОКТОМВРИ
        Новият стандарт за Спешната помощ у нас се очаква да влезе в сила до края на октомври. Той предвижда още по-голяма площ, леглова база с денонощно наблюдение на пациентите, паникбутони, модерни шокови зали, научаваме от "news 7". С новите правила в спешните отделения на болниците ще се въведе регистратура и кодове, с които да се определя състоянието на пациента. Предвижда се още те да заемат поне 700 квадрата. В тях ще трябва да има и най-малко осем места за преглед. За да заработи стандартът в "Пирогов, където е първата шокова зала в България и част от техниката е на повече от 20 години, ще са нужни между две и четири години. Най-трудно ще е обучението на спешни лекари.
За модернизирането на Спешната помощ ще се използват европейски и национални средства. От Европа страната ни ще получи над 80 млн. евро. Очаква се до края на годината да е готова картата за спешната помощ у нас. С нея се променят районите, обслужвани от центровете и филиалите. Целта е екипите да стигат по-бързо до нуждаещите се.
С европейски средства ще бъдат закупени и 400 нови линейки. Така през 2020 г. та най-старите коли трябва да са на 4-5 години.