Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.10.2015)

        9 БОЛНИЦИ В СОФИЯ И ВАРНА СЕ ВКЛЮЧВАТ В КАМПАНИЯ ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА РАК НА ГЪРДАТА
        9 болници в София и Варна се включват в тазгодишната профилактична кампания в рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата - октомври, информира "ТВ7". Здравните заведения ще извършват безплатни мамологични прегледи. Тя се организира за трета поредна година по инициатива на Първа САГБАЛ "Св. София", в партньорство със Столична община и Фондация "Една от 8". Най-застрашени са жените над 40 години. Те трябва да си правят всяка година мамологичен преглед с ехография, а през две години - мамография. Така заболяването ще бъде хванато навреме, твърдят специалистите.
 
        БИЗНЕСЪТ ЩЕ ОБЖАЛВА ОТСТЪПКИТЕ ЗА ЛЕКАРСТВА
        "Фармацевтичните компании, които имат уникални лекарства, плащани от здравната каса, са подали документи за 20% отстъпка от цената до крайния срок, който беше 28 септември", съобщава днес "Капитал Daily", като отбелязва, че засега не е ясно дали НЗОК ще продължи да плаща всички 540 медикамента, които е покривала досега, тъй като някои фирми биха могли да изтеглят част от продуктите си заради прекалено ниската цена. "Според приетите през лятото поправки в Закона за здравното осигуряване фармацевтичните компании вече няма да получават заплащане от касата за продукти, които са сами в лекарствена група, ако не й предоставят допълнителна отстъпка. Наредбата за отстъпките обаче съдържа много неточности и членовете на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, която обединява чуждестранни фармацевтични концерни, производители на оригинални лекарства, се подготвят да я обжалват. Това обаче не значи, че ще спрат да работят с касата или да изтеглят продуктите си", пише още ежедневникът.
 
        ОЩЕ ПО ТЕМАТА
        По същата тема пише и "Стандарт". Материалът информира, че фармаиндустрията ще обжалва наредбата за задължителните отстъпки и пояснява: "Тя засяга около 900 медикамента за домашно лечение и за рак в болниците без аналог, които генерират основния преразход на фонда за медикаменти. За тази година НЗОК ще похарчи около 860 млн. лв. при планувани близо 760 млн. лв. Затова властите и фармацевтичните компании се съгласиха да се въведат задължителни отстъпки, с които да се сподели финансовият риск. Бизнесът обаче не хареса формата им." "Основният проблем, заради който фирмите ще обжалват наредбата, е, че отстъпките в нея са фиксирани. За тази година техният размер е 20%, а за следващите 10. Това не предполага договаряне, а едностранно налагане на правила, смятат от асоциацията", четем в изданието. И още: "Тази форма на отстъпките може да направят снабдяването с някои медикаменти икономически неефективно, тъй като те се доставят в България на едни от най-ниските цени на производител в ЕС, предупреждават още иновативните компании. На практика това означава, че фирмите може да спрат от реимбурсация някои лекарства и хората ще трябва да ги купуват сами."
 
        ПРЕЗ 2011 Г. ОБЩО 1188 СРЪБСКИ ЛЕКАРИ СА РАБОТИЛИ В ЧУЖБИНА
        Над 75 на сто от работещите в здравната система в Сърбия са обмисляли варианта да напуснат страната. Тези шокиращи данни бяха оповестени от д-р Мая Кръстич, която участва в изследването "Миграцията на работещите в здравната система в страните от Западните Балкани - анализ за причините, последствията и политиката", информира БГНЕС. През 2011 г. общо 1188 сръбски лекари са работили в чужбина. Икономическите причини влияят най-много върху решението за напускане на страната и миграцията. "Резултатите от проучването показват, че над 75 на сто от лекарите са обмисляли варианта да напуснат страната - някога или неотдавна. Този процент е още по-голям при младите до 35 години - 81 на сто", подчерта д-р Мая Кръстич. Тежката икономическа ситуация, ниските заплати, неудовлетвореността от работното място и липсата на перспектива са основните причини за намерението на лекарите да напуснат страната, допълва още Zdrave.net. Доброто заплащане, социалните придобивки, професионалното обкръжение, възможността за развитие, съществуването на медицинска апаратура, която е необходима за съвременните процедури, стабилността на работното място, както и организацията и реда в държавата, са сред основните причини, които привличат лекарите да заминат в чужбина.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        "Новинар" разказва: "Медик от болницата в град Мицу в японската префектура Аомори се саморазправи с нахален пациент, който дошъл в спешното отделение три пъти за една нощ. За да се отърве от досадника, лекарят решил да му нанесе съкрушителен ъперкът в областта на слънчевия сплит, като истински боксов професионалист", четем в изданието. "При разследването на инцидента от болничните регистри станало ясно, че от началото на 2015 г. досадникът е използвал цели 18 пъти линейка, за да го докарат до болницата. В повечето случаи той е бил в нетрезво състояние и се е държал грубо с персонала", уточнява материалът.
        "Телеграф"ни информира, че родителите, които отказват да ваксинират децата си, може да влязат в затвора за срок до 7 години. Готвеният нормативен документ не засяга нашата страна, а съседната ни Румъния. "Властите се готвят да наложат 8 задължителни ваксини и тежки глоби за семейни лекари, училища, детски градини и здравни дирекции, които нарушават разпоредбите. Проектът е подготвен от министерството на здравеопазването и е резултат от месеци на разпалени дебати сред медиците и особено сред родителите, които отказват да ваксинират децата си", пише вестникът.
        По традиция и тази година УМБАЛ "Свети Георги" получи дарение за своите най-малки пациенти - децата. Общо 100 кашона с пакетирани лакомства - кроасани и розети, дари днес футболната легенда Христо Бонев на лечебното заведение, съобщиха от ръководството. Всички лакомства ще бъдат раздадени на малчуганите, настанени за лечение в най-тежките клинични звена, научаваме от "Zdrave.net". Известният спортист не за пръв път изненадва с вкусни подаръци от този вид малките пациенти в УМБАЛ "Свети Георги". По традиция по Коледа и Великден за малчуганите, които не могат да бъдат изписани за празниците, за да празнуват със семействата си, Бонев организира своя дарителска кампания със сладки и солени пакетирани хранителни изделия.