Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.09.2015)

        МАСОВО ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ СА ТРЪГНАЛИ НА УЧИЛИЩЕ БЕЗ ВАКСИНА
        Първокласниците масово са тръгнали на училище без задължителна ваксина. Те е трябвало да бъдат имунизирани срещу 4 животозастрашаващи заболявания, но това не е станало заради кризата с ваксините за новородени, информира БТВ. Все още не е намерено трайно решение на проблема. Масово първокласниците са тръгнали на училище без ваксина, защото от миналата година реимунизациите им са почти напълно прекратени. Ваксините, предназначени за тях, се поставяха на новородените. В медицинския кабинет на училищата се обобщават данните за имунизациите. Родителите на половината първокласници от това училище обаче не са представили документ, удостоверяващ, че са ваксинирани. Отлагането на имунизациите на 6-годишните деца не крие сериозни рискове за здравето им, защото тя поддържа вече изградения имунитет. Ваксината е изчерпана, защото нито една фирма не се е явила на обявения търг. "Няма да позволим здравето на децата да бъде използвано за рекетиране на министерството, както се случва в момента с четиривалентната ваксина", подчерта д-р Радосвета Филипова от Министерството на здравеопазването. Министерството обмисля всякакви начини за набавяне на ваксините, включително и чрез дарение. Ваксините за новородените, които Турция ни даде, ще стигнат до края на януари. Какво се случва след този срок, все още не е ясно.
 
        В ЗДРАВНИТЕ КАБИНЕТИ В УЧИЛИЩАТА И ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ВЕЧЕ ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ ОСИГУРЯВАТ И ПО-СПЕЦИФИЧНИ ЛЕКАРСТВА
        Новата проектонаредба, засягаща лекарските кабинети в училища и детски градини, привлича вниманието на днешната преса. "Сега" се спира основно на новите лекарства, които изисква документът: "В здравните кабинети в училищата и детските градини вече ще може да се осигуряват и по-специфични лекарства за оказване на първа помощ на хронично болни деца, предвижда проект на наредба на здравното министерство за дейността им. Освен това част от задължителните в момента медикаменти за спешния шкаф на кабинетите ще бъдат сменени." Ежедневникът допълва: "Една от основните функции на здравните кабинети е да оказват първа помощ до появата на линейка. Затова и в момента те трябва да имат адреналин, аналгин, витамин С, глюкоза, урбазон и алергозан за алергични реакции, диазепам, дефламол, фенобарбитал, нитроглицерин, деган, спазмалгон и др. В бъдеще препаратите ще се разделят на терапевтични групи - дезинфектанти, продукти за обработка на рани, антихистамини, аналгетици, антиепилептични, за гастроинтестинални нарушения, кортикостериоди, противовъзпалителни. Освен това за децата с хронични заболявания може да се осигурят и допълнителни лекарства, ако това е посочено от личния им лекар. Целта е лекарят или медицинската сестра в училището или градината да могат да реагират бързо, ако детето има нужда от спешна помощ във връзка със заболяването си. Дали препаратите ще са налични, ще зависи от училището."
 
        ШКОЛСКИТЕ ЛЕКАРИ ЩЕ ПРОВЕРЯВАТ ЛАМПИТЕ В УЧИЛИЩЕ
        За акцентира върху недотам специфичните функции, вменени от нормативния акт на лекарите, научаваме днес от "Телеграф": "Школските лекари ще трябва да проверяват лампите и състоянието на тоалетните в училищата, в които работят. Това предвижда проектонаредба на Министерство на здравеопазването за устройството и дейността на здравните кабинети и здравните изисквания към тях. Същото изискване се отнася и за останалите здравни кадри, които се грижат за хлапетата в детските градини", пише вестникът и допълва: "Лицето, което работи в здравния кабинет в детска градина или училище, ще трябва да извършва проверка на състоянието на осветителните тела, гласи проектонаредбата. Освен това, медиците в школата ще имат отговорност да инспектират чистотата на помещенията, санитарните възли, коридорите и дворовете на учебните заведения. Освен това ще мерят температурата в класните стаи. Запазва се и отговорността им по отношение на съставянето на менюто на хлапетата."
 
        РОДИТЕЛИ ТВЪРДЯТ, ЧЕ ОТ СТОЛИЧНАТА СПЕШНА ПОМОЩ СА ОТКАЗАЛИ ЛИНЕЙКА ЗА ТРИГОДИШНОТО ИМ ДЕТЕ
        Родители на тригодишно дете твърдят, че от столичната Спешна помощ са отказали линейка за детето след ужилване от оса. Според шефа на ЦСМП - София д-р Георги Гелев пък майката не е искала линейка, а указания какво да прави. Случаят бе разказан в репортаж на БНТ. Семейството с малкото момиченце било на разходка на Витоша, когато оса ужилила детето в устата и то направило алергична реакция. Майката позвънила на 112 и помолила за линейка или поне лекар да ги чака в подножието на планината. Направена е конферентна връзка с Бърза помощ, след която, по думите на родителите, им отказват линейка. Тогава се обадили и на личната лекарка на детето. От столичната Спешна помощ пък преслушали записа от обаждането, който според д-р Гелев показва различна версия на разговора от представеното от родителите: "На записа, на който е извършена конферентна връзка с нашия център, майката не иска линейка, майката иска указания какво да направи и нашата операторка й дава наставления да кара към детския алергологичен кабинет в "Пирогов", каза шефът на ЦСМП - София. Детето действително е закарано в "Пирогов", където му е направена противоалергична инжекция. То е прието за наблюдение в токсикологията в продължение на два дни с оток на устни и клепачи, дрезгав говор и отслабено дишане. Зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков пък коментира случая така: "Не може да има отказ, когато има обаждане за дете. Никой не може да прецени - дори въвеждания от нас до няколко месеца телефонен триаж - дали няма алергия това дете."
 
        ДЕТЕ НА ГОДИНКА И 3 МЕСЕЦА ПОЧИНА В ХАСКОВСКАТА БОЛНИЦА
        Дете на годинка и 3 месеца почина днес в хасковската болница, а родителите обвиниха лекарите, което пък наложи намесата на полицията, съобщава "Topnovini.bg". Момченцето е имало проблем със сърцето и вече е било оперирано в София. В столицата е трябвало да има и втора операция, но тя не се е състояла, защото родителите не го завели. Невръстното почина вчера, когато светът отбеляза Световния ден на сърцето. Родителите смятат, че виновни за смъртта са лекарите в Хасково, защото са му поставили антибиотик, което довело до изпадането в кома на малчугана. Според лекарите поставеният антибиотик е първокласен, но от няколко дни състоянието се влошило критично, а показатели му не били съвместими с живота. След като близките на детето разбрали за смъртта, направили опит да нахлуят в Детско отделение на МБАЛ Хасково. Ситуацията ескалирала и това наложило да бъде извикана полиция.
 
        ОЩЕ ОТ МЕДИИТЕ
        "Новинар"се спира на вчерашното изказване на зам.-здравния министър д-р Ваньо Шарков, като информира, че труднопроходимите зони, до които не може да достигне линейка, ще бъдат маркирани в червено, а до края на ноември ще бъде готова картата за спешна медицинска помощ, която ще разделя страната на повече и по-малко достъпни места. "Пред БНТ зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков заяви, че най-голям проблем има в планинските села в Родопите, Лудогорието и Благоевградския регион", четем в ежедневника, който цитира и казаното от д-р Шарков, че от догодина заплащането в сектора ще се увеличи отново с 20%.
        "Монитор" пък излиза със свой коментар за състоянието на спешната ни помощ. "Проблемите в спешната ни помощ съвсем не са от днес. Напротив. Това е дори един от секторите в здравеопазването, които имат нужда от най-голямо реформиране. Всички сме наясно с липсата на финансиране, дефицитът на кадри, ниските заплати и старата техника. Затова е добре, че възнагражденията на работещите там ще бъдат увеличени. Дали това е достатъчно, е друга тема. Въпросът е наистина да се намери начин, за да се задържат лекари. Като имаме предвид и няколкото случая, в които екипи на спешната помощ бяха нападани от пациенти. Има нещо вярно в твърдението, че спешната помощ се е превърнала в нещо като домашна поликлиника. Всеки иска да има бърз достъп до здравеопазване, но често пациенти спекулират с обажданията и викат линейки за какво ли не. Затова дано успеем да задържим и малкото останали в системата. Защото ако не намерим лек за спешната ни помощ, ще се радваме и на най-бавната линейка", коментира изданието.
        "Стандарт" припомня в подробности заложеното в идейния проект за стандарт за спешна помощ и се обръща към шефката на НАРСМП д-р Десислава Кателиева, която казва: "Ако МЗ и държавата изпълнят поетите ангажименти от концепцията за развитие на спешна медицинска помощ и започнем да работим по новия стандарт, ще имаме европейска спешна помощ. Ако наистина се създадат модерни спешни приемни отделения, на които болничните мениджъри да не гледат като на бреме, в тях ще може да се спасява човешки живот. Ако в извънболничната помощ има правила и организация на работата, бихме могли да достигаме на точното място за определеното време. Този модел работи по света и вярвам, че рано или късно и у нас ще има навременна и равнопоставена спешна помощ."
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        56-годишен лекар от Стара Загора е задържан от полицията за 24 часа. Медикът е поискал пари от пациентка, за да изпрати болничния й лист към НОИ. Вчера, на 29-ти септември, жената информирала полицията, че по-рано същия ден лекарят й е поискал сумата от 80 лв. за изпращането на болничния. В късния следобед, на предварително уговорено между лекаря и жената място, тя му предала исканата сума. Веднага след получаването й лекарят е задържан. Образувано е досъдебно производство.
        На 2 октомври пред централата на НЗОК Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит и Българско сдружение на болните от болест на Бехтерев ще информират за внесено във върховен административен съд дело срещу здравната каса заради отказаното им лечение. Това съобщават от пациентските организации, научаваме от "Zdrave.net". През август тази година касата прие нови критерии за лечение на пациенти с ревматични заболявания с биологична терапия, които на практика оставят над 4000 пациенти без лечение, отбелязват от там. Без това лечение пациентите няма да умрат, но ще живеят в ужасяващи мъки и непрекъсната болка. "В последните два месеца въпреки писмата ни, протестите и молбите ни, гласът ни не бе чут. В новите критерии има редица парадокси, за които и самата каса си дава сметка, но до момента равнопоставен диалог между нас пациентите, ревматолозите и касата не се е състоял. Институциите отново разчитат на това, че ще се примирим с поредната несправедливост и просто ще живеем в болка и страх вместо да отстояваме правото си за достоен живот чрез полагащото ни се лечение", заявяват пациентите и допълват: "Затова на 2 октомври подготвяме и поредната провокация към НЗОК с надежда някой в тази държава да чуе нашия глас."