Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.09.2015)

        ДО 211 ХИЛЯДИ ДУШИ НЕ СТИГАТ ЛИНЕЙКИТЕ
        211 хил. български граждани, или 3% от населението на страната ни, са лишени от възможността да получат спешна медицинска помощ. Причината е, че те се намират в отдалечени райони, в които линейките трудно могат да стигнат бързо. Това съобщи председателят на Сметната палата Цветан Цветков пред БНР вчера. Изводът е част от доклад на одитния орган за качеството на медицинската помощ в България, който ще бъде официално оповестен днес. Цветков уточни, че е проучван периодът между 2010 и 2014 г. По думите му основният извод от доклада е, че спешната медицинска помощ в България не е "нито ефективна, нито ефикасна". "15% могат да получат спешна медицинска помощ в диапазона над 30 минути, което в някои случи може да бъде и фатално. И само 58 на сто от населените места в страната имат възможност да получат достъп до филиал на спешна медицинска помощ в рамките на 20 минути", коментира той. Цветков направи сравнение с доклада за качеството на медицинската помощ у нас преди 2010 г., чиито констатации били сходни със сегашните. "Тези негативни практики продължават да съществуват в спешната медицинска помощ", коментира той. У нас предстои да се обсъди и приеме медицински стандарт за спешната помощ, според който линейките ще са длъжни да се отзовават в определено време според спешността на случая, допълва "Сега". При най-спешните случаи това ще става до 8 минути, при не толкова тежки състояния - между 8 и 20 минути, а при по-леките случаи ще се чака от 20 до 120 минути.
 
        ДОЦ. ВАСИЛ ВЕЛЧЕВ: ПРЕДЛАГАМЕ ОНЛАЙН КАРТИРАНЕ ЗА ВИСОКОРИСКОВИ ПАЦИЕНТИ
        Дружеството на кардиолозите в България ще предложи да бъде осигурено европейско или държавно финансиране на проект за онлайн картиране на високорискови пациенти. Това заяви пред Zdrave.net председателят на ДКБ доц. Васил Велчев. По неговите думи този подход ще създаде възможност всички общопрактикуващи лекари да получат помощ от университетски преподаватели за техни пациенти, които не са в толкова влошено състояние и може да им се помогне по най-добрия начин с всички средства на съвременната медицина. Доц. Велчев категорично подкрепи становището рутинно да бъде изследван "лошият холестерол" - LDL, защото неговото проследяване дава ясен отговор на въпроса дали се постига резултат от лечението. По време на кръгла маса в Народното събрание, за която сайтът писа, това становище бе изразено от водещи български кардиолози. "Това не е скъпо и би имало голям ефект. Всъщност, когато сме изследвали само общия холестерол, сме свършили половината работа, дали лечението е имало ефект, ще проличи от това дали и доколко са се понижили нивата на лошия холестерол", коментира кардиологът. Според него първият проблем, с който се опитват да се преборят държавите от ЕС, е да намалят сърдечносъдовите заболявания при хора, които са в активна възраст. "Защото тези хора струват не само пари на касата, индиректните загуби като дълго отсъствие от работа и тежестта за семейството в тези случаи са 7 до 10 пъти повече от това, което е изразходвала здравната система. Така че фокусът е да се откриват рано пациенти, които имат рискови фактори - това са тежките дислипидемии, хората с наследствена обремененост, а така също да се работи активно за отказване от тютюнопушенето", каза още председателят на ДКБ.
 
        САМО 20 НА СТО ОТ КРЪВОДАРЯВАНИЯТА У НАС СА ДЕЙСТВИТЕЛНО ДОБРОВОЛНИ
        В. "Сега" съобщава, че само 20 на сто от кръводаряванията у нас са действително доброволни. Останалите 80 на сто са т.нар. фамилни кръводарявания. Това сочат данните на Националния център по трансфузионна хематология. "Фамилните донори всъщност са принудени да дадат кръв за свои близки и приятели, на които се налага лечение, което изисква кръвопреливане, например операция", уточнява изданието. Данните на НЦТХ сочат и леко увеличение на нуждите от кръв и кръвни продукти в страната, а оттам и скок на кръводаряванията. През 2009 г. кръводаряванията в националния център са били 58 071, през миналата година те са вече 61 032. В страната кръводаряванията са били 148 449 преди 6 години, а през 2014 г. са 169 481. От друга страна - за една сърдечна операция например са нужни средно по 5 единици кръв, т.е. 5 кръводарявания. За трансплантация на бъбрек те са 2-3 средно. Най-много кръв е нужна при пострадали с тежки травми от катастрофи и инциденти, в кардиохирургията, в акушеро-гинекологичните клиники, основно за родилки. Младите кръводарители на възраст от 18 до 35 години са сред активните анонимни и редовни доброволни кръводарители, сочат данните на НЦТХ. Причината е, че и активността на центъра е насочена към тях, тъй като предимно млади хора отговарят на медицинските изисквания за даряване на кръв. Затова и повечето кръводарителски кампании и акции се провеждат в училища, висши учебни заведения, фирми, бизнес и търговски центрове.
 
        ПАРАЛЕЛНИЯТ ИЗНОС НА ЛЕКАРСТВА У НАС ДОСТИГА 300 МЛН. ЛВ. ГОДИШНО
        Паралелният износ на лекарства е бизнес за стотици милиони. Това пише в днешния си брой в. "Дума". Според изданието общият пазарен дял на паралелния внос през 2010 г. в ЕС варира от 24% в Дания до 11% в Германия, 10% в Холандия, 7% в Обединеното кралство. Това сочат данните на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации за 2013 г. Смята се, че паралелната търговия е 10-15% от лекарствения пазар в ЕС. Според различни анализи на експерти на фармацевтичния пазар около 10 страни в ЕС са засегнати от паралелния износ на лекарства, но най-често споменавани са Гърция, България, Румъния, Испания. Това са страни, в които фирмите продават евтино лекарствата си на държавата или здравните фондове, пише в. "Дума".  Често тези продукти се внасят в Германия - един от най-големите европейски пазари на лекарства, както и Белгия, Великобритания и др.  "В България често пациенти съобщават за "изчезването" на едно или друго лекарство от аптеките, а в същото време се оказва, че производителят е доставил предостатъчно количества, за да покрие нуждите на българския пазар. Обикновено причината се крие в паралелния износ. Според някои източници този бизнес у нас възлиза на около 300 млн. лв. годишно, по данни на анализаторската компания IMS Health обаче е около 125 млн. лв. В България по закон от 2007 г. цените на ниво производител са най-ниските в ЕС", се казва още в статията.
 
        Д-Р ДЕСИСЛАВА КАТЕЛИЕВА: НАВРЕМЕННОСТ СЕ ПОСТИГА, КОГАТО СЕ ВЪВЕДЕ ТРИАЖЪТ - ДА ИМА РАЗДЕЛЕНИЕ НА ИСТИНСКИ СПЕШНИЯ ПАЦИЕНТ ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ
        Спешната помощ у нас в момента не отговаря на стандарта за оказване на такава. Това заяви пред БНР председателката на Асоциацията на работещите в спешна помощ д-р Десислава Кателиева в коментар на доклад на Сметната палата по тази тема по тази тема, оповестен днес. "Препоръките за оказване на спешна медицинска помощ всъщност са, че в определени случаи екипът трябва да достига до осмата минута до пациентите, а при нас това дори не е заложено по настоящия действащ стандарт, което не ни прави спешни медици", коментира тя. Д-р Кателиева все пак посочи, че подобен род случаи са едва между 5% и 10% от всички повиквания, постъпващи на спешния телефон. "Въпросът е дали ще бъдат създадени условия да се достига навреме в рамките на тези осем минути в случаите, в които е необходимо", отбеляза тя и отчете, че настоящият екип на МЗ прави стъпки в посока промяна на ситуацията в спешната помощ, "поне в сферата на планове и проекти". Председателката на НАРСМП посочи като правилна стъпка приемането на Концепцията за спешна помощ, в която е заложено стандартизиране на оборудването във филиалите, спешните приемни отделения и линейките. Равнопоставеност се постига с висока квалификация на специалистите и осигуряване на парамедици там, където не достигат лекари. В добавка е необходимо осигуряване на телемедицинска връзка с лекарите в болниците, каза още д-р Кателиева. "Навременност се постига, когато се въведе триажът - да има разделение на истински спешния пациент от всички останали", допълни тя. Председателката на асоциацията на спешните медици отбеляза и нуждата от правилно разпределение на екипите в отдалечените места, така че да има достатъчен брой екипи, които да стигат навреме. "В момента разпределението е подчинено на принципа гъстота на население и натовареност на екипите, което не е правилно. По света се правят ситуационни анализи, в които влиза инфраструктура, влизат климатични условия, влиза заболеваемост, влизат още много други показатели", коментира д-р Кателиева и отбеляза, че в тази посока има предложение на националния консултант как да бъде направена нова здравна карта на спешната помощ. "Въпросът е кога Министерството на здравеопазването ще излезе от режима на концепции и проекти и ще премине към създаване на реален документ - наредба за нов стандарт по спешна помощ", заяви тя и допълни, че залегналото в концепцията и проектостандарта е чудесно, но ако не бъде обезпечено кадрово и финансово, то просто няма как да се случи.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        УМБАЛ "Св. Анна" - София, ще отбележи световния Месец за борба с рака на гърдата - октомври, със специална информационна и профилактична кампания. Всеки понеделник на месец октомври (5, 12, 19, 26), от 09 до 14 часа, ще се провеждат безплатни профилкатични прегледи от лекар специалист и при необходимост ще се прави ехографско изследване на млечните жлези, съобщават от лечебното заведение. Инициативата е под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова, а партньори, освен Община София и УМБАЛ "Св. Анна", са и други столични болници.
        Утре ще бъде официално открита изцяло реновираната Клиника по педиатрия на УМБАЛ "Александровска". Това съобщиха от лечебното заведение. Детската клиника на УМБАЛ "Александровска" е основана през 1905 година. Тя е най-старото детско лечебно заведение в страната, с национално значение в областта на детската пулмология и респираторната алергия. Помещава се в самостоятелна триетажна сграда, построена през 1924 г., нaдстроявана и достроявана през 1936г. и 1965г. Многократните опити на ръководството на клиниката и на болницата да осигурят средства от институциите за реновиране на сградния фонд до 2014г. остават безуспешни. Частичните ремонтни дейности и подмяната на апаратура през годините, са извършвани със  средства на болницата и на дарители.
        Светещи магически колби, заря в епруветка, изригващ вулкан и множество загадки, познати и непознати свойства на светлината представиха учените от Медицински университет - Варна по време на 10-то юбилейно издание на Европейската нощ на учените, което се състоя на 25 септември 2015 г. в двора на висшето училище. Млади изследователи и учени с дългогодишен опит накараха гостите на събитието - студенти, ученици и граждани - да се замислят за огромната роля на светлината в нашия живот и нашето ежедневие, да научат за въздействието й върху зрението и възприятията ни, да разберат за влиянието й върху нашия мозък и физиологията ни. За бъдещето на новата наука, оптогенетика, при която с помощта на светлината медицината би могла да се справи с болестта на Паркинсон и дори с рака разказа заместник-деканът на Факултета по медицина проф. Златислав Стоянов.