Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.09.2015)

         Д-Р ПЕТРОВ, ПОДУПРАВИТЕЛ НА НЗОК ЗА НОВИТЕ КРИТЕРИИ НА ЛЕКАРСТВА
        "С промените в Закона за здравното осигуряване, които МЗ предложи, заболяванията, за чието лечение НЗОК плаща, вече няма да се определят с наредба на министъра, а само с критерии. Според проекта на наредба за критерии, който МЗ публикува преди седмица, НЗОК трябва да определи нов списък със заболявания. Ако критериите се приложат дословно, ще отпаднат няколко големи групи пациенти. Ако се приложат буква по буква, целият ревматоиден артрит ще отпадне, да речем". Това заяви д-р Димитър Петров, който в сряда под натиск от министър Петър Москов подаде оставка от поста подуправител на НЗОК. Така нареченият основен и допълнителен пакет са в никаква фаза и НЗОК не може да направи проектобюджета си, нито могат да започнат преговори по Националния рамков договор, а МЗ, вместо да направи тези пакети, се занимава с остойностяване на дейности, коментира д-р Петров пред БНР. "От 7-8 месеца МЗ неистово се опитва да наложи някакво национално споразумение между фирмите за лекарства. Този вариант на споразумение, който беше лансиран, облагодетелстваше 2-3 фирми, които правеха голям растеж, а останалите трябваше да го поемат, включително и генериците. Тези текстове никой не ги приемаше. Депутатите ги отхвърлиха. Вместо това трябваше да започнем договаряне на отстъпки по една наредба, която трябваше да се приеме от НЗОК и да се публикува от МЗ. Вариантът, който ние направихме, беше добър и приет от всички. Вместо него МЗ публикува друг, в който пак беше заложено национално споразумение, но без никакви законови основания за това. То би дало макрорамка на бюджета на НЗОК, но крие риск по-евтините медикаменти да изчезнат от пазара", обясни Петров.
Формално касата е независима институция и практически министърът не може да ме уволни, обясни Петров. Той допълни, че подал молба по взаимно съгласие, но отново призна, че е имало и натиск от страна на министъра. 
 
        АДВОКАТ ЯНЕВ ЗА ДЕЛОТО НА ЕМИЛИЯ КОВАЧЕВА
        Печално прочулата се акушерка Емилия Ковачева е заплашена от още едно дело, освен това за побоя над 4-дневната Никол, научаваме от "actualno.com". Според доказателства, с които разполага прокуратурата, Ковачева е нанесла побой на още четири бебета. Пред Нова телевизия адвокатът на Ковачева Владислав Янев потвърди, че здравословното състояние на Ковачева е влошено - болки в главата и стомаха, безсъние, системна неспособност да мисли. Попитан дали Янев ще иска психиатрична експертиза, юристът отвърна, че задължение на съда е да се разкрие обективната истина. Здравословното състояние на акушерката е част от тази истина и следва да се оцени причината, подчерта Янев. Той заяви, че дълго време Ковачева е била поставена под "робски условия" на труд.  Янев не се съгласи, че прехвърля вината на "Софиямед", но припомни установените нарушения в болницата. Абсурдно е 24-часа да се работи такава отговорна работа - това и робовладелците не са си го позволявали, подчерта адвокатът ?. Той не се съгласи, че "ненормална практика" трябва да се приема за нормална, след като много други акушерки работят при същите условия. Хората са принудени да работят на две-три места - знаят го контролните органи и мълчат нарочно, защото ако има забрана, то квалифициран медицински персонал ще избяга от България и ще има криза в сектора, убеден е Янев. Той добави, че Ковачева също му е казала, че причината за извършеното от нея е немотията. Адвокатът не е доволен и, че се представят доказателства от една камера, не от всички. Отделно разследването се фокусирало върху Ковачева, а не и върху смяната след нейното дежурство, която се е занимавала с Никол. Всъщност чак след дежурството на тази смяна, Никол е откарана в "Токуда" - две смени след дежурството на Ковачева. Абсурдно е отоци и кръвонасядания да не се появат до 10-15 минути - в 6:30 правиш преглед, бебето е наред, да минат 12 часа, да дойде нова смяна и чак тя да констатира проблемите на Никол. Ако един човек е извършил престъпление, това не означава, че срещу него трябва да се вършат престъпления. За мен в случая разследването не се води обективно, подминават се явни факти, продължи с критиките си Янев. Той завърши с думите, че неговата задача е да има справедлив процес.
       
        120 МЛН. ЛВ. ПОВЕЧЕ ЩЕ ИМА В БЮДЖЕТА НА НЗОК ПРЕЗ 2016 Г.
        Болниците ще намаляват приема си през зимата, когато най-много пациенти се нуждаят от помощ. Причината е, че са усвоили авансово част от лимитите си за последните три месеца на годината. Това пише в днешния си брой в. "Стандарт", позовавайки се на стенограмата от последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК този месец. Става въпрос за 5% от техните бюджети, които могат да се прехвърлят от тримесечие в тримесечие.  Според изданието намаляването с още 5% на парите на болниците за последните месеци ще доведе до записването на все повече пациенти в листите на чакащи или до алтернативата да си платят сами лечението. Планираните приходи от здравни вноски за 2016 г. са 2,1 млрд. лв. a увеличението на бюджета на НЗОК ще бъде с около 120 млн. лв., или 4%, пише още изданието, но в друга статия.

        ЛЕКАРИ СА РАБОТИЛИ ПО ДВЕ СМЕНИ БЕЗ ПОЧИВКА
        Лекари са работили по две смени без почивка. Това съобщава в. "24 часа", позовавайки се на данни от проверка на инспекцията по труда във Велико Търново. Инспекцията е проверила спазва ли се трудовото законодателство спрямо лекари, медицински сестри и санитари. Лаборанти, които по закон трябва да работят по 7 часа, са поемали и 12- часови смени. В спешна помощ медиците са работели на по-дълги смени. В част от лечебните заведения са регистрирани и нередности със заплащането на труда на наетите.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Телеграф" пише, че УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ" ще трябва да връща  пари от откупа на бизнесмена Ангел Бончев. Изданието напомня, че през 2008 г. Бончев бе принуден да дари на фондация "Утре за всеки"сумата от 157 000 евро, като условие на похитителите от групата "Наглите", за да освободят съпругата му Камелия. В края на 2013 година Върховният касационен съд окончателно осъди "Утре за всеки" да върне парите на Бончев. Оказа се обаче, че фондацията е предоставила парите му, както и дарени от други лица средства, на организацията с нестопанска цел "Аюрведа рейки", която ги влага в ремонт на сграда в двора на ИСУЛ. По този начин лечебното заведение се оказва краен получател на парите, твърди вестникът. Стойността на сградата според експертиза е 248 715 лв.
        Земя" пък цитира изказване на министъра на финансите Владислав Горанов, че всеки, който не си е платил данъците, ще има доста сериозни проблеми. Той заявява, че би трябвало да има някаква регулация към вредните храни. "Със сигурност ние имаме голям проблем със сърдечносъдовите заболявания, със затлъстяването и такава концепция е полезна", казва министърът.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Пациентите са облъчвани излишно с ненужни рентгенови изследвания в много болници, за да вземат лечебните заведения повече пари от здравната каса по клинични пътеки. На някои места, особено в провинцията, апаратите са твърде стари и не е ясно колко са безопасни. Това съобщи Пенка Георгиева, председател на пациентската организация "Заедно с теб". Когато те се счупят, за да ги поправят и настроят, в тях бърникат всякакви техничари с отвертки и клещи, които не са специалисти по медицинска техника, а инженери от друга специалност, но с регистрирани ООД-та, допълни Георгиева. За да спре порочната практика лечебните заведения да викат за ремонт фирмички, които взимат по-евтино, от пациентската организация ще поискат Министерството на здравеопазването да въведе стандарт по медицинска техника, както и изискването занапред само лицензирани фирми да пипат медицинската апаратура.