Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.09.2015)


       БЛС ЩЕ НАСТОЯВА ЗА ПО-ГОЛЯМ БЮДЖЕТ НА КАСАТА

       БЛС настоява младите лекари, които са завършили току що, да започват работа с възнаграждение не по малко от 1500 лв. Това става ясно от думите на председателя на лекарския съюз д-р Венцислав Грозев в интервю за в. "Дума". Той отбеляза, че е трудно да се задържат българските лекари в страната при сегашните условия. По думите му, около 30% от ръководните кадри в болниците в Обединеното кралство от чуждестранен произход са българи. На Запад един млад лекар без специалност започва с месечно възнаграждение от 2500-3000 евро. Със специалност парите са двойно повече. А финансирането на нашата система на здравеопазване не може да отговори на такива условия, които се предлагат навън, отчита председателят на съсловната организация. Д-р Грозев коментира, че е крайно време да се обърне пирамидата по отношение на финансирането на здравеопазването. "Затова се подготвяме доста сериозно за преговорите за Националния рамков договор за 2016 г. и се надявам към 20-25 септември да имаме готовност с цени и обеми, преди да започнем преговорите. Вече са сформирани нашите комисии и те работят. Доколкото знам от МЗ, пакетите - основен и допълнителен, ще бъдат готови към 18-20 септември. И БЛС ще вземе участие в комисиите по остойностяване, медицинската целесъобразност и стандартизирането на основния и допълнителния медицински пакет", казва той. По думите му разделянето на пакетите и осигуряването на средствата за покриването им, е държавна политика. "И ние лекарите сме пациенти, така че всички имаме интерес да намерим правилния баланс от медицинска гледна точка. Разбира се, трябва да се вземат предвид и спецификите на страната ни, нивото на финансиране, БВП даван за здравеопазване. В момента няма втори стълб на осигуряване, за да говорим със сигурност за допълнителния пакет и кой ще поеме разликата за доплащането в него. Това е държавна политика, не е проблем на БЛС", заявява той. Председателят на БЛС отбелязва, че в момента основният проблем на лекарите е остойностяването и заплащането на медицинския труд.
 
        ПРЕСАТА: ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР МОСКОВ ЩЕ СТАНЕ БЪЛГАРСКИЯТ Д-Р АРАФАТ
        В днешната преса продължават коментарите около приемането на промените в Закона за лечебните заведения. "24 часа" нарича министърът на здрвеоапзването българския д-р Арафат - човекът, който се прочу с реформата на румънската спешна помощ, превръщайки я от липсваща в стандарт. "От мъгляво понятие в сферата на пожеланията здравната реформа постепенно добива реални измерения. Голяма роля за това има и току-що обновеният Закон за лечебните заведения, който бе приет за 1 ден от парламента - стройно, организирано и с "пълна подкрепа", както обеща премиерът в понеделник. Законът е ключов в 16-годишната история на здравната реформа, защото въвежда 2 нови механизма в системата: националната здравна карта и условието за комплексно лечение на част от социалнозначимите заболявания", пише изданието. В статията се отбелязва, че след като получи политическата подкрепа, на ход е министър Москов. "Досега се говореше за лобита, интереси и съпротива, но чрез промените в Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведения изпълнителната власт получи основните инструменти за реформа. От администрацията на Москов изцяло зависи дали и как ще проработят новите механизми, от които се очаква ред, предвидимост и справедливост в здравеопазването. Ако се справи, здравният министър Москов ще стане българският д-р Арафат", заявява авторът на материала.
 
        ОЩЕ ЗА РЕАЛНИТЕ ПРОМЕНИ В ЗДРАВНИЯ СЕКТОР
        В статията на вестник "Стандарт", се казва, че за първи път от поне десет години парламентът си позволи да направи не козметични, а реални промени в здравния сектор. Изданието напомня, че ключовите промени от ЗЛЗ са предлагани досега от няколко министри - двама на ГЕРБ, и един на ДПС и БСП, но тогава не бяха приети. "Въпросът защо точно сега получиха зелена светлина няма еднозначен отговор. По-важното обаче е какви ще бъдат последствията. Ограничаването на безразборното роене на болниците и пилеенето на обществените средства за здравни услуги без нужното качество са сред основните им цели. Спорно е дали те наистина ще бъдат постигнати, тъй като мерките в двата закона са по-меки, отколкото можеше да бъдат. Безспорно, крачка напред е, че здравната каса ще може да избира с кои болници да работи, където те са много. Проблемът е, че ако една болница остане година без договор с касата, тя е обречена на фалит. Много вероятно е по този начин да си отидат много общински и държавни болници, от които има нужда. Защото те все по-трудно издържат на темповете на инвестиции в частните структури", се казва в текста. Авторът добавя, че по-смелата и може би по-правилна крачка по отношение на реформите в сектора щеше да бъде демонополизирането на НЗОК.
 
        НОВИЯТ ЗАКОН ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ПРОМЕНЯ ИЗЦЯЛО СТАТУКВОТО НА ЗДРАВНО-ОСИГУРИТЕЛНИЯ МОДЕЛ У НАС
        "Монитор" пък отбелязва, че с приемането на националната здравна карта, което стана с изменението на Закона за лечебните заведения, гласуван от депутатите в сряда, най-сетне се въвежда действително регламент в работата на болниците с НЗОК. "Новият Закон за лечебните заведения като философия променя изцяло статуквото на здравно-осигурителния модел у нас който по форма бе заимстван от т. нар. Бисмаркова система в Германия, но побългарен във финансовата му част и все още оставащ в немалка степен Семашковски. Тоест такъв, какъвто бе той допреди четвърт век по подобие на съветския. Въпросът е дали при една твърде добра нормативна уредба, какъвто се явява новият закон, всички по веригата - от лекари до НЗОК, ще имат воля да играят на светло, или пак ще отчитаме на книга само положителното, а за другото ще затваряме очи", се казва в материала.
 
        ЗК ПРИЕ УДЪЛЖАВАНЕ НА СЪТРУДНИЧЕСТВОТО НИ С ГЛОБАЛНИЯ ФОНД ЗА БОРБА СРЕЩУ СПИН,  ТУБЕРКУЛОЗА И МАЛАРИЯ
        Здравната комисия към парламента единодушно прие удължаване на сътрудничеството ни с Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
С 15 гласа "за" всички присъстващи депутати одобриха удължаване на споразумението с Фонда за работа по Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН в България", информира "news.bg.".  Споразумението с Фонда изтече през 2014 година, като властите работиха по удължаването му с допълнително съфинансиране от страна на Фонда до 31.12.2015 г. Сумата, която допълнително ще влезе в употреба, що се отнася до превенция и борба с ХИВ/СПИН, се равнява на 2,421 милиона евро.  За момента работещите у нас по програмата отчитат, че за тази календарна година 124 хиляди души в България трябва да бъдат изследвани и консултирани. Основната целева група са лица от рисковя спектър: наркомани, деца в риск, хора в месата за лишаване от свобода, мъже с хомосексуални контакти.  Стана ясно, че е постигната договорка веднъж седмично в затворите да се провеждат лекции за превенция на ХИВ/СПИН. Междувременно, за тази година 46% от новорегистрираните болни от СПИН са употребяващи наркотици. Ползващите дрога инжекционно пък са намалели с 11% за тази година. В рамките на редовното заседание на здравната комисия трябваше да се проведе и традиционният блиц контрол с министъра на здравеопазването Петър Москов. Поради ангажимент във Велико Търново обаче той не се яви пред депутатите, а здравното ведомство бе представено от заместника му д-р Бойко Пенков. По правилник обаче заместник-министър не може да отговаря на блиц контрол, което остави процедурата отложена за следващата седмица.
 
        ЗДРАВНАТА КАРТА НЯМА ДА НАМАЛИ РАЗХОДИТЕ НА КАСАТА, СПОРЕД Д-Р КАЦАРОВ
        Задължителната здравна карта не добра идея, защото с нея се определя коя болница да работи и коя не. Това каза в интервю за ТВ 7 председателят на Център за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той отбеляза, че този текст със задължителен характер не е нов и не е бил приет добре от обществото и политиците. По думите му, през 2010 г. тогавашният здравен министър от правителството на ГЕРБ Анна-Мария Борисова се опита да го приложи, но след това е била отстранена, защото подходът е изключително погрешен. Според него не администрацията, а пациентите със своя избор трябва да кажат кой да съществува и кой не.  "Тази здравна карта се въвежда с цел да се намалят разходите на здравната каса, да не се пилеят пари. Само че по този начин няма да се намалят разходите. Питам, ако ние имаме 300 000 онкоболни и те си взимат лекарствата, и утре намалим болниците със 100 болните по-малко ли ще станат и по-малко лекарства ли ще пият? Не. А здравната каса плаща точно това - лечението на болните и техните лекарства. Следователно няма никаква връзка между броя на болниците и разходите на НЗОК", каза д-р Кацаров. Той заяви, че с премахването на част от болниците ще се влоши качеството на лечението, защото предлагането на медицински услуги ще намалее. Според него, от гледна точка на потребителя, какъвто е пациентът, това е в негов ущърб, защото няма да има силна конкуренция между лечебните заведения, ще се влоши качеството на медицинската услуга и ще се увеличи доплащането от страна на болния.
 
       ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        На 17 септември 2015 година по случай християнския празник "Св. мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София", ръководството на столичната МБАЛ "Света София" обявява Ден на отворени врати. Това съобщиха от лечебното заведение. На разположение на пациентите за безплатни профилактични прегледи ще бъдат лекари от болницата по следните специалности - Ортопедия и травматология, Акушерство и гинекология, Вътрешни болести и кардиология, Очни болести , УНГ болести, Хирургия, Неврология и Физиотерапия и рехабилитация