Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.09.2015)

        ЗДРАВНАТА КАСА ЩЕ СКЛЮЧВА ДОГОВОР САМО С БОЛНИЦИ, ПРЕДЛАГАЩИ КОМПЛЕКСНО ЛЕЧЕНИЕ ЗА ВСИЧКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
        Здравната каса ще сключва договор само с болници или техни обединения, предлагащи комплексно лечение за всички заболявания, включени в основния осигурителен пакет. Това съобщава "Труд", който отразява вчерашните дебати в Народното събрание около приемането на Закона за лечебните заведения на второ четене. Промяната означава, че лечебните заведения ще трябва да могат да лекуват широк спектър от заболявания, да поемат и следоперативно лечение, и рехабилитации, каквото задължение нямаха досега. При гласуването председателката на здравната комисия Даниела Дариткова предложи компромисен текст, който бе одобрен. Компромисът е, че изискването за комплексно лечение важи само за заболявания от основния пакет. Бе решено, че за комплексното лечение болниците могат да сключват договори помежду си, за да гарантират нужните кадри и апаратура. За това гласуваха дори и от опозицията. От ГЕРБ не подкрепиха идеята за обединяване на бившите диспансери за психично здраве, онкологичните и кожно-венерическите с местните болници, за което настояваше министърът. Хасан Адемов от ДПС коментира, че с промените НЗОК се превръща в бухалка за неудобни директори на лечебни заведения.
 
        ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЗА ГЛАСУВАНИТЕ ПРОМЕНИ В ЗЛЗ
        По повод промените в ЗЛЗ в. "Монитор" съобщава, че здравната каса ще има право да прекратява договорите с директори, които са влошили финансовите резултати на управляваното от тях лечебно заведение. До мярката ще може да се стигне и при неизпълнение на икономическите показатели, определени в договорите за възлагане на управление или контрол. Тази законова разпоредба обаче няма задължителен характер. Това предполага, че ще бъде направен анализ за лошите финансови резултати на дадена болница - дали зад тях стои лош мениджмънт или други причини, поради които лечебното заведение е на загуба. Изданието също така информира, че депутатите отхвърлиха идеята на здравния министър д-р Петър Москов да се създаде база данни за преминалите пациенти с психични разстройства за нуждите на националните медицински регистри. Още при разглеждането на поправките в Закона от парламентарната здравна комисия депутатите отхвърлиха предложението с мотива, че така се нарушава личното пространство на пациентите, напомня изданието.
       
        ЧУЖД ОДИТОР КОНСУЛТИРА СЪЗДАВАНЕТО НА ОСНОВНИЯ ПАКЕТ
        Мултинационална одитна компания консултира създаването на основния пакет медицински дейности у нас. Това пише в днешния си брой в. "24 часа", цитирайки изказване на зам- здравния министър д-р Ваньо Шарков в кулоарите на парламента. Тя е участвала и в остойностяването на медицинските дейности в Литва и Латвия, където също работели по клинични пътеки. Задачата на чуждия консултант била "да наложи рамката" в определянето на основен пакет и остойностяването му у нас. Според зам.- министъра, който оглавява работната група, първоначалният вариант трябва да е готов до 15 ноември. Всички клинични пътеки и дейностите от извънболничната помощ, свързани с майчиното и детското здравеопазване, кардиологичните и неврологичните заболявания остават в основния пакет, каза д-р Шарков. Влизат и кардиохирургията, неврохирургията и инвазивната кардиология, както и травматологията. Планувано е в основния пакет да влязат и имплантите и медицинските изделия, които се използват в тези специалности. Преди това обаче трябва да се направят промени в обмитяването на тези изделия, тъй като сега се обмитяват на килограм тегло, а не според стойността им, тъй като разликата в цените между България и другите страни е значителна, обясни той. Извън основния пакет ще останат клиничните пътеки, които имат до 1 ден болничен престой, сред които има много очни, дерматологични, гастроентерологични. Те ще преминат в извънболничната помощ и ще имат статут на високоспециализирани и специализирани дейности. Ще се увеличат прегледите и изследванията за бременните, те ще имат гарантиран достъп до специалист, увери д-р Шарков. Същото важи и за децата. За момента не може да се каже дали ще има повече направления за специалист и изследвания, тъй като се предвижда отмяна на талоните на хартия. Те трябва да бъдат заменени от индивидуални пакети медико-диагностични дейности според нуждите на различните възрастови групи пациенти. Това ще стане реалност с въвеждането на електронната здравна карта. Процедурите за изпълнител по Закона за обществените поръчки предстои да бъдат обявени.
 
        СПЕЦИАЛИЗАНТИТЕ ПО МЕДИЦИНА ЩЕ ИМАТ ПРАВО НА ДОГОВОР СЪС ЗДРАВНАТА КАСА
        Това пък пише в. "Стандарт" по повод промените в ЗЛЗ. Изданието отбелязва, че в момента специализантите нямат право да работят с касата и затова болниците трудно намират пари да им осигуряват добри заплати. С промяната обаче това ще се промени и клиниките ще искат да назначават на щат младите лекари. Освен това депутатите приеха възможност спешните лекари да работят на по-гъвкави смени, а в районите, където няма клиники, медиците да са задължени да дават дежурства поне 10 часа седмично, се казва още в статията. Около 34 млн. лв. очаква да спести здравната каса от плащанията за лекарства тази година, пише още медията. Това ще стане възможно със задължителните отстъпки, които се въведоха в средата на август. Те засягат всички медикаменти, които са сами в група. В тях влизат както лекарствата за рак в болниците, така и тези за домашно лечение в аптеките. В момента тече процесът на договаряне между осигурителния фонд и компаниите. До средата на септември фирмите трябва да кажат коя форма на отстъпки за медикаменти избират да направят към НЗОК. Каквато и да е тя обаче, финансовото й изражение за тази година ще е около 20% от разходите на касата за лекарствата, които са сами в група за последните три финансови месеца на годината, откакто действа наредбата. Отстъпките засягат 900 медикамента, които генерират основния разход на фонда по това перо. За тази година той се очаква да е около 860 млн. лв.
 
        ПРОФ. ГОРЧЕВ: ПАЦИЕНТЪТ ДА РЕШАВА КОИ БОЛНИЦИ ДА РАБОТЯТ
        Създаването на национала здравна карта е добро решение, защото трябва да има правила за структурирането на болничната помощ. Това каза пред БНТ медицинският управител на многопрофилната болница "Св. Марина" в Плевен проф. Григор Горчев. Той отбеляза, че в България наистина има много болници и че в някои райони на страната има струпване на лечебни заведения с еднаква дейност, а в други въобще липсват. Според него, за да има смисъл от здравната карта, е необходимо НЗОК да бъде демонополизирана. По думите му, се нарушава конкурентния принцип, след като касата сама ще определя с кого да сключва договори по някакви критерии, които все още не са ясни. Проф. Горчев коментира, че трябва да има няколко здравни каси и болниците да избират с кого да сключат договор. "Такъв е принципът навсякъде. В САЩ има 200 каси, в Германия са 60, а в България е една. Касата трябва да бъде демонополизирана. Според мен трябва да има ясни критерии по отношение на избора с кои болници НЗОК да сключва договор", каза той. Проф. Горчев също така отбеляза, че пациентът трябва да реши кои болници трябва да работят, а не да бъдат административно уточнени. По този начин ще могат да се отсеят добрите от лошите, заяви той, като добави, че такъв е пазарният механизъм. Лекарят освен това каза, че възможността за обединение на болници трябва да е доброволно, а не административно. Той подкрепи идеята лечебните заведения да предоставят комплексно лечение на пациентите, като обаче добави, че в нито един онкологичен център в страната това не се прави.
 
        СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ПЪРВАТА ПОМОЩ ОТБЕЛЯЗВА БЧК
        По предложение на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, вече 15 години всяка втора събота на месец септември се отбелязва Световният ден на първата помощ. Това съобщиха от Българския Червен кръст. На този ден международната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към доброволците и гражданите, обучени да оказват първа помощ и спасили човешки живот при различни инциденти. Тази година денят е посветен на тема: "Първата помощ и застаряващото население". Идеята е да се създаде позитивно мнение за хората над 65 години и да се припознаят като важен ресурс за обществото. Целта е да се насърчават хората над 65 години да се развиват, да се подсили тяхната устойчивост и капацитет, за да бъдат независими, промотирайки тяхното социално включване в обществото като действащи лица, не само като бенефициенти. Опитът на БЧК показва, че те могат да бъдат превърнати от хора, търсещи подкрепа, в такива, които предоставят подкрепа. Столичната организация на БЧК ще отбележи Световния ден на 12 септември 2015 г.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Американски хирург осигури нормален живот на трима пловдивчани с тежки лицеви проблеми и дефекти. Операциите при пациентите, за които това не били първи хирургически интервенции, продължавали по 7-8 часа. Специалистът по хирургия на главата и шията д-р Дъглас Дидо бе в МБАЛ "Пловдив" по покана на началника на отделението "Уши, нос и гърло" д-р Асен Асенов. Първата операция е била на млада жена с тежък дефект в структурата на носната пирамида, която е претърпяла преди това три неуспешни ринопластики, информира "Монитор". Операцията на 29-годишната пловдивчанка е продължила 7 часа. Вторият пациент също е претърпял три операции, но от рецидивиращ карцином на кожата на носа, довел до необходимостта и от няколко последващи ринопластики. Въпреки лечението, 55-годишният мъж имал козметичен дефект на едната ноздра. Специалистите от болница "Пловдив" приели да го оперират, тъй като от 6 месеца онкологичното заболяване е в ремисия.  Възстановяването на ноздрата отнело осем часа в операционната. "Д-р Дидо приложи изключително елегантен метод - чрез попълване с тъкани бе премахната деформация на меките части на носа при 40-годишна пловдивчанка", каза още д-р Асенов. По думите му и тази пациентка преди това е преживяла две неуспешни реконструктивни интервенции. Едновременно с операциите американският гост консултира над 15 проблемни пациенти, които се нуждаят от пластики.
        В Университетската болница в Плевен е спасена жена с огромен тумор в главата. Това съобщиха от лечебното заведение. Пациентката е 36-годишна самотна майка на шест деца. Операционният екип от "Неврохирургия" е бил в състав д-р Младен Овчаров, д-р Антон Партенов, анестезиологът д-р Катя Любенова, начело с началника на клиниката доц. д-р Йордан Панов. Лекарите са отстранили изцяло тумора, обхващащ голяма част от едното полукълбо на мозъка и черепа. След втория оперативен ден пациентката е добре и се движи без неврологични нарушения след интервенцията, посочва доц. Панов.
        Четиристотин човешки живота са спасени чрез трансплантации на органи през последните четири години. Хората в България са добри и съпричастни, те даряват повече органи, отколкото тези в чужбина и тази тенденция се затвърждава. Това съобщи д-р Мариана Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации. Вчера тя представи проект за повишаване квалификацията и професионализма на служителите от агенцията. Той се изпълнява по Оперативна програма  "Административен капацитет" и е на стойност  113 912 лева. Д-р Симеонова мотивира нуждата от подобно обучение с това то да направи по-компетентни работещите  в администрацията как да могат сами да взимат експертни решения, свързани със специфичната работа по координацията на донорството.