Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.09.2015)

        РЪСТЪТ ПРИ ЛЕКАРСТВАТА Е ТРИ ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ ОТ БОЛНИЧНИЯ
        С близо 313 млн. лв. ще бъдат увеличени здравноосигурителните плащания на НЗОК през 2018 г. спрямо 2015 г. Това показват разчети за бюджета на НЗОК за следващите три години, направени от ръководството на здравната каса, научаваме от Zdrave.net. Според информацията, за плащания през 2018 г. е предвидена сумата от 3 008 091 000 лв., без обаче тук да е предвиден резервът. За сравнение през тази година по закон тя е 2 695 080 000 лв. През 2018 г. за лекарства и медицински изделия в извънболничната помощ трябва бъдат отделени с около 51 млн. лв. повече спрямо тази година, прогнозират от НЗОК. Разчетът на касата по това перо е 596 040 000 лв. за 2018 г. срещу 544 164 000лв. за 2015 г. Значителен ръст има и при онколекарствата, използвани в болничната помощ. От 175 млн. лв. сумата е увеличена на 221 млн. лв., което е ръст от близо 30% на разходите. В същото време парите за дейности през 2018 г. трябва да бъдат 1 424 641 000 лв., спрямо 1 282 916 000 лв., което е приблизително около 10% ръст. Сумата, предназначена за разходите за болнична помощ е разпределена по видове лечебни заведения. Така през 2018 г. държавните болници трябва да вземат около 75 млн. лв. повече, общинските - 24 млн. лв. повече, а частните - 37 млн. лв. повече. Крайните прогнозирани суми за 2018 г. за трите видове лечебни заведения са съответно 750,8 млн. лв., 239,6 млн. лв. и 374 млн. лв. Незначителен е ръстът на плащанията за извънболничната помощ. При ПИМП тя е едва 19 млн. лв., при СИМП - 30 млн. лв., а при денталната помощ - 12 млн. лв. Увеличението на плащанията на НЗОК е плавно за следващите три години. За 2016 г. вече има изготвен проект за бюджета на касата, според който за плащания ще бъдат отделени 2 806 292 000 лв. Въпросният проект е представен пред Министерството на финансите и предстои да бъде разгледан от Надзорния съвет на касата. 
 
        БОРИСОВ ОБВИНИ ОРЕШАРСКИ ЗА ПРОЕКТ, ЗАМРАЗЕН ПО ВРЕМЕ НА ПЪРВИЯ МУ КАБИНЕТ
        "Предложенията от министър Москов, на който аз много вярвам и затова сме стъпили изцяло на неговото разбиране за здравна реформа, ще получат пълната подкрепа и в парламента. Аз съм поел личен ангажимент към Москов в тази програма, свел съм я на парламентарната ни група и се надявам в най-кратки срокове този закон да бъде приет." Това каза премиерът Бойко Борисов, който заедно с министъра на здравеопазването Петър Москов, бе на обиколка в специализираната онкологична болница. "Текстовете за комплексността на предлаганото у нас лечение ще се прецизират", каза от своя страна здравният министър Петър Москов. "ДУМА" припомня, че визията на Москов за комплексни здравни услуги срещна отпор от някои депутати и бе отхвърлена от здравната комисия в парламента. Текстовете трябва да се прецизират, но не и да отпаднат, убеден е обаче министърът. Модерната апаратура е за 24 млн. лв. По сметките на министър Москов листата на чакащите за лъчетерапия ще се стопи до март, след като от началото на декември онкоболните ще се лекуват с два нови мултимодални линейни ускорителя. С новата база няма да има нужда българите да се лекуват в чужбина, ще отговаряме на всички изисквания, уверяват от онкологията.  От думите на Москов стана ясно и че от днес ще заработят и апарати за индивидуално дозиране на онколекарства, като така всеки милиграм от скъпоструващите медикаменти ще бъде изразходван по предназначение. Москов увери, че до края на годината ще има нова апаратура за онколечение и в Пловдив, Плевен и Велико Търново. По думите му проектът за лъчетерапевтичния център бил почти провален от "неразумна, крадлива, на ръба на закона" дейност, а премиерът Борисов препрати тези негативни определения към бившия здравен министър Таня Андреева и заяви, че проектът бил почти провален. "Не само, че го провалиха тоя проект. Ако не се бяхме захванали, цялата програма от 300 млн. лв. заминаваше и трябваше от бюджета да я доплатим", каза Борисов.
 
        В БЪЛГАРИЯ ОКОЛО 600 ДУШИ НА ДЕН ИМАТ НУЖДА ОТ КРЪВ
        В България около 600 души на ден имат нужда от кръв. Това пише  "Новинар". Изданието отбелязва, че близките на хора в нужда броят от 50 до 500 лв. за банка кръв на черно, за да помогнат на пациентите. "Не може да бъде нормална държава, в която кръвните центрове са обсадени от хора, които продават кръвта си на черно", заявява Стефка Попова, председател на Българската организация за доброволно кръводаряване. По думите й търговията с кръв и кръвни продукти трябва да бъде подсъдна. Попова обяснява, че  "продавачите" често точат кръвта си, тя е непълноценна и няма гаранция, че ще помогне на болния. "Именно затова пациентите трябва да разберат, че не бива да се обръщат към тях", допълва тя. Доказано е, че всеки втори човек има нужда от кръв за себе си или за свой близък. Мъжете могат да даряват кръв до 5 пъти годишно, а жените до 4, като минималният интервал между две кръводарявания е 2 месеца.
 
        ВНАСЯМЕ ЛЕКАРИ СЪС ЗАПЛАТА 2700 ЛВ
        Улеснен внос на лекари от страни извън ЕС подготвя правителството. Това става ясно от статия на "24 часа", озаглавена "Безмитен внос на лекари и IТ-та". Според информацията правителството подготвя специална наредба за вноса на висококвалифицирани работници, която трябва да влезе в сила от 2016 г. Условието за ускорен внос на чужди специалисти е у нас да няма достатъчно, както е например в момента с IT експертите и лекарите. Освен това работодателят трябва да им осигури заплащане от поне 3 средни заплати за страната - т.е. около 2700 лв. към момента. Договорите ще се подписват най-малко за една година. Бизнесът и синдикатите ще се договарят ежегодно за кои професии ще важи бързата писта. По темата изданието предлага и кратък редакционен коментар. В него се задава въпроса защо гоним опитните си кадри зад граница с ниско заплащане в сектори с кадрови дефицит, а в същото време ще внасяме лекари и IT специалисти от чужбина.  "Няма ли да е по-добре управниците ни да създадат такава среда, че българските мозъци да не изтичат навън. Да огледат проблемите, които карат търсените специалисти да се изнасят от държавата, и да им търсят решения. Между другото в момента страната ни се оказва лошо място и за бежанците - сред тях също има високообразовани, които по една или друга причина отблъскваме към други държави", се казва в статията.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        460 000 лв., безвъзмездна помощ ще получи Община Свиленград от европейските фондове по програма "Енергийна ефективност и възобновяема енергия", съобщи регионалният сайт haskovo.topnovini.bg. Договорът е за срок от 12 месеца, уточнява изданието и допълва, че средствата се отпускат за цялостна подмяна на отоплителната инсталация на Многопрофилната болница за активно лечение в града. Свиленград е сред 9-те общини в страната и единствена в областта, която получи одобрение на проекта си по схема "Повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи".
         Прекаляването с витамини може да нанесе сериозна вреда на здравето, смятат американски учени от Националния здравен институт, цитирани от Wall Street Journal.
Приемът им трябва да е съобразен с конкретните нужди на човека и също така със заболяванията му. Изследванията показват, че приемането на витамините от групите А, В, С, D и Е при някои заболявания не само не намалява риска от летален изход, а даже обратното - може да ускори трагичната развръзка. Употребата на витамини, които стимулират обменните процеси, може да бъде опасна за хората с ракови заболявания, тъй като се повишава скоростта на размножаване на клетките на раковото образувание. Дълго време ударните дози бета-каротин, който всъщност е провитамин А, се смятаха за най-добрата профилактика на рака.