Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.09.2015)

       ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ ПРИЕ СТРУКТУРАТА НА НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНА КАРТА
        Депутатите от парламентарната комисия по здравеопазването са приели на второ четене на вчерашното заседание на комисията основните текстове от проектозакона за лечебните заведения, които определят структурата на бъдещата Национална здравна карта.
Това съобщи за Investor.bg председателят на комисията Даниела Дариткова. Припомняме, че народните представители възобновиха обсъждането на промените в закона, които регламентират реформите на ресорния министър д-р Петър Москов. Вчера бяха гласувани текстовете, с които се вменява задължение на болниците да предоставят комплексни грижи за пациенти с определени заболявания и за деца с увреждания и хронични заболявания, както и изискванията за квалификацията на директорите на диагностично-консултативните центрове и лечебните заведения. Дариткова обясни обаче, че на утрешното заседание на комисията ще се гласуват параграф 27-и и параграф 28-и от законопроекта, които дават възможност на Националната здравно-осигурителна каса да избира с кои лечебни заведения да сключва договор. Тя посочи, че депутатите са подкрепили всички предложения, но те трябва да бъдат прецизирани и затова се дава време преди гласуването. Иначе Националната здравна карта ще се изработва от областни комисии в широк състав, с участието на областните управители, представители на общините, на съсловните и на пациентските организации. Те ще анализират реалната картина на здравните грижи в регионите и ще я съпоставят с нуждите, определени по обективни критерии, заложени в специална наредба на здравния министър. Накрая ще се произнася национална комисия, която ще определи окончателната структура на Националната здравна карта. Документът ще е задължителен за финансирането на болниците от националния фонд.
 
        ОЩЕ ПО ТЕМАТА: ЛЕГЛАТА В БОЛНИЦИТЕ ВЕЧЕ НЯМА ДА СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ПРОИЗВОЛНО
        Леглата в болниците вече няма да се определят произволно според вижданията на директора или кмета, ако те са общински. Техният брой, както и разпределението им по отделения ще бъде в зависимост от това дали населението е застаряващо или не, дали в съответния регион има вредни производства, които удрят хората по здравето, както и на какво разстояние са лечебните заведения едно от друго, информира "Монитор". Това предвижда националната здравна карта, която е залегнала с промени в Закона за лечебните заведения. Проектът за тях бе приет от депутатите в здравната комисия на първо четене вчера.  Пак картата ще казва и колко джипита и специалисти от доболничната помощ да има в даден регион, това ще важи и за лабораториите и медицинските центрове за образна диагностика. Така ще се задоволят потребностите на населението от болнична и доболнична помощ, а не от болници, като цяло, коментира председателят на комисията д-р Даниела Дариткова. За целта комисии от всяка една област ще дават предложения за здравните заведения и лекарите. Те ще работят след съгласуване със здравния министър, който ще утвърждава или не здравната карта. Първоначалният вариант в проекта бе това право да се даде на Националния център по здравеопазване и анализи. Депутатът от БСП д-р Емил Райнов поиска в картата да бъдат включени и стоматолозите, като се мотивира, че има цели региони, където няма такива специалисти. Представители на Българския зъболекарски съюз обаче го репликираха първо да каже как да бъдат задържани стоматолозите в България, а след това да се изказва. Така предложението му въобще не стигна до гласуване. Да се създадат и дневни центрове за деца с увреждания и психични заболявания, приеха депутатите от комисията. В тях те ще получават медицинска и психологическа помощ. За тях ще се грижат педагози и социални работници, докато родителите са на работа.
 
        ПАРЛАМЕНТАРНАТА ЗДРАВНА КОМИСИЯ ПРОДЪЛЖАВА С УДАРНОТО РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
        По желание на ДПС парламентарната здравна комисия отхвърли искането на здравното министерство да бъде създадена информационна база данни, в която да се вписват всички лица с психични отклонения, които са минали през лечение.
Въпросната база данни ще може да бъде използвана от медицинските регистри, четем в "news.bg". По думите на депутата от движението д-р Тунджер Кърджалиев, по този начин се накърняват човешки права. В защита на искането си обаче министър Москов обясни, че и сега има такива регионални регистри с информация за психично болните българи. "Да, но тяхното вписване е било по преценка на лекаря, а не задължително", отбеляза Кърджалиев. Създаването на такава база данни подкрепи и председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. Според нея тя ще бъде от полза при ваденето на удостоверения за психично здраве на гражданите. Все пак мнозинството депутати подкрепиха отпадането на този текст. Парламентарната здравна комисия продължава с ударното разглеждане и на второ четене на промените в Закона за лечебните заведения. Още от първите си работни дни след лятната ваканция депутатите от тази комисия се захванаха с нелеката задача за три заседания и до края на седмицата да успеят да приемат изцяло закона от общо седемдесет параграфа.
 
        ЩЕ ИМА 5 НОВИ ЕКИПА НА СПЕШНА ПОМОЩ В СОФИЯ - ОБЛАСТ
        Пет допълнителни екипа на Спешна помощ ще заработят на територията на София-област, обеща вчера здравният министър Петър Москов, след като кабинетът одобри сливането на спешните центрове в София-град и областта. Ще се спестят и 520 хил. лв. годишно, които ще се насочат към увеличаване на възнаграждението на медиците, каза още министърът, съобщава "Сега". След сливането за първи път ще бъде локализиран екип на индустриалната зона в Божурище. През зимата ще има екип в Боровец, тъй като в момента спешността там се поема от медиците в Самоков, поясни Москов. "По цялата територия на магистрала "Тракия", от табелката "София" до табелката "Пазарджик област" или тунел "Траянови врата", има един екип, базиран в Ихтиман, който обслужва както населението в околните села, така и всеки възможен инцидент на магистрала "Тракия". Базираме втори такъв екип във Вакарел. Трети екип - в община Мирково, който ще обслужва целия подбалкански път", допълни Москов. В момента в повечето екипи от София-област няма лекар, което ще се промени след обединението, твърди министърът. "Не ми се говори за начина, по който досега се е управлявал Центърът за спешна помощ в София-област. По какъв начин са били разпределяни ДМС по формула, по която ръководството е взимало стотици хиляди левове, а пък работещите на линейки са взимали на шест месеца по 30 лева. Всичко това ще бъде променено", каза здравният министър. От Националната асоциация на работещите се обявиха срещу промяната. Според тях с реорганизацията няма как да се осигурят 5 нови екипа, тъй като кадрите не достигат. Вчера Москов пое вина за това, че преди да се предприеме сливането на двата центъра, не са правени срещи с екипите от София-област. Това обаче вече е факт - зам.-министър Ваньо Шарков се е срещнал с всички екипи на Спешна помощ в областта.
 
        ЛИПСВАТ ОТНОВО ВАКСИНИ ЗА БЕБЕТАТА
        6-валентната ваксина, която е включена в имунизационния календар на страната все още не е осигурена. Това става ясно от репортаж на БНТ. "От една година, от както е въведен новият имунизационен календар, има липса на ваксините за най-малките ни пациенти - за бебетата, за новородените. Това е така наречената 6-валентна ваксина, която влезе в календара от миналата година, но със самото ? заявяване тя не беше в наличност и децата родени през юни миналата година, които трябваше да се имунизират с нея, не го направиха. Направихме го чак през декември миналата година. Сега отново липсва и децата, родени отново от юни и юли тази година вече са на стария имунизационен календар с 5-валентна", каза д-р Евелина Бозанджиева.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Стандарт" пък влиза в плевенската "Св. Марина", където наскоро бе закупен нов робот - болничен асистент. "Робот със задължения на болничен асистент се движи между леглата на пациентите в плевенската болница "Света Марина". Компютърът на колела е с вградена камера и благодарение на него управителят проф. Григор Горчев от хотелска стая в Ню Йорк направи виртуална визитация на своята пациентка Магдалена от Разград, която бе оперирал предишния ден. Жената бе доволна да види лицето на професора и да поговори с него, въпреки че той бе отлетял отвъд океана за симпозиум по лапароскопска хирургия", пише вестникът. "Роботът Грег не застрашава работните места на медицинския персонал, а допълва възможностите на екипите да включват в работата си отсъстващи специалисти. Болницата е закупила втори такъв робот, който ще помага на медиците в реанимацията. Умните машини не са много скъпи - струват около 7000 щатски долара. Засега единствена в Европа плевенската болница разполага с две от тях", четем още в изданието.