Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.09.2015)


       Д-Р ДАРИТКОВА: ТРЯБВА ДА СЕ ПРИДЪРЖАМЕ КЪМ ЕВРОПЕЙСКИТЕ И СВЕТОВНИ СТАНДАРТИ ЗА СПЕШНАТА ПОМОЩ
        "Категорично трябва да имаме амбицията да се придържаме към европейските и световни стандарти за спешната помощ. Това каза д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна комисия, в предаването "Тази сутрин" по БТВ. По думите й има осигурено финансиране за промените в спешната помощ, като това били единствените сигурни пари в новия политически сезон. "Искам да разсея интригата, с д-р Петър Москов работим в синхрон", допълни още Дариткова. По думите й до момента тя е получила становища по здравната реформа от повече от 20 правителствени организации. "Текстовете и промените в закона трябва да бъдат стабилни и устойчиви и да бъдат консенсусно приети", каза д-р Дариткова. "Нямаме никакви различия с Министерство на здравеопазването по отношение на здравната карта", допълни още Дариткова. Според нея подробна здравна карта би позволила да се види реалната картина на структурите на лечебните заведения. "Там където има дефицит на кадри - ще се инвестира в лекари и в база", поясни още тя. "След като направим национална здравна карта, тя трябва да се съчетае с добра организация на здравните пакети", каза още Дариткова по повод здравната реформа. "Надявам се повечето граждани да могат да си плащат здравните осигуровки", каза още тя, като допълни, че всички здравно осигурени граждани ще имат достъп до всичко в здравната система.
 
        ЗДРАВНИТЕ ПАКЕТИ ГОТОВИ ПРЕЗ ОКТОМВРИ
        През октомври ще стане ясно кои заболявания ще попаднат в основния и кои в допълнителния пакет в здравното обслужване. Това съобщи вчера министърът на здравеопазването Петър Москов преди заседанието на ресорната парламентарна комисия, съобщава "Монитор". С приемането на последните промени в закона за здравното осигуряване се реши да се лекуваме по два пакета, които да влязат в сила от догодина, като в основния се очаква да попаднат социално значимите заболявания. Вчера депутатите започнаха разглеждането на поправките в Закона за лечебните заведения и отхвърлиха идеята на Москов икономисти без специалност "Здравен мениджмънт" да могат да бъдат шефове на болници. "Ако си завършил икономика в Харвард и по някаква причина искаш да бъдеш шеф на българска болница, не можеш. Първо трябва да изкараш 200 часа в Свищовската академия. Но какво да се прави - съдба", коментира иронично министърът, след като предложението му беше отхвърлено. Междувременно народните представители разшириха кръга от допустимите квалификации, които се изискват за поста, но те отново трябва да са свързани със здравеопазването.
 
        ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР УВЕРИ ОЩЕ, ЧЕ ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ 4 ГОДИНИ ЛИНЕЙКИТЕ В ОБЛАСТТА ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАТ
        Правителството ще обсъди сливането на центровете за спешна медицинска помощ в София - град и София - област. Въпреки че медиците реагираха остро на идеята за обединение, здравният министър Петър Москов е категоричен, че структурната промяна ще доведе до по-бързо и ефективно обслужване на пациентите, научаваме от "VESTI.bg".
Идеята на Москов предвижда спешният център в столицата да погълне този в София-област, за да няма дублиране на дейности и медицински и административен персонал за една и съща територия. Според Москов сливането ще доведе до формирането на пет нови екипа в София област, тъй като шестимата лекари и 12 медицински сестри, които в момента работят в координационния център, ще се качат на линейките след сливането на центровете.
След като министър Москов обяви намерението за сливане на двете спешни медицински звена, председателят на Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева обяви пред БНР, че то е заплаха за пациентите и за работещите екипи. Възможно е дори решението да се оспори в съда, ако бъде одобрено от кабинета.
 
        ОЩЕ ПО ТЕМАТА. НА ДНЕШНОТО СИ ЗАСЕДАНИЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО РЕШИ: СЛИВАТ СПЕШНИТЕ ЦЕНТРОВЕ НА СОФИЯ И ОБЛАСТТА
        Окончателно  държавата слива спешните координационни центрове на София област и София-град. Това реши правителството на днешното си заседание, коментира Нова ТВ. Предложението на здравния министър вече е факт. Идеята му обаче предизвика сериозно напрежение сред заетите в Спешната медицинска помощ. Те смятат, че това ще доведе до сериозен хаос и закъснения на линейките. Москов обаче заяви, че тези притеснения нямат почва и вече са оборени. По думите му ще бъдат създадени и пет нови екипа, които ще отговарят и за пет нови района - Божурище, Вакарел, Мирково, в Боровец ще бъде създаден и сезонен екип, а петият район е Ихтиман, Костенец и Самоков. 
 
        РЕСТАРТ НА ДЕБАТИТЕ ПО ЗДРАВНАТА РЕФОРМА
        Болниците ще трябва да предоставят комплексни грижи за пациенти с определени заболявания и за деца с увреждания и хронични заболявания. Това приеха депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване, които започнаха с гласуването на второ четене на промените в Закона за лечебните заведения, с които се полагат основите на здравната реформа на министър Петър Москов, информира "Investor.bg" . С приетите текстове се регламентира и създаването на комплексни, високоспециализирани центрове за лечение на деца с увреждания и хронични заболявания, където пациентите ще получават медицинска помощ без да бъдат хоспитализирани. Създаването на такива центрове здравното министерство анонсира в началото на август. Регламентът за комплексността предизвика дебат сред депутатите. Георги Кючуков от АБВ посочи, че не е заложено определение за това какво представляват комплексните грижи" и има нужда от точна дефиниция, за да бъдат приети тези текстове. Тунчер Кърджалиев от ДПС поиска текстът за комплексността да отпадне, тъй като според него идеята е безпредметна при условие, че болниците работят с клинични пътеки. Емил Райнов от БСП изказа също подобно опасение и допълни, че и в момента комплексността не е забранена. Здравният министър Петър Москов, който присъстваше на заседанието, обясни, че комплексният подход е световен подход в лечението на редките заболявания например. Той посочи, че не може да се разпише какво е комплексност за всяко едно заболяване, тъй като за това си има медицински стандарти. Същевременно министърът подчерта, че определение за това какво представляват комплексните грижи е включено по-нататък в законопроекта. Очаквано дебат предизвикаха и текстовете, свързани с изискванията за квалификацията на директорите на диагностично-консултативните центрове и лечебните заведения. Първоначално Москов искаше изискването директорите да имат специалност "здравен мениджмънт" да отпадне, за да се разшири кръга от лица, които биха могли да заемат управленски постове. Това му предложение обаче не беше подкрепено. В крайна сметка народните представители приеха да се запази изискването за квалификацията по здравен мениджмънт или икономика без значение къде и как е придобита. С промените в закона се дава възможност на диагностично-консултативните центрове да откриват допълнително още до 5 легла за наблюдение и лечение до 48 часа, свързано с клинични изпитвания на лекарства. Депутатите приеха също така в болниците да не се осъществяват козметични услуги и процедури. Това няма да засегне пластичната и възстановителна хирургия, за която се готви нов стандарт и разделянето й от козметичните манипулации.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Д-р В.Грозев изпрати поздравления до директора на МБАЛ Бургас д-р Г.Матев, до двамата лекари, извършили  двойната оперативна интервенция, която спаси румънската гражданка Ана-Мария и нейното новородено дете, както и до целия колектив, участвал в лечебния процес.
        За първи път в България, като държава-членка на Евросъюза, ще бъде референтна страна по децентрализирана процедура за разрешаване за употреба на лекарствени продукти със заявител "Чайкафарма" АД. Задачата й ще е да извърши оценка на досие за разрешаване за употреба на лекарствени продукти с активни вещества рамиприл и амподипин, съобщиха от изпълнителна агенция по лекарствата