Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31.08.2015)
       

       ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ СА ПРЕДПОЧИТАНИ ОТ ПАЦИЕНТИТЕ
        Частни болници са начело в потребителския рейтинг "Добрите болници" на центъра за защита на правата в здравеопазването. За последната година класацията се оглавява от болница "Сердика" в София, която е с предимно онкологична насоченост, информира "СЕГА". Тя е получила оценка 4.37 от 5 възможни от над 590 гласували в сайта на центъра за защита на правата в здравеопазването. Според оценяващите това е болницата с най-добра храна, най-добра чистота, отношение, информация и документи. Хората са доволни и от резултата от лечението. Това са и всички показатели, по които се оценяват болниците у нас в този рейтинг. Отделно има и питане за дискриминация и наличие на нерегламентирани плащания. На второ място е оценена частната специализирана болница по кардиология в Плевен. Изненадващо на трето място е общинската болница в Троян. Четвърта е отново частна кардиология - тази в Ямбол. На 8-о и 9-о място отново са общински лечебни заведения - комплексният онкологичен център в Пловдив и болницата в Берковица. Единствената държавна болница в топ 10 е "Майчин дом" в София. По отношение на специализираните болници пациентите, гласували на сайта на "Добрите болници", отчитат най-много нерегламентирани плащания в държавната болница за лечение на онкологични заболявания в София. При многопрофилните болници гласуването показва най-много нерегламентирани плащания в МБАЛ "Вита" в София, а най-голяма дискриминация - в МБАЛ-Шумен, която е и последна по рейтинг. Храната, чистотата и отношението са най-високо оценени в специализираната болница по кардиология в Плевен. Следват я на второ и трето място МБАЛ-Троян и МБАЛ за женско здраве "Надежда"-София.

        ЧЕРНА БОРСА С ЛЕКАРСТВА ОСТАВЯ АПТЕКИТЕ НИ БЕЗ ЖИЗНЕНОВАЖНИ МЕДИКАМЕНТИ
        Цените на лекарствата у нас отново привличат вестникарското внимание. "Телеграф" се спира на разликите им у нас и в съседни страни и оповестява, че в Румъния антибиотиците са на половин цена от нашите. На по-ниска цена могат да се купят и много други лекарства, след като на 1 юли т.г. румънското правителство намали ДДС-то на 9%.", пише вестникът. Той се спира и на паралелния износ на лекарства. "Черна борса с лекарства оставя аптеките ни без жизненоважни медикаменти, алармират фармацевти и пациенти. Изданието получи сигнали за различни илачи, които са изчезнали от търговската мрежа. Проверка установи, че те са налични в складовете и най-вероятно са приготвени за износ в чужбина. Умишленото задържане на медикаменти по кашони вдига и цената им, когато се появят след време в аптеките. Най-ощетени са болните, повечето от които са пенсионери с мизерни доходи", пише медията. "Схемата се крие в паралелния износ на лекарства - подставени лица, снабдени с рецепти, изкупуват медикаменти от аптеките и ги изнасят в чужбина, където се продават на по-високи цени. "Този проблем се разраства и включва все повече хора", коментира, за "Телеграф" председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Той разказа, че преди дни пред част от неговите аптеки са засечени хора, които са изкупували лекарства буквално с торби. "Единият дава рецептите, изкупува каквото има, а другият пълни торбите. И така до следващата аптека", посочи Костов", четем в ежедневника, който информира още, че медикаментите, които най-често подлежат на паралелен износ, са между 60 и 100.
 
        ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ: ЩЕ ВНЕСА ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА УПОТРЕБАТА НА КАНАБИСА ЗА МЕДИЦИНСКИ ЦЕЛИ
        Няма да отстъпя от намеренията си и в края на септември или началото на октомври ще внеса законопроекта за легализиране на употребата на канабиса за медицински цели. Това заяви пред БТВ независимият депутат Велизар Енчев. По неговите думи самият той не печели нищо от това свое действие, което му носи много негативи. Хиляди тежко болни у нас обаче имат необходимост от палиативно лечение с медицински коноп, защото то е единствената алтернатива, която имат за облекчаване на непоносими болки. Става въпрос при това не за цигари с трева, а за орален спрей, който да се прилага под лекарско наблюдение и след преценка за необходимостта от прилагането му, поясни депутатът. Аргументът за предизвикване на зависимост е несъстоятелен, защото и други медикаменти, прилагани в такива случаи, като морфиновите препарати например, водят до привикване, допълни още Велизар Енчев. Медицинската употреба на канабиса е легализирана в 24 щата на САЩ и 19 държави от ЕС, сред които и нашата северна съседка Румъния, подчерта политикът. Всяко лекарство има своите странични ефекти, но не всеки пациент ще развие зависимост, посочи другият участник в дебата  - психиатърът д-р Любомир Живков, директор на Превантивно-информационния център по наркомании. Ето защо е важно да има добра регулация и медицинско наблюдение, подчерта специалистът. По думите на д-р Живков от легализирането на канабиса ще спечелят болните с мултиплена склероза, които имат тежък спастицитет, както и онкологичните пациенти с болки в терминален стадий на онкологично заболяване, които са обект на палиативни грижи. Много важно е също така, че при наличието на регулация, няма да има тежко болни, които се озовават в съда заради непозволена употреба на такива субстанции, каквито случаи имаше у нас. За нас като лекари това е недопустимо, заяви д-р Любомир Живков.
 
        "ОТИДИ НА ПРЕГЛЕД" ПРОДЪЛЖАВА
        Националната кампанията за мъжко здраве "Отиди на преглед" на Българското урологично дружество отново стартира през септември. Първите информационни срещи от инициативата ще бъдат в Ловеч, Луковит и Червен бряг, съобщава Zdrave.net. На тях уролози ще говорят за заболяването доброкачествена простатна хиперплазия и ползата от навременното й диагностициране и лечение, както и рисковете от забавянето им. Целта на кампанията "Отиди на преглед" е да насърчи мъжете над 50 години да обърнат внимание на симптомите, причинени от увеличаване на простатата, и да посетят личния си лекар или специалист-уролог за компетентна помощ и да не се опитват да се лекуват сами. Серията от срещи, която ще започне на 8 септември, е продължение на кампанията от пролетта на тази година, когато се организираха 40 срещи в цялата страна. Тази есен са планирани още около 50 събития за мъже, където ще могат да задават своите въпроси, свързани с ДПХ.
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Млада румънка и бебето й бяха спасени от лекарите в МБАЛ-Бургас със сложна двойна операция. Едва сега, след като жената и детето са изписани от болницата, лекарите могат да говорят спокойно за случая, който е един от най-редките и тежки в практиката, научаваме от "news.bg". 23-годишната туристка Ана Мария пристига на почивка в Бургас със семейството си в началото на август. Жената е бременна в началото на осмия месец. Няколко дни по-късно започва да повръща и има силни коремни болки. Първо лекарите решават, че причината е високо кръвно, но след няколко консилиума със специалисти от цялата страна се оказва, че причината е преплитане на червата. Поставянето на диагнозата е усложнено и от факта, че жената говори само на румънски и е трудно да бъде разбрана. За да помага в комуникацията, спешно пристига почетния консул на Румъния в Бургас г-жа Евгения Попеску. Тя превежда на екипите, за да бъдат симптомите обяснени възможно най-точно. "Единственият изход е спешна операция, но преценихме, че бебето е все още незряло, за да се появи на бял свят. Близо седмица жената бе в реанимация, под постоянно наблюдение, за да спечелим време за бебето. Беше много трудно да се постъпи така, че изходът да бъде добър и за майката, и за детето", обясни началникът на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев. В операционната влиза смесен екип - гинеколози и хирурзи.Операцията е "2 в 1" - секцио, за да се изроди бебето, и реконструкция на преплетените черва. С първата част се заема д-р Антонио Душепеев, а с втората - хирургът д-р Красимир Кенолов. Още няколко дни в болницата са критични за Ана-Мария и новородената й дъщеря Ребека, за която се грижат в отделението по неонатология. Но вече всичко е наред и преди ден двете бяха изписани от болницата.
        Краят на лятото е, но дните все още са горещи, и именно високите температури са една от причините за много заболявания, като салмонелата. Пред БНТ директорът на центъра по заразни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев заяви, че тази година случаите на салмонела са два пъти повече. Той препоръча да се вземат мерки, свързани с хигиената, плодовете да се мият, а месото и яйцата да се съхраняват само в хладилник. В момента има и повишен брой на случаи, причинени от норовируси, които са свързани с водата и отново са въпрос на лична хигиена. Тази година са регистрирани над 13 хил. случая на стомашно-чревни инфекции.