Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.08.2015)
       
        НОВАТА СИСТЕМА В СПЕШНА ПОМОЩ ТРЯБВА ДА ЗАРАБОТИ ДО МЕСЕЦ
        Новите стандарти за Спешна помощ ще влязат в сила в края на септември. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков пред Нова ТВ. Както "Сега" писа, МЗ пусна за обсъждане проект на нов медицински стандарт за неотложната помощ, според който пациентите ще се категоризират в три степени на спешност. При най-спешни случаи с код червено линейката ще трябва да пристигне до 8 минути. При тези с код жълто, които са в нестабилно състояние, но то не изисква толкова голяма спешност, екипите трябва да се отзоват до 20 минути и при най-малко спешните с код зелено, при които състоянието е стабилно, линейката има на разположение 120 минути. По думите на зам.-министъра една от най-големите амбиции при прилагането на стандарта на Спешна помощ е стопроцентово отзоваване на екипите при сигнал за червен код до осмата минута, с което България ще задмине и САЩ. Според него това ще стане, ако в системата влязат още медицински специалисти, допълва "Сега". Далеч по-песимистично са настроени самите спешни медици. Според лекарите от спешния център в София е изключено линейките да се отзовават при най-спешните пациенти до осмата минута, ако местонахождението им е в далечен квартал на града, независимо от това дали има или не задръстване или ремонт. По думите на медиците дори пристигането на екип в централните части на София изисква поне 10 минути. Те също смятат, че прилагането на този стандарт за спешна помощ би било по-ефективно, ако в центровете започнат работа повече лекари, тъй като броят им все още продължава да е прекалено нисък. По думите на зам.-министъра проблемът с отдалечените райони може да се разреши с пренасочване на линейките от по-малко спешен към по-спешен случай. Пренасочванията на екипите ще са основно заради сигнали за деца и пациенти с инфаркт, инсулт и тежки травми, стана ясно от думите на Шарков. Не стана ясно обаче кога ще се състои допълнителното обучение и дали ще има достатъчно време за него, преди да заработи новият стандарт, или нещата ще се случват в движение.
 
        МИСТЕРИОЗНАТА ЛИНЕЙКА ОТВЛИЧА ДЕЦА ЗА ОРГАНИ
        Масова психоза, че линейка отвлича деца за органи, е обхванала семейства в Септември, особено обитателите на ромския квартал. Майки и баби държат под ключ отрочетата си и отказват да ги пускат навън заради мистериозния медицински автомобил. четем в "Телеграф". Отсега се чудят как децата им ще тръгнат на училище и как ще бъдат спокойни, че не са отвлечени. В града се говори, че вече били изчезнали две деца, които били упоени и качени в автомобила ужас. Тиражираният слух за мистериозната линейка, която обикаля ромския квартал в Септември с цел отвличане на деца за органи, е напълно недостоверен и беше развенчан преди време и от МВР, коментира вчера говорителят на Пазарджишката областна дирекция на МВР Мирослав Стоянов. Той припомни, че подобна информация беше разпространявана и за различни квартали в Северна България, но досега няма данни за подобно нещо. Нито в дирекцията в Пазарджик, нито в Районното управление на полицията в Септември  са подавани сигнали от граждани за изчезнали деца, отвлечени от мистериозни линейки, категоричен бе Стоянов. Той апелира гражданите да бъдат спокойни и да не се поддават на слухове и психоза.
 
        70% ОТ ХОРАТА С ЕПИЛЕПСИЯ, ПРЕМИНАЛИ ОПЕРАЦИЯ, ВЕЧЕ НЯМАТ ПРИСТЪПИ СПОРЕД ЛЕКАРИ
        Близо 50 хиляди българи получават лекарства срещу епилепсия с пари от Националната здравно-осигурителна каса. Между 60% и 70% от пациентите, които са преминали оперативно лечение, вече нямат пристъпи, но проблемът е в навременното поставяне на диагнозата. Това заяви пред БНР доц. Петя Димова от столичната болница "Свети Иван Рилски". "Все по-често идват пациенти, които имат епилепсия с 20-годишна давност и никога не са провеждали резонанс", заяви тя и обясни: "И един от последните пациенти, които сме оперирали е пациент около 50, който има епилепсия от 37 години и няма проведен резонанс, въпреки че в България това съществува от 1995 година. Пациентът беше опериран и вече няма пристъпи". "Много по-малко средства ще отидат и от Здравна каса и от българските пари в здравеопазването, ако тези хора нямат пристъпи. Ще се намалят лекарствата, ще се намали престоят в болница", смята доц. Димова. "Много от тях почват да учат, почват да работят и виждат, че са други хора и семействата им живеят пълноценно. А, когато това се случи в детска възраст, те нямат изоставане, не са лишени от посещаване в детски заведения, както е сега. Нашите старания са да ги потиснем тези пристъпи, а защо не и да ги излекуваме, когато може", каза Петя Димова.
 
        ПРОФ. ГЕНЧО НАЧЕВ: НЯМА НИКАКВА ОПАСНОСТ ПАЦИЕНТ ДА БЪДЕ ОСТАВЕН БЕЗ МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ
        Никой не е доказал, че прехвърлянето на 4,5 млн. лв. от парите за изследвания в доболничната помощ в болничната ще влоши качеството на доболничната. Това каза в за БНТ директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Той коментира решението от преди около месец на Надзорния съвет на НЗОК за прехвърлянето на въпросната сума. В началото на тази седмица обаче ръководството на БЛС и управителят на здравната каса д-р Глинка Комитов се разбраха, че такъв трансфер няма да има и за изследвания ще бъдат платени всички средства в рамките на предвидения бюджет. Проф. Начев все пак коментира, че е хубаво в болничната помощ да бъдат прехвърлени всички спестявания на касата и неизразходваните средства от другите пера, защото тя не е финансирана както трябва, добавя Zdrave.net. Директорът на "Св. Екатерина" също така отбеляза, че едва ли дефицитът в бюджета на НЗОК ще бъде в размера, прогнозиран от лекарския съюз - 200 млн. лв. Според него нито една болница няма заради лимитите да откаже лечение на пациент, който има нужда от хоспитализация. "Няма никаква опасност пациент да бъде оставен без медицинско обслужване", заяви той, като добави, че в края на краищата лекарската професия е в името на пациентите. Запитан дали трябва да има намаляване на ДДС за лекарствата, проф. Начев отговори, че няма нищо лошо ставката да бъде диференцирана. Той обаче коментира, че редуцирането на ДДС едва ли ще свали високите цените на медикаментите в България, защото те не са резултат от данъка. Той даде пример с това, че преди няколко седмици купил от Италия 30 опаковки от болкоуспокояващо лекарство за 5 лв. По думите му, същият брой опаковки у нас струват 30 лв. Мислите ли, че ДДС е виновно за това, че има 600% разлика в цената, попита той. По отношение на реформата в спешната помощ проф. Начев заяви, че това е процес, който ще отнеме от 3 до 5 години. Според него в момента всички компоненти на спешна помощ у нас куцат и не са в унисон в европейските изисквания. Ето защо само по себе си приемането на медицинския стандарт и постепенното увеличаване на възнагражденията няма да решат бързо тези проблеми. Проф. Начев също така отбеляза, че не вижда нищо лошо в сливането на ЦСМП София-град със ЦСМП София-област. Той напомни, че реално се обединяват само координационните централи и в резултат на това ще бъдат увеличени екипите с още пет.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Телеграф" се спира на друг проектостандарт, публикуван на страницата на МЗ - този за качеството. Вестникът, в типично свой стил, се фокусира единствено върху лекарските грешки. "Черен списък на лекарските грешки предстои да бъде направен под формата на онлайн регистър. Това предвижда новият медицински стандарт, по който ще се оценяват болници и джипита", твърди публикацията. "Така, ако заради гаф на медик се стигне до смърт, влошаване или усложнение в състоянието на даден пациент, това веднага ще лъсне и ще бъде предпоставка за проверка от страна на Медицински одит или на регионалните здравни инспекции", обяснява ежедневникът. И още: "В черния регистър ще се вписват още гафове като грешна диагноза, лекарство и лечение, а също и забавяне на лечението, чакане за преглед, опериране на грешен орган и забравяне на чуждо тяло след оперативна процедура. Предвидено е да се регистрират и усложнения в резултат на лечебни процедури, травми, получени в лечебното заведение по време на хоспитализация, честота на вътреболничните инфекции. При болничната помощ ще се наблюдава средното време за чакане при планова хирургия и терапевтични специалности, а също и средното време за чакане в спешното отделение, случаите на отказана хоспитализация, средната продължителност на болничния престой, смъртността, усложненията. Освен болниците в стандарта се предвижда оценка и на джипитата според броя на извършените профилактични прегледи, относителния дял на хоспитализираните спрямо регистрираните при джипито лица, както и колко са отписаните и новозаписани пациенти."       
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ       
        Пациент обвини областната болница във Велико Търново, че в издадената му епикриза липсват данни за счупвания на два гръбначни прешлена, получени при трудова злополука. Това съобщи БНТ. Христо Данаилов разказва, че през май 2011 г . заедно с колегата си Красимир издигали панел с мотокар. Двамата паднали от три метра височина, като Красимир е починал, а Данаилов е оцелял по чудо. Той твърди, че в болницата не са му направили снимки, за да установят дали има счупвания на гръбнака. Данаилов обвинява лечебното заведение в корупция - взело пари от неговия работодател. Той обяви, че лечебното заведение е предоставило епикризата на фирмата, в която работи. "Трудовата злополука е едно доста сериозно събитие и работодателят винаги носи сериозна отговорност за това. Вероятно лекарите са си затворили очите, за да помогнат на работодателя", заявява Кирил Станчев, адвокат на Христо Данаилов. Десет месеца след изписването от болницата Данаилов решил да си направи ядрено-магнитен резонанс. Изследването установило, че мъжът действително има счупване на два гръбначни прешлена. По-късно досъдебното производство по случая е прекратено заради документ, който сочи, че според медицинското заключение гръбначните прешлени на Данаилов са със скрито заболяване, имат отслабена структура и това е причината за счупването им, а не трудовата злополука. "Този документ е една консултация писмена от един софийски лекар, при който г-н Данаилов е ходил при направата на ядрено-магнитния резонанс. Той нито е бил уведомен за това, нито е знаел, че този доктор е давал такава информация на работодателя, а това е нарушение по Закона за здравето. И сега вече досъдебното  производство е прекратено, защото няма виновен", казва адвокатът Кирил Станчев.