Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.08.2015)
       
        ОЧАКВАТ ДО 30 НА СТО ИКОНОМИИ НА ЛЕКАРСТВА В БОЛНИЦИТЕ
        Клинични фармацевти ще бъдат назначени във всяка болница. Тяхната задача е да казват на кой пациент какви хапчета да се изписват - оригинални или генерични. Освен това те ще следят и дали докторите не тъпчат болните с повече антибиотици от необходимото, дават ли им достатъчно витамини и хранителни добавки. Това предвижда проект на нова наредба за определяне цените на лекарствата, която в момента подготвят експерти от Министерството на здравеопазването, съобщиха от ведомството. Освен тези задължения, клиничните фармацевти ще следят по всяко време дали има достатъчно медикаменти в аптечните складове  на лечебните заведения, дали те са в срок на годност и ще съобщават на директора и управителния съвет, ако има презапасяване или пък някои от лекарствените препарати са на привършване или им изтича годността, допълва "Монитор". В болниците имаше клинични фармацевти от 2000 година, но след като те започнаха да се финансират от здравната каса по т. нар. клинични пътеки, шефовете на лечебни заведения премахнаха тези щатове, за да икономисат средства за заплати и осигуровки. Разходите за лекарства в лечебните заведения може да намалеят с до 30 на сто след назначаването на клинични фармацевти, коментира председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев. Ако в момента лекуваме един пациент за 100 лева, след намесата на фармацевта ще лекуваме същия пациент за около 50-60 лева  коментира Вълев. Той обясни, че в момента разходите за лекарства в някои болници са силно завишени заради корупция. Според него фармацевтични фирми се договарят с шефовете на лечебни заведения или на отделения да се купуват техните лекарства.
 

       ЗА ВЧЕРАШНАТА СРЕЩА МЕЖДУ РЪКОВОДСТВАТА НА БЛС И КАСАТА
        Единственото издание, което се спира на вчерашната среща между ръководствата на БЛС и касата, е "Телеграф". "Касата отпуска 4,5 млн. лева на болниците от своя резерв за извършена от тях дейност и няма да орязва средствата за изследвания в извънболничната помощ, съобщи mediapool. Това стана ясно след среща на ръководството на Лекарския съюз с управителя на касата д-р Глинка Комитов. Миналата седмица от БЛС алармираха, че сумата от 4,5 млн. лева се отклонява от извънболничната в болничната помощ в нарушение на Рамковия договор и без тяхното съгласие и по този начин се ограничава достъпът на хората до изследвания, покривани от здравната каса", пише изданието.
 
        ЗАРАДИ ПРОМЕНИТЕ В СТОЛИЧНАТА СПЕШНА ПОМОЩ МЕДИЦИТЕ МОЖЕ ДА СТИГНАТ ДО ПРОТЕСТИ
        Грешки при разпределянето на адреси, командироване в София и даже закриване на структури в цялата страна - от това се опасяват медици след решението на Министерството на здравеопазването да слее центровете за столицата и областта. Ведомството вижда в мярката възможност да се подобри обслужването на пациентите. "София-град не познават района, те даже нашите много често го бъркат", каза пред БТВ шофьор на линейка от филиала в Елин Пелин, който обслужва над 30 000 души. Отговорникът д-р Петрова коментира, че щом се говори, че централата в София е претоварена, не става ясно дали ще могат да поемат и техните адреси. "Всеки, който дойде нов, той си поема... Надяваме се да е за добро. Не сме съгласни, но аз имам усещането, че предварително е решено", коментира тя. Д-р Десислава Кателиева от асоциацията на работещите в спешната помощ коментира в студиото на телевизията, че създаването на една голяма районна координационна централа би трябвало да стане с достатъчно хора и при ясни правила. "Никой няма намерение да закрива филиалите", подчерта директорът на дирекция "Медицински дейности" в МЗ д-р Ивелина Георгиева. По думите й и до този момент централата на "София - област", която е в "Младост" е предавала адресите именно на филиалите, които след това са насочвали медицинските екипи. По думите й няма и риск с мотива за ниска натовареност линейки от областта да се командироват в София. Към момента почти всички 13 филиала са с по една линейка и един екип, а целта на МЗ е да се осигурят резервни медицински автомобили и поне още 5 екипа спешни медици. Тя беше категорична, че няма начин при механичното събиране на две структури с кадрови дефицит да се очаква решаване на проблемите. "Нарушава се принципът, по който са направени 28 центъра за медицинска помощ", отбеляза тя и запита дали няма да има промени и на други места в страната. Според нея с промяната вече няма да необходимо линейките да обикалят София, за да стигнат до МБАЛ "Света Анна", а ще могат да използват всяка една столична болница. Д-р Кателиева я контрира, като посочи, че това става и в момента. Георгиева смени темата, като посочи, че допълнителното материално стимулиране в "София-област" е ниско и разпределено "по странен начин" - половината служители не получават нищо, а голяма част от бонусите остават в администрацията. Спешните медици готвят протести, на този етап са на фаза "Обществено обсъждане".
 
        ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЗА СПЕШНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
        Медиците от Центровете за спешна медицинска помощ отново се обявиха против внесения в Министерски съвет от министъра на здравеопазването Петър Москов проект за сливане на ЦСМП на София-град и София-област. На пресконференция вчера медиците предупредиха, че ако не се съобразят със становището им, ще атакуват проекта в съда.
Председателят на Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева посочи, че ако този проект влезе в действие, има опасност да се създаде мегаструктура, която ще обслужва почти половината от населението на България - около 2,3 млн. души. Това ще затрудни координационната централа, защото в районните централи не е въведено правилото за обслужването на спешния пациент. Тя изтъкна, че другият проблем е, че телефон 112 и спешният медицински телефон работят паралелно, а не свързано, информира "ДУМА". Не е ясно откъде ще дойдат допълнителните екипи за филиалите в София област, отбелязаха от асоциацията и допълниха, че областта разполага само с 6 общински болници със затихващи функции. Бе изразено опасение, че такова сливане може да доведе до обезлюдяване на селата в областта.
Д-р Кателиева призова министър Москов да спази поетите ангажименти. Тя отново обърна внимание, че в Концепцията за Спешна помощ никъде не са залегнали структурни промени. Паунка Стоянова, фелдшер от Спешна помощ в Пирдоп, коментира, че предлаганото сливане не предлага решение на проблема. Според фелдшерите такава промяна ще ги принуди да се местят като стадо овце от едно място в друго. Сливането щяло да "ограби" населението на областта и да създаде напрежение сред хората.
Пенка Георгиева, която е председател на пациентска организация, бе категорична, че пациентите не подкрепят този проект на министър Петър Москов. "Защо Министерството на здравеопазването тихомълком го публикува за обществено обсъждане, без да извика медиците и националния консултант. Пациентите сме застрашени", добави тя.
Лекари и пациентски организации ще внесат в Министерството на здравеопазването становище, в което изказват своето недоволство от взетото решение за сливане на двата спешни центъра. Паралелно с това вече се събира и протестна подписка на лекари и пациенти.
 
        БСП Е ПРОТИВ СЛИВАНЕТО НА ЦЕНТРОВЕТЕ ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
        БСП е категорично против сливането на Центровете за спешна медицинска помощ в София-град и София-област. Това обяви вчера депутатът от левицата Корнелия Нинова. Заедно с кметове от София-област тя даде специално изявление, че хората от района са готови на гражданско неподчинение, ако бъде закрит дори един спешен център в София-област или се влоши здравеопазването там. Народният представител от левицата припомни, че през 2005 г. е имало подобно решение за сливане на спешните центрове, но след сезиране на Конституционния съд то е било отменено. Според Нинова решението за сливането на центровете е абсолютно неприемливо. Тя посочи, че в много от 22-те общини в София-област има труден и планински релеф, а там живеят 248 000 души. "Сливането ще доведе до влошаване на обслужването на тези хора и качеството на здравеопазването. Нямаме и областна болница, има 6 общински болници в изключително трагично състояние, които не могат да предложат качествено здравеопазване", каза Нинова.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Със спешен призив за кръводаряване се обръщат родителите на 12-годишния Антон Желев. Това съобщиха от Районния център по трансфузионна хематология във Варна, цитирани от Topnovini.bg. Момчето е от Бургас, но е претърпяло мозъчна операция в варненската болница "Света Марина". Детето се нуждае ежедневно от кръвопреливане. Отправя се молба към всички, които са с кръвна група "А" или "0" и са в добро здравословно състояние, да дарят кръв.
        Лошото отношение към лекарите е вредно за здравето. Това показа проучване на екип от учени, публикуван в списание "Pediatrics", съобщава БГНЕС. Според изследването хората, които се отнасят по-лошо със своите лекуващи лекари, получават по-некачествена медицинска помощ. В експеримента са участвали 24 различни медицински екипа (доктор и две сестри), които са поели грижата за новородено с некротизиращ ентероколит. На половината от екипите им е било казано, че работата им по случая не е достатъчно задоволителна, докато при другите не е била направена подобна груба забележка. Резултатите са били изследвани от комисия независими експерти, която установява, че екипите, които са били обидени за качеството на работата си, са се представили значително по-зле - отнело име повече време да диагностицират болестта и да приложат лечение. Като резултат учените установяват, че грубото отношение към лекарите има неблагоприятни последици по отношение на лечението, което пациентите могат да получат.
        Учени от университета в Тексас са открили лекарство, което предпазва от ефектите на атомната радиация, съобщи агенция ЮПИ. Една инжектирана доза противодейства на опасните ефекти от радиацията. Медикаментът е особено ефективен срещу уврежданията на стомашно-чревния тракт. Но инжекцията трябва да се бие не по-късно от 24 часа след облъчването. Разработката се основава на познатата вече съставка TP508, която се използва за стимулиране на зарастването на кожата, костите и мускулните влакна.
Според ръководителя на изследването Даръл Карни медикаментът предпазва от смъртоносни последствия уязвимия стомашно-чревен тракт.  След инжекцията облъчените ще имат достатъчно време да потърсят медицинска помощ, преди да са настъпили фаталните последици.