Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.08.2015)
       


       БЮДЖЕТЪТ ЗА МЕДИЦИНСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ЗДРАВНАТА КАСА Е НАМАЛЕН
        Бюджетът за медико-диагностични дейности на здравната каса е намален с 4.5 млн. лв., припомни решение на надзорния съвет на касата шефът на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев. Парите са прехвърлени за плащания за болниците, а мотивът на касата е, че се очаква тази сума да не бъде усвоена за изследвания, информира "Сега". Според лекарския съюз обаче парите не се усвояват, защото касата е намалила в началото на годината лимитите за направления за изследвания на личните лекари и специалистите в извънболничната помощ. Настоящите лимити не стигат и касата глобява лекари за надвишаване на регулативните стандарти, допълниха от съсловната организация. Според БЛС намалението на бюджета ще доведе до ново орязване на лимитите и по-малко хора ще имат достъп до лабораторни изследвания, рентген и скенер. Според членове на надзора на касата обаче лични лекари си продават направленията за медико-диагностични дейности на медицински центрове и лаборатории. За второто шестмесечие на годината таванът пари, които НЗОК месечно плаща на лекари, болници, лаборатории и за лекарства, е намален от Министерството на финансите от 267 млн. лв. на 244 млн. лв., съобщи още Грозев. Според него така ще бъдат орязани парите на болниците за дейности в рамките на спуснатите им лимити и ще се очертае дефицит от 110-115 млн. лв. Според Министерството на финансите през първите 6 месеца на годината касата е плащала повече от полагаемия й по бюджет средномесечен разход и затова сега таванът се намалява. Реално намаление на парите обаче няма, просто НЗОК трябва да влезе в рамките на бюджета си, поясниха от МФ.
 
        НЗОК ДЪЛЖИ 100 МЛН. НА ЧУЖДИ БОЛНИЦИ, ЛЕКУВАЛИ БЪЛГАРИ
        Дълговете на Националната здравноосигурителна каса  за лечение на наши сънародници в чужбина гони 100 млн. лева, пише  "Монитор". Парите са с натрупани лихви, тъй като повечето от сметките са от предишни години, уточнява д-р Иван Кокалов, член на надзорния съвет на Касата пред всекидневника.  В тази сума се включват и лихвите, които се трупат, след като изминат 18 месеца без да бъде платено лечението, поясни надзорникът. До преди три години все още не се начисляваха тези санкции, когато става въпрос за хирургични операции. Най-много са лечебните заведения на които НЗОК не е плащала в Германия, но има още и в Белгия и Израел. В чужбина може да се лекува всеки български гражданин, за който комисия от касата е установила, че няма подходяща терапия за него в нашата страна. Зад граница лечение се осъществява и на сънародници, които се разболеят там и са здравно осигурени у нас. И в двата случая обаче, касата привежда средствата за сънародниците ни до размера, до който плаща за съответното лечение у нас в лева. 50 млн. лева се оформя дългът на НЗОК към аптеките към края на годината, които отпускат на пациентите безплатни и с намаление лекарства за домашно лечение, съобщи още д-р Кокалов. Надзорникът обясни, че неизплатените суми към тях за последното тримесечие ще бъдат преведени през първото на 2016-а. Здравната каса ще приключи годината с минус 200-220 млн. лева, предупреди междувременно председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Според изчисленията на съсловната организация борчовете за лекарства ще са между 60 и 80 млн. лева.
 
        СЛИВАТ СПЕЩНОТО НА СОФИЯ ГРАД И ОБЛАСТ       
        Липсва медицинска, организационна и икономическа целесъобразност от поддържане на два самостоятелни центъра за спешна медицинска помощ с адрес на управление град София. Това е причината за идеята на МЗ да слее двата центъра, става ясно от проект на постановление на Министерския съвет, публикуван на интернет страницата на МЗ. Като друг мотив е изтъкната "липсата на възможност за кариерно развитие и перспектива за работа в голям градски филиал за спешна медицинска помощ през последните години доведе до отлив на лекари и други медицински кадри в ЦСМП-Софийска област на фона на нарастващия интерес за работа в ЦСМП - София". Налице е дублиране на медицински и административен персонал, ангажиран с управлението, координацията и администрирането на дейностите, осъществявани от спешните екипи, мотивира предложението си здравният министър Петър Москов. Неосигуреността на периферните филиали на ЦСМП - Софийска област с подкрепа от реанимационни и други екипи от централен градски филиал създава предпоставки за сериозни затруднения при оказване на спешна медицинска помощ, особено в случаите на инциденти с по-голям брой пострадали, мотивира се министърът и уточнява, че в тези случаи съществен проблем се явява и липсата на комуникационна свързаност между координационните централи и екипите на двата ЦСМП. Очакваният резултат от предлаганата промяна е да се подобри своевременността и качеството на оказваната спешна медицинска помощ на гражданите на територията на София и Софийска област. Възможността за ползване на общи комуникации и изграждане на единна координационна централа ще осигури по-рационално управление на спешните екипи, убедени са от МЗ. Крайният резултат се очаква да бъде подобрен достъп на населението до своевременна и качествена спешна медицинска помощ.
      
       3530 ЛЕКАРИ СА НАПУСНАЛИ СТРАНАТА ЗА 8 ГОДИНИ
        От началото на годината 352 лекари са получили от БЛС документи, които им дават право да работят в чужбина. Това показва справка на лекарския съюз, научаваме от Zdrave.net. От нея става ясно, че най-много лекари са напуснали България в посока Германия - 114. На второ място се нарежда Англия, за където са заминали 88 човека. 34 души са потърсили работа в Ирландия, 27 във Франция, а 15 в Швеция. По един лекар е заминал за страни, като Австралия, Кувейт, Катар, Норвегия, Турция, Финландия, Гърция и Холандия.  От заминалите лекари 168 имат по една специалност, а 26 -две и повече. Най-голям е броят на напусналите ни хирурзи - 22,  акушер-гинеколози - 21 и анестезиолози - 21. Не е малък и броят на и педиатрите - 11. Напуснали са ни и 10 специалисти по очни болести. Сред лекарите, които решават да заминат за чужбина има и доста невролози, неврохурурзи, ортопеди, физиотерапевти, а също така специалисти по образна диагностика и обща медицина. Повечето от лекарите, които напускат страната през тази година са възпитаници на МУ - София - 152 човека. 81 човека са завършили МУ - Плевен, 57 са завършили МУ - Варна. Завършилите МУ - Пловдив са 47, а МУ - Стара Загора са - 9. От лекарския съюз коментираха пред БНР, че ако се запази тенденция от първата половина на годината има вероятност в края на 2015 г. да се окаже, че са издали повече разрешения за работа извън България, отколкото през 2014 г. От радиото също така отбелязаха, че средната възраст на заминаващите е 37 години.
 
        1,5 МЛН. ДЕЦА ПО СВЕТА ВСЕ ОЩЕ УМИРАТ ОТ ВАКСИНОПРЕДОТВРАТИМИ БОЛЕСТИ СПОРЕД СЗО
        Хората, които отказват или забравят ваксина за себе си или за децата си, са голямо предизвикателство за все повече държави по света, алармират експертите на СЗО. Едно от всеки пет деца по света не получава рутинни животоспасяващи имунизации, а 1,5 млн. деца на планетата умират от ваксинопредотвратими болести, сочат изводите на световната организация. Колебанията на хората и отказът от имунизации са фактор, който трябва да бъде анализиран в конкретния контекст на всяка страна, за да могат да се набележат адекватни мерки за противодействие и да се гарантира успешното изпълнение на националните ваксинационни програми, е изразил мнение д-р Филип Дюкло, старши съветник по проблемите на ваксините и имунизацията в СЗО. В момента експерти на организацията подготвят препоръки, които имат за цел да подобрят общественото разбиране за ваксините, а така също и да допринесат за точното дефиниране на факторите, свързани с негативните нагласи, колебанията и отказа от имунизация, допълва Zdrave.net. Държавите членки на СЗО и занапред ще бъдат насърчавани да споделят ефективни практики и да участват активно в разработването на нови инструменти за справяне с проблема. Ефективната и добре таргетирана информация, умело насочвана към отделните групи от населението, е ключът към разсейването на страховете и разбиването на митовете за "опасностите" от ваксините, категорчни са експертите.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        На днешното си заседание правителството взе решение да предложи проф. д-р Петър Симеонов да бъде награден с орден "Стара планина" - първа степен, за изключителния му принос за развитието на медицината у нас. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Решението ревизира предложение на кабинета от 27 юли т. г. проф. Симеонов да бъде удостоен с медал "За заслуга". Проф. д-р Симеонов е автор на 223 научни труда, съавтор на пет съвременни учебника по урология, автор на осем рационализации, една от които е удостоена със златно отличие. Той работи във всички области на урологията, като през целия му професионален път бъбречната трансплантация е основен приоритет. Участва и в редица инициативи, популяризиращи донорството. Проф. Симеонов от 20 години се занимава с учебната дейност в катедрата по урология на УМБАЛ "Александровска" ЕАД. През 2013 г. е избран за национален консултант по урология и за председател на Комисията за получаване на медицинска специалност "Урология", четем в Zdrave.net.
        Кюстендилският окръжен съд даде само една година условно на Димитър Златков, който през юни миналата година удари медицинска сестра от ЦСМП в Дупница. Това съобщават регионалните медии. Те информират, че назначената по делото съдебномедицинска експертиза установи кръвонасядане в област на гърдите на пострадалата жена. В резултат още на първа инстанция в Дупнишкия районен съд агресивният мъж бе осъден за нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице, като присъдата бе условна - година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок. Решението на дупнишките съдии се потвърди и от окръжните магистрати в Кюстедил.
        Лабораторията по клинична микробиология и вирусология в ДКЦ "Софиямед" се сдоби с нова високотехнологична апаратура. Тя е на фирмите "Invitrоgen" и "BioRad" и благодарение на нея в университетски медицински комплекс "Софиямед" ще могат да се извършват високоспециализирани изследвания, включващи сложни молекулярни тестове за диагностика и анализ на различни вируси и бактерии. Това съобщиха от лечебното заведение. Сред заболяванията, които се диагностицират и анализират с новата апаратура са хепатити-B и C, човешки папиломни и полиомни вируси, цитомегаловирус, Ебщайнбар вирус, варицела зостер вирус, хламидия и др.