Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.08.2015)
       
        МИНИСТЪР ПЕТЪР МОСКОВ: КОГАТО ИМАШ ОПРЕДЕЛЕН РЕСУРС ТРЯБВА ДА ГО КОНЦЕНТРИРАШ, КЪДЕТО ЩЕ ИМА НАЙ-ГОЛЯМ ЕФЕКТ
        Фармацевтичната индустрия започва да връща пари на Националната здравноосигурителна каса. В бюджета на НЗОК ще влизат не по-малко от 10% отстъпка върху лекарствата. Това обяви по БТВ министърът на здравеопазването Петър Москов, като посочи, че скъпите лекарства и маржът, който е получавала индустрията, са една от причините за проблемите в сектора. По думите му 887 милиона лева е прогнозната сума, която ще бъде платена тази година за лекарства, като тази сума е нараснала почти двойно през последните пет години. Сега със спестените чрез отстъпката пари ще се обогати списъкът с безплатни медикаменти. "В сила влиза Наредба 10 за отстъпките на медикаменти и спрямо нея фармацевтичната индустрия ще прави отстъпки от не по-малко от 10% на годишна база", заяви Москов, като допълни, че парите ще влизат директно в касата, а няма да влизат в държавния бюджет за "НСО и не знам какви глупости". По думите му фармацевтичната индустрия едва ли ще е много щастлива, но дори в нея осъзнават, че България е била един от малкото останали "мечтани пазари". Който не желае да връща пари, ще губи договора си с касата. Според него плащаме скъпо за лекарства, защото досега няма ясни механизми, липсвала е и политика по въпроса. Все по-малко трябва да има нужда да се доплаща, когато сме изрядни в нещо, обясни министърът. Когато болестите, от които умираме, са заложени в основния пакет на НЗОК, ще пресрещнем проблемите. Целта е държавата и касата да сключат договори с гражданите и изцяло на поемат болестите, от които ние и децата ни умираме и които се отразяват върху демографията, заяви той. "Когато имаш определен ресурс трябва да го концентрираш, където ще има най-голям ефект", посочи Москов и допълни, че където заболеваемостта е най-голяма, лечението ще бъде финансирано на 100%. Според здравния министър е възможно да има промени в пленарната зала на второ четене на здравната реформа , но това, от което правителството няма да отстъпи е гаранцията на комплексността на лечението на пациентите и въвеждането на количеството болници в средноевропейски норми. "Трябва да мислим не как да финансираме структура, а лечение", коментира отново той. За здравните осигуровки министърът се похвали, че тази години събираемостта засега се е увеличила с 13%. "Целта на разделянето на пакетите и на новия начин на финансирането на лечебните заведения и лекарства е да доплащаме възможно по-малко, ако сме изрядни платци", заяви той и отбеляза, че остава безкомпромисен към тези, които не се осигуряват. "Щом можеш да дадеш 16 лв. за интернет или телефон, а нямаш за здравето си - ти си направил своя избор", подчерта той. Петър Москов защити предложенията си за реформи в лечебните заведения, като припомни, че не е задължително те да бъдат сливани, а има три варианта. "Здрава човешка логика е - ако имате две болница в една сграда няма причина те да останат отделни. Иначе означава касата да плаща два пъти за администрация, за осветление и отопление", обясни отново той.
 
       КАСАТА ОТКЛОНИЛА 4,5 МЛН. ЛЕВА ОТ МЕДИКО-ДИАГНОСТИЧНИ ДЕЙНОСТИ КЪМ БОЛНИЦИТЕ
        Очакват се проблеми с доболничната помощ, заради неправилно преразпределение на средства от страна на Здравната каса, информира Нова ТВ. За това предупреждават от Българския лекарски съюз. Съсловната организация смята, че НЗОК е отклонила 4,5 млн. лева от медико-диагностични дейности към болниците и така ще дестабилизира доболничната помощ.  Във вторник лекарите ще изнесат конкретни данни и ще обяснят къде точно има риск от възникване на проблеми за пациентите.
 
        ГОТВЯТ ДАНЪК "ВРЕДНИ ХРАНИ" В МЗ
        В началото на септември се очаква Министерството на здравеопазването да представи проекта си за т.нар. данък "вредни храни". Според замисъла производителите на хранителни продукти, попаднали в списъка на вредните, да бъдат облагани между 3 и 10%.
ДУМА припомня, че още през февруари здравният министър Петър Москов написа във фейсбук, че ведомството разработва цялостна концепция за ограничаване на вредните за здравето храни. "Продукти, съдържащи над вредния праг трансмастни киселини, сол, мас, захар, кофеин и др., ще бъдат обложени с данък "вредни храни" по подобие на други европейски държави", обясни тогава Москов, а дни по-късно заместникът му Адам Персенски обяви в медиите идеята.  Според експертите от МЗ такъв налог е мярка за борба с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот. Очаква се експертите да уточнят дали постъпленията от него ще се изразходват за профилактика или за промоция на здравословния начин на живот, обясниха експерти. Бизнесът обаче е категорично против идеята за поредна данъчна тежест. Инж. Стойко Кировски, собственик на фирма за плодово-захарни консерви, заяви, че това би довело до ръст на сивия сектор. "Проблемите ще бъдат много. Те ще бъдат по цялата верига - от производството на селскостопанската продукция през преработвателните предприятия, търговията, крайния клиент. Цените естествено трябва да се вдигнат", коментира бизнесменът. Въвеждането на такса за вредни храни ще доведе до масови фалити в хранителната индустрия, смята и председателят на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки Жана Величкова.
 
        ПЕТА ГРАДСКА БОЛНИЦА В СОФИЯ ОТВОРИ СУПЕРОТДЕЛЕНИЕ ЗА ХЕМОДИАЛИЗА
         Суперотделение за хемодиализа отвори врати в Пета градска болница в София. Това пише в днешния си брой в. "Монитор". Изданието информира, че лечебното заведение е получило осем модерни апарата, произведени в Германия. Директорът на болницата д-р Борил Петров коментира, че те отговарят на най-високите европейски стандарти за хемодиализно лечение. Той съобщава, че в лечебното заведение е монтирана и уникална система за подготовка на водата за хемодиализа, която е много икономична. Така вече няма да се налага отлагане на процедура, закъсняване и връщане на болни, казва той.  Д-р Петров добавя, че предишните апарати са били стари, амортизирани и често се разваляли. С новите машини ще могат да се лекуват по 16 души на ден. Старите апарати пък ще се използват за лечение на диагнози, които изискват изолирана среда като хепатит B и C. Оборудването струва 320 000 лв. , а благодарение на тръжните процедури спестихме 20 000 лв., съобщава зам.-кметът по финансите на столицата Дончо Барбалов. Той заявява, че ще се отпуснат и още 102 000 лв. за извършване на цялостна дигитализация и нов рентген в болницата.
 
        Д-Р ГЪЛЪБОВА: ГОЛЕМИТЕ ДЕФИЦИТИ ПРИ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ СА СВЪРЗАНИ С МОРАЛА
        Все още не може да се говори за инцидента в психиатрията в Курило, където човек почина, след като бе жестоко пребит от друг пациент, защото следствието още не е приключило. Това казва пред в. "Труд" директорът на психиатрията в Курило д-р Цветеслава Гълъбова. По думите й, инцидентът предизвика сериозен разговор в МЗ за проблемите и състоянието на психичноздравната помощ у нас. "Взе се решение болницата ни от Курило да се премести в София и да се осигури повече персонал, който в момента е недостатъчен. Ето, това е критичното при нас - лошите социално-битови условия и малкото персонал, в резултат на ниското заплащане", заявява тя. Д-р Гълъбова добавя, че преместването ще отнеме от 2 до 3 години, защото е нужно технологични време - да се осигури нужният финансов ресурс, разрешителните за строителни дейности и т.н. На въпрос дали депутатите трябва да минават на психотестове д-р Гълъбова отговаря, че при тях водещият проблем не е наличието на психична болест. "Ясно е, че в клиничния смисъл на думата те нямат психична болест. Големите дефицити при нашите политици са свързани с морала, честността, справедливостта и все с категории, които не можем да измерим с тестове. Другият им голям проблем е, че влизат в политиката, без да са подготвени (у нас няма училища за политика като във Франция), но попадат в нея също без собствена, без лична история. Единици са тези, които я притежават или имат завидна професионална история. А точно по това се маркира дали са били честни и почтени в живота си. Уви, "раждат" се зависими политици, от което пък идват проблемите ни като общество", коментира тя.
 
        КАЧЕСТВОТО НА МЕДИЦИНСКОТО ОБСЛУЖВАНЕ Е НАЙ-СЕРИОЗНИЯТ ПРОБЛЕМ ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА ДЕЦАТА
        Това констатират проверките на Изпълнителната агенция "Медицински одит", извършени през 2014 и 2015 г. Според направения от агенцията анализ близо 66% от проблемите са свързани именно с качеството. На второ място са посочени морално-етичните проблеми - 9%, следвани от нарушени икономически права - 5% и нарушено право на информация - 4%, информира Zdrave.net. От ИАМО отчитат, че най-честите неблагоприятни събития, в резултат на заниженото качество на медицинската услуга са свързани със смъртни случаи при децата и новородените - 69%. На второ място се нареждат усложненията и уврежданията в хода на лечението - 13%,  несвоевременно диагностициране със съответните последствия - 8% , грешки, свързани с употреба на лекарства -2% и опериране на грешен орган - 3%. За установяване на причините, довели до отчитане на посочените нежелани сериозни събития, са извършени общо 65 проверки на място в 45 лечебни заведения и 4 други институции, имащи отношение към тези случаи. Една от основните констатации от извършените проверки е, че инцидентите с децата се дължат на недостатъчна квалификация на медицинския персонал. Голяма част от констатираните пропуски и грешки са свързани с неспазване на стандарта по "Педиатрия" и недостатъчно задълбочен анализ на медицинските проблеми на пациентите. Като пример от ИАМО посочват, че системно в проблемни случаи не се посочва броя на дишането, сърдечната честота и качеството на пулса, не се измерва артериално налягане. Това се явява причина за пропускане на ранните фази на сърдечна или дихателна недостатъчност, особено при малки деца - новородени или в кърмаческа възраст.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        МБАЛ Бургас плати таксата за издаване на лична карта на свой пациент, който живя в болницата близо месец. Това съобщиха от лечебното заведение. Мъжът е изоставен от близките си, а заради липсата на документи не може да бъде настанен в дом, нито да получава социални помощи. Болницата го лекува за своя сметка, заради липсата на осигуровки тези пари трудно ще бъдат възстановени от здравната каса.  58-годишният Ц.С. няколко пъти е приеман в кардиологично и гастроентерологично отделение. Има син, който категорично отказва да се грижи за него и на молбите на институциите отговаря с: "Оправяйте се". Единственият изход е мъжът да бъде настанен в социален дом, но това не е възможно без документи. А социалните служби нямат законов мотив, за да платят личната карта. За да прекъснат този омагьосан кръг, лекарите от отделенията решили да съберат помежду си пари и да платят таксата. Но ръководството на МБАЛ Бургас покрива разходите от бюджета на болницата.
        В парламента има 15-20 човека, на които им се случва да взимат кокаин. Това пише "Стандарт", позовавайки се на интервю на шефа на наркокомуната в Банкя Желяз Турлаков пред вестник "Шоу". По думите му, народните представители възприемат употребата на кокаин като част от луксозния живот, който водят. "Знам за два случая, при които нещата са отишли в малко по-крайна фаза, защото са мои пациенти", заявява той.
        Над 43% от българите всеки ден консумират храни, приготвени от бяло брашно или бяла захар, което предразполага към развиването на диабет в зряла възраст. Това посочва изследване, проведено в рамките на кампанията на Нестле детско хранене "Здравословно начало, здравословен живот Първите 1000 дни...". Целта на анкетата бе да се изследват хранителните навици на българите, свързани с приема на въглехидрати. Тези вещества осигуряват голяма част от енергията на организма, но ако запасите от него не се изгорят, се превръщат в мазнини.  Голям е делът на участниците в анкетата, които споделят, че не се ограничават в приемането на въглехидрати, не следват определени режими на хранене, а също и предпочитат да си набавят въглехидрати чрез сандвичи или друг тип тестени изделия. На въпроса "Каква е обичайната ви закуска?" над 31% отговарят, че не закусват.  "Избягването на закуската е лош навик, следствие от забързаното ежедневие." - коментира д-р Ивелина Герова -  главен координатор на кампанията.  "Въглехидратите са веществото, което осигурява на централната нервна система необходимата енергия за пълноценна работа, а именно сутрин е времето, в което мозъкът ни се нуждае от въглехидрати, за да работи. Пренебрегването на закуската лишава мозъка ни необходимата му доза енергия, което ни кара по-късно през деня да се снабдим с тази енергия под формата на тестени или пък захарни храни." - разяснява тя.