Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.08.2015)
       
        ОЧАКВАТ СЕ РЕКОРДНО МАЛКО БЕБЕТА ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА
        40% от майките раждат със секцио, като в частните болници този дял скача. Тези данни изнесоха вчера представители на неправителствени организации. "Това е животоспасяваща операция, не може такъв процент от ражданията да са застрашени, което ни навява на мисълта, че самите жени избират този начин и не са информирани за последствията за тяхното здраве и това на децата им", коментира Нели Мутафова, заместник-председател на Сдружение "Родилница". По думите й вече се знае, че при децата, родени с Цезарово сечение, има по-голяма вероятност от респираторни заболявания в ранна възраст и автоимунни - в зряла, допълва "Монитор". Липсва превенция на усложненията и недоносеността на бебетата, коментира и Миглена Делчева, управител на фондация "Родители за родители". Женската консултация по думите й трае около 15 минути. Половината от времето обаче преминава в попълване на документация и така за майката остават реално 7 минути. Според Делчева трябва да се обърне внимание и на следродилната депресия, която се развива между 2 и 8 седмица след появата на бебето и може да има тежки последици, но не е предвидена грижа за майката. Раждането се осигурява от НЗОК, но никой не си задавал въпроса какво е качеството, което жените получават. "Майките и бебетата не получават грижите, които трябва", категорична бе Делчева. От началото на годината раждаемостта е паднала с 2 на сто в София и с повече от 27% във Видин, спрямо миналата година, отчетоха още НПО-тата. И посочиха, че се очакват рекордно малко бебета за годината.  Министерството на здравеопазването е предприело обаче и положителни стъпки. Като пример организациите посочиха разследването на ИА "Медицински одит" в една част от родилните отделения в страната и Стратегията за подобряване на майчиното и детско здравеопазване. В България обаче липсвало сътрудничество между неправителствения сектор и здравното ведомство. Дори най-богатите държави имат проблем с качеството на медицинска помощ по време на раждане, коментира и Елена Атева, правен координатор за Източна Европа на Human Rightsin Childbirth. През последните 5-6 години се наблюдава международно движение за подобряване на грижите по време на раждане. Изследователи, лекари, акушерки, активисти и юристи се обединяват за решаването на този проблем. Международната федерация по акушерство и гинекология също излязла с препоръка, фокусирана върху това "болниците да станат приятели на майката и бебето".
       
        В ЕВРОПА ТЪРСЯТ 50 000 СЕСТРИ И ОКОЛО 7000 ЛЕКАРИ
        Недостиг от 50 158 медицински сестри само в рамките на Европейския съюз. Това пише още в "Монитор", позовавайки се на данни на Общоевропейската мрежа за набиране на кадри. Според информацията, работодатели от 20 страни търсят медицински сестри, като най-много свободни места има във Великобритания - 32 694. Болниците в Швеция предлагат работа на 6268 сестри, а тези в Германия разполагат с 6127 вакантни позиции. В цяла Европа се търсят и лекари, но заявените свободни позиции са 10 пъти по-малко от тези за медсестрите. В момента болници от 20 европейски държави търсят 6829 доктори. Любопитен е фактът, че Великобритания не е обявила нито едно свободно място, затова пък Германия търси спешно 3216 лекари, Швеция - 889, а Испания - 534-ма. Консултантите към Агенцията по заетостта признават, че избягват да публикуват обяви за медици, въпреки че това са едни от най-търсените кадри в страната. "Първо, и у нас има криза за медицински персонал. Освен това лекарите и сестрите могат много лесно сами да намерят работа, трябва само да пуснат автобиографията си в съответната болница", твърдят от АЗ. Българските частни агенции за подбор на персонала също отчитат бум на обявите за кадри в бели престилки. "Медицинските сестри имат голямо поле за изява - от болници до старчески домове и асистенти на частни лица", твърди специалистът по подбор на персонала Виолета Асенова. По думите й заплатите са между 2000 лв. и 2500 лв.
 
        ОТКРИХА КОМПЛЕКС ЗА СОЦИАЛНО-ЗДРАВНИ УСЛУГИ ЗА ДЕЦА В  ПЛОВДИВ
        В Пловдив заработи Комплекс за социално-здравни услуги за деца от 0 до 3 години. Това съобщават регионалните медии. Комплексът се изгражда от община Пловдив с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейски социален фонд на Европейски съюз. Съдействие за неговото откриване оказа и фондация "За Нашите Деца". Основната цел на проекта е деинституционализация на деца от социалните домове, чрез предоставяне на адекватна и навременна подкрепа на семействата, съобщава Zdrave.net. Комплексът разполага с 6 центъра за работа с деца и семейства - Семейно-консултативен център, Център по приемна грижа, Център за ранна интервенция и дневна грижа за деца в риск и деца с увреждания, Специализирана резидентна грижа за малки деца с тежки увреждания, Център за майчино и детско здраве и Център за психично здраве. Предвижда се в Комплекса, който се намира на ул. "Г.С.Раковски" № 13, да работят общо 60 души персонал.
       
       РОБОТ ПРЕДОТВРАТЯВА ЗЛОУПОТРЕБИТЕ С ОНКОЛЕКАРСТВА
        Уникален за България робот предотвратява кражбите на онколекарства в лечебните заведения и тяхното разхищение. Това стана ясно от думите на директора на УМБАЛ "Св. Марина" проф. Валентин Игнатов. Той обясни, че машината е закупена от болницата преди около три месеца по европроект, научаваме от Zdrave.net. По думите му, преди въвеждането на технологията досегът на персонала с флаконите е давал възможност да се злоупотреби с медикаментите. Той отбелязa, че дозите са се приготвяли от медицински сестри. Според него човекът, който е приготвял дозата е имал възможност да смени лекарството например с физиологичен разтвор и след това да го изнесе от болницата. Освен това дозата се приготвяла на око, като доста често количеството в един флакон е повече, от нужното за един пациент, но не стига за двама. В резултат от лечебното заведение са били принудени след приготвянето на една доза да изхвърлят остатъка от препарата, защото той има около 24 часа годност. "Сега "Св. Марина" разполага с робот, който сам прави дозировките, така че той си ги съхранява, дозира си ги и болният получава готов медикамент. Медицинският персонал няма допир с флаконите и ампулите. Всичко се прави автоматично от него. Задава се на пациента колко милиграма трябва да бъдат направени. Те се изчисляват примерно на база тегло и роботът сам си взима флакона, прави си разреждането и готовият продукт в една херметизирана спринцовка се транспортира до леглото на пациента", обясни проф. Игнатов. Той добави, че осен това, когато се планира правилно приемът на пациентите с онкологични заболявания и те постъпват точно в определени периоди, не се изхвърлят остатъците от лекарството, защото машината ги разпределя.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        Ръководството на общинската болница в Свищов е успяло да стопи с 875 000 лв. наследени дългове, информира "Труд".  Преди 4 г. борчовете на здравното заведение са възлизали на 2 042 000 лв. като 1,4 млн. лв. от тях са били просрочени плащания. Само през тази година крактосрочните задължения спрямо същия период на 2014 г. са намалени с 308 000 лв. От лечебницата обаче отчитат и намаление на приходите за първото полугодие на 2015 г. заради намаляване на броя на клиничните пътеки.
        Наесен ще има сериозно социално напрежение, включително в сектора на здравеопазването. Това предрича лидерът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от вестниците "Сега" и "Новинар". Според него не е изключено да се стигне и до протестни действия и стачки. Като особено конфликтна точка Димитров посочва енергийния сектор.Той не изключва отпор и срещу министрите на здравеопазването д-р Петър Москов и на образованието Тодор Танев. "Лекарската гилдия не приема много от идеите на здравния министър. Спорни въпроси има и по повод образователната реформа", заявява лидерът на КН.
        От 349 лечебни заведения в България 99 са частни. Констатира още в днешния си брой в. "Сега". В материал, в който се разсъждава доколко е хубаво в страната ни здравеопазването да бъде изцяло частно се отбелязва, че сред предложенията за промяна в Закона за лечебните заведения имаше и такова, да се приватизират държавните болниците. Авторът казва, че идеята е отпаднала, но добавя, че засега в проектопромените на закона остава текст, според който при евентуално селективно договаряне НЗОК няма да е длъжна да гарантира финансиране на големите държавни болници. "Тоест - ако на държавна университетска и на голяма частна болница се наложи да се конкурират за договор с НЗОК, държавната може и да остане без пари от касата. Което на практика значи да спре да функционира и да бъде закрита. В момента законът задължава касата да работи с големите държавни лечебници", се заявява в статията. В материала се казва, че по закон у нас частните и публичните лечебни заведения са равнопоставени. Първите обаче имат право да работят за печалба, а вторите, макар и търговски дружества - не. "На теория не би трябвало да е проблем - при поставяне на смислени правила и стриктен контрол при спазването им изцяло частно здравеопазване да може да осигурява адекватни грижи за всички нуждаещи се и през него държавата да може да осъществява здравна политика", отбелязва авторът, като добавя, че реалността у нас е показала, че това няма как да се случи. Според него частните лечебни заведения  печелят, защото искат всякакви доплащания, избират си по-доходни пътеки с по-малко разходи и правят всичко възможно да прехвърлят тежките и скъпи случаи на общественото здравеопазване. По думите му, при това положение ако областните и университетските болници престанат да съществуват бедните и наистина болни хора няма да има къде да отидат. "По друг начин би стоял въпросът, ако болниците - независимо от собствеността - нямат право на печалба, особено когато става дума за лечение, платено от здравната каса. Според представителя на Българската стопанска камара в надзора на НЗОК Григор Димитров това трябва да е така и именно възможността за формиране на печалба води до поява на нови и нови болници и преразходи в бюджета на касата", се казва още в статията.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        За пореден сигнал за нерегламентирано плащане в бургаска болница съобщават от Центъра за защита на правата в здравеопазването. На 16-годишно момиче се наложило да ползва медицинска помощ в Бургас поради внезапно влошеното му здравословно състояние. Заедно с родителите си детето посещава лечебно заведение в Бургас, където след като представят здравноосигурителната му книжка, им е обяснено, че трябва да платят потребителска такса 6.50 лв. под предлог, че "лицето не е от региона". След консултация с дежурния лекар на момичето е поставена система, за която майка й плаща още 49 лв.
Както ДУМА писа в края на юли, работещ в курорта "Слънчев бряг" плати 540 лв., за да гипсират ръката му. От ЦЗПЗ припомнят, че малолетните и непълнолетните са освободени от потребителска такса съгласно чл. 37, ал.2 от Закона за здравно осигуряване. Изрично в Закона за здравето е записано (чл. 100, ал. 2), че всяко лечебно заведение е длъжно да извърши възможния обем медицински дейности при пациент в спешно състояние, независимо от неговото гражданство, адрес или здравноосигурителен статус.
        Електронните цигари не отказват подрастващите от тютюнопушенето. Това показва изследване на британски учени, проучили пушенето при деца под 18-годишна възраст. През 2013 г. 4% от анкетираните на възраст между 11-18 години споделят, че пушат е-цигара един или два пъти. Този процент обаче скача драстично до 10% през 2015 година. 2,4% от анкетираните споделят, че ползват електронна цигара поне веднъж месечно. Въпреки това все повече младежи предпочитат да започнат да пушат електронни цигари, вместо такива с тютюн, заради убеждението, че е-цигарите са по-безвредни. Директорът на изследването Хейзъл Чесман е на мнението, че резултатите от проучването ще променят всеобщото схващане, че електронните цигари нямат нищо общо с увеличаващия се брой на младите пушачи.
        Общинският съвет Ивайловград даде своето съгласие за продажбата на сградата на бившето училище в село Одринци на настанилите се там германци, за изграждане на здравен център. Това съобщиха от общината в града. Сред чужденците има лекар, медицинска сестра, физиотерапевт и художник. Групата е от 22 човека, които искат да живеят в близък досег с природата, без електричество и отглеждайки кози. Всички те са работили по 10 часа в офиси, напълно откъснати от природата, а сега са очаровани от новия си начин на живот. В Одринци германците са с намерение да строят здравен център, където да практикуват техники на природолечението.