Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.08.2015)
       
        ГЕРБ НЕ БЛАМИРА Д-Р МОСКОВ СПОРЕД БОЙКО БОРИСОВ
        Никой в ГЕРБ не иска да бламира работата на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на вчерашното заседание на правителството. Министър-председателят заяви това по повод изказвания на опозицията, че ГЕРБ не са съгласни с провежданите от д-р Москов реформи. Той отбеляза, че реформата не е на здравния министър, а на кабинета. Според него правителството прави всичко възможно, за да се случат промените. От стенограмата на правителственото заседание става ясно, че думите на премиера са свързани и с борбата на кабинета срещу корупцията и контрабандата. Той заяви, че приказките за разрив в коалиционното правителство и възможността за предсрочни парламентарни избори са от хора, които понасят щети от антикорупционните и антиконтрабандните мерки. Борисов призова министрите си да са търпеливи и да не се подават на приказките за напрежение. Междувременно вчера председателят на парламентарната здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова каза, че промените в Закона за лечебните заведения, които нейната партия предлага не са отстъпление от вече договорените в споразумението за коалиционно партньорство принципи. Тя добави, че не се правя промени в ключовите моменти от законопроекта. 
 
        ЗАРАДИ НАРУШЕНИЯ БОЛНИЦА "ПАПУРОВ" Е ДАДЕНА НА СЪД
        МЗ отне разрешителното за дейност на лечебно заведение. Това съобщи по време на пресконференция днес министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Причината за решението е, че болницата е източвала пари от НЗОК. Става въпрос за частното лечебно заведение "Папуров" в Търговище. Според информацията, болницата е ощетила НЗОК с около 200 000 лв. през 2007 г. чрез фалшиви хоспитализации. Заради нарушенията болница "Папуров" е дадена на съд. На 27-ми юли Върховният касационен съд е потвърдил вината на лечебното заведение. Собственикът на болницата д-р Добрин Папуров е осъден на 3 години условно. Д-р Добрин Папуров е хирург. Повече от 20 години председателства РЛК - Търговище, а в периода 2005 г. - 2008 г., когато шеф на съсловната организация бе Андрей Кехайов, д-р Папуров беше в управителния съвет на БЛС.
 
        Д-Р БИСЕР ИВАНОВ: ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ТРЯБВАТ МНОГО ПАРИ
        "За здравеопазването трябват много, настина много пари. Пари, вложени в апаратура, във високо технологични центрове, в обучаване на кадри и много, много други неща. Университетските болници трябва да са тези структури, които да получават най-
много средства. В другите страни да се лекуваш в университетска болница е въпрос на престиж. Тук не е така, за съжаление тук всеки бяга по частните болници." Това казва пред "Стандарт" специализантът д-р Бисер Иванов по отношение на здравната ни система. По думите му, сред основните пречки пред младите лекари у нас на първо място е липсата на места за специализации. "Много е трудно да си намериш място. Знаете ли защо е така, защото никой не иска да плаща на младите лекари. Платената специализация е нещо, което го няма никъде другаде по света. Когато споменеш тази нелепост, ако мога така да се изразя, пред чуждестранни колеги получаваш като отговор учудване, възмущение и смях", коментира той.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Над 100 операции с изключително голям обем и сложност са извършени до края на юли т.г. в Интегралния център на УМБАЛ "Свети Георги", съобщиха от лечебното заведение. Звеното е част от Високотехнологичния център за трансфер на знания и здравни технологии на лечебното заведение и е оборудвано с О-рамо, навигационна система и модерна ендоскопска апаратура. Към настоящия момент пловдивската УМБАЛ "Свети Георги" е единствената болница в България, която разполага с подобна система за високоспециализирана хирургия. Най-пресните примери за сложността на извършваните в центъра интервенции са два случая на операции за премахване на тумори, извършени от интердисциплинарни хирургически екипи. В първия случай е опериран мъж на 39 години с масивна туморна формация, запълваща носната кухина и синусите, разрушаваща лицевите кости и проникваща в лявата очна орбита и черепната кутия. Екип, включващ УНГ хирург - проф. Карен Джамбазов, неврохирург - доц. Христо Желязков и краниофациален хирург - д-р Радослав Симов, извърши изключително сложна 5-часова операция. Благодарение на новата апаратура в Интегралния център, натрупания вече опит и прецизността на лекарите, пациентът се възстанови изключително бързо. Още на следващия ден след операцията той можеше да дъвче и преглъща, а на третия - да се обслужва сам. Втората операция бе извършена от същия екип. Пациентът, 41-годишен мъж, е претърпял две оперативни интервенции през 2013 и 2014 г. Направените образни изследвания показали наличието на тумор, обхващащ стената на очната орбита и проникващ в носната кухина. По време на 4-часова операция е екзентерирана орбитата на пациента и е премахната туморната формация. И тук следоперативното възстановяване на пациента протича сравнително бързо.
 
        ОЩЕ ОТ ВЕСТНИЦИТЕ
        Изданията се спират най-вече на вчерашната пресконференция на председателя на здравната комисия д-р Даниела Дариткова, дадена специално в отговор на публикации в медиите - една в електронното издание Mediapool и една във в. "Сега" - според които ГЕРБ бламира здравната реформа с предложенията си за промени в ЗЛЗ. "Ключови моменти в здравната реформа не се променят с предложенията на ГЕРБ, заяви в Смолян д-р Даниела Дариткова, шеф на здравната комисия в парламента. Тя даде нарочен брифинг по повод появили се коментари, че партията ще бламира здравната реформа на министър Петър Москов. Надали някой се е запознал детайлно с материала ни от 123 стр., за да го интерпретира, каза Дариткова. "Смятам, че може би има някакви цели за въвеждане на политическа интрига", обяви тя", четем в "24 часа".
        "Стандарт" допълва, че се очакват нови проблеми с осигуряването на ваксините за деца. "Нови проблеми с осигуряването на задължителните ваксини за деца може да настъпят през зимата. Причината е, че здравното ведомство още не е обявило търг за купуването им. Тази отговорност е в ресора на зам.-министъра д-р Адам Персенски. На фона на реалната опасност от липса на ваксини обаче ведомството преди три дни обяви, че ще прави кампания, за да популяризира ползата от тях", пише вестникът. Публикацията отбелязва, че ваксините, подарени на страната ни от Турция, ще бъдат изчерпани до ноември, но въпреки това търг за нови все още не е обявен. "Това крие реални рискове през ноември в страната отново да настъпи криза със задължителните имунизации. Причината е, че чисто технологично една обществена поръчка може да отнеме месеци. А в случая не е ясно дали изобщо ще се яви кандидат на търга. Повод за подобно притеснение дават двата провалени опита на здравното министерство да купи ваксини през тази година", пише изданието.