Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.08.2015)
       
        ВАНЬО ШАРКОВ: ДО 2020 Г. ВСИЧКИ ЛИНЕЙКИ ТРЯБВА ДА СА НА НАЙ-МНОГО 4 ГОДИНИ
        До 2020 г. всички линейки трябва да са на най-много 4 години, а чрез реорганизация в Бърза помощ лекарите да достигат до всеки един болен в което и да е населено място за най-много 20 минути. Това обяви по БТВ заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. По думите му една от първите мерки за подобряване на спешната помощ вече дава своя резултат и това е увеличаването на заплатите на спешните екипи. За да достига помощта достатъчно бързо пък ще се въведе групиране на пациентите според тежестта на тяхното състояние. Според зам.-министъра не трябва да се прави разделяне между лекарите с категориите труд и подчерта, че всички медицински експерти трябва да имат еднакви права и да получават достойно възнаграждение. Министерството на здравеопазването на 1 септември ще постави началото на нова здравна програма за майки и деца. Чрез нея ще бъдат осигурени безплатни медицински грижи, изследвания и прегледи за децата и майките. "Миналата година имаше 0 лева за майчино и детско здраве. Всяка една майка и нейните деца, когато имат хронични и редки заболявания, да не трябва да се лутат, а да знаят къде да отидат", обясни Шарков целта на новата програма.  Предвижда се създаването на здравно-консултативни центрове във всички областни болници в страната - те са 28 на брой. В тези центрове на разположение ще бъдат психолог, социален работник и координатор за децата и родителите. Там ще се събират данни и за актуализирането на регистър на деца с хронични заболявания. В тези центрове всяко дете може да получи индивидуален план за лечение след съответните прегледи.  Освен здравно-консултативните центрове ще бъдат изградени и високоспециализирани центрове в университетски болници в страната - в София, Варна, Пловдив и Плевен, където ще се грижат пък за децата с по-специфични и редки заболявания, като муковисцидоза, мускулна дистрофия, вродени сърдечни малформации, детска церебрална парализа. Ще се работи активно и за профилактика и ранна диагностика при увреждания. Педиатрите ще бъдат обучавани за ранно откриване на аутизъм при деца до 3 години, например. Изцяло ще се поема от здравното министерство и биохимичният скрининг на бременните жени, който определя риска детето да се роди с дадено увреждане.
Ще започне и масивна, мащабна информационна кампания за нуждите и ползите от ваксинацията. Причината е увеличаващият се брой родители, които отказват да ваксинират децата си. Шарков обясни, че целта на министерството ще е първо да направи проучване за всички страхове на родителите и след това с помощта на специалисти ще се направи всичко възможно те да се изчистят. Ще има информация не само за ползите, а и за  противопоказанията при имунизациите, така че всички родители да са спокойни.      
 
        БЪЛГАРИ ПРОДАВАТ ОРГАНИ, ЗА ДА СИ КУПЯТ АПАРТАМЕНТ
        Нашенци заменят бъбрек за апартамент и продават органите си, за да погасяват дългове или за да помогнат на болни роднини, които имат нужда от пари за лечението си. В интернет е пълно с хора, които предлагат доброволно да станат донори на черно срещу заплащане. Цените започват от 13 000 и стигат до 120 000, съобщава  "Телеграф". Най-често продавани са бъбреците, защото са два и при операция без усложнения човек може да живее без проблем и само с един. Справка в Изпълнителна агенция по трансплантация показва, че именно този орган е и най-чакан. Според закона за трансплантациите човешките органи, тъкани и клетки не могат да бъдат предмет на възмездна сделка. Освен това у нас жив донор може да бъде само съпруг или близък роднина на реципиента. Преди самата операция се провеждат редица тестове за съвместимост между донора и реципиента с участието на голям брой специалисти. Преминава се през определени комисии, а ако съвместимостта е по-малка, процедурата се усложнява още повече. Когато трансплантацията се извършва нелегално в страни като Израел, Пакистан, Индия и т.н., много често тези изисквания се подминават. Шефът на ИАТ д-р Марияна Симеонова потвърди, че е възможно да има българи, които продават органи в други страни, но няма нито един конкретен сигнал. "Наричат се брокери на хора за органи, тъй като реално орган няма как да се изнесе от страната. Освен многобройните изследвания, невъзможно е и от медицинска гледна точка, тъй като органът има много ограничено време извън тялото при специални условия и то само от човек в мозъчна смърт, който е поддържан от много екипи в реанимацията", обяснява експертът.
 
        ДА СЕ УДЪЛЖИ СРОКА НА ПРОГРАМАТА СРЕЩУ СПИН ПРЕДЛАГА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НС
        Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира изменения в Споразумението за предоставяне на безвъзмездна помощ по Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН в България", подписани през март т. г. С промените срокът на споразумението се удължава до края на 2015 г. Целта е в рамките на спестените средства да се удължи изпълнението на Програмата за постигане на устойчивост на резултатите на национално ниво. От изключително значение е и осигуряването на стабилен преход на преминаване на финансирането на превенцията от международния донор към българското правителство, четем в Zdrave.net.
Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" е най-дългосрочната и мащабна превантивна здравна програма в страната и допринася за постигането на заложените цели на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции 2008-2015 г. По нея са изградени девет местни обществени комитета за превенция на ХИВ, туберкулоза и сексуално предавани инфекции, 12 звена за второ поколение епидемиологичен надзор в РЗИ, 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН, девет ниско-прагови центъра за лицата, употребяващи инжекционно наркотици, осем здравно-социални центъра в ромска общност, 17 мобилни медицински кабинета, пет сектора за лечение на пациенти с ХИВ, 18 младежки клуба за обучение на връстници от връстници сред деца и млади хора в риск, четири центъра за психо-социална подкрепа за хората, живеещи с ХИВ и СПИН.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Правителството ще предложи на Президента на Република България да удостои с орден "Стара планина" - първа степен проф. д-р Илия Ватев, д.м. за особено значимите му заслуги за развитието на българската и световна наука в областта на медицината. Това съобщават от пресслужбата на Министерски съвет. Едни от най-значимите приноси на проф. Ватев са в областта на асистираната репродукция и по-специално в in vitro оплождането и експерименталната ембриология. Проф. Ватев успешно прилага през 1987 г. за пръв път в България техниката "in vitro" и други методи на асистирана репродукция на пациенти със средни и тежки форми на безплодие. Той е "баща" на първото "in vitro" бебе у нас и е подпомогнал зачеването и раждането на повече от 1300 бебета, допълва още Zdrave.net.
        Правителството прие постановление за закриване на домовете за медико-социални грижи за деца в Габрово, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Перник, Русе, Търговище и "Св. Параскева" в София, информират от пресслужбата на кабинета. В изпълнение на Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България", Министерството на здравеопазването извърши преструктуриране на тези осем пилотни ДМСГД в комплекси, предоставящи нови, интегрирани, междусекторни услуги, които ще предлагат качествено различен от институционалния модел на грижа за децата. Процесът на преструктуриране се реализира чрез изпълнението на два проекта, финансирани с европейски средства - "ПОСОКА: Семейство" по ОП "Развитие на човешките ресурси 2007-2013" и "Преструктуриране на Домовете за медико-социални грижи за деца от 0 до 3 г." по ОП "Регионално развитие 2007-2013 г.". Новоизградените услуги ще се управляват от съответните общини съобразно реализираните от тях проекти.
        Отделението по хемодиализа на МБАЛ Бургас вече работи до 1 през нощта, съобщиха от лечебното заведение. Досега диализата се извършваше от 7 ч. до 21 ч. Удължаването на работното време се налага заради увеличения брой пациенти и по-доброто им обслужване. Направен е гъвкав стъпаловиден график, за да може хората да не чакат, а да бъдат поставяни на апаратите веднага. Около 170 пациенти от цялата Бургаска област обслужва в момента Отделението по хемодиализа. От ноември миналата година досега те са се увеличили с 40, съобщи началникът на отделението д-р Петя Купенова.  Хората са на възраст от 25 до 86 г., като най-много са между 55 и 75 години. Най-младите са едва по на 25 години.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Труд" се спира на вечния проблем с липсата на общопрактикуващи лекари в някои части на страната. "Без личен лекар са една пета от жителите на Великотърновска област. В списъците на пациентите не са записани близо 47 000 души, показват данни на Районната здравноосигурителна каса. Хората разчитат на самолечение или си плащат за прегледи и лекарства", пише ежедневникът и отбелязва: "Тенденцията е най-силно изразена в по-малките градове и в селата. От близо 200 лекарски практики са заети около 140, обясниха от организацията на общопрактикуващите медици във Велико Търново. Вече трета година трайно не могат да бъдат намерени джипита за около 50 свободни позиции."
        Повечето издания днес съобщават за инцидент в спешния център на бургаската болница. В "Новинар" четем: "Австриец със забит в гърба нож се нахвърли на лекари и полицаи, които опитваха да спасят живота му. Раненият чужденец бил изключително афектиран от раната и най-вече заради употребата на наркотици във фаталната нощ." Публикацията разказва: "Фиаското се разиграло в понеделник вечерта в Спешния център на бургаската болница. 50-годишният Щефан, който е бивш военен, бил докаран в неадекватно състояние и с нож в гърба. Още щом отворили вратата на линейката, той започнал да буйства. Нахвърлил се върху фелдшера, лекаря, дежурната сестра и двамата санитари и започнал да ги удря. Сащисаните медици се опитали да го усмирят, за да не ги нарани или да забие оръжието още по-фатално в тялото си, допълва Zdrave.net. Усилията им обаче били напразни и се наложило да повикат на помощ полицаите. Униформените заварили беснеещия мъж с ножа в гърба и опитали да го успокоят. Това също не подействало и Щефан, подобно на ранено животно, се впуснал в яростна битка, съпротивлявайки се на двата екипа, които искат да го спасят. Със сетни усилия полицаите го закопчали с белезници, след което лекарите извадили ножа от гърба му и много внимателно зашили отворената рана. През цялото време на манипулацията медиците били пазени от униформените, които следели всяко движение на туриста."