Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.08.2015)
       
        ОТ ДНЕС ВЛИЗА В ДЕЙСТВИЕ НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ДЕТСКО И МАЙЧИНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
        Това обяви по време на пресконференция днес министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той отбеляза, че правителството концентрира средства в дейности, които до сега са били слабо или въобще не са били финансирани. По програмата до края на годината се отпускат около 2 млн. лв. , като пари от бюджета на МЗ за нея ще има всяка година. Министърът отбеляза, че основно средствата се дават за няколко дейности, научаваме от Zdrave.net. На първо място финансиране е осигурено за комплексното обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания. Д-р Москов поясни, че във всяка една областна болница се създават здравно-консултативни центрове, в които специалисти ще правят консултации и ще поставят диагнозите на малките пациенти. Лекарите ще създават и терапевтичен план за лечението на децата. В центровете на щат също така ще има психолог, социален работник и координатор. "Това означава, че семействата на тези деца вече няма да търсят път за лечение на тяхното дете, когато личният лекар ги изпрати някъде, за да се консултират или както беше досега, да търсят някаква платена услуга. Държавата поема това, формира тези центрове и осигурява абсолютно безплатния достъп до високоспециализираните специалисти в областните болници", каза министърът. Той добави, че така ще бъде осигурено спокойствието на родителите за пълноценната грижа за здравето на детето. Д-р Москов каза, че покрай националната програма е осигурено финансирането на пълноценната профилактика и ранната диагностика на уврежданията при децата. Той обясни, че слуховият скрининг ще стане задължителен и МЗ ще го финансира на 100%. Пълно финансиране е осигурено и за диагностиката на ретинопатията, а също така и пренаталната диагностика на бременните жени. МЗ ще даде пари и за обучението на педиатри и семейни лекари за ранно откриване на аутизъм при деца до 3 години. Първата група от 30 специалисти ще бъде обучена през септември.
        ОТ ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ ИСКАТ НЗК ДА ОПРЕДЕЛЯ САМО МИНИМАЛНИТЕ  ПОТРЕБНОСТИ ОТ ЗДРАВНИ УСЛУГИ
        Задължителната Национална здравна карта да определя само минималните потребности от здравни услуги в страната. Това предлага лекарският съюз в свое становище по промените в ЗЛЗ, които ще бъдат разглеждани на второ четене в парламента през есента. "Съображенията ни са за нормативно установяване на минималните граници, обезпечаващи адекватното медицинско обслужване на населението и гарантиращи медицинска грижа, в райони, в които към настоящия момент такава липсва или същата не е адекватна. Считаме, че е резонно да се гарантира достъпа до медицинска грижа, а не да се преклудира инициативата за конкуриране между изпълнителите", аргументират предложението си от съсловната организация. Лекарският съюз възразява и срещу други текстове от законопроекта. Сред тях са тези за осигуряването на комплексна услуга в болниците, които според лекарите формално осъществяват първоначалната идея за принудително сливане на бившите диспансери с болниците за активно лечение чрез дублиране на дейностите им. Съществува реален риск центровете да не могат да осъществяват самостоятелна дейност, предупреждават от организацията и заявяват: "Отново подчертаваме становището си, че сливането/вливането на упоменатите юридически лица с/в лечебни заведения за болнична помощ би довело до трудности от правно-организационен характер и е без доказана медицинска целесъобразност." БЛС, както и почти всички други организации, се обявява и против отпадането на квалификацията по здравен мениджмънт за ръководствата на лечебни заведения. "Не бива да се пренебрегва професионалната подготовка на управленските кадри, чрез обучението по здравен мениджмънт. Същото допринася за запознаване с европейски и световни практики в материята, с методи за анализ и сравнение, със секторната нормативна база, с източниците на информация, и много други. По своята същност всяка допълнителна и целева квалификация обогатява инструментариума на управленския кадър и му позволява да взема решения въз основа на широка информираност", смятат от съсловната организация.
        НЕЛЕГАЛНА ТЪРГОВИЯ С ВАКСИНИ ЗА ВАРИЦЕЛА
        "Нелегална търговия с ваксини за варицела въртят родители. Причината - въпросните инжекции не се предлагат у нас и те осигуряват вноса им от Гърция и Румъния", "Проверка на "Телеграф" в интернет форуми показа, че нашенци, на които им предстои пътуване в чужбина, предлагат внос на инжекциите. Търговията пък процъфтява заради тоталния бум на дребна шарка в страната. От началото на годината варицелата, позната още като лещенка, е изприщила 18 156 нашенци, което е с близо 1700 човека повече в сравнение с цялата 2014 г. Пик има и на другата най-разпространена зараза - скарлатината, която се отчита с 3280 регистрирани случая. Повечето предложения на нашенци, които са внесли инжекцията от чужбина, са със съвсем малка надценка и я предлагат за около 100 лева на бройка. Не липсват и случаи, в които т.нар. търговци слагат по 50-60 лв. над реалната цена и внасят по 5-6 инжекции. По-големият проблем обаче е, че нерегламентираният внос на ваксини също може да доведе до риск за здравето на хлапетата", четем във вестника. "Макар че повечето аптеки продават инжекциите с охладители, неправилното им съхранение може да бъде опасно. "Много е важно да се знае как е съхранявана ваксината, а в това ние няма как да сме сигурни. Не можеш просто да си я пъхнеш в джоба. Има си изисквания и ако нещо се обърка, лекарят носи цялата отговорност. Аз лично не бих се съгласил, ако някой дойде и ми каже "сложи тази ваксина на детето". Подобно нещо е безотговорно", коментира доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение със сектор за интензивно лечение и специалист по детски и инфекциозни болести. По думите му страната ни е единствената в Европейския съюз, която не предлага имунизация срещу лещенка. Ваксината дори не е регистрирана, а причината за това е чисто бюрократична. Същото е и в Хърватия, но там аптеките имат право да я доставят от други страни и да я продават. В останалите европейски страни въпросът отдавна е уреден", пише още ежедневникът.
 
        УРОЦИТЕ ПО СПЕШНА ПОМОЩ ЗАПОЧВАТ ОЩЕ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА
        "Още в детската градина хлапетата ще получат първите уроци свързани с оказване на първа долекарска помощ и защита при бедствия. Децата от трета група ще имат обучение свързано с това какво поведението трябва да имат при възникване на природно бедствие. Хлапетата от четвърта група пък ще се запознаят с телефона 112 - в какви случаи трябва да се обаждат и какви са последиците от лъжливите сигнали. Това става ясно от проект на инструкция за провеждане на обучение за защита при бедствия и за оказване на първа долекарска помощ в системата на народната просвета", четем днес в "Монитор", който уточнява, че инструктажът предвижда обучения от хлапетата от детската градина до зрелостниците. "Темата за сигналите до 112 както и за оказването на своевременна и първа долекарска помощ ще бъде застъпена и в учебния план за първокласниците. Според проекта на документа децата във втори клас пък ще се запознаят с природните бедствия като порой, свлачища и наводнения, както и с правилното поведение при възникването им. Те ще имат урок и по първа помощ при изгаряния и измръзвания. Третокласниците ще учат как да се пазят от слънчев и топлинен удар, както и какво е правилното поведение при гръмотевична буря и мълния. Земетресенията и водните инциденти са залегнали в конспекта за четвърти клас. Признаците на отравяния и оказване на първа помощ пък ще бъдат тема в часовете на петокласниците. В шести клас децата ще учат за кръвотечението и шока, а в седми - за оказване на първа помощ при задушаване и измръзване", изрежда публикацията и продължава: "Епидемиите и пандемиите ще бъдат теми в уроците на деветокласниците, а в десети клас гимназистите ще имат обучение свързано с оказване на първа помощ при давене. Зрелостниците пък ще учат за основните симптоми и реакция при епилептичния гърч, алергичния пристъп, инфаркт и инсулт." Провеждането на обученията ще бъде задължително за всички детски градини и училища, информира още материалът и уточнява, че в тях ще участват и служители от "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Сега" коментира законодателни промени, които връщат правата на психично болните. "С промени в Закона за физическите лица и мерките за подкрепа ще отпадне пълното и ограничено запрещение на хора с ментални увреждания. Вместо това ще се въведе комплекс от действия, които ще помогнат на тези хора да упражняват правата си самостоятелно. Това са само част от новите правила в закона, който правосъдното министерство пусна за обществено обсъждане. Единственото условие за отпадане на запрещението е човекът да е навършил 18 г., а мерките за подкрепа на хората с увреждания ще се определят от окръжен съд", пише изданието и коментира: "На практика предлаганият проект е поредната стъпка в процеса на пълната отмяна на института на пълното запрещение. В момента по Гражданския процесуален кодекс и ЗЛС прокурор, съпруг или близки могат да поискат от съда човекът с ментални проблеми да бъде поставен под пълно запрещение, като му се отнема всякаква възможност за вземане на каквито и да е решения, в т.ч. и за разпореждане с неговото лично имущество. Решенията се вземат от родители или настойници.
Новият закон ще промени кардинално подхода към правата на хората с увреждания - не като към обекти на грижа, а като към активни субекти на техните права. Ще отпадне и старото разбиране, че психично болните трябва да бъдат държани в изолация от обществото и да бъдат лишени от основни граждански и политически права, обясняват от МП."
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Младите оперни певци от квартет "Вокалисимо" ще играят на 5 август 2015 година за децата от Специализираната болница за активно лечение "Проф. д-р Ив.Митев"- София своя авторски спектакъл "Някъде в морето". Това съобщиха от лечебното заведение. Режисьор е Николай Павлов от Софийската опера и балет. Той създаде интерактивна постановка, в която героите преминават през различни перипетии, загубени в лодка в средата на морето. Със спектакъла певците показват на децата, че дори и в най-трудните моменти трябва да търсят силата вътре в себе си и да знаят, че дори и малък, си много по-силен и смел, отколкото другите си мислят. Чрез изкуството от квартет" Вокалисимо" се надяват, че ще успeят поне за малко да откъснат децата от здравословните им проблеми и да ги пренесат в свят на музика и приключения. За първи път постановката на квартет "Вокалисимо" бе играна пред децата с вродени сърдечни заболявания от Националната кардиологична болница - София. Амбицията на квартета е да представят постановката пред повече деца от различни болници в цялата страна, информира Zdrave.net.
        Платформата на "Добрите болници" на страницата на Центъра за защита правата в здравеопазването продължава да бъде източник на информация за всички болници за активно лечение в страната. От Центъра представят класирането на специализираните и многопрофилни болници за последната година, по данни от платформата. За последната година челната тройка на специализираните болници се държи от  СБАЛ по кардиология - Плевен, СБАЛ по кардиология - гр. Ямбол и СБР Несебър, сочат данните на ЦЗПЗ. Пациентите, гласували на сайта на "Добрите болници" за специализираните болници в страната отчитат най-много нерегламентирани плащания в СБАЛ по онкология в София, а най-голяма дискриминация в СХБАЛ Медика - гр. Русе. Храната, чистотата и отношението са най-високо оценени в специализирана болница за активно лечение по кардиология - Плевен. От многопрофилните болници на първо място е МБАЛ Сердика - гр. София. Според оценяващите това е болницата с най-добра храна, най-добра чистота, отношение, информация и документи. На второ и трето място болницата е последвана от МБАЛ Троян и МБАЛ за женско здраве Надежда - гр. София. При многопрофилните болници пациентите са отчели най-много нерегламентирани плащания в МБАЛ Вита - гр. София, а най-голяма дискриминация - в МБАЛ Шумен, сочат още данните от платформата на ЦЗПЗ.
        Само две от 32 онлайн аптеки, регистрирани за продажба на лекарства без рецепта, използват европейското лого за автентичност, което служи за борба с продажбата на фалшиви лекарства. "Това лого беше прието миналата година, юни месец, в Европейския регламент. След което се даде една година преходен период, за да могат аптеките и съответните национални служби да се пригодят. На 1-ви юли изтече този отлагателен срок, сега сме вече август. Затова направихме това проучване в последните дни на юли и се оказа, че открихме само две аптеки, които ползват това лого." Това каза пред ТВ7 Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители". "Тук е мястото да не спестим отговорността на Изпълнителната агенция по лекарствата, която е задължена от регламента да направи уебсайт по този въпрос, който трябва да съдържа определена информация и съответно по някакъв начин да подкани тези 32 аптеки да приложат законодателството", отбеляза той.