Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.07.2015)
       
        8 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ, КОИТО ПРЕКАРАХА ПОВЕЧЕ ОТ ОСЕМ ГОДИНИ В ЛИБИЙСКИ ЗАТВОРИ
        Медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, заедно със съпруга на Кристияна доктор Здравко Георгиев и палестинският студент по медицина Ашраф ал-Хаджудж, бяха арестувани в Бенгази на 9 февруари 1999 година и останаха в либийските затвори общо 2755 дни. Те бяха обвинени през 2000 година в умишлено причиняване на епидемия от СПИН в Бенгази с цел дестабилизация на Джамахирията, припомня "actualno.com".
        Към процеса бяха задочно привлечени и още двама български граждани - Емануела Колева и Смилян Тачев, обвинени заедно с основната група подсъдими в нарушение на моралните норми и валутните закони на Либия. През 2002 година медиците бяха оправдани по обвинението в заговор срещу държавата, но междинна инстанция запази и продължи делото по останалите обвинения - умисъл, отровителство, прелюбодеяние, употреба на алкохол, незаконни трансфери на валута. На 6 май 2004 година медицинските сестри и Ашраф получиха смъртни присъди чрез разстрел. Здравко Георгиев бе осъден само по по-леките обвинения, както Колева и Тачев, които бяха напуснали Либия преди началото на процеса. През 2005 година Върховният съд на Либия отмени постановените смъртни присъди и върна делото за ново разглеждане. През 2006 година присъдите бяха препотвърдени от Апелативния съд, а на 11 юли 2007 година - окончателно потвърдени от Върховния съд. На 17 юли 2007 година смъртните присъди на българите бяха заменени с доживотен затвор от Висшия съдебен съвет на Либия. През юни 2007 година молбата на Ашраф ал-Хаджудж да получи българско гражданство бе удовлетворена. На 24 юли 2007 година Вълчева, Ненова, Сиропуло, Червеняшка, Димитрова, Георгиев и Хаджудж се завърнаха със специален полет на летище София, след като преговорите по тяхното освобождаване, продължили над 8 години, завършиха с посредничеството на ЕС и Франция.
 
        ЗАСЕГА ПРОБИТЕ НА ВСИЧКИ УСТАНОВЕНИ 26 ЛИЦА, КОНСУМИРАЛИ ОТ ЗАРАЗЕНОТО МЕСО, СА ОТРИЦАТЕЛНИ
        Четирима души са задържани във връзка с разпространеното с антракс месо в 30 търговски обекта във Варненска област и 2 в Кранево, област Добрич. Това обяви шефът на РДВР - Варна, Даниел Пашов. Той  докладва за ситуацията по време на заседание на кризисния щаб, свикан от областния управител на Варна Стоян Пасев. Самото заседание продължи до 2 часа след полунощ и вчера от 10,30 до обед. Четиримата са задържани във вторник след 18 часа с полицейска мярка за 24 часа. Те са от Варна и областта и са свързани с разпространението на заразеното с антракс месо, пише "Монитор".  Според говорителя на Варненската окръжна прокуратура прокурор Радослав Лазаров  няма причини за повдигане на обвинение срещу задържаните лица за извършване на престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. Полицията се задействала веднага след като стана ясно, че взетите проби от транжорна ЕТ "Дари - Пламен Илиев", са положителни за антракс. Действано е по всички правила на законодателството, като е установено, че въпреки опита за дезинфекция, която собственикът е предприел, по контактните повърхности са останали спори на антракс, които са открити. Заразената крава е заклана и пласирана на 10 и 11 юли, което означава, че продукцията би трябвало вече да е изконсумирана, коментираха специалистите. Установено е, че количествата входящо и изходящо месо от месарския обект съвпада и има точни данни за произведеното в кризисния период. Всичко, което е произведено с търговска марка ЕТ "Дари" в периода 8   - 22 юли вече е иззето от търговската мрежа. Засега пробите на всички установени 26 лица, консумирали от заразеното месо, са отрицателни. Транжорната, преработила месото, е затворена до второ нареждане. Търговските обекти, които са били сред клиентите на транжорната, са запечатани и обеззаразени през нощта. Те ще останат затворени още два дни, до изтичане на карантината и имат поставени информационни табели.
 
        ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: НА ЦЕХА, ПРИЕЛ ЗАРАЗЕНО С АНТРАКС МЕСО, ЩЕ БЪДЕ НАЛОЖЕНА МАКСИМАЛНАТА САНКЦИЯ ОТ 10 ХИЛЯДИ ЛВ.
        На цеха, приел заразено с антракс месо, ще бъде наложена максималната санкция от 10 хиляди лв. и той ще бъде затворен. Това обяви пред БТВ министърът на земеделието Десислава Танева. Глобата е за приемането на месо без ветеринарно свидетелство. Близо 2 тона месо са преминали през транжорната, след като в нея е разфасовано заразеното месо. Въпреки това няма продукти с антракс в търговската мрежа и няма място за притеснение сред потребителите, категорична бе Танева. И второто животно, починало в село Млада гвардия преди няколко дни, е било болно от антракс. Положителните резултати излязоха вчера.  Двама министри са вечеряли в заведение, което по-късно е затворено заради това, че част от предлаганото месо в менюто е от заразеното с антракс. Това съобщи Нова тв и уточни, че заедно с тях е бил и областният управител на Варна Стоян Пасев. Тримата са яли пържоли, доставени от транжорна "Дари" в квартал Аспарухово, където пробата за антракс се оказа положителна. Вечерята е била на 10 юли в ресторант, който е само част от списъка на заведенията, в които се предполага, че е достигнала заразата.
 
        СИМПТОМИТЕ НА ТОПЛИННИЯ УДАР ПРИЛИЧАТ НА ЛЕТЕН "ГРИП"
        Симптомите на топлинен удар може да бъдат объркани в началото с летен "грип". За това предупреждава началникът на Клиниката по вътрешни болести в УМБАЛ "Св. Анна" проф. Димитър Раев. Той отбелязва, че хората трябва да бъдат нащрек за симптоми, като гадене или повръщане, умора, главоболие, дезориентация или объркване, мускулни потрепвания. Ако мислите, че имате проблеми, свързани с топлината, осигуряването на климатизирана среда и питейна хладка вода са най-важните неща за вършене, коментира Zdrave.net. Ако те не помогнат или симптомите продължават, свържете с Вашия лекар или отидете в болница със спешно отделение, съветва специалистът. Проф. Радев отбелязва, че очаквано е летните температури да се повишават в условията на един затоплящ се климат. В допълнение, топлинни вълни стават по-чести, по-интензивни и по-продължителни. Те са свързани с повишен риск от смърт, хоспитализации, топлинен удар, топлинно изтощение, сърдечносъдови заболявания и заболявания на дихателните пътища. Горещата вълна, обхванала страната ни тази седмица, създава дискомфорт у здравите хора. За хората със сърдечносъдови проблеми тези ясни и горещи дни могат да бъдат направо опасни, смята той.
 
        ЗА СЛУЧАЙ НА НЕКОРЕКТНО ПОВЕДЕНИЕ НА СПЕШНА ПОМОЩ
        "Телеграф" съобщава за случай на некоректно поведение на Спешна помощ, за който обаче информацията идва само от Фейсбук. "Мъж, получил топлинен удар и пълна парализа в Слънчев бряг, се наложило да чака линейка повече от 1 час, след което да си даде и портфейла, за да гарантира, че има как да я плати. Това разказа очевидецът Николай Марков в личния си профил в социалната мрежа Facebook. След като все пак екипът на Бърза помощ пристигнал, лекарите разпитвали пострадалия мъж близо половин час. Това което ги интересувало било дали човекът има застраховка и кой ще плати за услугата. Междувременно той лежал на земята до носилката без никой от специалистите да го прегледа и погледне по-отблизо", разказва материалът. "Накрая го накараха да си покаже портмонето с лични документи и пари и сам да се качи на носилката!", възмущава се Николай. Освен него, лекарката и шофьора, около мъжа, на когото вече му излизала пяна от устата, се суетял и чужденец, който се чудел с какво да помогне", допълва публикацията. "Директорът на Спешната помощ в Бургас отрече случая и заяви, че във вчерашния ден линейка не се е отзовавала на сигнал за топлинен удар", четем още във вестника.
       
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "България дава по 400 евро на човек годишно за лечение. Най-много отделят в Холандия - 3778 евро, и Франция - 3473 евро, а най-малко в Прибалтика и Румъния - 358 евро. Това сочат последните данни на Евростат", пише днес "24 часа". "Българките са сред европейските граждани, които живеят най-дълго, преди да развият хронични болести. След това обаче те бързо умират. Продължителността на живота на българските жени е най-ниската в ЕС - 78,6 г. при средна стойност за страните членки 83,3 г. В добро здраве българките прекарват средно 66,6 г., или 2/3 от живота си", пише още изданието. "Мъжете у нас живеят средно до 71,3 г., което е 3-ият най-лош резултат в ЕС. При средна продължителност на живота в ЕС 77,8 г., по-зле е само в Латвия и Литва. Най-дълго в здраве живеят малтийците и шведите, а французите се пенсионират с най-малко хронични болести. След 65-годишна възраст българите имат около 17,9 г., а французите - 23,6 г.", отчита още публикацията.
        "Всеки ден" ни информира за бройката момчета, които искат да учат за медицински сестри в Пловдив. "Пет момчета ще учат за медицински сестри наесен в колежа в Пловдив. Те са приети още на първо класиране. Последният мъж е с бал 13,26 при максимален 24. При момичетата нужният сбор е с цели 10 единици по-висок. Заради интереса от страна на мъжете от колежа вече поставят въпроса за необходимостта от преименуване на специалността", пише ежедневникът и допълва: "При акушерките 20-те бройки са попълнени на първо класиране с момичета, които имат бал. От понеделник започва записването, което ще продължи до 30 юли.